Novosti - Rujan 2008.

Lian Li Silent Force PS

Datum objave 02.09.2008

Lian Li Silent Force PS

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/650w_lianli_1.jpg" border="0">

 

Nakon nedavnog predstavljanja MAXIMA Force linije napajanja, Lian Li je predstavio i novu grupu proizvoda pod imenom Silent Force. Ova napajanja namijenjena su svima koji u prvom redu traže tišinu, no niti njihova snaga nije zanemariva.

Počevši s 650W, pa preko 750W i 850W serija, svi modeli imaju aktivni PFC, iskoristivost od preko 80%, modularni sistem kablova, tihi 135mm ventilator, četiri 12V izvoda (750W i 850W modeli, 2 x 12V na 650W modelu) i svu silu sigurnosnih zaštita – overvoltage (OVP), under voltage (UVP), overload (OPP), overcurrent (OCP), over temperature (OTP) i short-circuit (SCP). Svi modeli će biti dostupni odmah, po cijenama od USD 159 (650 W), USD 195 (750 W) and USD 210 (850 W).

Scythe Kaze Maru

Datum objave 02.09.2008

Scythe Kaze Maru

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/kaze_maru.jpg">
Scythe je izradio 140mm ventilator koji se može ugraditi na 120 mm rupe, zahvaljujući svom okruglom obliku okvira. Kaze Maru koji se okreće na 500 o/min koristi se za Scythe Orochi hladnjak. Scythe tvrdi kako se zamjenom postojećeg 120 mm ventilatora sa novim Kaze Maruom moguće povećati protok zraka kroz kućište. Novi ventilator je moguće izabrati u tri verzije, sa tri različite brzine vrtnje: 500 o/min za iznimno tihu primjenu (29.39 CFM i 10.80 dBA), 1200 okretaja za tihu primjenu (61.30 CFM i 26.58 dBA) i 1900 o/min (41.13 dBA i 104.54 CFM) za što bolji protok zraka u vašem računalu. MTBF ventilatorima je 30 000 radnih sati i imaju ugrađene klizne ležajeve (sleeve bearing). Cijene će biti oko 9,50 € bez uključenog poreza.
Predstavljanje nove direktorice Microsofta Hrvatske

Datum objave 03.09.2008

Predstavljanje nove direktorice Microsofta Hrvatske

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ms_venesa_schutz.jpg">
Predstavljanjem poslovnih prioriteta tvrtke Microsoft Hrvatska za sljedeći period, javnosti se predstavila nova direktorica hrvatske podružnice korporacije, Venesa Schütz. Kao glavne smjernice budućih Microsoftovih lokalnih projekata, Schütz je istaknula aktivnosti i ulaganja na području intelektualnog vlasništva, inovacija i razvoja partnerske mreže tvrtki. Schütz je dužnosti direktorice preuzela u kolovozu, a prije toga je na različitim pozicijama u Microsoftu provela šest godina.

Kao Microsoftov doprinos zaštiti intelektualnog vlasništva kao pokretača inovativnosti, Venesa Schütz je najavila širenje koncepta Microsoftovog inovacijskog centra (MIC) u Varaždinu i u druge hrvatske regije. Kako Microsoftov poslovni model počiva na suradnji s partnerskom mrežom IT tvrtki, kojih je u Hrvatskoj gotovo tisuću, Schütz je kao jedan od prioriteta istaknula nastavak i unapređenje suradnje s eko sustavom poduzeća. Microsoft u sljedećem periodu u razvoj partnerske mreže namjerava uložiti osam i pol milijuna kuna. Nova direktorica je istaknula kako će Microsoft nastaviti lokalizirati svoja rješenja, jer uklanjanje jezičnih barijera otvara prostor boljoj primjeni tehnologija te usvajanju novih znanja. Microsoft u Hrvatskoj planira nastaviti podupirati inovacije i inovativna rješenja te početi širiti njihov spektar.

Prije preuzimanja pozicije u Hrvatskoj, Schütz je obnašala dužnost direktorice Microsoftovog odjela za globalne korporativne klijente te surađivala na projektima kao što su XBOX i MSN. Schütz se pridružila Microsoftu prije šest godina na poziciji direktorice odjela međunarodne prodaje, a iza sebe ima 14-godišnje iskustvo rada na menadžerskim položajima u sklopu informacijskih, komunikacijskih i tehnoloških industrija.

Logitech predstavio tri nove tipkovnice

Datum objave 03.09.2008

Logitech predstavio tri nove tipkovnice

Logitech je danas predstavio tri nove tipkovnice i to Logitech Illuminated tipkovnicu, koja nudi optimizirano pozadinsko osvjetljenje, Logitech PerfectStrok sistem tipki i najtanji Logitech dizajn ikad napravljen. Osim spomenute tipkovnice, predstavljena je Logitech diNovo tipkovnica za prijenosna računala dizajnirana za korisnike koji koriste miš tijekom rada na prijenosniku te im je potrebna i tipkovnica u punoj veličini za potpunu udobnost. Kombinacija tipkovnice i miša, Logitech Cordless Desktop S520, pak, odgovara najširem rasponu računalnih postavki.

Kako bi optimizirao postojeću tehnologiju u Illuminated modelu, Logitech je kombinirao reflektore s mikrolećama, višeslojni proces bojenja i lasersko urezivanje, te je stvorio pozadinsko osvjetljenje koje je sjajnije, oštrije i lakše za čitanje. Sa svojim prozirnim okvirom, ultra tanka Illuminated tipkovnica, debljine 9.3 mm, elegantni je dodatak svakom radnom stolu. Uravnoteženost forme i funkcije kod ove tipkovnice donosi tipke u punoj veličini (uključujući i brojčani dio), mekani podložak za odmor zglobova ruku, poseban, odvojeni red s 12 F tipki, kontrolne tipke za medijske sadržaje te podešavanje zvuka za automatsko upravljanje zabavnim sadržajima. Logitech Illuminated tipkovnica i diNovo tipkovnica za prijenosna računala imaju ugrađeni tzv. PerfectStroke sistem tipki, koji omogućava udobno, tiho i tečno iskustvo tipkanja. PerfectStroke je dizajniran za duži put tipke – 3.2 milimetra umjesto 2.2 mm – koliki je put tipke u današnjim prijenosnicima; kao rezultat toga, udaljenost koju vaši prsti moraju prijeći kako bi pritisnuli tipku je optimizirana za vašu udobnost. Mikro-škare raspoređuju silu ravnomjerno kroz površinu tipke, pa ako udarite samo po njezinu rubu, osjećaj pritiska će biti isti.

Prva Logitech tipkovnica dizajnirana specijalno za prijenosna računala – diNovo dolazi u punoj veličini, zajedno s brojčanim dijelom, te optimizirani osjećaj tipkanja uz PerfectStroke sistem tipki. Koristeći diNovo tipkovnicu za prijenosna računala s Logitech Alto Connect ili Logitech Alto Express postoljem, svoje okruženje možete pretvoriti u udobni prostor za rad ili zabavu, a ujedno ste udaljeni od vrućine koju isijava prijenosnik.
Utemeljena na Logitechovoj osobitoj liniji diNovo tipkovnica, impresivno tanka (22.1 mm od podloška do vrha tipki) diNovo tipkovnica za prijenosnike ima sjajne crne rubove i aluminijsku podlogu za odmor zglobova ruke, koji izgledaju savršeno uz svaki prijenosnik. Kako prijenosnike često koristimo u ubrzanim bežičnim uredskim okruženjima, Logitechova napredna 2.4 GHz bežična tehnologija značajno smanjuje smetnje, eliminira kašnjenja i prekide. Logitechova napredna bežična tehnologija omogućava impresivnu trajnost baterija do 3 godine.

