Novosti - Rujan 2012.

Predstavljen HTC Desire X

Datum objave 03.09.2012

Predstavljen HTC Desire X

Kompanija HTC je predstavila Desire X – cjenovno pristupačan pametni telefon opremljen najsuvremenijom kamerom, s impresivnim zvukom te velikom snagom i brzinom procesiranja. Valja spomenuti i izuzetno rješenje Beats Audio, ali i dvojezgreni procesor Qualcomm Snapdragon S4od 1GHz te niz opcija vezanih za društvene medije, koje će vam omogućiti bolju povezanost.

HTC Desire X je produžetak vašeg društvenog života,“ istaknuo je Jason Mackenzie, predsjedavajući HTC-ove poslovne jedinice za prodaju i marketing Global Sales and Marketing. „Ako želite uživati u visokokvalitetnim multimedijskim sadržajima i razmjenjivati ih s drugima, bez obzira na to gdje se nalazili, onda je ovo pravi telefon za vas. Ne samo da izgleda i zvuči izvrsno, već i pruža superbrzo i iznimno osobno iskustvo po odličnoj cijeni.

Kamera od 5 MP savršena je za spontano snimanje i fotografiranje, za koje je dovoljno usmjeriti kameru i pritisnuti gumb. Desire X ima ImageChip jedinicu za obradu slikovnog signala, f/2.0 objektiv sa širokokutnim položajem od 28 mm, senzor s tehnologijom BSI, mogućnošću snimanja HDR fotografija i bljeskalicom koja se automatski podešava. Na hrvatskom se tržištu očekuje krajem idućeg mjeseca.

Thermaltake Armor Revo Gene

Datum objave 03.09.2012

Thermaltake Armor Revo Gene

Thermaltake je predstavio mid-tower verziju svog Armor Evo kućišta s dodatkom Gene u imenu. Gene ima dock za tvrde diskove smješten na gornjoj strani, dva USB3.0 porta na prednjoj strani uz dva USB 2.0 i konektore za slušalice i mikrofon. Do 30 mm je ostavljeno na bočnoj stranici za cable management, ležište za diskove i ostale uređaje je tool-free, a tu je i nosač za slušalice, povišene su nožice kućišta za bolju ventilaciju napajanja koje je smješteno na dnu, a kućište ima mogućnost smještaja do pet ventilatora sa četiri filtera za prašinu. Gene dolazi u crnoj i bijeloj boji s aluminijskom prednjom stranom, mogućnošću ugradnje CPU hladnjaka visine do 175 mm i grafičkih kartica dužine do 315 mm.
Globalno dostupan Windows  Server 2012

Datum objave 04.09.2012

Globalno dostupan Windows Server 2012

Danas je, na globalnom internetskom predstavljanju, Microsoft najavio globalnu dostupnost operativnog sustava za poslužitelje, Windows Server 2012. Svi zainteresirani mogli su na stranicama čuti predstavljanje Satya Nadelle, predsjednika Microsoftovog odjela za poslužiteljske alate i poslovanje, koji je tom prilikom naglasio kako je Windows Server 2012 ključan element takozvanog operativnog sustava u oblaku (Cloud OS), koji će korisnicima omogućiti modernu platformu za globalne računalne aplikacije.

Operativni sustav je oduvijek bio samo srce informacijskih tehnologija, a sada proživljava svojevrsnu renesansu, u svijetu neprekidnih usluga u računalnom oblaku, povezujući uređaje i goleme količine podataka. Microsoftovo jedinstveno nasljeđe najrasprostranjenijih operativnih sustava, aplikacija i usluga u računalnom oblaku, pozicionira nas kao ponuđača Cloud OS-a, temeljenog na Windows Serveru i Windows Azure platformi, pomažući korisnicima u izgradnji podatkovnog centra bez ograničenja – rekao je Satya Nadella, predsjednik Microsoftovog odjela za poslužiteljske alate i poslovanje, predstavljajući novi operativni sustav.

