Novosti - Lipanj 2011.

Google otvara ured u Hrvatskoj

Datum objave 01.06.2011

Google otvara ured u Hrvatskoj

Google je najavio širenje poslovanja u Hrvatskoj i regiji Adriatic. Otvaranjem ureda u Zagrebu u lipnju 2011. godine Google namjerava osigurati veću ponudu proizvoda, bolje rezultate pretraživanja i efikasnija rješenja oglašavanja za klijente i partnere u Hrvatskoj i regiji. Zagrebački ured tvrtke Google, na čijem je čelu Joško Mrndže, bit će uz hrvatsko, zadužen i za tržišta Srbije i Slovenije. Google je već prilagodio lokalnim potrebama petnaestak proizvoda namijenjenih pojedincima i tvrtkama na hrvatskom, slovenskom i srpskom tržištu. Među njima se nalaze Google Apps, Google Maps s LBC, Google Translate i drugi proizvodi koji olakšavaju poslovanje. Namjera je tvrtke Google da dodatno proširi podršku i ponudu lokalnim tvrtkama.

Budući da broj korisnika koji informacije traže online raste, tražilica Google može poslužiti i kao pokazatelj najnovijih trendova i ekonomske dinamike. Google nudi poseban besplatan alat za informiranje o trendovima pretraga: Insights for Search ili Google Trends. Tvrtke tako mogu saznati koji se pojmovi najčešće pretražuju i prilagoditi svoju online kampanju ili webstranice kako bi što bolje odgovorili potrebama potrošača. Otvaranjem ureda u Zagrebu, Google želi proširiti svoju podršku lokalnim tvrtkama te se veseli proširenju poslovanja u regiji Adriatic.

HP presica u Esplanadi

Datum objave 02.06.2011

HP presica u Esplanadi

HP je na današnjoj presici predstavio predstavio svoje financijske rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal koji je završio 30. travnja 2011, nove Pavillion dv6 i dv7 prijenosnike te potpuno novu G seriju Paviliona. Presicu je otvorio direktor HP-a Boris Bauk s financijskim izvješćem. Saznali smo kako ukupni prihodi tvrtke iznose 31,6 milijardi američkih dolara i porasli su 3 posto u odnosu na godinu ranije. Zarada po dionici (GAAP diluted) iznosila je 1,05 američkih dolara, što je 15 posto više od zarade po dionici iz istog razdoblja godine ranije, kada je iznosila 0,91 američkih dolara po dionici.
Prihodi u drugom kvartalu su porasli za 2 posto na američkim kontinentima u odnosu na godinu dana ranije, ukupno na 13,8 milijarde američkih dolara. Prihod je manji za 1 posto u Europi, Bliskom istoku te Africi (EMEA regija) te iznosi 11,7 milijarde američkih dolara, a  porastao za 10 posto u regiji Azija-Pacifik te on u drugom kvartalu iznosi 6,1 milijarde američkih dolara. Prihodi ostvareni izvan SAD iznose 66 posto ukupnih HP-ovih prihoda. HP je primijetio ubrzani rast u BRIC državama (Brazil, Rusija, Indija, Kina) obzirom da su prihodi u tim državama rasli stopom od 19 posto, dok pridonose 12 posto ukupnog HP-ovog prihoda.

