arctic_freezer-i35_argb_1

Arctic je početkom godine proširio svoju obitelj Freezer 35 hladnjaka s nova četiri modela, među kojima je i ovaj koji danas testiramo – i35 ARGB. Arctic svoje hladnjake dijeli po kompatibilnosti s AMD i Intel platformama. i35 je po tome hladnjak za procesore iz Intelovog kampa, a podržava i najnoviji socket LGA1700. ARGB verzija donosi ventilator koji ima addressable LED sustav kompatibilan s matičnim pločama i donosi uvjerljivu svjetlosnu kulisu.

arctic_freezer-i35_argb_2 arctic_freezer-i35_argb_3

Freezer i35 ARGB dolazi u klasičnom pakiranju za jedan tower hladnjak, a pakiranje je u poznatim Arcticovim bojama. Po kombinaciji boja je jasno naglašena ARGB priroda ventilatora na hladnjaku. Unutar kutije je hladnjak dobro zaštićen, a dolazi s predinstaliranim ventilatorom. Kao što vidimo na slikama, Arctic se potrudio i konektore upakirao u dodatnu kartonsku kutijicu te ju smjestio u prostor između tijela hladnjaka i baze. Bitno za znati je da Arctic daje 6 godina ograničenog jamstva na hladnjak.

arctic_freezer-i35_argb_4 arctic_freezer-i35_argb_5

Hladnjak je klasične tower konstrukcije i zapravo je njegov dizajn nastavak poznate Freezer serije koju Arctic već dugi niz godina uspješno proizvodi. Tijelo hladnjaka je sastavljeno od 54 aluminijska lima debljine 0.4 milimetra koji su spojeni jedan za drugi, a kroz tijelo prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi. Kompletno je tijelo hladnjaka crno, a takav je i ventilator. Ukupne dimenzije s ventilatorom su 158,5 x 133 x 91 milimetar (V x Š x D), a masa je 746 grama.

arctic_freezer-i35_argb_6

Četiri toplovodne cijevi završavaju u aluminijskoj bazi koja služi i kao nosač. Toplovodne cijevi imaju direktan kontakt s IHS-om procesora. Solidno su obrađene, a sve one sitne nesavršenosti će ionako popuniti termovodljiva pasta. S obzirom na kompaktne dimenzije i konstrukciju, hladnjak ima 100% kompatibilnost s DIMM utorima.

arctic_freezer-i35_argb_7

Ventilator ima neobičan dizajn, s gornjim plastičnim pokrovom koji skriva završetke toplovodnih cijevi i podiže visinu hladnjaka. Ujedno, na tijelu ventilatora se nalaze i kopče za pričvršćivanje na tijelo. Ventilator je 120-milimetarski, promjenjive brzine vrtnje od 200 do 1.700 okretaja u minuti (PWM). Ovješenje je Fluid Dynamic, a proizvođač navodi jedino maksimalnu buku od 0.35 Sonea. Mi smo izmjerili maksimum od 36,3 dB(A) s udaljenosti oko 30 centimetara na bench stolu (otvorena konfiguracija).

arctic_freezer-i35_argb_8

Kao što smo u uvodu napisali, hladnjak je kompatibilan samo s Intelovim socketima, što uključuje najnoviji LGA1700, te nešto starije 1200, 1155, 1151 i 1150. Iz tog razloga je i mehanizam puno jednostavniji. Nalazimo jednu metalnu ploču za donji dio matične ploče, vijke, odstojnike, gumice za fiksiranje, poprečne grede, matice i manju količinu MX-5 termovodljive paste.

arctic_freezer-i35_argb_9 arctic_freezer-i35_argb_10

S instalacijom započinjemo tako da vijke podesimo prema tipu socketa na koji ugrađujemo hladnjak, a svaki od njih s gornje strane fiksiramo gumenim prstenima. Ploču postavljamo s donje strane ploče tako da su izbočine okrenute prema ploči.

arctic_freezer-i35_argb_11

Arctic isporučuje dva tipa odstojnika – gumene i plastične. Gumeni (crni) su namijenjeni socketu LGA1700. Na odstojnike postavljamo noseće grede koje orijentiramo prema tome kako želimo postaviti hladnjak, tj. kako već slažemo tok zračne struje u kućištu. grede se pričvršćuju manjim thumb maticama koje imaju i narezane utore za križni odvijač.

arctic_freezer-i35_argb_12 arctic_freezer-i35_argb_13

Nakon toga montiramo hladnjak (nećemo zaboraviti ni pastu), a montaža je jednostavna. Zbog metalne ploče na dnu nema previše uvijanja socketa i procesora i spoj je dobar.

arctic_freezer-i35_argb_15

Ventilator je poseban po tome što ima ugrađenih 12 A-RGB LED-ica koje stvaraju impresivnu svjetlosnu kulisu u milijunima nijansi boja. Rasvjeta troši oko 2 W električne energije, spaja se preko 3-pinskog 5V-DI-GND konektora na kabelu dužine 450 milimetara što je dovoljno za dosegnuti bilo koju poziciju konektora na matičnoj ploči. Rasvjeta je kompatibilna sa softverima proizvođača matičnih ploča – Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync. Osim preko softvera, upravljati osvjetljenjem možemo i preko Arcticovog kontrolera koji se nabavlja zasebno.

arctic_freezer-i35_argb_16 arctic_freezer-i35_argb_17

arctic_freezer-i35_argb_18

Arctic nam je uz hladnjak poslao i svoju MX-4 pastu koja ima malo drugačije karakteristike od MX-5 koja dolazi uz hladnjak. MX-5 je evolucija u odnosu na MX-4 jer ima veću gustoću, bolji (niži) viskozitet i bolju otpornost, no i MX-4 je po svojim karakteristikama dobar proizvod. Obje paste imaju 8-godišnju trajnost, a razlike u temperaturama kod mjerenja su minimalne, čak zanemarive. Ipak, ako koristite high-end platformu, s moćnim procesorom svakako odaberite MX-5.