Microsoft je izgradio Windows Server 2012 s naglaskom na računalni oblak, primjenjujući iskustva iz rada vlastitih podatkovnih centara diljem svijeta, koji koriste stotine tisuća poslužitelja kako bi isporučili više od 200 različitih usluga u oblaku. Windows Server 2012 proširuje definiciju poslužiteljskog operativnog sustava i dodaje brojna nova rješenja po pitanju virtualizacije, pohrane, umrežavanja i automatizacije. Stotine novih funkcionalnosti pomoći će korisnicima u smislu veće brzine rada, fleksibilnosti i proširenja podatkovnih centara i aplikacija. U kombinaciji sa sustavima Windows Azure i System Center, Windows Server 2012 omogućit će korisnicima upravljanje i nuđenje aplikacija u privatnom, hosted ili javnom računalnom oblaku.

Lenovo predstavio IdeaPad serije S

Datum objave 04.09.2012

Lenovo predstavio IdeaPad serije S

Lenovo je proširio svoju liniju ultraprenosivih računala IdeaPad novim prijenosnicima S300, S400 i S405 predstavljenim na sajmu IFA 2012. Ova pristupačna, tanka i lagana računala namijenjena su korisnicima koji žele više računalne snage u usporedbi s netbookom, dulje trajanje baterije i pristupačniju cijenu. Debljinom od 21,9 mm i težine od 1,8kg, prijenosnici serije S odlikuju se elegantnim vanjskim dizajnom s modernom metalik površinom. Računala pokreće treća generacija Intel Core ili AMD A-Serija procesora. Kapacitet hard diska do 500GB (do 1TB HDD u S405) osigurava obilje prostora za pohranu glazbe, filmova i dokumenata, dok opcionalnih 32GB solid state drivea u prijenosnicima S400 i S405 pomažu ubrzati pokretanje računala i ubrzati pokretanje aplikacija. Sva nova prijenosna računala serije S uključuju operacijski sustav Windows 7 Home Professional te će imati mogućnost ažuriranja na Windows 8. IdeaPad S300, S400 i S405 bit će dostupni krajem rujna kod svih poslovnih partnera.

Canon obogatio Cinema EOS System

Datum objave 06.09.2012

Canon obogatio Cinema EOS System

Canon je obogatio sustav Cinema EOS System službenim predstavljanjem videokamere 4K Cinema i dvaju objektiva s kompaktnim zumom kojima se obogaćuje linija objektiva EF Cinema. Modeli EOS C500, CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP i CN-E30-105mm T2.8 L S/SP, prvotno predstavljeni kao razvojni projekti u travnju 2012., sada zajedno s novom videokamerom EOS C100 i revolucionarnim modelom EOS C300 čine dosad najjaču Canonovu liniju, koja nudi vrhunsku kvalitetu i performanse u širokoj paleti konfiguracija.

Canonov sustav Cinema EOS System spaja jedinstvena stručna znanja Canonovih odjela za DSLR modele, videokamere, televizijsku opremu i objektive te profesionalcima svih profila nudi iznimnu kvalitetu i kreativnu slobodu. Zahvaljujući novom osnovnom modelu EOS C100 te modelu 4K EOS C500, sustav je sada proširen te može ispuniti brojne produkcijske potrebe korisnika svih razina. Canonovi novi kinematografski objektivi sa zumom nude izvrsnu vrijednost i performanse u verziji EF i PL te omogućuju kompatibilnost s praktično svim danas dostupnim produkcijskim fotoaparatima. Svi će novi modeli biti izloženi na sajmu IBC 2012., što će biti prvi put da je cijeli sustav Cinema EOS System izložen u Europi.