Nakon financijskog izvješća predstavljeni su novi Pavilion dv6 i dv7 prijenosnici koji dolaze u tamno smeđoj verziji, s dizajnerskim elementima karakterističnim za nagrađivanu kolekciju proizvoda ENVY, uključujući elegantnu metalnu površinu te HP-ovo ekskluzivno rješenje Beats Audio. Također su opremljeni i tehnologijom za hlađenje HP CoolSense, USB-om 3.0 te četverostrukim zvučnicima, a sve to zajedno doprinosi najkvalitetnijem mogućem iskustvu osobnog računalstva. dv6 i dv7 dolaze s 15,6-inčnim odnosno 17,3-inčnim zaslonima BrightView HD razlučivosti, a uz njih je moguće kupiti i opcionalni, integrirani Blu-ray čitač te ugrađenu web kameru.
Nadalje, prijenosna računala Pavilion dv6 i dv7 opremljena su procesorima druge generacije Intel Core i5 odnosno i7 te opcionalnim grafičkim rješenjem AMD Radeon 6000M. Računala su opremljena i s USB-om 3.0 za bržu razmjenu i prebacivanje podataka te nude dovoljno skladišnog prostora za multimedijske sadržaje u iznosu do 1 TB u slučaju računala dv6 te 2 TB u slučaju računala dv7. HP Pavilion dv6 biti će dostupan u Hrvatskoj krajem lipnja, a početna maloprodajna cijena će biti 4.999,00 kn, dok će Pavilion dv7 imati početnu maloprodajna cijena od 5.999,00 kn.

Nova serija računala HP Pavilion g donosi ravnotežu između privlačnog dizajna, pouzdanih performansi i cjenovne dostupnosti, stoga su ta računala namijenjena za svakodnevne korisnike. Pavilion g6 i g7 dolaze u različitim bojama i s različitim uzorcima te tako pristaju uz razne stilove i osobnosti. Omogućuju potpunu povezivost za surfanje internetom i povezivanje s prijateljima, a opremljeni su zaslonima BrightView rezolucije 1368×768, zvučnicima Altec Lansing i audio rješenjem SRS Premium Audio za uživanje u filmovima i glazbi. HP Pavilion g6 i g7 biti će dostupna u Hrvatskoj krajem lipnja, a početna maloprodajna cijena za g6 će biti 3.499,00 kn a za g7 3.888,00 kn.

Za kraj su predstavili HP Pavilion Elite HPE namijenjen gamerima i privatnim korisnicima koji žele viši nivo preformansi. HPE predstavlja najmoćnija osobna Pavilion računala dosad, a odabrani modeli programski su dostupni s tri interna čvrsta diska, procesorima Intel Core i5 i grafikom ATI Radeon HD 6850 (1 GB GDDR5) sa Avivo tehnologijom. HP Pavilion Elite HPE serija računala je dostupna u Hrvatskoj u odabranim trgovinama po početnoj cijeni od 5.799,00 kn. Savršen partner ovom računalu će biti HP x2301 mikro tanki LED monitor s pozadinskim osvjetljenjem.

Intel predstavio "Keeley Lake"

Datum objave 03.06.2011

Intel predstavio "Keeley Lake"

Intel je na Computexu predstavio "Keeley Lake", inovativan novoprojektirani konvertibilni dizajn koji se temelji na već najavljenoj platformi za netbookove utemeljene na procesorima Intel Atom, kodnog naziva "Cedar Trail". Neovisno o tome koriste li se pri radu tipkovnicom ili dodirnim tehnologijama, "Keeley Lake" korisnicima će ponuditi najbolje s oba područja, a uz to i elegantan dizajn, lijepo oblikovana kućišta, nove kapacitivne višedodirne zaslone i tanke modele debljine od 17 mm do 20 mm. Dizajni kao što je "Keeley Lake", utemeljeni na platformi "Cedar Trail", nudit će najveću fleksibilnost pri odabiru platforme jer će podržavati operacijske sustave kao što su Chrome OS, MeeGo i Windows. Intel je proizvođačima originalnih dizajna omogućio rad na dizajnu "Keeley Lake" te za njim već postoji potražnja.

Novi Verbatimov 2,5” SSD

Datum objave 03.06.2011

Novi Verbatimov 2,5'' SSD

Verbatimova nova serija SSD (Solid State Drive) pogona formata 2,5’’ sa sučeljem SATA II zamjena je za tvrde diskove na stolnim i prijenosnim računalima. Ovi pogoni nude brzine prijenosa podataka do 250 MB/s prilikom čitanja odnosno do 220 MB/s prilikom zapisivanja podataka, brže pokretanje računala, povećano vrijeme reakcije sustava te poboljšanu autonomiju baterije kao i veću otpornost na šokove i udarce u odnosu na računala s tvrdim diskovima. SATA II SSD-ovi uključuju adapter za 3,5’’ ležišta te kabel za napajanje za instalacije u stolnim računalima. Dostupni su već sada u specijaliziranim dućanima po preporučenim cijenama od 1.042,98 kn (64 GB), 1.814,11 kn (128 GB) odnosno 3.508,27 kn (256 GB).

