Novosti - Srpanj 2009.

Prestigio torbe za žene

Datum objave 01.07.2009

Prestigio torbe za žene

Novi modeli PBAGH1 i PBAGH2 predstavljaju elegantnu kombinaciju dizajna, funkcionalnosti
i kvalitete. Dobavljive su u dvije moderne boje: Atraktivna i elegantna, ljubičasta
je predviđena kao hit boja ove sezone. Nekoliko lifestyle časopisa i svjetskih
dizajnera su već odavno promovirali ljubičasti styling. Za one koji preferiraju
bezvremenske modne detalje, Prestigio je predstavio i torbu u neutralnoj sivoj
boji koja se jednostavno kombinira sa bilo kojom drugom bojom – bez obzira na
sezonski trend.

PBAGH1 je dizajnirana za 13.3" prijenosnike te košta 135kn (PDV uključen),
a za prijenosnike veličine 15.4” PBAGH2 torba je idealno rješenje (165kn, PDV
uključen). Oba modela nude podstavljene pretince za prijenosnike kao i nekoliko
dodatnih džepova za dokumente, mobitel, olovke, poslovne kartice i ostale sitnice.

Za klasičan izgled koji nikada ne izlazi iz mode, odaberite PBAG303 torbu za
prijenosnik koja kombinacijom jednostavnih linija i funkcionalnosti predstavlja
modni dodatak. Torba osim ručke i dodataka od prave smeđe kože, ima i uklonjivu
naramenicu. Dok joj svilena podstava pruža notu elegancije i nježnosti, torba
je načinjena od izdržljivog materijala prikladnog za svakodnevnu upotrebu i
putovanja.

PBAG303 ima podstavljene pretince za 15.4" prijenosnike ali i praktične
džepove za dokumente i dodatke. Ujedno, torba se isporučuje sa kozmetičkom torbicom
u jednakoj boji. Ovaj model je dobavljiv u crvenoj i bež boji po cijeni od 189,00
kn (PDV uključen).

AMD Phenom II X4 42 Black Edition TWKR

Datum objave 01.07.2009

AMD Phenom II X4 42 Black Edition TWKR

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/amd_twkr_1.jpg">
AMD je danas otkrio sve detalje vezane uz TWKR procesore o kojima se na Internetu šuška neko vrijeme. Riječ je o limitiranoj seriji procesora koji su u stanju podnijeti više voltaže, bolje skaliraju te su u mogućnosti raditi na vrlo visokim taktovima. Serija će brojati manje od 100 komada procesora, te neće ići u prodaju, već će ih AMD pokloniti odabranim ekstremnim overlockerima kako bi im zahvalili na suradnji i potaknuli ih na daljnje overclockiranje.
IBM i ETH institut iz Zuricha predstavili potpuno novu metodu vodenog hlađenja superračunala

Datum objave 02.07.2009

IBM i ETH institut iz Zuricha predstavili potpuno novu metodu vodenog hlađenja superračunala

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/blade_aquasar.jpg">
Švicarski Savezni institut za tehnologiju, ETH (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) i IBM predstavili su potpuno novi način vodenog hlađenja superračunala koji će višak topline koju stroj stvara pri radu iskoristiti za grijanje zgrada sveučilišta. Riječ je o tehnologiji, radno nazvanoj Aquasar , koja predstavlja značajan napredak u ostvarenju energetski učinkovitijeg računalstva – smanjiti će potrošnju energije za četrdeset posto i emisiju ugljičnog dioksida za 85 posto. To znači da će superračunalo s novim sustavom vodenog hlađenja emitirati oko trideset tona CO2 manje u usporedbi sa superračunalom sličnih karakteristika koje koristi današnje tehnologije hlađenja.

Superračunalo s ugrađenim inovativnim Aquasar sustavom vodenog hlađenja i ponovnom uporabom topline stroja koje će trošiti 40 posto manje energije, bit će smješteno na ETH institutu u Zurichu i počet će s radom slijedeće, 2010., godine. Novi sustav rezultat je dugoročne suradnje ETH instituta i IBM-a u području istraživanja računalnog hlađenja na razini procesora, temeljenog na konceptu ‘vodom hlađenih data centara s izravnom ponovnom uporabom energije’. Taj koncept razvili su znanstvenici u IBM-ovu istraživačkom laboratoriju u Zurichu.

Vodom hlađeno superračunalo sastojat će se od dva IBM BladeCenter poslužitelja u tzv. rack dizajnu, koje će moći obrađivati oko deset teraflopsa podataka u sekundi.
Svi procesori na oba poslužitelja bit će opremljeni minijaturnim visokoučinkovitim hladilima te će biti spojeni na mrežu instalacija i konektora putem koje će se svaki od njih moći po potrebi uključivati ili isključivati iz sustava.

Voda upija 4000 puta više topline od zraka, a i bolje je sredstvo za njezin prijenos što je čini puno učinkovitijim sredstvom za hlađenje. Voda približne temperature od 60 °C dovoljna je za održavanje procesora na njegovoj idealnoj radnoj temperaturi koja je puno niža od maksimalno dopustivih 85 °C. Viša temperatura sredstva za hlađenje rezultira i njegovom višom temperaturom na izlazu iz sustava. U slučaju Zurichškog superračunala temperatura vode koja će izlaziti iz sustava bit će 65°C.

Cjevovod uređaja za hlađenje svakog pojedinog čipa povezan je s cjevovodima ostalih čipova, a svi skupa povezani su s glavnom mrežom za prijenos vode. Superračunalo treba oko deset litara vode za hlađenje, a crpka osigurava protok od približno 30 litara u minuti. Cijeli sustav za hlađenje je zatvoreni krug: hladna voda se prvo zagrije prelaskom preko čipova te zatim hladi u sustavu cjevovoda i dok prolazi kroz pasivni izmjenjivač topline. U konkretnom, eksperimentalnom slučaju taj sustav toplinu koju je preuzeo u superračunalu prenosi izravno u sustav centralnog grijanja sveučilišta u Zurichu. Na taj način voda se ne mora hladiti u posebnim uređajima za hlađenje koji su poznati kao veliki potrošači energije.

Digitalno <em>cool</em> roditelji

Datum objave 02.07.2009

Digitalno cool roditelji

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/digitalno_cool.jpg">
Zemlje u Europi, na Bliskom istoku i u Africi (tzv. regija EMEA) mogu se pohvaliti visokim stupnjem kulturne i jezične raznolikosti, no roditelji se slažu u jednom – njihova djeca moraju biti računalno pismena. Uvjerljivih 99 posto roditelja smatra da je poznavanje rada na računalu važna životna vještina, a polovica (50 posto) smatra da je će ta vještina djeci biti nužna u životu. Neovisno istraživanje koje je za Intel proveo Redshift Research pokazuje da većina roditelja smatra poznavanje rada na računalu neodvojivim dijelom razvoja djeteta, a 98 posto smatra da će mu samouvjerenost pri korištenju osobnih računala utjecati na uspjeh pri pronalaženju posla.

Roditelji se gotovo jednoglasno (98 posto) slažu da bi se računala trebala integrirati u obrazovanje, no gotovo tri četvrtine (73 posto) ispitanika nezadovoljno je podrškom države te smatra da bi država trebala činiti više da olakša pristup računalima u školama. Taj se entuzijazam odražava i u činjenici da 93 posto roditelja svojoj djeci kod kuće omogućuje pristup računalu. Osim toga, više od devedeset posto ispitanih roditelja sebe smatra “digitalno cool” osobama te vjeruju da su dovoljno tehnološki potkovani da se neće osramotiti pred vlastitom djecom.

M SAN Grupa testirala računala za operativni sustav Windows 7

Datum objave 02.07.2009

M SAN Grupa testirala računala za operativni sustav Windows 7

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/MSGW_Infinity_W7000.JPG">
M SAN Grupa sudjelovala je na ovogodišnjem Windows 7 Logo Fest-u u Pragu gdje je testirala liniju MSGW računala Infinity W7000 te je potvrđeno da su računala prilagođena radu s Windows 7 operativnim sustavom. Time je M SAN Grupa ostvarila pravo označavanja tih računala znakom Designed for Windows 7 Logo.

Na Logo Festu, koji se održao sredinom lipnja ove godine u Pragu sudjelovali su renomirani europski proizvođači računala, gdje su pod vodstvom inženjera iz Microsofta, Asusa, nVidia-e, Intela i drugih testirali prilagodbu računala na operativni sustav Windows 7. Pod strogo kontroliranim uvjetima računala su testirana na kompatibilnost komponenti, stabilnost te pouzdanost pri radu s novim operativnim sustavom. Tako su MSGW računala prva u regiji koja su prilagođena za rad s operativnim sustavom Windows 7 te imaju pravo uporabe znaka Designed for Windows 7 Logo. Iako je izlazak Windowsa 7 najavljen za jesen 2009. godine M SAN Grupa korisnicima nudi mogućnost kupovine računala s Windows Vista Home Premium operacijskim sustavom s besplatnom nadogradnjom na Windows 7. Premium kvaliteta svih MSGW računala očituje se u testiranim Designed for Windows XP te Designed for Vista certificiranim računalima koji su kontinuirano u ponudi. Windows Logo označava kompatibilnost, stabilnost i pouzdanost računala s Microsoft Operacijskim sustavom.

Računalo MSGW Infinity W7000 sastavljeno je od Intel Core 2 Quad Q9550 procesora, Asus matične ploče P5Q PRO, 4GB DDR2 Transcend memorije, nVidia GTS250 grafičke kartice sa 512 MB memorije, Western Digital čvrstog diska kapaciteta 640GB, ima Designed for Windows7 logo te će se u ponudi s Windows Vista Home Premium s besplatnim upgradeom na Windows7 naći u prodaji od 15.07.2009.

CANYON nastavlja s proširenjem ponude

Datum objave 03.07.2009

CANYON nastavlja s proširenjem ponude

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/canyon_cable.jpg">
Canyon je predstavio novu liniju proizvoda koja de vam pomodi u poboljšanju kvalitete i performansi vašeg računala i multimedijske opreme. Predstavljanjem više od 30 vrsta audio, video i računalnih kablova, Canyon zauzima jaku poziciju na tržištu.

Svi Canyon kablovi imaju 24 kt pozlaćene konektore koji osiguravaju dugotrajnu kvalitetu i siguran, brz i stabilan prijenos, dvostruko oklopljeni konektori pružaju jednostavno postavljanje i čvrsto povezivanje, zaštitni oklop i aluminijska folija osiguravaju kvalitetu signala i minimaliziraju smetnje kako bi prijenos tekao bez zastoja. Kablovi su napravljeni od bakra visoke vodljivosti (za odličan prijenos -99.96% antioksidacijski), za veću izdržljivost, vanjski sloj kabla napravljen je od fleksibilnog PVC omota, a zahvaljujući oznakama u boji omogućuju brzu i ispravnu instalaciju.

HP-ova usluga za praćenje i povrat prijenosnih računala

Datum objave 03.07.2009

HP-ova usluga za praćenje i povrat prijenosnih računala

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp-logo-black.jpg">
Tvrtka HP je najavila novu uslugu praćenja i povrata prijenosnih računala (Notebook Tracking and Recovery Service), osmišljenu kako bi korisnicima pomogla u borbi protiv rastućih problema kompromitiranja podataka i otuđenja identiteta koji proizlaze iz računalnih krađa. Zahvaljujući novoj usluzi HP može ponuditi potpun portfelj usluga za zaštitu prijenosnih računala, čime se nadopunjuju postojeće usluge zaštite od slučajnih oštećenja (Accidental Damage Protection) i zadržavanje oštećenih medija i podataka na istima (Defective Media Retention).

HP-ova usluga Tracking and Recovery Service koristi već instalirani softver koji pruža snažno, višeslojno sigurnosno rješenje, uz pomoć kojega organizacije rješavaju probleme zaštite podataka, povrata podataka nakon računalne krađe i sigurnog upravljanja IT imovinom. HP-ova usluga IT profesionalcima omogućuje praćenje i povrat ukradenih prijenosnih računala (Tracking and Recovery Service), brisanje podataka na daljinu kako bi se zaštitile povjerljive informacije (Data Delete), otkriva neautorizirani softver ili nestali hardver, te pomaže osigurati usklađenost s postojećom regulativom.

HP-ova usluga Tracking and Recovery Service dostupna je po cijeni od 322 kn (PDV uključen) godišnje (iznos godišnje pretplate) preko izravnih HP-ovih prodajnih kanala i partnera.

ARCTIC MX-3

Datum objave 03.07.2009

ARCTIC MX-3

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Arctic_MX-3.jpg">
Arctic Cooling predstavlja novu Arctic MX-3 termalnu pastu u 4 gramskom pakiranju. AC je ovu pastu namijenio overclockerima zbog njene visoke termalne vodljivosti (8.2 W/mK) i prirode nestvrdnjavanja. Pasta po AC-ovim testovima kotira vrlo visoko, a za konačnu potvrdu ipak ćemo pričekati nezavisne testove. Jamstvo na pastu je 8 godina, a maloprodajna cijena na Europskom tržištu će joj biti 8.95 €.
AMD RS880 detalji

Datum objave 07.07.2009

AMD RS880 detalji

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/amd_logo_5.jpg">
INQ je saznao nekoliko detalja o AMD-ovom budućem čipsetu imena RS880 kojeg proizvodi TSMC. Najbitniji sastojak toga čipseta, nasljednika RS780, je svakako grafički čip Radeon HD4200 koji ima DX10.1 podršku te je navodno 15% brži od sličnih rješenja danas prisutnih na tržištu. Izvori sa Tajvana tvrde kako grafika postiže oko 1800 bodova u sintetskom 3D Marku 2006, što je na razini GeForce 6800 ili pak Radeon X800XL desktop rješenja od prije par godina. Ovo je posignuto na Phenom II X4 955 sistemu sa 8GB DDR3 RAM-a. Izvor tvrdi kako će AMD premijeru čipseta imati u zadnjem tjednu kolovoza.
Verbatim nudi SSD Express karticu za PC i Mac

Datum objave 07.07.2009

Verbatim nudi SSD Express karticu za PC i Mac

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/SSDExpressCard64GB.jpg">
Verbatim je na najavio ovogodišnjem CeBIT-u u Hanoveru svoju novu SSD Express karticu za PC i Mac korisnike. Nova kartica pripada generaciji solid-state drive kartica (SSD) koja omogućuje do pet puta veće brzine od standardnog USB-a, kod svih PC računala opremljenih ExpressCard slot odnosno Mac računala s odgovarajućim dodatkom za skladištenje podataka. Bazirana na 34mm ExpressCard modulu (75mm x 34mm x 5mm), Verbatim SSD Express kartica će biti dostupna u veličinama od 16, 32 i 64GB.

S brzinama čitanja do maksimalnih 120MB/sec (800X) i brzinama zapisivanja do 30MB/sec (200X), Verbatimova nova SSD Express kartica nudi bolje performanse od standardnih USB baziranih rješenja. Verbatimova PCI SSD Express kartica je također poboljšana za korištenje Windows ReadyBoost opcije jer omogućuje korisniku da dodijeli dio neupotrebljenog prostora na kartici za ubrzavanje PC sustava baziranom na Windows Vista operativnom programu.

Forum

Objavljeno prije 12 minuta

Amazon Fire TV Stick - Media player

Objavljeno prije 15 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 18 minuta

plex + sub-zero problem

Objavljeno prije 29 minuta

Procjena: Apple Macbook Pro (2014.)

Objavljeno prije 29 minuta

ARM

Članci

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Cooler Master je sredinom prošle godine osvježio svoju SickleFlow seriju ventilatora. Dodali su Air Balance dizajn lopatica za stvaranje većeg zračnog pritiska i protoka, a veći je i izbor modela. Nama je na brzi test stigao 3-u-1 kit Sickl... Pročitaj više

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Svi članci