Asus na IFA-i 2012

Datum objave 10.09.2012

Asus na IFA-i 2012

Asus je na ovogodišnjoj IFA-i, predstavio više novih proizvoda koji su osmišljeni za zajedničko obogaćivanje digitalnog života korisnika novim tehnologijama. Predstavljeni AiCloud kombinira 802.11ac bežični router sa servisima koji su laki za korištenje, a omogućuju svakom korisniku kreiranje vlastitog “oblaka”za skladištenje podataka; pri čemu dva nova Design MX monitora isporučuju kvalitetnu sliku upakiranu u tanko i elegantno kućište (27” MX279Hi, 23” MX239H).

Nisu preskočili ni igrače i predstavili su moćne desktop računalo ROG TYTAN CG8890 (Core i7-3960X, GTX690, 2x 128GB SSD u RAID0 polju); dok je poslovnim korisnicima namijenjen kompaktni B1 Portable LED projektor koji je projektiran za lako korištenje i prenosivost. Na sve ovo dodali su i SDRW-08D3S-U – eksterni DVD pisač koji je inspiriran ZEN serijom a idealan je kao kompanjon ZENBOOK-u.

HP ubrzava prelazak tvrtki na  cloud

Datum objave 11.09.2012

HP ubrzava prelazak tvrtki na cloud

Hewlett-Packard je predstavio je još jedan dodatak svom već proširenom portfelju proizvoda i usluga, HP Konvergetni oblak. Riječ je o zajedničkim rješenjima tvrtki HP i Microsoft koja pojednostavljuju rad i unaprjeđuju sve aspekte prelaska tvrtki na privatni cloud.

HP-ova i Microsoftova inicijativa, Joint Private Cloud, sastoji se od optimiziranih i prethodno konfiguriranih rješenja koja su utemeljena na opsežnom zajedničkom razvoju tehnologija i koja su klijentima dostupna po one-stop-shop načelima, počevši od trenutka prodaje pa sve do svakodnevnog održavanja.

Organizacije danas privlači tehnološka fleksibilnost i financijska pristupačnost cloud rješenja, no brinu ih rizici kao što su gubitak podataka, sigurnosna zaštita i ovisnost o jednom proizvođaču. HP i Microsoft odlučiti su razriješiti te dvojbe pruživši rješenje koje se može brzo i jednostavno implementirati i koje pruža iskustvo rada kao da ga je proizvela jedna tvrtka, a ne više njih. Na taj način tvrtke HP i Microsoft pojednostavile su i ubrzale prelazak tvrtki s tradicionalne informatičke infrastrukture na računarstvo u oblaku.

Nova inicijativa tvrtki HP i Microsoft – Joint Private Cloud – sastoji se od:

  • Ubrzane instalacije cloud infrastrukture uz pomoć novih prethodno konfiguriranih rješenja i referentne arhitekture.
  • Pojednostavljenog upravljanja kako fizičkim tako i virtualnim okružjima sa sveobuhvatnom integracijom upravljanja.
  • Pouzdanog povezivanja sustava s  Windows Server 2012 i Microsoft System Center 2012 SP1 rješenjima, koje možete nabaviti izravno od HP-a
AMD investira u CiiNOW

Datum objave 11.09.2012

AMD investira u CiiNOW

AMD je danas objavio investiciju u CiiNOW, kompaniju koja pruža igračke tehnologije bazirane na Cloud tehnologiji koja izdavačima, trgovcima i pružateljima usluga omogućuje pristup rastućem tržištu video igara za koje se očekuje da će do 2016. dostići vrijednost od 81 milijarde američkih dolara. AMD je, kroz AMD Ventures, investirao u ovu inovativnu softversku kompaniju, koja opslužuje veliko i rastuće tržište igara, sposobnu za kreiranje boljeg iskustva krajnjim korisnicima korištenjem prednosti koje pružaju AMD tehnologije. Kroz investiranje i stratešku suradnju ostvarenu putem putem AMD Venturesa, AMD i CiiNOW će zajednički raditi na pružanju najboljeg mogućeg mrežnog igračkog iskustva putem vrlo aktivnog ekosistema proizvođača i uz pomoć različitog tipa hardvera.

Industrija igranja baziranog na Cloud tehnologiji, koja se nekada smatrala tehnički neizvodivom, sada drastično mijenja tržište igara kako za korisnike tako i za izdavače s obzirom da se sve više i povremenih i stalnih igrača okreće ka prelasku na mrežno igranje. CiiNOW izlazi u susret ovom trendu sa prvim rješenjem za Cloud bazirano igranje koje pokreće Radeon grafika a koje nudi povoljno i sveobuhvatno rješenje koje uključuje potpun paket neophodnih hardverskih i softverskih komponenti. CiiNOW isporučuje streaming rješenje velike brzine i niskog kašnjenja koje omogućava i do osam HD streamova po serveru, odnosno i do 272 HD streamova po serverskom ormaru što svim pretplatnicima omogućuje streaming igara u HD-kvaliteti direktno s oblaka, bez obzira na tip uređaja kojim pristupaju i tehnologija na kojima su ti uređaji bazirani.

Procesori s niskom potrošnjom energije – pokretačka snaga budućih inovacija u mobilnom računalstvu

Datum objave 12.09.2012

Procesori s niskom potrošnjom energije - pokretačka snaga budućih inovacija u mobilnom računalstvu

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisco, 12. rujna 2012.

Novi će Intelovi procesori s niskom potrošnjom energije, počevši od četvrte generacije linije procesora Intel Core, koja će postati dostupna sljedeće godine, postaviti nove standarde za okruženja s mobilnim računalstvom te omogućiti inovativne dizajne za uređaje Ultrabook, konvertibilne uređaje i tablet-računala.

U svom govoru na Intel Developer Forumu u San Franciscu David Perlmutter izjavio je da je Intel smanjio potrošnju energije u stanju mirovanja u četvrtoj generaciji svoje linije procesora Intel Core utemeljene na mikroarhitekturi “Haswell” nove generacije za više od dvadeset puta u odnosu na drugu generaciju, a pritom nudi vrhunske performanse i responzivnost. Dodao je i da će Intel u svoje razvojne planove počevši od 2013. dodati novu liniju procesora s još manjom potrošnjom energije utemeljenu na istoj mikroarhitekturi.

Oba nova proizvoda naglašavaju Intelovu odlučnost da osjetno smanji potrošnju energije kako bi omogućio dulje trajanje baterije i val novih, mobilnijih dizajna uz sve bolje procesorske, grafičke i multimedijske performanse.

Od kada je Intel prošle godine stvorio novu kategoriju sustava Ultrabook i počeo ulagati u prateću zajednicu, započet je rad na trenutno 140 različitih dizajna za uređaje Ultrabook, od kojih su mnogi konvertibilni, a više od sedamdeset temelji se na trećoj, na tržištu dostupnoj generaciji procesora Intel Core.

Kada tijekom 2013. 22-nanometarska četvrta generacija linije procesora Intel Core postane dostupna na uređajima Ultrabook i ostalim osobnim računalima, sa sobom će donijeti podršku za grafiku Intel HD, nove instrukcije za brže šifriranje i performanse, nove hardverske sigurnosne značajke i procesorska podstanja s niskom potrošnjom energije koja će omogućiti dulje trajanje baterije.

Kako bi se potaknula još snažnija inovacija u mobilnom računalstvu, Intelovi novi čipovi s niskom potrošnjom energije utemeljeni na mikroarhitekturi “Haswell” proširit će Intelovu ponudu mobilnih uređaja, a isprva će raditi na otprilike deset vata te omogućiti tanje, lakše dizajne za uređaje Ultrabook, konvertibilne uređaje i tablet-računala s boljim performansama i duljim trajanjem baterije.

U nastavku izlaganja Perlmutter se osvrnuo na čitavu ponudu mobilnih uređaja te detaljno objasnio zbog čega Intel nudi najbolje odabire za svako mobilno okruženje. Procesor nove generacije Intel Atom (kodnog naziva “Clover Trail”), koji će uskoro biti dostupan, novi je sustav na čipu (SoC) projektiran posebno za Windows* 8. Utemeljen na Intelovoj 32-nanometarskoj procesnoj tehnologiji, služi kao pokretačka snaga laganih tablet-računala i konvertibilnih uređaja te nudi vrhunsko trajanje baterije i tehnologiju stalne uključenosti uz elegantne dizajne.

Perlmutter je objasnio i prednosti uređaja sa sustavom Windows 8 utemeljenih na Intelovim procesorima te istaknuo da će tablet-računala i konvertibilni uređaji utemeljeni na procesorima Intel Atom i Intel Core ponuditi brojne nove značajke – od naprednih multimedijskih mogućnosti, sigurnosnih značajki namijenjenih poslovnim rješenjima za vertikalna tržišta do podrške za većinu aplikacija napisanih za Intelove procesore – te tako opravdati ulaganja svih korisnika u programska rješenja.

Uspon prirodnih, intuitivnih računalnih okruženja

Osobno računalstvo razvija se u smjeru osjetilnog računalstva, u kojem će uređaji razviti osjetila nalik ljudskima kako bi razumjeli korisnikove namjere, objasnio je Perlmutter i dodao da Intel radi na ugradnji tih mogućnosti u sve svoje platforme, i sadašnje i buduće.

Perlmutter je pozvao razvojnu zajednicu na suradnju s Intelom na novom valu podrške za osjetilno računalstvo na platformama utemeljenima na procesorima Intel Core paralelno s izdavanjem beta-verzije Intelova SDK paketa za osjetilno računalstvo. SDK, čije se izdavanje planira početkom sljedećeg tromjesečja, hardverskim i softverskim razvojnim inženjerima omogućit će uvođenje interakcije pokretima, prepoznavanja lica i glasa te naglašene stvarnosti na postojećim i budućim sustavima Ultrabook i osobnim računalima utemeljenima na procesorima Intel Core.
Perlmutter je govorio i o napretku ostvarenom u uvođenju prepoznavanja glasa na uređaje Ultrabook te pritom pokazao sustav na kojem se izvodio Nuance Dragon Assistant* Beta optimiziran za procesore Intel Core. Dell tijekom sljedećeg tromjesečja planira ponuditi Dragon Assistant* Beta u SAD-u na svom modelu Dell* XPS13 Ultrabook.

EVGA Z77 i Z75

Datum objave 12.09.2012

EVGA Z77 i Z75

EVGA je odlučila podebljati svoj fond Intel baziranih ploča, preciznije rečeno – onih baziranih na Z77 i Z75 čipestu. Jači Z77 model dolazi u dvije izvedbe i to u E-ATX i mini-ITX formatu, no Stinger (mini-ITX) verzija izlazi naknadno. Detalji, specifikacije i preporučene cijene:  

 

Model

EVGA Z75 SLI

EVGA Z77 FTW

Form Factor

ATX

E-ATX

Chipset

Intel Z75

Intel Z77

CPU Socket

1155

1155

PCI Express Slots

1 x PCIe x16 or 2 x PCIe x8 + x4

5 x PCIe x16/x8, 1 x PCIe x1

Memory Sockets

4

4

SATA-600 Ports

4

4

SATA-300 Ports

6

4

eSATA Ports

2

2

USB 3.0 Ports

4

6

USB 2.0 Ports

4

4

LAN Ports

1

2

Audio

8 channel

8 channel + Optical

Voltage Regulator Circuitry

7+1

7+1

Video Outputs

1 x mini-DisplayPort

1 x mini-DisplayPort

Suggested Price

USD 179.99

USD 309.99

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci