Novosti - Lipanj 2019.

Gigabyte Aorus CV27F monitor

Datum objave 03.06.2019

Gigabyte Aorus CV27F monitor

aorus_cv27f

Gigabyte je predstavio gamerski monitor CV27F sa zakrivljenjem 1500R, koji ima 1 milisekundu (MPRT) vrijeme odziva i stopu osvježenja od 165 Hz. Uz to, podržava i FreeSync 2 HDR tehnologiju. Ekran ima VA panel rezolucije 1920 x 1080, ima 90% DCI-P3 (8-bitne boje). Uz to ima i vrlo bogatu softversku podršku s equilizerom crne boje, stabilizatorom nišana u igrama, Game Assist opcijom za OSD, prikaz različitih informacija direktno na ekranu (DPI miša, GPU/CPU itd.), SideKick softver za kontrolu monitora, i ANC (active noise cancelation) za mikrofon direktno spojen na monitor.

Asus Strix SCAR III i Hero III prvi sa 17-inčnim 240 Hz ekranima

Datum objave 03.06.2019

Asus Strix SCAR III i Hero III prvi sa 17-inčnim 240 Hz ekranima

ROG Strix SCAR III

ASUS Republic of Gamers (ROG) danas je predstavio nove prijenosnike za igranje s većim, 17-inčnim ekranima, s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz.

Svega mjesec dana nakon predstavljanja najbržeg 15,6-inčnog ekrana na svijetu, unutar kolekcije ROG Spring 2019, eSports prijenosnici Strix SCAR III i Hero III donijeli su 17,3-inčne ekrane s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz i vremenom odziva od 3 milisekunde. Na Computexu su se također održavale demonstracije 4K UHD panela, uključujući model s osvježavanjem od 120 Hz, odzivom od 3 milisekunde i 100% pokrivenošću Adobe RGB prostora boja, te model s AMOLED panelom i podrškom za HDR.

Zephyrus S GX502

S ciljem razvoja tehnologije prikaza u još jednom, sasvim novom smjeru, ROG također demonstrira 4K UHD AMOLED ekran, implementiran u još jednu testnu varijantu Zephyrusa S. Ova konfiguracija ima frekvenciju osvježavanja od 60 Hz, ali ultrabrzo vrijeme odziva od 1 ms. HDR ekran pruža kontrastni omjer od 80.000:1 i izuzetno dubok, raskošan prikaz crne boje. Pokriva 100% DCI-P3 prostora boja, koji se često koristi u filmskoj industriji, što ovo eksperimentalno računalo čini osobito pogodnim za montažu videa. Sa 8 bita po kanalu, te još 2 bita po kanalu dobivenih pomoću ditheringa, ovaj ekran može prikazati više od milijardu individualnih tonova boja.

Posebne edicije novoizdanih ROG Zephyrusa S GX531 i GX701 nude HDR ekrane s tradicionalnom TFT tehnologijom. Uz frekvenciju osvježavanja od 144 Hz i vrijeme odziva od 3 ms, njihovi Full HD ekrani spajaju izvanrednu brzinu s VESA DisplayHDR 400 certifikacijom. Premda je softverska podrška, zbog izostanka standardiziranog API-ja za HDR sadržaje, još uvijek skromna, ovi ekrani mogu prikazati više od milijardu tonova boja i obasjani su lokalnim pozadinskim osvjetljenjem, podijeljenim na 16 individualnih zona.

Samsung licencirao AMD-ovu RDNA grafičku arhitekturu

Datum objave 04.06.2019

Samsung licencirao AMD-ovu RDNA grafičku arhitekturu

RDNA_arch

Kao dio dugoročnog strateškog partnerstva, AMD i Samsung su potpisali ugovor o suradnji putem kojeg će AMD osigurati grafičko intelektualno vlasništvo, koje će Samsung integrirati u svoje procesore i SoC-ove (“System-On-Chip”).

Licencirano intelektualno vlasništvo, koje će AMD ponuditi Samsungu, temelji se na novoj grafičkoj arhitekturi RDNA koju je AMD najavio prije nekoliko dana na Computexu. Samsung će koristiti AMD-ovu arhitekturu u jeftinim procesorima namijenjenim mobilnom tržištu. Također, Samsung se obvezao na plaćanje redovnih naknada AMD-u.

Povodom ove strateške suradnje, AMD-ova predsjednica i direktorica dr. Lisa Su izjavila je:

“Korištenje naše Radeon grafičke tehnologije kroz različite ekosustave: PC, konzole, cloud-bazirane i velike podatkovne centre je u porastu. Izuzetno smo uzbuđeni zbog partnerstva sa Samsungom, kao industrijskim liderom, koji će ubrzati igračke inovacija na mobilnom tržištu. Ovo strateško partnerstvo pozitivno će utjecati na širenje naše Radeon grafičke tehnologije putem mobilnog tržišta, dramatično proširujući bazu naših korisnika i razvojnih inženjera. “

Ljetna ponuda – Windows 10 za 10,26 €, Office 2016 za 25,43 €, a oboje za samo 30,39 €

Datum objave 04.06.2019

Ljetna ponuda – Windows 10 za 10,26 €, Office 2016 za 25,43 €, a oboje za samo 30,39 €

GoodOffer24 nudi Windows i Office licence po vrlo pristupačnim cijenama koje si svatko može priuštiti. Provjerite detaljniju ponudu i osigurajte si dodatnih 20% popusta uz ovaj članak.

Želite li nadograditi vaše računalo bez velikih investicija? Ili jednostavno raspolažete s ograničenim budžetom? Ne trebate dalje tražiti – GoodOffer24 je izvrsno rješenje za vas!

Budući da moderni svijet i konstantna briga za sigurnošću iziskuju stalno nadograđivanje računala s najboljim i najnovijim programskim paketima, nužno je kupovati licence. Ali svi znamo da su regularne cijene softvera enormno visoke. Međutim, postoji mnoštvo pouzdanih rješenja diljem weba, koja vam neće samo uštedjeti nešto novca, već ćete pomoću njih izbjeći i rizike od zloćudnog softvera ako koristite nelegalne verzije.

Kao jedno od rješenja tu je servis GoodOffer24.com – online trgovina softvera, igara i drugog softvera.

goodoffer_190417-728-360

Dodatnih 20% popusta na sve

U ispod navedenoj listi GoodOffer24.com predstavlja najbolje iz svoje ponude koju svakako valja pogledati. Ali prije toga potrebno je istaknuti kako je prilikom kupovine potrebno koristiti kod JG24SM20 kako biste dobili dodatnih 20% popusta na bilo koji softver.

Koristeći isti navedeni kod JG24SM20 možete kupiti Office 2016 Pro za 25,43 € ili Office 2019 Pro Plus za 41,99 €. Oba paketa dolaze s uključenim Word, Excel, PowerPoint i drugim poznatim programima.

Valja svakako spomenuti i mogućnost kupnje paketa Windows 10 Pro + Office 2016. Koristeći navedeni kod, ovaj paket možete kupiti za 30,39 €.

Ostalo iz ljetne ponude

20% popusta uz kod JG24SM20:

30% popusta uz kod JGO24OFFICE2019

Jednostavna kupovina i plaćanje

Proces kupovine na GoodOffer24.com vrlo je jednostavan. Ubrzo nakon narudžbe primit ćete e-mail s aktivacijskim ključem, bez potrebe za čekanjem od nekoliko dana da vam se netko javi (za svaki slučaj provjerite i spam/junk folder). Osim toga, u slučaju bilo kakvog problema, tu je korisnička podrška koja će vam pomoći u vrlo kratkom roku.

Povrh svega, možete odabrati različite oblike plaćanja, kao što su PayPal ili kreditna kartica.

(sponzorirani sadržaj)

Apple Mac Pro – od kante do ribeža

Datum objave 06.06.2019

Apple Mac Pro – od kante do ribeža

Apple_WWDC_2019_1

Apple je pred koji dan napokon predstavio novi Mac Pro na WWDC konferenciji u Californiji. Da podsjetimo, zadnji Mac Pro (Kantica) predstavljena je davne 2013 godine i definitivno je došlo vrijeme za nadogradnju.

Radi se o uređaju namijenjenim prosumerima te raznim kreativcima koje je Apple u zadnje vrijeme zanemario. Početna konfiguracija sa 8 jezgrenim Xeonom, 32 GB radne memorije, Radeon Pro 580X i 256GB PCIe SSD kreće od 5.999 USD.

Maksimalna moguća konfiguracija biti će 28 jegreni Xeon, do 1.5TB radne memorije dok se GPU sustav bazira na MPX modulima. MPX moduli ujedinjuju PCIe x16, DisplayPort i napajanje i pasivni hladnjak. Uz osnovni GPU Radeon Pro 580X tu je i Radeon Pro Vega II s 32 GB HBM2 memorije te MPX modul koji na sebi sadrži dva Radeon Vega Pro II GPU-a te će biti moguće koristiti dva takva modula što u konačnici znači 4 Radeon Pro Vega II GPU-a u jednom sustavu. Storage ide do 4 TB, a za mrežnu povezivost imamo i dva 10 Gbe LAN porta.

Apple_WWDC_2019_2

Uz klasične GPU kartice Apple će uz Mac Pro nuditi i ASIC ad din akcelerator namjenjen za ubrzavanje baratanja s ProRes i ProRes RAW codecima. S Afterburner akceleratorom, Apple tvrdi da će Mac Pro biti u stanju vrtjeti ukupno tri 8K ProRes Raw video streama, odnosno ukupno 12 4K streama.

S obzirom da pričamo o poprilično struje žednim i gladnim komponentama – napajanje će biti 1.4 kW.

Kvaliteta izrade će biti vrhunska, ako je suditi slikama, a samo kućište će biti od nehrđajućeg čelika, a moguće je i dokupiti kotače.

Apple_WWDC_2019_3

Uz novi Mac Pro ide i novi Pro Display XDR čija cijena kreće od 4999 USD. No ne radi se o ekranu za prosječnog korisnika nego se cilja na ljude koji traže maksimalnu preciznost boja. U suštini radi se o 6K IPS ekranu (6016 x 3384) u 16:9 omjeru, podržan je XDR, osvjetljene čitavog ekrana je 1000 nitsa, a 1600 je vršna vrijednost, sam panel je 10 bitni. Dolazi tvornički kalibriran, a isto tako ne izostaje podrška za sve veće referente stanarde koji se koriste za precizno definiranje boja. Uglavnom – više detalja dostupno je na službenoj Apple stranici.

„Twitter i AI“ VS „Fake news“

Datum objave 06.06.2019

„Twitter i AI“ VS „Fake news“

Twitter_logo

Trenutačno u sferi društvenih mreža jedan od najvećih problema je širenje lažnih i krivih informacija – kolokvijalno prozvanim „fake news“. S obzirom na enormnu količinu informacija kroz koje su do nedavno prolazili ljudi kako bi se lažne informacije brisale i prekršitelji udaljavali s platformi, navedena borba prerasla je u sizifov posao.

Već smo pisali kako je Facebook za izbore u Indiji testirao svoj AI sustav kako bi količinu dezinformacija i lažnih vijesti sveo na minimum, a na isto se sad oldučio i Twitter. Zbog navedenog su kupili startup „Fabula AI“ iz Londona kako bi čitav posao oko identifikacije i eliminacije takvog sadržaja bio puno učinkovitiji.

Vezano uz kupovinu navedenog startupa, Twitter je onjima izjavio:

„Vrhunski tim stručnjaka strojnog učenja koji koriste duboko učenje kako bi otkrili mrežne manipulacije. Rezultat je sposobnost da se analizira vrlo velika i kompleksna količina podataka te opišu relacije i interakcije te točno izvuku signali na način na koji to klasično storjno učenje nije u mogućnosti.“

Uz navedeni citat Twitter je izašao van s informacijom da je Fabula AI sustav imao uspješnost od 93% u identifikaciji „fake news-a“ ovo bi se mogao pokazati kao korak u pravom smjeru, naravno pod pretpostavkom da je Twitter u mogućnosti iskoristiti njihov sustav u potpunosti.

Noctua na Computexu 2019.

Datum objave 06.06.2019

Noctua na Computexu 2019.

noctua_computex_2019_chromax_line_cpu_coolers

Na ovogodišnjem sajmu Computex u Taipeiu, Noctua je prikazala široki spektar nadolazećih proizvoda i prototipova, uključujući svoju novu generaciju 140-milimetarskih CPU hladnjaka sljedeće generacije – hladnjak bez ventilatora i potpuno crne verzije NH-D15, NH-U12S i NH- L9i modela. NF-A12x25 dobio je nagradu za najboljeg navijača godine od strane European Hardware Association i prikazan u nadolazećoj crnoj varijanti.

Google Stadia na E3

Datum objave 06.06.2019

Google Stadia na E3

Stadia

Kao što smo već pisali, Google je ozbiljno zagrizao u cloud gaming sa svojom Stadia platformom. Neke od detalja vezane uz hardver koji će se vrtjeti u njihovim datacentrima već smo naveli kao i općenite tehničke detalje, poput obećanja o niskim latencijama u igranju na visokim detaljima zahvaljujući njihovoj globalnoj mreži data centara. No u ovom trenutku nepoznato je hoće li se koristiti monetizacija bazirana na pretplati – poput Netflixa ili ćemo kupovati igre koje će biti dostupne samo putem Clouda, kao niti informacija koliko igara će biti dostupno prilikom lansiranja.

Google će danas održati „Stadia Connect“ live stream gdje će nam dati više detalja o financijskom modelu, a u sklopu E3 sajma posjetitelji će moći isprobati DOOM Eternal i Assassin’s Creed Odyssey koje će pokretati Stadia.

Sony PlayStation 5

Datum objave 06.06.2019

Sony PlayStation 5

Sony_Vintage

Za razliku od Microsofta – Sony je poprilično otvoren vezano uz informacije nove konzole, tako je tokom Computexa potvrđeno da će srce nove konzole biti Zen2 8 jezgreni procesor na 7nm arhitekturi te Navi GPU, što bi u prijevodu značilo da bi specifikacije koje su leakane prije nekoliko tjedana mogle biti poprilično točne.

Biti će podržana 8K grafika (vrlo vjerojatno s puno nižim FPS-om) te je spomenuta i real-time Ray Tracing podrška.

Kad smo rekli da je Sony otvoren za nove informacije – spomenuli su da žele ponuditi „cross-generational play“, ali ne u maniri klasičnog „backwards compatibilitya“ nego da igru s PS4 mogu nastaviti igrati na PS5 na točno onoj misiji gdje su stali.

Navedeno žele postići kako bi tranzicija s PS4 na PS5 prošla puno glađe nego slične tranzicije u prošlosti, da nakon „nadogradnje“ ne morate prestati igrati s kolegama koji su zapeli na PS4. Potvrđeno je da će nove konzole koristiti SSD kao standardnu opciju i da se neće raditi o upsellu.

Uz navedeno potvrđeno je da će PS5 podržavati i 4K 120Hz output, no naravno ne za svaku igru, no s obzirom na potvrđene specifikacije definitivno nije nedostižno u mnogim e-sports naslovima.

Baldurs Gate 3 u dolasku?

Datum objave 06.06.2019

Baldurs Gate 3 u dolasku?

Baldurs Gate 3

E3 samo što nije krenuo i jedna od najava, ako je vjerovati nenamjernoj „grešci“ Larian Studiosa, kreatorima Divinity Original Sina, je i službena najava Baldurs Gate 3.

U zadnjih nekoliko godina CRPG žanr dobio je nekoliko jakih i kvalitetnih naslova poput spoemnutog Divinity Original Sin 1 i 2, Wasteland 2 te Pillars of Eternity stoga ne čudi izdanje nastavka jedne od najpopularnije igre iz žanra. To bi značilo da bi nakon 19 godina napokon mogli nastavak koji smo poprilično dugo priželjkivali.

Da se vratimo na teaser Larian Studiosa – prije nekoliko dana objavili su sliku za koju su svi prvobitno mislili da se radi o Divinity Original Sin 3 nastavku no nakon što su mnogi zavirili u HTML kod unutra ssu se našle jasne reference na Baldur’s Gate 3 i Wizards of the Coast, kompaniju iza Dungeons and Dragons.

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 10 minuta

Kupovina sa Amazona?

Objavljeno prije 14 minuta

Home security/smart home - kamere, senzori itd...

Objavljeno prije 21 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 30 minuta

Adaptacija ureda

Članci

Brzi test - ADATA XPG Spectrix D50 & D60G

Brzi test - ADATA XPG Spectrix D50 & D60G

Na brzi test i ADATA-e nam stižu dva memorijska kita iz XPG obitelji - D50 i D60G. D50 je moćniji, frekvencije 3.600 MHz pri CL18-20-20 latencijama, a drugi nešto niže frekvencije od 3.000 MHz, ali i stegnutijih latencija CL16-18-18. Oba kr... Pročitaj više

Gigabyte M27Q recenzija

Gigabyte M27Q recenzija

Gigabyte širi svoju ponudu gaming monitora i trenutno ih u ponudi imaju petnaest. Tako će svatko pronaći nešto za sebe između Aorus, G i M serija. Nama su na test poslali M27Q, monitor koji prvi na svijetu donosi integrirani KVM switch za k... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Spectrix S40G 1TB & CW0100

Brzi test - ADATA Spectrix S40G 1TB & CW0100

Prije nešto više od godinu dana smo testirali ADATA-in Spectrix S40G NVMe SSD kapaciteta 512 GB, a sada nam je u lab stigao 1 TB model. Brzinski smo provjerili kakve su mu performanse. Spectrix serija je posebna po integriranom hladnjaku ko... Pročitaj više

AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800 recenzija

AMD Radeon RX 6800 XT & RX 6800 recenzija

AMD je u teškoj ofenzivi i nedugo nakon predstavljanja novih Ryzena serije 5000, na tržište dolaze i nove grafičke kartice Radeon RX 6000 serije. Od predstavljene tri kartice, danas lansiraju "slabije" dvije koje su i jedna i druga namijenj... Pročitaj više

Dell Latitude 9510 recenzija

Dell Latitude 9510 recenzija

Nakon prošlomjesečnog testa XPS-a 15, sada nam je iz Comtel Corpa stigao poslovni 2u1 prijenosnik Latitude 9510. Riječ je o kako sam proizvođač kaže, najmanjem, najlakšem i najinteligentniem 15-inčnom konvertibilnom prijenosniku. U pakiranj... Pročitaj više

Svi članci