Logitech Cordless Desktop S520 sa svojom mat-crnom i sivom paletom, zaobljenim rubovima i lagano zakrivljenom podlogom za odmor zglobova ruke te ravnim linijama tipkovnice u punoj veličini, suvremena i kompaktna tipkovnica upotpunjava veliki broj računala. Uz to, bežični laserski miš vrhunske izvedbe donosi iznimnu preciznost i lakše micanje, u usporedbi s optičkim mišem.
Nova Logitechova kombinacija tipkovnice i miša donosi trajnost baterija do 8 mjeseci za miša te čak 15 mjeseci trajnosti za tipkovnicu. S pristupom programima kao što su Word, Excel ili Internet pregledniku pritiskom na samo jednu tipku – automatski dolazite do omiljenih aplikacija. Četiri dodatne programski prilagodljive F tipke omogućavaju vam prilagodbu vaše tipkovnice na način koji vam najviše odgovara i cijeli set kontrolnih media tipki i tipki za podešavanje zvuka. Sve navedeno olakšava upravljanje vašim omiljenim zabavnim sadržajima, fotografijama i glazbom.

Logitech Illuminated tipkovnica bit će dostupna u SAD-u i Europi u listopadu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 699 kuna, Logitech diNovo tipkovnica za prijenosna računala bit će dostupna diljem svijeta u listopadu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 649 kuna, a Logitech Cordless Desktop S520, kombinacija tipkovnice i miša, bit će dostupna diljem svijeta u rujnu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 429 kuna.  

Asus EAH 4870 D5

Datum objave 03.09.2008

Asus EAH 4870 D5

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/eah_4870.jpg">
Asus će izdati svoju 4870 karticu koja nema tiskanu pločicu poput referentnih modela. Asusova kartica je slična PowerColorovoj HD 4870 PCS+ po tome što koristi četverofazno napajanje GPU-a i 2 fazno napajanje memorije. Podsjetimo, referentni modeli koriste 3+2 faze. Naravno, svi kondenzatori na grafičkoj kartici imaju kruti dielektrik. Kartice su opremljene Qimondinom memorijom kao i referentni modeli i radni taktovi se također ne razlikuju od referentnih kartica, tj. 750 MHz za jezgru i 900 MHz za memoriju. Asus je odlučio zamijeniti referentni hladnjak sa svojim Glaciator hladnjakom za GPU dok memorija nema nikakvo hlađenje.
Kartica zauzima dva utora na matičnoj ploči zbog veličine svog hladnjaka.
Google Chrome

Datum objave 04.09.2008

Google Chrome

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/chrome.jpg">
Google je izdao svoj web preglednik, Google Chrome, koji je za sada u beta fazi. Googleovom razvojnom timu je jedan od ciljeva napraviti preglednik koji je prilagođen zahtjevima modernog web pretraživanja. Po njihovim tvrdnjama Chromeovi konkurenti (Internet Explorer, Firefox, Opera, itd.) koriste tehnologije dok još nije bilo aplikacija na internetu i samim time koriste zastarjele principe. Osim toga, Chrome bi trebao biti brži, stabilniji i sigurniji od konkurenata. Recimo, jedna od zanimljivosti i korisnih stvari je ako se jedan tab sruši – neće se srušiti cijeli preglednik. Naravno, sam preglednik cilja na to kako bi bio što jednostavniji i intuitivniji za samog korisnika. Detalje možete pogledati u ovom stripu, a sam preglednik možete preuzeti ovdje. Naravno, imajte na umu kako je u beta fazi.
MSI U90 WIND

Datum objave 04.09.2008

MSI U90 WIND

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/msi_u90.jpg">
Novi MSI-ev U90 WIND je novi dodatak seriji ultra mobilnih prijenosnika tog proizvođača. MSI U90 je kompaktni 8.9″ prijenosnik koji teži oko 1 kg. MSI U90 je pokretan Intelovim Atom N270 procesorom koji omogućava dužu autonomiju. Što se tiče pohrane podataka, MSI odstupa od konkurencije koristeći standardni 2.5″ hard disk kapaciteta od 80 GB. Prijenosnik ima 8.9″ zaslon sposoban prikazivati rezolucije od 1024 x 600 piksela i još 0.3 MP webkamericu. Zaslon je opremljen LED pozadinskim osvjetljenjem, koje po navodima proizvođača omogućava kvalitetniji prikaz boja i bolju svjetlinu.

