arctic_x1-3d_1 arctic_x1-3d_2

U nekoliko smo navrata u prošlosti testirali Arcticove monitorske ruke, a godinama ih i koristimo. Proizvodi su im uvijek kvalitetni, inventivni i dugovječni. Danas je pred nama X1-3D ruka koja pruža puni komfor monitorima do 49 inča za pomak u sve strane i bilo koju orijentaciju. To je omogućeno plinskim amortizerima i mnoštvom zglobova koji pružaju slobodu pokreta na sve strane.

X1-3D ruka dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji na kojoj su slike proizvoda i sve relevantne informacije. Ono što će svima biti najzanimljivije, a piše na kutiji, je da Arctic na proizvod daje 6 godina jamstva. Uz to, bitan podatak je da ruka podržava standardne monitore dužine dijagonale do 43 inča i ultraširoke monitore dužine dijagonale do 49 inča.

arctic_x1-3d_6

U kutiji će te uz ruku i nosač za stol (škripac), pronaći i magnetizirani metalni organizator kabela, ti različita Hex ključa, Velcro vezicu dužine 15 centimetara, plastične odstojnike i vijke za montažu monitora. Uz to dolaze i slikovne upute za montažu.

arctic_x1-3d_3

Ruka i škripac su napravljeni od tri materijala – čelik, legura aluminija ADC 12 i legura cinka. Boja je mat crna, a kvaliteta izrade je odlična. Ruka i svi zglobovi su iznimno robusni i djeluju dugotrajni. S obzirom na to da smo godinama koristili Arcticovu ruku za tri monitora, a nakon toga i njihovu ruku za dva monitora, možemo posvjedočiti o kvaliteti i dugotrajnosti.

arctic_x1-3d_4

Dimenzije ruke je teško dočarati, no recimo samo kako je minimalni položaj na 207 milimetara, a maksimalni na 525 milimetara. Donji dio potpuno uspravljen je 304, a gornji do 267,5 milimetara. Svi zglobovi se mogu rotirati za 360°, osim onoga za swivel koji je 180°. Nagib monitora možemo mijenjati od – do +15°, a njegova maksimalna masa može biti 10 kilograma. Masa ruke spremne za prihvat monitora je 3,5 kilograma.

arctic_x1-3d_5

Škripac, ili nosač za stol ima gumirane obje kontaktne površine sa stolom, a debljina stola može biti između 20 i 55 milimetara. Montaža je iznimno jednostavna. Kada postavimo i pričvrstimo škripac na stol, na njega postavljamo ruku koju zatežemo uz pomoć vijka. Oko škripca je ruku moguće okretati za 360°.

arctic_x1-3d_7 arctic_x1-3d_8

U ovisnosti o težini monitora moramo prilagoditi i jačinu plinskog amortizera. U – je sila pritiska manja pa lakše monitore možemo fiksirati, dok u + okrećemo ako imamo teže monitore i trebamo veći pritisak, tj. silu amortizera. Krajnji dio, tj. nosač za monitor ima osam rupa za vijke i podržava dva standarda VESA 75 x 75 i 100 x 100. Nosač možemo okretati za 180° lijevo i desno (swivel), te za 360° oko plastične kugle. Monitor tako ima beskonačan broj pozicija.

arctic_x1-3d_9

Montaža monitora na ruku je jednostavna i uz malo prakse jedna osoba može sve sama napraviti. Na ruku smo montirali Dellov S2721DGF monitor dijagonale 27 inča koji je lagan pa smo silu pritiska morali znatno smanjiti. X1-3D omogućava jednostavno podešavanje monitora u apsolutno svim smjerovima. Monitor je moguće smjestiti uz sami rub stola na dijelu na koji je montiran, ili ga pak približiti suprotnoj strani. Naravno, moguće ga je i pivotirati, te ga smjestiti u sve ostale pozicije koje su vam potrebne.

arctic_x1-3d_9a arctic_x1-3d_9b

Uz sve, monitor ima i jako dobre mogućnosti za organizaciju kabela, pa oni neće izgledati neuredno. Osim metalnog organizatora tu je i čičak traka koju montiramo na škrpac.

arctic_x1-3d_10 arctic_x1-3d_11

Kvalitetno napravljena i jednostavna za korištenje, monitorska ruka X1-3D odličan je Arcticov proizvod koji će svoje mjesto naći na mnogim stolovima. Omogućava smještanje bilo kojeg monitora dijagonale 43/49″ s VESA podrškom u stvarno sve pozicije, robusna je i dugotrajna. Prodaje se na Arcticovom webshopu po cijeni od 63,99 €, no u Njemačkim se dućanima može naći i po vrlo povoljnih 44,84 €. U Hrvatskoj će te X1-3D nažalost platiti malo više od toga, oko 455 kuna.