ASUS je lansirao novu AMD Seriju 9 matičnih ploča

Datum objave 03.06.2011

ASUS je lansirao novu AMD Seriju 9 matičnih ploča

ASUS je lansirao novu liniju AMD baziranih matičnih ploča koja podržava 990FX/990X/970 čipsete i AM3+ procesore. Dostupni su modeli iz M5A99/97 serije, iz TUF tabora stiže nam SABERTOOTH 990FX, dok je za okorjele gamere ASUS spremio ROG Crosshair V Formula matičnu ploču. M5A99/97 serija podržava ASUS-ovu Dual Intelligent Processors (DIP) tehnologiju, koja funkcionira na bazi sinkronizacije TurboV Processor Unit (TPU) i Energy Processor Unit (EPU) čipova. Premium modeli imaju UEFI BIOS i drugu generaciju DIP-a koja kombinira DIGI+ VRM (Digital power design), što nismo imali priliku vidjeti na prijašnjim AMD baziranim matičnim pločama.Također, ASUS matične ploče s novim čipsetovima serije 9 podržavaju obje multi-GPU tehnologije – i AMD CrossFireX i NVIDIA SLI.

Novi suborac iz TUF serije dolazi pod nazivom SABERTOOTH 990FX, a riječ je o prvom TUF modelu koji nosi 990FX čipset. Poznata kvaliteti i pouzdanosti u ekstremnim uvjetima, TUF serija dolazi s CeraM!X hlađenjem koje je 50% efikasnije nego kod nekih prijašnjih modela. Također, na ploči je prisutna Thermal Radar tehnologija koja na osnovi velikog broja senzora na matičnoj ploči automatski upravlja brojem okretaja ventilatora za što bolji protok zraka i stabilniji sistem koji se neće pregrijavati. TUF matične ploče napravljene su uz pomoć TUF komponenti, tj. od visoko kvalitetnih prigušnica, solid state kondenzatora i MOSFET-a koji su spremni za visoka opterećenja. Namijenjene su korisnicima koji žele maksimanu stabilnost u ekstremnim uvjetima, koji žele pouzdan proizvod, a tu je i čak 5 godina garancije. Jedna SABERTOOTH-ica 990FX je "sletila" i u naš lab pa uskoro možete očekivati recenziju.

GeForce Your Rig with EVGA!

Datum objave 06.06.2011

GeForce Your Rig with EVGA!

Registrirajte se na Mods Rigs stranici i osvojite GeForce GTX 560 karticu ili Crysis 2 igru! Stiglo je ljeto i EVGA svaki dan od 9. lipnja pa do 30. lipnja daje jednu EVGA GeForce GTX 560 karticu i pet Crysis 2 igara. To znači kako će do kraja lipnja čak 130 sretnika biti nagrađeno. Prijave se primaju od 3.lipnja a prvi dobitnici će biti objavljeni 9. lipnja. Ako niste među dobitnicima, automatski ulazite u izvlačenje za drugi dan i tako do kraja.

Kako sudjelovati:

  • Morate živjeti u Europi, Bliskom Istoku, Indiji ili Africi
  • Složite svoju "kantu" na www.ModsRigs.com i obznanite ju javnosti
  • Uploadajte narem jednu sliku svoje "kante"
  • Postajte URL vašeg Mods Rigs sistema ne EVGA-ine stranice
  • Na EVGA-inim stranicama između 9. i 30. lipnja provjeravajte jeste li izvučeni
AMD na E3 sajmu predstavlja ponovno  uvođenje FX oznake

Datum objave 08.06.2011

AMD na E3 sajmu predstavlja ponovno uvođenje FX oznake

 

AMD je jučer na Electronic Entertainment Expo (E3) ponovno uveo FX oznake za PC procesore i platforme. FX-označeni proizvodi biti će okrenuti ka PC entuzijastima i ljubiteljima HD zabave. AMD je također objavio pristup novih članova suradničkom programu “Evolucija Igranja”, pokrećući PC igračko iskustvo naprijed s pravom podrškom za HD3D u Eidos Montreal-ovom “Deus Ex: Human Revolution,” i novom suradnjom s Biowareom, Creative Assemblyem i Codemastersom. FX oznaka je vezana za AMD-ove najbrže procesore i najmoćnije platforme. Također, ovi procesori i platforme daju bogatu vizualizaciju grafički zahtjevnim aplikacijama i Eyefinity multi-monitorskim konfiguracijama visoke rezolucije. Prva platforma koja je zaslužila FX titulu, “Scorpius”, će sadržavati sada već dostupne matične ploče sa Serije-9 čipsetima i Radeon HD 6000 Serije grafičkim karticama, plus dolazeće “Zambezi” otključane osmo-jezgrene procesore.

Partnerski program sa razvojnim studijima nazvan Evolucija Igranja kombinira  AMD-ovu proširenu podršku Microsoft DirectX 11 igrama, zajedno s Eyefinity multi-monitorskim konfiguracijama, Dual-Grafičku tehnologiju (dvije grafičke kartice u jednom računalu) i podrške za AMD HD3D koja omogućava stereo 3D prikaz. “Od lansiranja AMD-ove inicijative otvorenog 3D standarda, prošle godine, programeri su počeli sa usvajanjem prirodne 3D podrške koja će pružiti kompatibilnost sa spektrom 3D naočala i monitora različitih proizvođača,” kaže Neal Robison, direktor ISV odnosa, u AMD-u. “Ovaj entuzijazam programera počinje se iplaćivati objavom kako će Eidos-Montreal-ov ‘Deus Ex: Human Revolution,’ uključivati prirodnu stereo 3D podršku.” Pored Eidos-a, AMD-ovi novi partneri uključuju Bioware i njihov “Dragon Age II”, Creative Assembly i “SHOGUN 2: Total War“ i Codemasters i njihov “DiRT 3,” koji će sadržati prirodnu podršku za DirectX 11, AMD Eyefinity i AMD Dual-Grafičku tehnologiju.

Scythe Himuro Mini

Datum objave 08.06.2011

Scythe Himuro Mini

Scythe predstavlja manju vezriju svog Himuro hladnjaka za 3.5" diskove – Himuro Mini. Mini je namijenjen hlađenju i utišavanju rada 2.5" HDD-a debljine do 13 milimetara. U izradi Minija korišten je aluminij debljine 2 mm, a na mjesta gdje nasjeda tvrdi disk postavljene su podloške od materijala koji dobro provodi toplinu a ujedno i upija vibracije diska. Kako bi se dodatno smanjile vibracije, tj. eliminirao njihov prijenos na kućište, Scythe u bundleu daje i četiri anti vibracijska bloka koja se mogu podesiti za montiranje u 3.5" kaveze. Masa Himuro Mini hladnjaka je zahvaljujući korištenju aluminija ostala na prihvatljivih 280 grama. Preporučena cijena za europsko tržište je 14,25 € bez poreza.

HP i Kung Fu Panda 2

Datum objave 09.06.2011

HP i Kung Fu Panda 2

Tvrtka HP i filmski studio DreamWorks Animation SKG, Inc. ponovno su udružili snage kako bi realizirali snimanje akcijskog 3-D filma “Kung Fu Panda 2“ koji se u Hrvatskoj prikazuje od početka lipnja.
Kako bi ostvarili vrhunske rezultate i performanse, umjetnici iz studija DreamWorks Animation odlučili su se za radne stanice HP Z800. Tako su uspjeli dizajnirati i prikazati i neke od stvari koje do tada nisu bile moguće, poput vodenih vrtloga te golemih zelenih površina, a koje su potpuna suprotnost scenama borbi.
Već više od desetljeća HP i DreamWorks Animation surađuju na stvaranju revolucionarnih tehnoloških rješenja koja omogućavaju dojmljive, uzbudljive i zapanjujuće animirane dugometražne filmove kao što su „Shrek“, „Kako izdresirati zmaja“, „MaksimUm“, „Kung Fu Panda“ i posljednji u nizu animiranih uspješnica „Kung Fu Panda 2“.

U animiranom filmu „Kung Fu Panda 2“ Po živi svoj život iz snova kao Zmajev ratnik, štiteći Dolinu mira zajedno s Paklenom petorkom, svojim prijateljima i kung fu majstorima. Međutim, njegovom novom, fantastičnom načinu života zaprijeti dolazak zastrašujućeg zlikovca koji kani upotrijebiti tajno, nezaustavljivo oružje kako bi pokorio Kinu i uništio vještinu kung fua. Po je prisiljen istražiti vlastitu prošlost i otkriti tajne svog misterioznog podrijetla. Tek će tada moći osloboditi snagu koja mu nedostaje kako bi uspio u svom naumu.

Zanimljive činjenice o animiranom filmu „Kung Fu Panda 2“:

– Napredna kreativna i tehnička rješenja bila su potrebna kako bi se kreirali neki od vrhunskih efekata na samim likovima, uključujući krzno, perje, tkaninu i oklop te efekti koji vizualno obogaćuju cijeli animirani svijet prikazan u filmu.
– Tijekom ključne bitke  jedna od topovskih kugli pada u vodu uz golemi pljusak kreiran kako bi se naglasila jačina udara. Za snimak izbliza stručnjak za posebne efekte koristio je specijalizirani, patentirani softver kako bi rasterizirao 10 milijuna čestica.
– U jednom trenutku jednoga od vukova pogodi čak 1220 breskvi, ukupne težine 457 funti (nešto više od 200 kilograma) te pri brzini od 105 milja na sat (nešto više od 241 kilometara na sat). To je otprilike jednako energiji koja nastaje kada nekoga udari automobil pri brzini od 45 milja na sat (oko 70 kilometara na sat).
– U trenutku uništavanja tornja stvoreno je više od 50.000 iveraka i manjih krhotina.
– „Kung Fu Panda 2“ je prvi film studija DreamWorks Animation koji koristi dinamične likove u konstantnom pokretu, kao što su to, primjerice, vukovi. Ti se vukovi, između ostaloga, bore s Poom i Paklenom petorkom te reagiraju vrlo dinamično, i to zahvaljujući patentiranom alatu studija DreamWorks Animation za simulaciju kung fu pokreta.
– Posljednja scena borbe koja se odvija u luci i kanalima grada Gongmen, sadrži, između ostaloga, i više od 60 milijuna galona vode (nešto više od 225 milijuna litara). Spomenuta je scena zahtijevala iznimno intenzivna računalna grafička rješenja te više od 7 milijuna sati rasteriziranja, a kako bi se proizvelo 14.000 kadrova.

Kingmax predstavlja SATA III SSD-e

Datum objave 10.06.2011

Kingmax predstavlja SATA III SSD-e

Kingmax je predstavio svoje SATA III SSD-e 2.5" formata, a ujedno su izbacili i 1.8” SATA II, 2.5” SATA II, i mSATA modele. Oni zanimljiviji SATA III modeli dosežu brzine čitanja od 415MB/s i zapisa od 260MB/s (kod najbržeg 512GB modela). Podržavaju Trim, NCQ, Global wear-leveling, 40bit BCH ECC (error corection code), a dolaze u kapacitetima od 64 pa do 512GB. Kingmax na sve modele daje tri godine jamstva.

Forum

Objavljeno prije 10 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 15 minuta

Android aplikacije

Objavljeno prije 15 minuta

Logitech g513, Gpro, g502 hero (se), g903 LS

Objavljeno prije 24 minute

P: Samsung galaxy buds+

Objavljeno prije 27 minuta

Adaptacija kuće/stana

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci