Novosti - Rujan 2015.

ASUS Transformer Book Flip TP200

Datum objave 02.09.2015

ASUS Transformer Book Flip TP200

TP200-KV

ASUS je predstavio Transformer Book Flip TP200, novi tanak i lagan dodatak Book Flip obitelji konvertibilnih Windows 10 laptopa. TP200 ima novi, reverzibilni USB Type-C priključak koji povezivanje uređaja čini mnogo lakšim. Brzi USB 3.1 prve generacije s brzinama do 5Gbit/s omogućuje brz prijenos podataka, do deset puta brži nego kod USB 2.0. Za maksimalnu pouzdanost i povezivost, TP200 ima i standardne USB3.0 i USB2.0 portove, kao i mikro HDMI priključak za spajanje na vanjski zaslon.TP200 od 11.6-inča je najtanji, najlaganiji i najkompaktniji Book Flip – tanak je 18.45mm i težak samo 1.2kg.

Transformer Book Flip TP200 ima čelične spojnice koje omogućuju rotaciju od 360 stupnjeva, što vam daje slobodu rotirati zaslon u odgovarajući položaj. Tablet režim je lagan i ima bateriju koja traje osam sati. Specijalna FlipLock funkcija blokira uporabu tipkovnice i touchpada kada je zaslon rotiran više od 180 stupnjeva, a kada se zaslon vrati u laptop režim, moguće je opet ih koristiti.

Službeno predstavljena šesta generacija Core procesora

Datum objave 02.09.2015

Službeno predstavljena šesta generacija Core procesora

intel_core_sixth_gen

Intel Corporation predstavio je liniju procesora Core šeste generacije – svoje dosad najbolje procesore. Time je označena prekretnica u odnosu ljudi i računala. Procesori Intel Core šeste generacije nude poboljšane performanse i nova imerzivna radna okruženja uz najmanju potrošnju energije te podržavaju najširi raspon dizajna uređaja – od ultramobilnih uređaja Compute Stick, preko uređaja “2 u 1″ i velikih stolnih računala visoke razlučivosti do novih mobilnih radnih stanica.

U svijetu se danas koristi više od 500 milijuna računala koja su stara četiri do pet godina ili starija. Sporo se pokreću, baterije im ne traju dugo i uz njih nije moguće iskoristiti sve nove značajke koje su danas dostupne. Procesori Intel Core šeste generacije utemeljeni su na novoj mikroarhitekturi Skylake i Intelovoj vodećoj 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, a u odnosu na prosječna petogodišnja računala nude do dva i pol puta bolje performanse, trostruko dulje trajanje baterije te trideset puta bolju grafiku, koja omogućuje besprijekorno i glatko igranje igara i gledanje videosadržaja. Uz to su u usporedbi sa starijim računalima neki novi modeli dvostruko tanji i lakši, brže se pokreću iz stanja mirovanja, a baterija im doslovno traje cijeli dan.

Nova linija procesora Intel Core šeste generacije Intelu omogućuje ponudu brojnih razreda potrošnje u nizu dizajna kojima se ispunjava svaka potreba. Procesori Intel Core M, koji nude dvostruko bolje performanse od vodećih tablet-uređaja najbolje kategorije, odsad sadrže razine Intel Core m3, m5 i m7 kako bi korisnicima ponudili jasniji izbor pri odabiru uređaja Intel Core M koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Linija uređaja Intel® Compute Stick proširit će se verzijom utemeljenom na procesorima Intel Core M šeste generacije.

Ta nova generacija Intelovih procesora nudi i neke stvari dosad nedostupne u mobilnom segmentu. Među njima su otključani mobilni SKU “K”, koji omogućuje umjetno povećanje radnog takta uz još veću korisničku kontrolu, novi četverojezgreni procesor Intel Core i5, koji nudi do šezdeset puta bolju mobilnu višezadaćnost, te primjena procesora Intel Xeon E3 u mobilnim radnim stanicama opremljenima tehnologijom Thunderbolt 3. Procesori Intel Core nove generacije nude znatna poboljšanja grafičkih performansi te omogućuju zadivljujući vizualni prikaz u videoigrama, kao i stvaranje i reprodukciju upečatljivih 4k multimedijskih sadržaja. Nova tehnologija Intel® Speed Shift poboljšava responzivnost mobilnih sustava pa korisnici, primjerice, mogu fotografske filtre primijeniti do 45 puta brže.

Osim toga, platforme Intel Core šeste generacije i Intel Xeon nudit će niz novih značajki i oblika rada. Više će uređaja biti opremljeno tehnologijom Thunderbolt 3 za USB Type-C, čime će se omogućiti korištenje jednog kompaktnog priključka koji podržava sve funkcije. Na nizu uređaja “2 u 1″, prijenosnih računala i višefunkcijskih stolnih računala s procesorima Intel Core šeste generacije odsad će biti dostupna stražnja i prednja kamera s tehnologijom Intel RealSense, koja nudi nove mogućnosti prepoznavanja dubine i imerzivan doživljaj – korisnici mogu snimati i razmjenjivati realistične 3D autoportrete, ispisivati u tri dimenzije te jednostavno uklanjati i mijenjati pozadinu tijekom videorazgovora uživo.

Platforma s procesorima Intel Core šeste generacije pridonosi i Intelovoj inicijativi za svijet bez žica te nude najbolji danas dostupan bežični prikaz putem tehnologije Intel® WiDi ili Pro WiDi. Ta tehnologija korisnicima omogućuje jednostavnu reprodukciju sadržaja s računala na televizoru, monitoru ili projektoru bez opterećivanja kabelima i konektorima.

Tijekom sljedećih mjeseci Intel planira u liniji Intel Core šeste generacije ponuditi više od 48 procesora opremljenih grafikom Intel Iris i Iris Pro, zatim procesore Intel Xeon E3-1500M za mobilne radne stanice te procesore Intel vPro šeste generacije za tvrtke i korporacije. Već sada i tijekom sljedećih mjeseci bit će dostupni brojni uređaji u širokoj lepezi modela koje će ponuditi proizvođači iz čitavog svijeta. Intel uz to nudi i više od 25 proizvoda za internet stvari s jamstvom sedmogodišnje dostupnosti i podrške te ECC memorijom uz različite razine potrošnje energije. Poboljšanja koja nude procesori Intel Core šeste generacije koristit će maloprodajnoj, medicinskoj i proizvodnoj industriji te industriji digitalnog nadzora, u kojima će biti dostupni dizajni za internet stvari u rasponu od perifernih uređaja do uređaja u oblaku.

Sony Xperia Z5, Z5 Compact i Z5 Premium

Datum objave 02.09.2015

Sony Xperia Z5, Z5 Compact i Z5 Premium

Xperia_Z5

Sony je danas na IFA sajmu u Berlinu predstavio nove flagship pametne telefone u svojoj ponudi – Xperia Z5, Z5 Compact i Z5 Premium. Z5 donosi potpuno novi modul kamere, sa 1/2.3 Exmor RS senzorom od 23 MPiksela sa F2.0 G lećom. Uređaj ima 5.2″ ekran FullHD rezolucije, Snapdragon 810 čipset, 3GB memorije, 2900 mAh bateriju i Lolipop OS u verziji 5.1.1. Z5 Compact ima isti čipset i istu kameru, ali je radne memorije 2GB, ekran je 4.6″ rezolucije 720p, a baterija je kapaciteta 2600 mAh.

Z5 Premium je potpuno novi proizvod kojeg krasi veliki 5.5″ ekran rezolucije čak 2160 x 3840 (4K). Sve ostale tehničke karakteristike su iste kao i kod Z5 uređaja, osim baterije koja je kapaciteta 3430 mAh. Uz standardnih 32GB memorije, podržava i microSD kartice do 200GB za 4K video zapise. Novost je i da će Z5 i Z5 Premium modeli biti dostupni i u dualSIM verzijama.

Najava testa – Gigabyte Z170X Gaming G1

Datum objave 02.09.2015

Najava testa - Gigabyte Z170X Gaming G1

IMG_8765 IMG_8743

Ultra opremljena i mega sexy Z170X Gaming G1 nam je prije nekoliko trenutaka stigla u lab. Ovo je trenutno najopremljenija Z170 ploča na tržištu koja na EATX formatu donosi četiri puna PCIe X16 slota koji zahvaljujući PLX PEX8747 kontroleru s 48 PCIe stazica podržavaju 4-way Crossfire/SLI.

IMG_8763 IMG_8742

Tu su i dva on-board M.2 x4 Gen 3 slota, hrpa USB portova, čak tri SATA Express porta, zvuk s tri operacijska pojačala (2x JRC NJM2114 i 1x Ti Burr Brown OPA2134), Killer Wireless-AC 1535 i dual Gigabit LAN mreža i još puno toga. Recenzija sljedeći tjedan!

Intel ulaže pedeset milijuna dolara u kvantno računalstvo

Datum objave 04.09.2015

Intel ulaže pedeset milijuna dolara u kvantno računalstvo

intel_kvantno_racunalstvo

Intel Corporation objavio je sklapanje desetogodišnje partnerske suradnje sa sveučilištem Delft University of Technology i nizozemskom ustanovom za primijenjena istraživanja TNO u cilju ostvarenja bržeg napretka u kvantnom računalstvu. Intel će u suradnju uložiti pedeset milijuna USD i ponuditi velik broj inženjera, kako u Delftu tako i u Intelu, te osigurati tehničku podršku.

Kvantnim računalstvom mogli bi se riješiti danas gotovo nepremostivi složeni problemi, uključujući kompleksne simulacije, npr. financijske analize velikih razmjera i djelotvorniji razvoj lijekova. Intel se bavi istraživanjem kvantnog računalstva jer ono nudi potencijal za povećanje mogućnosti budućih računala visokih performansi.

Od potpuno funkcionalnih kvantnih računala dijeli nas još barem desetak godina, no danas najavljena praktična i teorijska istraživanja važna su prekretnica na putu njihova ostvarenja“, izjavio je Mike Mayberry, Intelov potpredsjednik i generalni direktor laboratorija Intel Labs.

Intelov je cilj obogatiti akademsko stručno znanje o fizici i raznovrsna istraživanja kvantnog računalstva vlastitim stručnim znanjem s područja napredne proizvodnje, elektronike i računalne arhitekture.

U kvantnim računalima koriste se kvantni bitovi (kubiti), po čemu se ta računala razlikuju od digitalnih računala, koja se temelje na tranzistorima i kojima su nužni podaci kodirani u binarne znamenke (bitove). Kubiti se mogu istovremeno nalaziti u više stanja, čime se omogućuje paralelna obrada velikog broja izračuna te ubrzava dobivanje rješenja.

Canon razvija 250 Mpix APS-H senzor

Datum objave 07.09.2015

Canon razvija 250 Mpix APS-H senzor

Canon_250MP_APS-H_1

Canon razvija CMOS senzor veličine APS-H (otprilike 29,2 x 20,2 mm) koji se sastoji od oko 250 milijuna piksela (19 580 x 12 600 piksela). Kad je novorazvijeni senzor bio ugrađen u fotoaparat, mogao je zabilježiti slike na kojima se mogao pročitati natpis na zrakoplovu koji je letio na udaljenosti oko 18 kilometara od mjesta snimanja.

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja pak može uzrokovati probleme kao što su kašnjenje signala i manje nedostatke u sinkronizaciji. Novi CMOS senzor koji je razvio Canon, međutim, unatoč iznimno visokom broju piksela postiže ultravisoku brzinu očitanja signala od 1,25 milijardi piksela po sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektroničkih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. U skladu s tim, senzor omogućuje bilježenje videa s ultravisokim brojem piksela brzinom od pet slika po sekundi. Unatoč iznimnom broju piksela, Canon je primijenio svoje senzorske tehnologije razvijane kroz mnogo godina da bi stvorio arhitekturu prilagođenu minijaturiziranim pikselima koja nudi slikovne performanse visoke osjetljivosti s malom količinom šuma.

Canon_250MP_APS-H_2

Videozapis koji je zabilježila kamera opremljena CMOS senzorom od otprilike 250 megapiksela postigao je razlučivost otprilike 125 puta veću od Full HD videa (1920 x 1080 piksela) i otprilike 30 puta veću od 4K videa (3840 x 2160 piksela). Iznimno visoka razlučivost senzora omogućuje korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja razlučivosti i jasnoće.

Canon razmatra primjenu ove tehnologije u specijaliziranim alatima za nadzor i sprječavanje zločina, mjernim instrumentima ultravisoke razlučivosti i drugoj industrijskoj opremi, kao i na području vizualnog izražavanja.

ASUS novosti na IFA 2015 sajmu

Datum objave 08.09.2015

ASUS novosti na IFA 2015 sajmu

Matrix GTX 980 Ti Platinum

Jonney Shih, predsjednik ASUS-a predstavio je novu liniju serije Republic of Gamers (ROG) koja sadrži G752 gaming laptop, ROG Maximus VIII Extreme/Assembly, ROG Matrix GTX 980Ti, ROG Swift PG348Q, ROG 7.1 slušalice i specijalno izdanje ROG G20 računala. Prikazan je i ROG Swift PG279Q prvi gaming monitor s frekvencijom osvježavanja od 165Hz.

GX700

Prije nego što je napustio scenu, gospodin Shih je iznenadio publiku uvidom u inovativni GX700, prvi gaming laptop s vodenim hlađenjem. U okviru nove ROG linije predstavljena je i potpuno nova tema koja uvodi nove boje u gamerski rang, kao što su plazma bakrena, titan siva i lava crvena.

Fujitsu Futuro s AMD G serijom SoC-eva

Datum objave 08.09.2015

Fujitsu Futuro s AMD G serijom SoC-eva

Fujitsu_FUTRO_S720

AMD je objavio kako je Fujitsu odabrao njihovu G seriju Systen on Chip uređaja za svoja nova Futuro thin client računala. Nove Fujitsu Futuro S920, S720 i S520 pokreću GX-424CC, GX-222GC i GX-212ZC SoC-evi koji su zaslužni za nisku potrošnju ovih računala. Tako najjači model troši maksimalno 17.2W, srednji 11.4 W, a najslabiji oko 8W. Računala dolaze opremljena s 2 ili 4 GB DDR3 memorije brzine 1600 MHz, na najjači model može biti opremljen i s FirePro W2100 i V3900 karticama. Račnala podržavaju eLux RP (embedded Linux) i WS7P (embedded Windows) operativne sisteme.

Apple vs. Android nakon 3.000.000 benchmark testova

Datum objave 09.09.2015

Apple vs. Android nakon 3.000.000 benchmark testova

Futuremark donosi vrlo zanimljivu infografiku koju su sastavili nakon prikupljanja 3.000.000 benchmark testova mobilnog 3DMarka:

3dmark_apple_vs_android

ARCTIC Smart Charger 8000

Datum objave 09.09.2015

ARCTIC Smart Charger 8000

arctic_sc_8000

Nakon Smart Chargera 4800, Arctic predstavlja i model 8000. Riječ je naravno o pojačanom uređaju snage 8000 mAh koji preko 4 USB konektora puni uređaje gladne energije. Ukupan izlaz je 8 Ampera, uređaj ima zaštitu od previsoke struje te minimalnu efikasnost od 83%. Uz jega dolazi i kabel za napajanje iz mreže dugačak 1 metar. Preporučena cijena je oko 170 kuna.

Forum

Objavljeno prije 11 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 15 minuta

Android aplikacije

Objavljeno prije 15 minuta

Logitech g513, Gpro, g502 hero (se), g903 LS

Objavljeno prije 25 minuta

P: Samsung galaxy buds+

Objavljeno prije 28 minuta

Adaptacija kuće/stana

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci