Novosti - Rujan 2020.

Nvidia Ampere launch

Objavljeno prije 29 dana

Nvidia Ampere launch

Nvidia je i službeno lansirala novu Ampere GPU arhitekturu i novu seriju RTX 3000 kartica. Najavljene su tri kartice kako se i očekivalo – RTX 3070 po cijeni od 499 USD koja stiže u listoapdu, RTX 3080 po cijeni od 699 USD koja stiže 17. rujna i flagship RTX 3090 po cijeni od 1.499 USD koja stiže 24. rujna. Ono što je bitno za naglasiti je da su sva tri GPU-a (GA104-300, GA102-200 i GA102-300), napravljeni u Samsungovom 8N (8-nanometarskom) procesu. Ovo je bila vrlo bitna tema o kojoj su špekulirali svi svjetski mediji i evo sada je potvrđeno da je proizvođač Samsung. Ovaj proces nije toliko napredan kao TSMC-ov 7-nanometarski, pa ostaje za vidjeti kako će se kartice ponašati u radu. RTX 3070 ima 220 W, RTX 3080 320 W, a RTX 3090 čak 350 W TDP i potpuno novo dizajnirano hlađenje. Sve detalje o proizvodima, kao i novosti u tehnološkom dijelu pogledajte u Jensenovoj prezentaciji.

KFA2 GeForce RTX 30 series SD Edition

Objavljeno prije 29 dana

KFA2 GeForce RTX 30 series SD Edition

KFA2 je predstavila dizajn svojih novih kartica baziranih na jučer i službeno lansiranoj Ampere arhitekturi. Najavili su sva tri nova RTX modela – 3070, 3080 i 3090, i to u u tri serije – Seroius Gaming Edition, EX Series i EX Gamer series. Sve modele karakterizira custom dizajn hladnjaka, a za dodatno hlađenje se na najjačoj seriji brine i 1-Clip booster hladnjak kojeg dodajemo na stražnju stranu kartice. Novost za ovu seriju kartica je i da je Xtreme Tuner dostupan i kao mobilna aplikacija.

EVGA GeForce RTX 30 series

Objavljeno prije 29 dana

EVGA GeForce RTX 30 series

evga_rtx30

Nvidijini partneri po malo pokazuju svoje nereferentne dizajne kartica pa je tako i EVGA najavila novu seriju koja će dolaziti u Kingpin, Hybrid Copper, Hybrid, FTW3 i XC3 verzijama. Nove modele krasi iCX3 interaktivno hlađenje, novo razvijeno samo za ovu seriju. Znamo da će nove kartice biti veliki potrošači energije pa su stoga proizvođači morali biti vrlo inovativni, baš kao i Nvidia sama. EVGA je napravila masivan aluminijski hladnjak sa sedam toplovodnih cijevi, PCB s rupama za protok zraka i tri velika ventilatora koji rade u asimetriočnom načinu rada.

Microsoft Direct Storage dolazi na osobna računala

Objavljeno prije 28 dana

Microsoft Direct Storage dolazi na osobna računala

ms_direct_storage

Microsoft je  objavio da  na Windows računala  dolazi Direct Storage ,  API iz DirectX obitelji izvorno dizajniran za Velocity  arhitekturu s ciljem  kako bi znatno smanjio   vrijeme učitavanja i  opterećenje procesora za vrijeme gaminga.

Nedavni napredak u SSD i PCIe tehnologijama, posebno NVMe,   omogućava   računalima  rješenja  za pohranu koja pružaju daleko više propusnosti nego što je ikad bilo moguće sa starijim tehnologijama tvrdog diska.  Osim toga, opterećenja u igrama također su evoluirala.   Zahtijevaju dinamičko učitavanje  i  imaju mnogo više podataka nego starije igre.

Nažalost, trenutni API-ji za pohranu nisu optimizirani za današnji  broj IO zahtjeva u modernim igrama  što ih sprječava da se povećaju do  većih propusnih opsega NVMe. Pri tome se stvaraju  uska grla koja ograničavaju ono što igre mogu učiniti.  Primjerice,  udaljene se teksture učitavaju kako se približavate, dok se  teksture preuzimaju radi oslobađanja VRAM-a.   Sav taj proces učitavanja  tekstura neizbježno zaustavlja CPU  iako od pohrane do središnje procesorske jedinice i odatle do grafike za njihovu obradu  tada ne koriste te podatke.

Ono što DirectStorage radi je što  omogućuje izravan put između NVMe PCIe SSD-a i GPU-a  koji obrađuje podatke i prikazuje ih na zaslonu.   Time proces postaje slobodniji. Tehnologija će bit  dostupna putem DirectX API-ja na osobnim računalima, pa joj je potrebna kompatibilna grafika, NVMe SSD i igra koja podržava Direct Storage . Jedan od primjera  ove tehnologije  implementiran  je u novu grafiku NVIDIA RTX 30.

Više detalja možete pronaći  na Microsoft web blogu .

 

MediaTek Helio G95 novi SoC namijenjen gamingu

Objavljeno prije 28 dana

MediaTek Helio G95 novi SoC namijenjen gamingu

helio_g95

MediaTek Helio G95 bit će najmoćniji  gaming procesor tvrtke do sada. Aplikativni procesor ima  dvije  Cortex- A76 jezgre na  2.05 GHz i   šest  energetski učinkovitih  Cortex-A55. Grafičku obradu izvodi Mali-G76 MC4 GPU s frekvencijom do 900 MHz. MediaTek napominje da je Helio G95 5% brži od Helio G90T prilikom testiranja referentne vrijednosti na AnTuTu, a GPU rezultat povećan je za 8% kada je testiran na Manhattanu 3.0.

Helio G95 je 4G čip s podrškom za 4G  mreže,  Cat-12DL / Cat-13UL, do 10 GB LPDDR4x RAM-a    i  256 GB UFS 2.1 flash  memorije.

Može se uspješno nositi s  kamerama rezolucija do 64 MP,   kodirati / dekodirati 4K 30fps videozapise.   Sa značajkom   AI Super Resolution zaslona,  čip može uštedjeti do 75% mrežne propusnosti prilikom strujanja sadržaja u razlučivosti do 720p s Netflixa, Prime Video i Hotstara.

Budući   je gaming SoC, donosi Hyper Engine tehnologiju i s inteligentnim predviđanjem povezivanja Wi-Fi i LTE mrežama, dinamičko upravljanje  CPU-om, GPU-om i memorijom. Također   ga odlikuje  DSP za malu potrošnju energije, podrška  rezolucija zaslona 2.520 × 1.080 piksela i brzina osvježavanja od 90 Hz te HDR10.

Prvi modeli pametnih telefona koji će koristiti novi hardver pojavit će se na tržištu ovog mjeseca.

Qualcomm Snapdragon 732G donosi 15 % više grafičke snage

Objavljeno prije 28 dana

Qualcomm Snapdragon 732G donosi 15 % više grafičke snage

snapdragon_732g_1

Snapdragon 732G je mala nadogradnja izuzetno popularne 730G mobilne platforme  za Android pametne telefone srednje klase.

Snapdragon 732G  proizveden je u 8-nanometarskom Samsungovom procesou. Procesorska jedinica koristi istu big.LITTE arhitekturu s dvije Kryo 470 (Cortex-A76) jezgre overclockirane s 2,2 na 2,3 GHz u odnosu na prethodni  proizvod, i šest  Kryo 470 (Cortex-A55) na 1,8 GHz. Za grafiku brine Adreno 618. Integrira isti procesor digitalnog signala Hexagon 688 i slike Spectra 350.

Može podržati zaslone do razlučivosti 3.360 × 1.440 piksela, dvije kamere od 22 MP ili jednu od 48 MP do 192 MP.  Istovremeno podržava Elite gaming, HDR10, 4K HDR10 PQ, reprodukciju video zapisa HLG itd.

snapdragon_732g_2

Ostatak specifikacija ostaje  nepromijenjen u odnosu na 730G,  poput podrške za Quick Charge 4+,  Bluetooth 5.1, aptX audio tehnologiju, USB 3.1 standard,   Wi-Fi 802.11ac, LTE X15  modema s maksimalnom brzinom prijenosa podataka  Cat.15/Cat.13. Kompatibilan je s NFC i USB tipom C sučelja.

Očekuje se da će ovaj SoC koristiti veliki broj pametnih telefona, budući da i SD730G pogoni jeako veliki broj uređaja. Prvi među njima bit će Poco X3, čiji  je debi najavljen za 7.rujna.

Micron predstavio video memoriju GDDR6X od 19,5 Gb/s na 1,35 V

Objavljeno prije 26 dana

Micron predstavio video memoriju GDDR6X od 19,5 Gb/s na 1,35 V

micron_gddr6x_1

Micron je pokazao svoju video memoriju GDDR6X standarda koja se ugrađuje na nove kartice RTX serije 3000. Ključna značajka je znatno povećana propusnost u odnosu na GDDR6, s brzinom prijenosa podataka koja može ići ukorak s inovacijama u igrama i aplikacijama koje zahtijevaju puno podataka.

Kako bi osigurao visoke memorijske performanse, Micron je koristio pulsnu amplitudnu modulaciju u četiri razine (PAM4).  Ova tehnologija omogućuje prijenos dva bita po taktu, čime se dvostruka širina pojasa udvostručuje na istoj frekvenciji.  Istodobno, brzina prijenosa podataka pri korištenju GDDR6X veća je za 30 % od one GDDR6 – 21 Gb/s po kontaktu nasuprot 16 Gb/s, a ukupna propusnost veća je od 1 TB/s uz “plafon” od 700 GB/s od prethodnih rješenja.

micron_gddr6x_2

Osim toga, budući da udaljenost do procesora u velikoj mjeri određuje buku koju sustav podnosi, zato ćete na tiskanim pločama RTX 30 vidjeti GDDR6 čipove mnogo bliže jedni drugima i mnogo bliže GPU-u nego u prethodne generacije.
Osim za grafičke kartice, Micron ovu vrstu memorije namijenio je za računalstvo visokih performansi, profesionalne zaslone i opremu za umjetnu inteligenciju, tako da neće biti ekskluzivno za Nvidiju ili AMD.

Micronovi GDDR6X čipovi s kapacitetom od 1 GB i brzinama od 19 do 21 Gb/s sada su dostupni tvrtkinim partnerima, a moduli od 2 GB pojavit će se 2021. godine.

Intel mijenja korporativni logotip i ima novi jingle

Objavljeno prije 26 dana

Intel mijenja korporativni logotip i ima novi jingle

intel_logo_2020_1

Intel je odlučio osvježiti korporativni logotip tvrtke što se dogodilo tek treći put u njezinoj povijesti. Posljednja promjena dizajna logotipa bila je 2006. godine.

intel_logo_2020_2

Sada je tvrtka odlučila umjesto poznatog kružnog logotipa u centar postaviti  jednostavnije malo slovo “i”, ali  plava boja ostaje i dalje najistaknutija boja. Dodane su nove varijante s proširenom paletom boja kako bi se dodala veća dubina i modernizirao vizualni identitet.

intel_logo_2020_3

Logotip je prerađen kako bi bolje pokazao Intelovu predanost rješavanju svjetskih izazova poput klimatskih promjena, digitalne podjele i nedostatka raznolikosti u današnjoj tehnološkoj industriji.

intel_logo_2020_4

Osim logotipa, redizajnirane su naljepnice “Intel Inside” za računala. Napravili su i cijelu web stranicu koja pokriva razne promjene i kako će novi logotipi izgledati na stvarnim proizvodima.

Objavljen je i  video o stvaranju novog logotipa u kojem se pojavljuju crtice iz povijesti stvaranja vizualnog identiteta od 1969.  godine. Na kraju minutnog videa možete poslušati ažurirani zvuk pet nota, koji je izvorno debitirao u televizijskoj reklami za Intel 1994. godine i postao zaštitni znak reklama brenda.

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G – snažniji od Intel Core i5

Objavljeno prije 26 dana

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 5G - snažniji od Intel Core i5

snapdragon-8cx

Snapdragon 8cx Gen 2 5G ARM čipset, posebno je dizajniran za Windows računala. Dijeli isti 7nm proizvodni proces kao i njegov prethodnik, Snapdragon 8cx.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-2

Prema proizvođaču, pruža oko 18% više performansi u odnosu na 10. generaciju Intel Core i5 procesora s TDP-om od 15 W i  TDP-om od 7W u odnosu na hibridni Core i5 (Lakefield) s TDP-om od 7 W. Uz to, novi čip nadmašuje spomenute konkurente u pogledu performansi po vatu.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-3

Ima osam Kryo 495 jezgri, podršku za LPDDR4 memoriju na radnom taktu do 2.133 MHz. GPU je Qualcommov Adreno 680 “Extreme”, koji je i dalje najmoćniji GPU tvrtke do danas. Uz to, novi SoC podržava i NVMe SSD-ove i UFS 3.0 pohranu.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-4

Ostale komponente i značajke uključuju Qualcomm 685 DSP, Spectra 390 ISP s podrškom za kamere do 32 MP sa Zero Shutter Lag (ZSL) ili dvostruke 16 MP i 4K snimanjem video zapisa pri 30 sličica u sekundi i  4. generaciju AI Engine s performansama 9 TOPS-a  za razne primjene. Qualcomm Aqstic audio tehnologija u ovom čipu donosi podršku za potiskivanje odjeka i/ili buke, Hi-Fi audio s podrškom za virtualni surround zvuk.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-5

Proizvođač čipova obećava da će uređaji temeljeni na novom čipu moći pružiti više od 25 sati autonomije, što bi trebalo biti dovoljno za nekoliko dana rada bez punjenja. To znači da korisnici računala  mogu ostati produktivni bez da se stalno brinu o mjestu najbližeg utikača.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-Gen-2-vs-Intel-Core-i5

Platforma podržava i Qualcommov FastConnect 6800 podsustav za mobilno povezivanje, koji donosi podršku za Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) i Bluetooth 5.1. Naravno, integrirani Snapdragon X24 modem podržava 4G LTE, ali po želji može podržavati i 5G NR (oba ispod 6GHz ili mmWave) ako je uparen s diskretnim Snapdragon X55 modem-RF sustavom.

Svi detalji dostupni su na stranici proizvođača.

Tjedna ponuda poslova s posao.hr

Objavljeno prije 25 dana

Tjedna ponuda poslova s posao.hr

posao_hr

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Apsolon d.o.o. zapošljava savjetnika u timu za digitalni konzalting (m/ž). Mjesto rada je Zagreb, a rok prijave 13.9. Uvjet je relevantno profesionalno iskustvo u radu s digitalizacijom, digitalnom transformacijom optimizacijom procesa i slično. Potrebne su napredne komunikacijske, prezentacijske i društvene vještine. Aplicirajte.

Intralot traži sistem administratora – Linux (m/ž) u Zagrebu. Rok prijave je 18.9. Prednost donose poznavanje VMware tehnologija, Docker-a, Kubernetes-a, razumijevanje rada mrežne opreme. Uvjeti su barem dvije godine radnog iskustva u administraciji GNU / Linux operacijskih sustava te sposobnosti rješavanja problema. Provjerite više i prijavite se ovdje.

Digitalni klik d.o.o. zapošljava u Zagrebu na pozicijama: Senior Cloud Developer (m/ž), DevOps Engineer (m/ž) i Mid / Senior .NET developer (m/ž). Poslodavac nudi rad u novom i modernom okruženju s najnovijim platformama i alatima, profesionalni rast i razvoj, edukacije i seminare. Aplicirajte.

Meritum Soft d.o.o. zapošljava Android Developer-a (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave 16.9. Uvjeti su visoka stručna sprema informatičkog područja, minimalno dvije godine radnog iskustva na traženim poslovima, razumijevanje procesa softvera, dobro poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu. Od kandidata se očekuje samostalnost u radu, timski rad, odgovornost u radu te sposobnost analize i rješavanja problema. Aplicirajte.

iCom d.o.o. zapošljava na poziciji Operater i Team Leader u sektoru telemarketinga (m/ž) sa znanjem talijanskog jezika. Lokacije rada su Pula i Rijeka, a rok prijave 24.9. Poslodavac nudi posebne pogodnosti kao što su edukacija, mlado i stimulativno poslovno okruženje, po potrebi rad od kuće, mogućnost stalnog zaposlenja te ostvarenja bonusa. Uvjeti su posjedovanje izuzetnih komunikacijskih vještina, ozbiljnost i odlučnost, poznavanje talijanskog jezika i rada na računalu. Prijavite se.

Swiss Digital AG zapošljava na poziciji Angular frontend developer (m/ž). Lokacije rada su Osijek, Varaždin i Zagreb, a rok prijave 11.9. Uvjeti su minimalno dvije godine iskustva u web development-u. Poželjno je znanje njemačkog jezika i iskustvo rada na međunarodnim projektima. Prijavite se.

Pliva traži koordinatora digitalnih platformi (m/ž) i analitičar u Centru financijskih aktivnosti (m/ž). Mjesto rada je Zagreb, a rok prijave 9.9. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema ekonomskog ili tehničkog usmjerenja. Provjerite više i aplicirajte na linku.

Dekra za potrebe klijenta zapošljava Mid – Senior Android Developera (m/ž). Mjesto rada je Velika Gorica, a rok prijave 14.9. Potrebno je minimalno dvije ili tri godine rada s Android SDK tehnologija. Poželjno je iskustvo rada s popratnim tehnologijama XML, JSON, REST, RxJava, Kotlin. Prijavite se.

Strabag zapošljava na pozicijama: Mitarbeiten IT Servicedesk (m/ž), Mitarbeiter internationale Client – Software – Bereitstellung (m/ž), Senior Software Developer (m/ž), Suradnik u IT odjelu i telekomunikacijama (m/ž), Mitarbeiter im Bereich IT – Einkauf (m/ž). Mjesto rada je Zagreb. Provjerite uvjete i prijavite se na linku.

Tvrtka yoummday GmbH zapošljava na poziciji Work from Home – Kundenservice im Home-Office, Europaweit (m/ž). Poslodavac nudi fleksibilno radno vrijeme, stabilna primanja i iznadprosječna primanja. Očekivana je mjesečna plaća do 4.000 eura. Traže se komunikativnost i orijentiranost na korisnika te razumijevanje korisnika. Posao se radi od kuće, a rok prijave je 30.9. Aplicirajte.

Sretno kandidatima!

(sponzorirani sadržaj)

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 4 minute

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 5 minuta

Eneby bluetooth zvucnik,SSD Samsung Evo 850 250GB,SSD Patriot Hellfire 240 nvme

Objavljeno prije 12 minuta

Ps4 500gb + 2 joysticka

Objavljeno prije 16 minuta

Uzmi sve paket

Članci

SilverStone Sugo 14 recenzija

SilverStone Sugo 14 recenzija

Sugo 14 je jedno od najnovijih SilverStoneovih Mini-ITX kućišta koje donosi inovativnost unutrašnjosti i jednostavan dizajn vanjštine. U crnom kvadratičnom kućištu obujma 19,55 litara nalazi se modularna platforma koja omogućava nekoliko ra... Pročitaj više

Dell G7 7700 recenzija

Dell G7 7700 recenzija

Prije otprilike pet mjeseci smo imali prilike testirati Dellov G7 7790 prijenosnik modelske godine 2019. baziran na devetoj generaciji Intelovih Core procesora, kada smo zaključili da je riječ o vrlo moćnom gamerskom desktop replacement mod... Pročitaj više

Mountain Makalu 67 recenzija

Mountain Makalu 67 recenzija

Makalu 67 je prvi proizvod nove tvrtke Mountain koja je na Kickstarteru odradila kampanju za svoju nadolazeću Everest tipkovnicu. Makalu 67 je ultra laki gamerski miš koji ima optički senzor impresivne i za sada rekordne rezolucije 19.000 D... Pročitaj više

Moshi Lounge Q recenzija

Moshi Lounge Q recenzija

Iz Moshija nam je na test stigao njihov Lounge Q bežični punjač vrlo elegantnog dizajna, inspiriranog skandinavskim namještajem - kako sami kažu. No, nema sumnje da će Lounge Q mamiti poglede gdje god ga postavili u kući ili uredu. Jednosta... Pročitaj više

SilverStone Lucid LD03 recenzija

SilverStone Lucid LD03 recenzija

LD03-AF iz SilverStoneove Lucid serije je Mini-ITX kućište koje kombinira stack efekt hlađenja s vrlo ekspresivnim dizajnom s trostranim staklenim stranicama. Riječ je o pravom malenom staklenom tornju koji zauzima malenu površinu na stolu,... Pročitaj više

Svi članci