Novosti - Kolovoz 2011.

Završio Imagine Cup 2011.

Datum objave 01.08.2011

Završio Imagine Cup 2011.

S projektom KiDnect koji pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize hrvatski studenti natjecali su se na ovogodišnjem finalu Imagine Cupa u New Yorku. Tim Apptenders oformili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, a za rješenje su koristili Microsoftov Kinect i prateći softver kao alat za fizikalnu terapiju. Apptendersi su se uspješno plasirali u najboljih 18 timova iz 67 zemalja. KiDnect omogućuje fizioterapeutima snimanje ciljanih individualnih vježbi za svakog pacijenta posebno i sinkronizaciju tih vježbi na udaljena računala djece, koja te vježbe mogu raditi kod kuće. Odrađene vježbe vrednuje softver pomoću Microsoft Kinecta koji bilježi pokrete tijela. Rezultati vježbi se spremaju, a statistika i snimke šalju natrag fizioterapeutu, koji tako prati napredak djeteta i po potrebi prilagodi vježbe.

U prvom dijelu natjecanja sudjelovalo je više od 350.000 natjecatelja iz 183 zemlje, dok ih je u finale ušlo oko 400 sa 124 projekta. Najpopularnija kategorija je i ove godine bila Software Design s prijavljenih 67 projekata. Imagine Cup pokazao se sjajnom prilikom za natjecatelje jer su s kolegama iz različitih zemalja mogli razmijeniti iskustva i ideje o svim prednostima i mogućnostima suvremene tehnologije. "Imagine Cup bio je jedno neponovljivo iskustvo, prilika da predstavimo naše rješenje za bolju budućnost i podijelimo vizije sa studentima iz cijelog svijeta. Imali smo priliku upoznati i druga rješenja te otvoreno razgovarati o tehnologijama koje koristimo, problemima s kojima smo se susretali razvijajući naš projekt, kao i o idejama za unaprjeđenje. Imagine Cup nam je i veliki poticaj za daljnji rad i sigurno će nam pomoći u profesionalnom životu", izjavio je Dominik Tomičević član hrvatskog tima Apptenders. Prijave za Imagine Cup 2012. počinju u kolovozu ove godine, a finale će se održati u Australiji.

LG Optimus Pro i Optimus Net

Datum objave 03.08.2011

LG Optimus Pro i Optimus Net

LG Electronics (LG) je predstavio dva nova člana obitelji Optimus – pametne telefone LG Optimus Pro (LG-C660) i LG Optimus Net (LG-P690) koje pokreće najnovija verzija Googleovog operativnog sustava Android – 2.3 Gingerbread. Ova platforma uvodi poboljšanja kad je riječ o multimedijskoj podršci, upravljanju potrošnjom baterije i uvjetima za igranje igara. Kao prvi pametni telefon iz LG-eve obitelji Optimus koji dolazi s QWERTZ tipkovnicom u okomitom prikazu, LG Optimus Pro pruža najbolje od fizičke tipkovnice i zaslona osjetljivog na dodir. Zaslon veličine 2,8 inča osigurava brzu navigaciju, QWERTZ tipkovnica ergonomski je oblikovana za brzo i točno tipkanje, a tu su i tipke za brz pristup e-mailu i kalendaru. Optimus Pro će biti dostupan u bijeloj, titan i crnoj boji.

Uz značajku LG Social+, LG Optimus Net objedinjava pristup najpopularnijim društvenim mrežama u widgetu na početnom zaslonu. Korisnici tako mogu jednim klikom istovremeno ažurirati statuse na Facebooku i Twitteru te čitati novosti koje su njihovi prijatelji postavili na svojim profilima. LG Optimus Pro i LG Optimus Net dolaze s baterijom kapaciteta 1.500 mAh te ARM procesorom takta 800 MHz.

KFA2 GTX 560 Ti MDT X5 i 210 MDT X4

Datum objave 03.08.2011

KFA2 GTX 560 Ti MDT X5 i 210 MDT X4

U Hrvatskoj relativno nepoznata Britanska tvrtka KFA2, specijalizirana za Nvidija grafičke kartice, predstavlja novu MTD (Multi Display Technology) seriju kartica. GTX 560 Ti MDT X5 je model kojem je glavna značajka podrška za pet monitora, a slabiji 210 MDT X4 ima podršku za četiri monitora. Obje su bazirane ne ViewXpand VMM1400/1402 čipsetu koji krajnjem korisniku omogućava slaganje, kloniranje i kreiranje virtualnog single-displaya preko višestrukih ekrana. GTX 560 TI MDT X5 je jedina za sada ovakva kartica na svijetu, koja omogućava virtualne rezolucije do 5760×900 (1440×900 na svakom monitoru) u modu s četiri monitora i 5040×1050 (1680×1050 na svakom monitoru) u modu s tri monitora.

210 MDT X4 kartica podržava simultano spajanje do četiri 1080p monitora. Obje kartice dolaze s WinSplit Revolution softverom za desktop management, a garancija na njih je 2 godine. U prodaji će biti diljem Europe.

AMD APP SDK v2.5

Datum objave 08.08.2011

AMD APP SDK v2.5

AMD je danas objavio dostupnost AMD APP softverskog razvojnog paketa (SDK) v2.5. Novi SDK sadržava unaprijeđenja u CPU prema GPU prijenosu podataka, i programerima pruža solidan temelj u iskorištavanju punog potencijala APU-a, uključujući i najnovije AMD A-Serije APU-e. AMD APP SDK programerima pomaže u otkrivanju moći GPU izračunavanja i paralelnog procesiranja u heterogenim računalnim platformama, baziranim na na OpenCL industrijskom standardu.

Novi AMD APP SDK v2.5 donosi ključno unaprijeđenje performansi kojim se smanjuju ograničenja protoka podataka od CPU-a prema GPU-u, postižući efikasan prijenos podataka i do 15 GB u sekundi na AMD A-Seriji APU-a. Pored sirove snage, A serija također omogućava napredne sposobnosti poput upravljanja sučeljem pokretom, podrške za upotrebu većeg broja monitora, 3D zabave i stabilizacije slike u realnom vremenu. Druga unaprijeđenja AMD APP SDK v2.5 uključuju one u izvršavanju OpenCL-a dizajniranom da omogući efikasniju upotrebu dostupnih GPU računalnih sposobnosti smanjivanjem vremena potrebnog za pokretanje kernela i smanjenjem PCIe prijenosnog opterećenja. Također, AMD APP SDK pruža široku multi-GPU podršku na Windows platformama uključujući i podršku za kombinaciju APU plus diskretni GPU, kojom se postiže skaliranje računalnih performansi na svim multiGPU-ima, kao i podršku AMD PowerXpress. AMD APP SDK se koristi od strane programera koji sudjeluju u AMD OpenCL programerskom natjecanju, vođenog od strane softverske programerske kuće TopCoder. Ovo je natjecanje najavljeno još u srpnju na AMD Fusion summitu, a otvoreno je za sve programere softvera širom svijeta. Vrijednost nagrada od 50.000 USD biti će dodijeljeno pobijednicima.

ECS A55 serija

Datum objave 09.08.2011

ECS A55 serija

ECS predstavlja svoju seriju matičnih ploča namijenjenih A seriji AMD-ovih APU-a baziranih na A55 čipsetu. Ploče dolaze u dva formata – ATX i Micro-ATX, a donose manje više sve novotarije koje prate A seriju APU-a. Tako je tu podrška za Dual Graphics, a standardna je i DX11 te UVD3 preko APU-a. Najnovije tehnologije koje prate A75 seriju su isključene, a A55 donosi nisku cijenu dostupnu korisnicima niže platežne moći.

Intel Capital osnovao fond Ultrabook vrijedan 300 milijuna dolara

Datum objave 11.08.2011

Intel Capital osnovao fond Ultrabook vrijedan 300 milijuna dolara

Intel Capital najavio je osnivanje fonda Ultrabook vrijednog 300 milijuna dolara koji će omogućiti poticanje inovacija u toj novoj kategoriji uređaja. Kao što je početkom ove godine najavljeno na Computexu, sustavi Ultrabook objedinit će performanse i mogućnosti današnjih prijenosnih računala i značajki karakterističnih za tablet-računala. Ultrabook uređaji ponudit će iznimno responsivno i sigurno okruženje u tankom, laganom i elegantnom kućištu po popularnim cijenama. Da bi se ta vizija i ostvarila, fond Ultrabook odjela Intel Capital namjerava ulagati u tvrtke koje se bave razvojem tehnologija strojne i programske opreme usredotočenih na poboljšavanje interakcije korisnika s ultrabookovima, omogućivanje cjelodnevnog korištenja zahvaljujući duljem trajanju baterije te inovativni dizajn i poboljšani kapacitet memorije. U konačnici je cilj fonda, iz kojeg će se sredstva ulagati tijekom sljedeće tri do četiri godine, stvoriti ciklus inovacija i sistemskih mogućnosti za tu novu i rastuću kategoriju mobilnih uređaja.

Postoje tri ključne faze u Intelovoj strategiji kojom će se ubrzati ostvarivanje vizije tvrtke o toj novoj računalnoj kategoriji. Napori tvrtke započeli su ove godine s Intelovim najnovijim procesorima Intel Core druge generacije. Ta linija proizvoda omogućit će tanke, lagane i lijepe dizajne proizvoda tanjih od 21 mm (0,8 inča) te popularne cijene. Sustavi utemeljeni na tim čipovima bit će dostupni tijekom zimske blagdanske kupovne sezone 2011.
Preduvjet da bi se ultrabookovi počeli isporučivati ove godine bila je dobra suradnja u cijeloj računalnoj industriji. Intel je usko surađivao sa svojim korisnicima da bi se osiguralo da ultrabookovi pružaju najbolju i jedinstvenu vrijednost za korisnike. Mnogi OEM-ovi sudjelovali su u tim aktivnostima od samog početka.

Druga faza Intelove vizije vezana je uz Intelovu liniju procesora nove generacije pod kodnim nazivom "Ivy Bridge", koja bi trebala postati dostupna za ugradnju u računalne sustave tijekom prve polovice 2012. godine. Prijenosna računala utemeljena na procesorima "Ivy Bridge" nudit će bolju energetsku učinkovitost, pametne vizualne performanse, veću responsivnost i poboljšanu sigurnost.
Intelovi proizvodi koji se planiraju za 2013. godinu pod kodnim nazivom "Haswell" predstavljaju treći korak u razvoju ultrabookova i očekuje se da će omogućiti smanjenje potrošnje energije mikroprocesora na polovicu današnjih TDP vrijednosti.

Asus Mars II

Datum objave 11.08.2011

Asus Mars II

VR-Zone se dokopao slika Asusove nove najjače grafičke kartice, koja će se uskoro naći u prodaji. Riječ je o Mars II modelu, nasljedniku dual-GTX285 kartice od prije nekoliko godina. Baš kao i tada Mars, model Mars II na jednom PCB-u kombinira dva trenutno najjača Nvidijina grafička procesora. Dvostruki GTX580 čipovi rade na tvornički podignutom taktu od 782MHz što je za 175MHz po procesoru više nego kod GTX590 kartica. Na Marsici se nalazi 2 x 1.5GB GDDR5 memorije koja radi na 1002MHz
(4008MHz efektivno). I premda već ove brojke zvuče vrlo impresivno, još je impresivniji izgled te dimenzije ove kartice. Ona broji punih 33 cm u dužinu, gotovo 16 cm u visinu, te 6,35 cm u debljinu čime zauzima tri slota. Za dodatno se napajanje brinu čak tri 8-pinska PCIe Power konektora. Svaki GPU ima 8 faznu napojnu jedinicu, a pripadajućih mu 1.5GB memorije dvofaznu – ukupno je to 20 faza na jednom PCB-u. I hlađenje je impresivno. Svaki GPU ima svoj zaseban aluminijski hladnjak s po četiri toplovodne cijevi kojeg hladi jedan 120 mm ventilator. Performanse ovoga čudovišta će sigurni smo biti impresivne, a takva je i cijena – 2499 USD. Kako bi osigurali ekskluzivnost, Asus će proizvesti samo 999 Marsica II.

ASUS Eee PC X101

Datum objave 16.08.2011

ASUS Eee PC X101

Asus lansira još na Computexu prikazan Eee PC X101 netbook koji je u profilu visok samo 17.6 mm i težak 920 g. Baziran je na Intelovom Atom N435 procesoru, i opremljen je s 1GB radne memorije i 8GB SSD-om (postoji i X101H verzija s 250GB HDD-om i Win 7 OS-om). Uz to dolazi s dva USB 2.0 porta, MicroSD Card čitačem, ugrađenom web kamerom, i s Asusovom Super Hybrid Engine tehnologijom za štednju baterije. Na netbooku se nalazi predinstaliran MeeGo OS s aplikacijama za pristup Facebooku i Twitteru.

Transcend USB 3.0 RDF8

Datum objave 17.08.2011

Transcend USB 3.0 RDF8

Tvrtka Transcend predstavila je novi USB 3.0 multi čitač kartica – RDF8. Novi čitač kartica koristi brzo USB 3.0 sučelje i podržava najnovije ultra brze formate kartica, uključujući SDHC UHS -1, SDXC UHS -1, UDMA6/UDMA7 CF i MSXC kartice.

RDF8 opremljen je USB 3.0 sučeljem za konekciju najnovije generacije koji omogućuje ubrzanje prijenosa podataka do deset puta u odnosu na USB 2.0 čitače kartica. Zahvaljujući povećanom propusnom opsegu USB-a 3.0, podaci se mogu prenositi na računalo onoliko brzo koliko to dopušta memorijska kartica korisnika. Kada se upari s ultra brzom (UHS-1) SD karticom, na primjer, slike veličine jedan gigabajt mogu se prenijeti za manje od dvanaest sekundi.
Dizajniran da omogući pun potencijal memorijskih kartica najnovije generacije, RDF8 USB 3.0 čitač kartica može se pohvaliti sa četiri slota: CompactFlash (CF) slot kompatibilan je s UDMA CF karticama, SDHC / SDXC slot podržava novi UHS -1 standard, a tu su i manji utor M2/microSD kartice, te utor za MS PRO / MSXC / MS DUO kartice. RDF8 čitač kartica kompatibilan je sa starijim USB 2.0 sučeljem, a prihvaća i starije verzije CF, SD i SDHC kartica, što ovaj uređaj čini vrlo praktičnim za sadašnje digitalne potrebe.

Za dodatnu sigurnost, RDF8, kao i svi ostali čitači kartica kompanije Transcend, omogućuje besplatno preuzimanje moćnog i korisnički orijentiranog RecoveRx softvera. Kompatibilno s Mac-om i Windows-ima, ovo program  može efektno da povrati izgubljene, izbrisane ili oštećene fotografije i druge digitalne datoteke sa različitih tipova memorijskih kartica.

Sapphire Pure Platinum Z68

Datum objave 19.08.2011

Sapphire Pure Platinum Z68

Sapphire je predstavio svoj prvi model matične ploče zasnovan na Intelovom Z68 čipsetu (PT-CI7S33Z68), u ful ATX formatu i s podrškom za LucidLogix Virtu tehnologiju. Osim toga, tu su 4 DDR3 slota za memoriju, 3xPCI-e x16/3xPCI utora, po 3 SATA-600 i SATA 300 konektora, 8-ch audio, GB Ethernet, 4xUSB 2.0 i 2xUSB 3.0 porta. Cijena i datum dolaska na police nisu objavljeni.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

The Super League vs. UEFA

Objavljeno prije 3 minute

t-com u pilot programu nudi fritzboxa-na optici

Objavljeno prije 4 minute

Wireless - standardi & hardware

Objavljeno prije 11 minuta

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 12 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci