Novosti - Svibanj 2016.

45 godina Sveučilišnog računskog centra

Datum objave 03.05.2016

45 godina Sveučilišnog računskog centra

45godinaSrca_Zoran Bekic

Sveučilišni računski centar (Srce) Svečanom sjednicom obilježio je svoj 45. rođendan. Rektor Ivan Supek je 29. travnja 1971. godine potpisao odluku o osnivanju Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj te taj dan obilježavamo kao Dan Srca.

Ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić i zamjenik ravnatelja Ivan Marić su se tijekom interaktivne prezentacije osvrnuli na dosadašnji rad i postignuća Srca, na sadašnje poslove i zadaće, kao i na planove i nove izazove koji su pred Srcem u godinama koje dolaze.

Na svečanoj sjednici bili su nazočni rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za visoko obrazovanje, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, pomoćnik ministrice uprave Bernard Gršić, nadležan za e-Hrvatsku, te brojni drugi prijatelji i gosti Srca.

Program središnje svečanosti započeo je kratkim uvodom u povijest Srca u kojem se ravnatelj dr. sc. Zoran Bekić, posebno osvrnuo na najznačajnije dijelove povijesti  Srca, a u nastavku na najvažnije poslove u proteklih pet godina.

Kao i u trenutku osnivanja, Srce i danas svoje poslove i zadaće planira i ostvaruje na dvije razine – na razini sustava visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske i na razini Sveučilišta u Zagrebu, koje danas više nego ikada prepoznaje mogućnosti i nužnost primjene najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti i istraživanjima.

ADATA XPG Dazzle DDR4 RAM

Datum objave 03.05.2016

ADATA XPG Dazzle DDR4 RAM

ADATA XPG Dazzle DDR4 LED RAM

Tvrtka ADATA Technology je danas predstavila XPG Dazzle memorijske module, svoj prvi DDR4 RAM s LED osvjetljenjem. Njezin privlačni izgled također upotpunjuju visoke performanse i energetska efikasnost koje dolazi na račun DDR4 specifikacija. Koristeći patentiranu LED tehnologiju za memorijske module od AVEXIR-a, XPG Dazzle RAM čini osobno računalo puno više oku privlačnijim, istodobno zadovoljavajući rastuću potražnju za unikatnim dizajnom od strane case moddera, PC entuzijasta i gamera.

XPG Dazzle RAM dostupan je u nekoliko različitih kitova: 8GB x 2, 8GB x 4, 16GB x 2 i 16GB x 4, s brzinama od 2400 do 3200 MHz-a, donoseći tako korisnicima veću fleksibilnost prilikom slaganja high-end konfiguracije. Kako hlađenje i dalje ostaje glavni prioritet naprednih korisnika, tako XPG Dazzle koristi jedinstvenu tehnologiju (Thermal Conductive Technology) u svrhu unaprjeđenja odvoda topline s modula. Isti također donose PCB-ove sačinjene od 10 slojeva kako bi podigli kvalitetu prijenosa signala i time unaprijedili stabilnost cijelog sistema.Kako hlađenje i dalje ostaje glavni prioritet naprednih korisnika, tako XPG Dazzle koristi jedinstvenu tehnologiju (Thermal Conductive Technology) u svrhu unaprjeđenja odvoda topline s modula. Isti također donose PCB-ove sačinjene od 10 slojeva kako bi podigli kvalitetu prijenosa signala i time unaprijedili stabilnost cijelog sistema.

HTC u Zagrebu predstavio desetku

Datum objave 05.05.2016

HTC u Zagrebu predstavio desetku

IMG_1836

HTC je danas u Zagrebu novinarima predstavio svoj novi flagship – HTC 10. Okupljenima su se obratili predstavnici HTC-a na čelu s Markom Savkovićem koji je kroz kratku prezentaciju predstavio glavne značajke novog flagshipa:

 • Snapdragon 820, 4 GB RAM, 32 GB podatkovnog prostora, microSD s podrškom do 2TB
 • 168 sati testova na ekstremno niskim i visokim temperaturama
 • Preko 10.000 raznih testova na padove, ogrebotine, koroziju i krivljenje
 • Više od 6.000 telefona HTC 10 testirano je u preko 100 LTE mreža
 • Super LCD5 ekran dijagonale 5,2”, rezolucije 2K, gustoće piksela od 564 ppi, s 30% više boja u odnosu na tradicionalni LCD
 • Ekran odziva od 120 ms trenutno je najbrži na tržištu
 • UltraPixel 2 kamera: 12 MP, f1,8, 1,55 µm, 136% više svjetla, OIS, Laser Autofocus, fokusiranje za svega 0,6 s
 • UltraSelfie kamera: 5 MP, 1,34 µm, 86 stupnjeva ultraširoki kut snimanja, f/1,8, prvi OIS na prednjoj kameri, screen flash
 • DXOmark rezultat: 88 bodova
 • BoomSound Hi-Fi edition: dual speakers, 2 pojačala
 • Hi-Res audio certificiran, 24-bitni zvuk, 192 kHz; 24-bit Hi-Res DSP, 24-bit Hi-Fi DAC
 • Značajno manja distorzija slike i količina šuma
 • Hi-res Audio slušalice isporučuju se s uređajem, kao i punjač Quick-Charge 3.0
 • Fingerprint senzor prepoznaje otisak u 0,2 s

IMG_1830

Svaki telefon HTC 10 dolazi s tehnologijom Boost+, dizajniranom kako bi telefon bio brži, trošio manje energije, pružio efikasnu sigurnost i dodatne mogućnosti upravljanja aplikacijama. Sve to rezultira trajanjem baterije i do dva dana korištenja na jednom punjenju. HTC 10 će biti dostupan krajem svibnja 2016. u dvije kombinacije boja: sivoj (Carbon Grey) i srebrnoj (Glacier Silver).

Dell je ponovo vodeći pružatelj rješenja s tankim klijentima

Datum objave 05.05.2016

Dell je ponovo vodeći pružatelj rješenja s tankim klijentima

Dell logo

Prema posljednjim podacima IDC-a, Dell je vodeći pružatelj rješenja sa zero klijentima i thinOS za 2015. godinu. Rezultati odražavaju sve veće usmjerenje tvrtki na instaliranje sigurnosnih rješenja s tankim klijentima te potvrđuju nastavak Dellovih ulaganja u poboljšanje sigurnosnih značajki kroz čitavi Wyse portfelj tankih klijenata.

Sigurnost postaje vodećom brigom tvrtki koje žele implementirati nova tehnološka rješenja, a istraživanje pokazuje da 95 posto rizika počinje u krajnjoj točki u sustavu”, izjavio je Jeff McNaught, izvršni direktor i rukovoditelj strategije Cloud Client-Computinga u Dellu. „Nedavni val povreda sigurnosti podataka naglasio je nužnost sigurne infrastrukture, a sve više korisnika smatra Wyse zero klijente i ThinOS rješenja pravim sredstvima za povećanje sigurnosti. Za razliku od drugih rješenja ove vrste, Dellovi zero klijenti i ThinOS ne zahtijevaju redovito ažuriranje sigurnosnih postavki i korištenje antivirusnog softvera kako bi se postigla napredna zaštita od prijetnji.

Nedavno predstavljeni rezultati istraživanja Dell Data Security Survey također pokazuju da pitanja zaštite postaju vodećim prioritetom kod ključnih rukovoditelja. Gotovo tri četvrtine poslovnih i IT lidera vjeruju da su pitanja zaštite podataka prioritet za njihov C-suite. Istraživanje pokazuje i sve veću potrebu za jednostavnijom i dugotrajnijom zaštitom, pri čemu je 58 posto lidera zabrinuto na negativan utjecaj koji će nedostatak zaštite imati na njihovu infrastrukturu, dok 67 posto vjeruje da njihove trenutačne mjere zaštite predstavljaju teret za njihove IT odjele.

Takvi stavovi utječu na kupovne odluke organizacija u različitim sektorima, poput zdravstvene ili financijske industrije koje ulažu u sigurne tehnologije s tankim klijentima kako bi poboljšale sigurnost svojih sustava.

ASUS predstavio Transformer Book T302

Datum objave 06.05.2016

ASUS predstavio Transformer Book T302

T302

ASUS je predstavio Transformer Book T302, najnoviji model iz svoje pionirske linije odvojivih 2u1 laptopa. Transformer Book T302 ima odvojivu tipkovnicu s integriranom rezervnom baterijom koja produljuje ukupno trajanje baterije uređaja na 15 sati (39Wh), što je trenutno rekord u odnosu na bilo koji 12-inčni 2u1 laptop. U srcu T302 modela je 12.5-inčni tablet (IPS ekran FHD ili WQHD rezolucije), tanak 8.05mm i težak samo 750g. S tipkovnicom, s kojom je povezan putem magnetne šarke, T302 se automatski pretvara u laptop koji pokreće najnoviji Intel Core M (‘Skylake’) procesor šeste generacije, a ima vrlo brz SSD od 512GB, dva USB porta tipa C i dva USB porta tipa A. Pažljivo izrađen od čvrstog aluminija, elegantan Transformer Book T302 ima i preciznu olovku za pokazivanje, crtanje i koja je OneNote kompatibilna.

Arctic Freezer i11 CO

Datum objave 06.05.2016

Arctic Freezer i11 CO

Freezer_i11_CO

Arctic je predstavio Freezer i11 CO hladnjak namijenjen non stop upotrebi (CO = continuous operation), u serverima, radnim stanicama i općenito računalima koja dugotrajno rade. Ključna komponenta je ventilator koji je dual ball bearing ovješenja japanske proizvodnje. Promjer je 92 mm i ima PWM kontrolu vrtnje. Tijelo hladnjaka je aluminijsko s toplovodnim cijevima koje ostvaruju direktan kontakt s IHS-om procesora. Preporučena maloprodajna cijena je 42 €.

ASUS najavljuje DOOM akcijski paket

Datum objave 09.05.2016

ASUS najavljuje DOOM akcijski paket

doom_promocija_asus

ASUS je danas najavio DOOM akcijski paket. Svi kupci gaming matičnih ploča iz ASUS Z170 / X99/ H170/ B150/ C232/ Z97 i B85 serija, kao i kupci gaming monitora iz PG/MG/VG i VX serija dobivaju na poklon Game Key za igru Doom, vrijedan 59.99 USD. Ova ponuda vrijedi u svim zemljama Europe, Srednjeg Istoka i Afrike.

Svaki kupac kvalificirane gaming matične ploče ili monitora, koji kupovinu obavi u periodu od 09. svibnja do 11. lipnja (uključujući i 11.) stječe pravo na preuzimanje (download) besplatnog Game Key-a za igru DOOM, registracijom na za to predviđenom sajtu. Dobiveni Game Key se može zamijeniti za DOOM igru na Steam servisu najkasnije do 21. lipnja 2016. godine (uključujući i 21.).

Nvidia najavila GTX 1080 i 1070

Datum objave 09.05.2016

Nvidia najavila GTX 1080 i 1070

GeForce_GTX_1080

Nvidia je u subotu rano ujutro najavila izlazak nove serije grafičkih kartica koja se bazira na najavljivanoj Pascal arhitekturi. Za sada su najavljeni GTX 1080 i 1070 koji bi se trebali pojaviti na tržištu u svibnju, odnosno lipnju.

Nova Pascal arhitektura je sljednik Maxwella, a donosi dosta noviteta i promjena u mikroarhitekturi. Tehničke ćemo detalje ostaviti za neki budući test ovih kartica, a spomenimo samo kako novi GP104 čip ima 7.2 milijarde tranzistora te kako je napravljen u TSMC-ovoj 16nm FinFET tehnologiji proizvodnje. Zna se i kako će na 1080 kartici imati 2560 CUDA jezgri te kako će mu osnovni takt biti 1607 MHz a Boost takt 1733 MHz (već je sada najavljeno i kako će se lako overclockirati na 2+ GHz). Računska snaga novog čipa je 9 TeraFLOPS-a. Memorija je novog tipa – GDDR5x koja ima propusnost efektivnih 10 Gbps  i s čipom komunicira preko 256 bitne sabirnice, a na obje kartice će je biti 8 GB. GTX1080 će imati TDP od 180 W, a za dodatno napajanje će trebati jedan 8-pinski konektor.

Novosti Pascal arhitekture uključuju podršku za DX12 FL12_1, asinkrone shadere, Simultaneous Multi-Projection (SMP), Display Port 1.3/1.4, HDMI 2.0b, itd. Za sada je poznato kako će GTX1080 izaći 27.5. po cijeni od 599 USD za klasičnu i 699 USD za Founders verziju, dok će GTX1070 koštati 379/449 USD, a izlazi 10.6.2016.

Nove boje za G.Skill Trident Z

Datum objave 11.05.2016

Nove boje za G.Skill Trident Z

trident_z_colors

G.Skill je predstavio pet novih shema boja za svoju Trident Z seriju DDR4 memorijskih kitova. Osim klasičnog sivog brušenog alumijija i crvene trake na vrhu, sada Trident Z moduli dolaze u kombinaciji sivih hladnjaka te bijelih i crnih traka, i crnih hladnjaka i bijelih, narančastih i žutih traka. Kitovi dolaze u dvo i četverokanalnim konfiguracijama, brzina su od 3200 pa do 3466 MHz te maksimalnog kapaciteta 128 GB za najveći kit. U prodaji će se naći krajem ovoga mjeseca.

ASUS najavljuje nove X99 Signature i ROG Strix matične ploče

Datum objave 12.05.2016

ASUS najavljuje nove X99 Signature i ROG Strix matične ploče

ROG-Strix-Dora

ASUS i Republic of Gamers (ROG) su danas najavili ASUS Signature X99-Deluxe II, X99-A II i X99-E, kao i ROG Strix X99 Gaming iz nove ROG Strix serije — četiri nove ATX matične ploče koje se baziraju na Intel X99 čipsetu, opremljene ekskluzivnim tehnologijama koje omogućavaju maksimalno iskorištenje potencijala najnovijih LGA 2011-3 Intel Core i7 X-series procesora (Broadwell E).

Nove matične ploče imaju ASUS Aura tehnologiju za osvjetljenje, sa integriranim RGB osvjetljenjem i 4-pinskim konektorom za LED svijetleće trake uz pomoć kojih korisnik može stvarati impresivne svjetlosne efekte, a sve može biti sinkronizirano i s drugim ASUS hardverom koji je opremljen Aura tehnologijom.

ROG_Strix_X99_Gaming_kit

Najnovija generacija X99 Signature matičnih ploča je oplemenjena ASUS SafeSlot tehnologijom. Riječ je o usavršenom i ojačanom PCIe slotu koji koristi  takozvani „insert-molding“ proces kojim se slot spaja s metalnim ojačanjem, čime se masivnim grafičkim kartama osigurava 60% bolje prianjanje te se za 80% smanjuje mogućnost ispadanja iz slota a dolaziti će i DIY kit s nosačem za grafiku.

Najsuvremenije mogućnosti za povezivanje su također jedan od aduta osvježene X99 Signature serije i uključuju dual U.2 i M.2 slotove za transfer brzinom do 32Gbps, 3×3 802.11ac Wi-Fi, kao i USB 3.1 Type-A i reverzibilni Type-C. X99-Deluxe II također sadrži i ASUS ThunderboltEX 3 – karticu za brzinu prijenosa do 40Gbps.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Novi DVB-T2 sustav; info, oprema...

Objavljeno prije 2 minute

Procjena: XFX R9 280X 3GB

Objavljeno prije 5 minuta

Red Dead Redemption 2

Objavljeno prije 12 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 14 minuta

T-Com MAXadsl

Članci

Zalman CNPS20X recenzija

Zalman CNPS20X recenzija

Iz UZI Shopa nam na test stiže Zalmanov ovogodišnji flagship zračni hladnjak za procesore - CNPS20X. Riječ je o tower hladnjaku vrlo zanimljivog dizajna, bilo da je riječ o tijelu, bilo da je riječ o ventilatorima. Veliki CNPS20X s 300 W di... Pročitaj više

Raijintek Delos RBW recenzija

Raijintek Delos RBW recenzija

Iz Raijinteka nam je na test stigao Delos RBW hladnjak kojeg ste imali prilike već vidjeti u Metis Evo recenziji. Delos RBW je hladnjak za procesore opremljen s čak tri 92-milimetarska ventilatora. Riječ je o malenom hladnjaku u obliku slov... Pročitaj više

Dell XPS 15 9500 recenzija

Dell XPS 15 9500 recenzija

Dellovi prijenosnici XPS serije su uvijek poslastica za testirati, a kada u ruke dobijemo redizajniranu petnaesticu skrojenu u aluminiju i karbonu znamo da će iskustvo biti posebno. Novi je model doživio blage preinake u dizajnu, a s hardve... Pročitaj više

Raijintek Metis Evo recenzija

Raijintek Metis Evo recenzija

Raijintek Metis je mini ITX kućište koje je već pet godina na tržištu, a do sada je imalo nekoliko izvedbi. Posljednja, nazvana Evo je modernizirana za 2020. godinu i donosi dvije verzije. Nama je na test stigla verzija s dvije staklene str... Pročitaj više

Brzi test - SilverStone LS04 ARGB LED trake

Brzi test - SilverStone LS04 ARGB LED trake

Iz SilverStonea su nam na brzi test stigle dvije ARGB LED dvostrane gumene trake koje su pakirane u jedan proizvod pod nazivom LS04. Svaka od gumenih traka ima dvostranu polu prozirnu stranu iza koje su ARGB LED-ice veličine 2020 koje stvar... Pročitaj više

Svi članci