U maleni prijenosnik je ugrađen jedan gigabajt radne memorije i sa njim dolazi predinstaliran Linux OS.

MSI je uključio i tzv. Convenient Magnifying Capability, opciju koja omogućava povećanje određenih dijelova teksta ili slike na zaslonu.

SilverStone Fortress FT01

Datum objave 05.09.2008

SilverStone Fortress FT01

  SilverStone je predstavio novo midi-tower kućište – Fortress FT01. Fortress FT01 će biti vrhunac SilverStoneove ponude u midi-tower segmentu. Kućište osigurava dobar protok zraka pri tome zadržavajući nisku razinu buke i jednostavnu ugradnju komponenata. Za hlađenje kućišta se brine nekoliko ventilatora – jedan promjera 18 cm na prednjoj strani, čije se lopatice okreću na 700 okretaja u minuti, također je isti takav ventilator pozicioniran na vrhu kućišta – koji isto upuhuje zrak u unutrašnjost. Na stražnjoj strani se nalazi jedan ventilator promjera 12 cm koji radi na 900 o/min, koji se naravno brine za ispuh. Napajanje se u ovom kućištu nalazi na dnu samog kućišta. SilverStone je za prevenciju buke HDD kavez opremio i sa dijelovima koji upijaju vibracije diskova. Što se tiče ugradnje grafičkih kartica, mogu stati kartice duljine 10.5″ bez potrebe za vađenjem kaveza, dok se za kartice duljine 12″ mora izvaditi kavez za diskove. Postoje dva modela, FT-01 i FT-01W (sa pleksiglas prozorom na bočnoj stranici). Cijene će biti 165 € za model bez prozora i 169 € za model sa prozorom.
Peak 9×00 serija

Datum objave 05.09.2008

Peak 9x00 serija

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/peak_9800GT.jpg">
Peakhardware International je izdao pet novih modela iz GeForce 9×00 serije. Radi se o 9400GT opremljenoj sa 512 Mb/128 bit, 9500GT sa 512 MB ili 1 GB RAM-a i 128 bit sabirnicom, 9800GT sa 512 ili 1 GB RAM-a i sabirnicom širine 256 bita. Nove kartice su naravno namijenjene zamjeni postojećih GeForce 8×00 modela. 9400GT kartice su namijenjene korisnicima koji koriste računalo za obradu teksta, surfanje, gledanje slika i filmova dok su 9500GT i 9800GT već namijenjene korisnicima koji zahtijevaju jače grafičke procesore. Naravno, 9500GT je namijenjena onima plićeg džepa.
Scythe Hard Disk Stabilizer x4

Datum objave 07.09.2008

Scythe Hard Disk Stabilizer x4

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/SCY-HDSX4.jpg">
Scythe predstavlja kavez za diskove koji služi kao stabilizator ali i omogućava ugradnju više diskova na manji prostor. Idealan je za sve koji ne žele mijenjati svoja kućišta a manjka im prostora za nove diskove. Kavez se ugrađuje u prostor od 3x 5,25″ a u njega je moguće smjestiti četiri 3,5″ diska. Diskovi se učvršćuju antivibracijskim vijcima, a unutarnji dio kaveza je djelomično obložen gumom.

Forum

Objavljeno prije 4 minute

P: Sony WH-1000XM3

Objavljeno prije 6 minuta

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 10 minuta

P: Računala Ryzen 7 3700X / i5 10600K / i7 11700K, novo, garancija

Objavljeno prije 10 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 25 minuta

Poklanjam KVM switch

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci