alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_1 alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_2

Alphacool tvrtku smo upoznali u nedavnom testu Eiswolf 2 360 AIO hladnjaka za GPU, a sada su nam na test poslali svoj high end AIO hladnjak za CPU. Eisbaer Pro Aurora je novi dodatak u njihovu liniju AIO proizvoda, a mi na testu imamo najveći – 360-milimetarski model. Alphacool ovdje prati trendove pa dodatak u imenu Aurora znači ARGB LED rasvjetu koja obuhvaća ventilatore i kućište pumpe. Baza je vrlo velika, a radijator također pa je ovaj hladnjak namijenjen HEDT procesorima.

Hladnjak dolazi u standardnoj kutiji kakvu smo već viđali kod različitih proizvođača i pakiran je na jednak način. Unutar kutije je dobro zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a sve potrebno za montažu je uredno složeno u debeloj najlonskoj vrećici. Na kutiji se nalaze i fotografije te detaljne informacije o proizvodu.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_3

Unutar vrećice je sadržano sve što je potrebno za instalaciju na jedan od podržanih socketa. S Intelove strane su to LGA2066/2011-3/3647 Narrow & Square. Da to je sve, ovaj hladnjak nije namijenjen instalaciji na LGA115x sockete. S AMD strane podržani su sTRX4/TR4/SP3 i AM4 socketi. Da, ovaj je hladnjak namijenjen samo jačim procesorima i zbog činjenice da ima široku “hladnu” ploču. Osim svega onoga što je potrebno za montažu, tu je i jedna termalna pasta, plastične vezice, jedan plastični ključ za skidanje čepa za punjenje, adapter za spajanje tri ventilatora na jedan 4-pinski konektor, jedan adapter za ARGB LED-ice i kontroler za ARGB LED osvjetljenje.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_5

Eisbaer Pro Aurora 360 hladnjak donosi vrlo sličnu filozofiju gradnje kao i Eiswolf 2 što znači da ima veliki bakreni radijator, gumene cijevi koje se mogu odvojiti kako bi se sistem nadogradio i proširio, te čep uz pomoć kojeg je moguće izmijeniti ili nadoliti dodatnu rashladnu tekućinu. No, s obzirom na to da je hladnjak namijenjen high-end desktop procesorima kućište s pumpom kao i sama hladna ploča su povećani. Alphacool je jasno podlegao modernim trendovima i usvojili su ARGB LED osvjetljenje koje zahvaća se samo ventilatore, nego i bazu hladnjaka s pumpom koja ima osvijetljeni rezervoar vode, te ukrase i logo na vrhu. Plavi Alphacool logo je i na radijatoru i to na sva mjesta.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_6

Sam je radijator dimenzija 390 x 120 x 30 milimetara, a kao što smo napisali napravljen je od bakra. To se naravno ne vidi jer je pobojan u crno, no s vremenom ta tanka crna boja po unutarnjem dijelu izblijedi i vidi se ona tipična bakrena patina. Ako vam se to dogodi, ne trebate se bojati, takva je jednostavno karakteristika bakrenih hladnjaka – na njima ne smije biti previše boje ako se žele zadržati dobre termalne karakteristike. Na radijator stanu tri 120-milimetarska ventilatora pa se ukupna debljina penje na 57 milimetara – to je nešto čega trebamo biti svjesni prilikom planiranja ugradnje. Baš kao i dužine od 390 milimetara što će možda biti previše za neka kućišta. Cijevi koje vežu pumpu i radijator su gumene unutarnjeg promjera 7,6 i vanjskog 12,7 milimetara, a dugačke su solidnih 40 centimetara. S oba kraja su kruto pričvršćene uz pomoć G1/4″ fittinga. Jedna od cijevi ima i spojnicu za proširenje sustava.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_4

Uz hladnjak dolaze tri Aurora Rise ventilatora promjera 120 milimetara i debljine 25 milimetara. Imaju sleeve ovješenje i promjenjivu brzinu vrtnje od 0 do 2.500 okretaja u minuti. Orijentirani su prema visokom statičkom pritisku od 3,17 mmH2O pri maksimalnim okretajima. Isto tako i protok zraka na maksimumu je visok – 119,8 metara kubnih u satu. Imaju 4-pinsku PWM kontrolu, a za LED-ice su tu 3-pinski JST i 3-pinski 5V konektori (ARGB LED-ice obasjavaju rotor od mliječne plastike, ali i prsten unutar kućišta ventilatora. Svaki ventilator ima i gumene podloške na sebi za smanjenje prijenosa vibracija na radijator.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_7

Hladna ploča, tj. baza kojom hladnjak nasjeda na IHS procesora je bakrena, no poniklana je i zrcalnog je finiša. Baza je dimenzija 31 x 25 milimetara što je pogodno za hlađenje procesora s velikom površinom poput Threadrippera ili Xeona. Na gornjoj strani hladne ploče nalaze se bakreni limovi debljine 0,4 milimetra, i s razmakom među limovima 0,4 milimetra. Preko njih prolazi rashladna tekućina i na sebe prima toplinu.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_8 alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_9

U kućištu dimenzija 64 x 79 x 54,3 milimetra se nalazi DC-LT pumpa s brzinom okretanja od 2,600 RPM-a, visinom stupa vode od 0,95 metara i maksimalnim protokom od 75 litara na sat. To je sasvim dovoljno za ovakav setup, ali i za proširenja. Pumpa troši 4 W snage, a ima MTBF od 50,000 sati. S tri strane kućišta se nalaze akrilni prozori koji pokazuju kretanje tekućine, a unutrašnjost je osvijetljena. Na vrhu je jedan G1/4″ čep za promjenu ili nadolijevanje tekućine.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_10 alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_11

Postupak instalacije započinjemo s postavljanjem nosača na kućište pumpe. Nosači su metalni i jednostavnim klik mehanizmom se drže jedan za drugi. Mi smo za ovaj test koristili AM4 nosače. U rupe u kutevima se postavljaju vijci s oprugama, podloškama i plastičnim odstojnikom, a sve s donje strane drži malena matica. Za ostale sockete je montaža također relativno jednostavna, a sve je dobro opisano u knjižici s uputstvima – i slikovno i tekstualno.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_12

Instalacija na socket je jednostavna kada smo sve pripremili. Koristimo donju ploču koja dolazi uz AM4 ploče i na nju pričvršćujemo vijke. Kod ostalih podržanih socketa je malo drugačije, jer vijke montiramo na mehanizam socketa i onda thumb vijcima pričvršćujemo kućište. Sve u svemu, postupak je zadovoljavajuće jednostavan. No, ipak treba biti i oprezan pri ugradnji, jer je hladnjak spreman za instalaciju težak gotovo 3,2 kilograma.

alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_14 alphacool_eisbaer_pro_aurora_360_15

Problem kod ovog tipa hladnjaka je šuma kabela koju stvaramo – svaki ventilator ima po dva, koje zatim spajamo na razdjelnike, a tu su i dva kabela iz kućišta pumpe, plus kontroler za ARGB. Sve u svemu puno kabela, koje je potrebno uredno aranžirati. Ako ne želite koristiti priloženi kontroler, dobro je znati da je rasvjeta kompatibilna sa svim bitnijim softverima proizvođača matičnih ploča.

Mi smo za ovu demonstraciju osvjetljenja koristili priloženi kontroler pa vam pokazujemo samo one efekte koje on podržava. Puno više toga jasno će te “izvući” uz pomoć softvera matične ploče. Osvjetljenje je dobro izvedeno, efekti su jasno vidljivi i kvaliteta boja te jačina je odlična. Svatko tko voli blještavilo doći će na svoje.