asus_maximus_z790_dark_hero_1 asus_maximus_z790_dark_hero_2

Z790 Dark Hero matična ploča je duhovna nasljednica prošlogodišnje Z790 Hero, i malo je kozmetički dotjerana za 14. generaciju Core procesora. Kao što znamo, ovogodišnja Intelova platforma ne donosi nikakve značajnije novosti, no proizvođači ploča su ipak osvježili svoju ponudu. Asus je tako izvrsnu Heroicu učinio još boljom dodavši joj WiFi 7 podršku, a povećali su i hladnjak na M.2 socketu, kao i redizajnirali grafike i Polymo osvjetljenje.

Kao i od sada, snimili smo unboxing video u kojem se može vidjeti kako izgleda nova redizajnirana “dark” kutija i način pakiranja ploče unutar nje. Ništa se u unutrašnjosti nije pretjerano promijenilo u odnosu na prethodnu generaciju. Pored same Dark Hero ploče, u bundleu se nalazi i sljedeće:

 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x termalni podložak za M.2
 • 1 x držač za ventilator za DDR 5 memoriju
 • 1 x ASUS Wi-Fi Q-antena
 • 3 x M.2 Q-Latch paket
 • 3 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG VIP kartica
 • 1 x USB disk s popratnim softverom i upravljačkim programima
 • 1 x korisnički vodič

Asus je malo redizajnirao PCB ploče, i presložio neke stvari (baš kao i kod Formula modela), te je izbacio ROG Hype M.2 karticu dodavši M.2 utore na ploču. Uz to, u ovogodišnjem bundleu fali i nosač za dodatni ventilator VRM hladnjaka. Dodana je i potpuno nova Q-antena s novim kopčanjem za novi WiFi 7 modul.

asus_maximus_z790_dark_hero_3

Dark Hero je dobila neke nove elemente dizajna, poput tamnih naglasaka na ROG oznaci na hladnjacima, a koji su ranije bili svjetliji. To je jasno napravljeno u duhu imena, kako bi onaj Dark dobio potpuno značenje. Vidimo i da je hladnjak prvog M.2 slota povećan, i to drastično, a povećan je i hladnjak ostalih M.2 slotova jer ih je sada na samoj ploči više – baš kao i kod Maximus Z790 Formula ploče.

asus_maximus_z790_dark_hero_4

U osnovi, Dark Hero je Formula i obrnuto, samo s drugačijim hladnjacima. PCB i raspored elemenata na ploči je isti, samo što je Dark Hero namijenjena entuzijastima koji vole klasične tamnije buildove, a Formula onima koji žele uklopiti ploču u svoj postojeći open loop sustav hlađenja, a usput je i bijelih hladnjaka za takav tip buildova. Ipak, jedna stvar će biti zanimljiva za vidjeti, hlade li masivniji hladnjaci na Dark Hero ploči efikasnije VRM od onih na Formuli koje ipak nismo hladili vodom. Sve rečeno kod layouta Formula ploče vrijedi i kod ove – Asus je odradio odličan posao postavljanjem dodatnih M.2 slotova i pri tom nije narušio funkcionalnost ploče.

asus_maximus_z790_dark_hero_5

Ispod masivnih aluminijskih VRM hladnjaka povezanih toplovodnom cijevi se nalazi 20+1+2 fazna napojna jedinica s DIGI+ VRM (PWM) kontrolerom. Kao i kod Formula modela (a i Hero) riječ je o teamed up rješenju koje na jednoj fazi PWM kontrolera ima dvije faze tj. dva power stagea (integrirani MOSFET-i i driver) te dvije pripadajuće prigušnice. Asus je koristio 105 amperske power stageove, MicroFine alloy prigušnice i 10K black metallic kondenzatore. Za razliku od Hero ploče tu su još i te dvije dodatne Auxiliary faze. Iznad hladnjaka se nalaze dva 8-pinska EPS 12V konektora (ProCool II).

asus_maximus_z790_dark_hero_15

Kao i kod Formule, nismo mogli očitati interni senzor, no zato je vanjski mjerač pokazao maksimalnih 60,9°C što je izvrsna vrijednost. Prisjetimo se, kod Formule je temperatura iznosila 67°C, no naravno bez vode u hladnjaku.

asus_maximus_z790_dark_hero_6

Standardna je podrška za DDR 5 memoriju, a na ploči se nalaze četiri slota u dvokanalnoj konfiguraciji. S obzirom na to da su se ove godine pojavili 48 GB DDR5  moduli, podrška je s maksimalnih 128 GB narasla na 192 GB takta do 8.000 MHz (OC). Oko memorijskih slotova se kao i do sada nalaze Retry, Start i FlexKey tipke, ispod kojih je 24-pinski ATX konektor. Iznad su pak ADD LED header, LED dijagnostika, te četiri 4-pinska konektora za ventilatore i AIO pumpe. Niže je interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor, i dodatni 8-pinski power konektor za Quick Charge podršku. Interni USB 3.2 Gen 2×2 header ima podršku za Quick Charge 4+ (do 60W (5/9/15/20V max. 3A, PPS:3.3–21V max. 3A)). Kako bi dobili maksimalnih 60 W potrebno je spojiti PCIe 8-pinski konektor koji se nalazi pored 24-pinske ATX utičnice. Tu je i Q-latch sustav za jednostavnije vađenje grafičke kartice.

asus_maximus_z790_dark_hero_7

Donji dio ploče je reorganiziran u odnosu na model koji zamjenjuje prvenstveno zbog smještaja dva dodatna M.2 slota. I dalje su na samom dnu smješteni uobičajeni headeri, prekidači i konektori. S lijeva na desno nalazimo ALT_PCIE_MOD prekidač, zatim front audio header, pa tri RGB headera (dva su ARGB), tu je Nuvotonov Super I/O kontroler, baterija, tri 4-pinska chassis fan konektora, dva interna USB 2.0 headera, jedan USB 3.0 interni header, jedan 4-pinski konektor za vodenu pumpu, dva konektora za Water In i Out, te jedan 4-pinski za Water Flow (Asus Hydranode). Dva gornja PCIe x16 slota su po 5.0 standardu a rade u x16 ili x8/x8 modu. Tako da ako popunite oba morate računati na x8/x8 mod rada. Donji je PCIe x16 po 4.0 standardu, te podržava x4 mod rada.

asus_maximus_z790_dark_hero_16

Ploča ima čak pet M.2 utora kao rezultat reorganizacije i odbacivanja poznate Hyper M.2 kartice u odnosu na Hero ploču, a identično kao kod nove Formula ploče. Gornja dva su kontrolirana od strane procesora, a ostala tri od strane čipseta. Najgornji, tj. M.2_1 slot podržava 22110 uređaje i manje, te radi u PCIe 5.0 x4 modu. Ispod njega je M.2_2 slot (Key M) koji podržava 2280 uređaje i manje, te radi u PCIe 4.0 x4 modu. Treći u nizu odozgo je M.2_3 slot koji podržava 2280 i manje uređaje, a radi u PCIe 4.0 x4 modu. Sva ta tri M.2 slota imaju i donje aluminijske hladnjake s termalnim podloškama, dok donja dva nemaju. M.2_4 i M.2_5 slotovi podržavaju samo 2280 uređaje i rade u PCIe 4.0 x4 modu rada. Standardna je i RAID podrška, a treba znati da M.2_1 slot dijeli propusnost s drugim PCIe x16 slotom, pa će ako bude popunjen M.2_1 taj drugi PCIe x16 slot biti onemogućen, a prvi PCIe x16 slot raditi u x8 modu.

asus_maximus_z790_dark_hero_8

Na stražnjoj se strani ploče nalazi veliki metalni pokrov koji služi za pojačanje konstrukcije, ali i kao dodatni hladnjak.

asus_maximus_z790_dark_hero_9 asus_maximus_z790_dark_hero_10

Stražnji je I/O panel identičan kao kod Formula ploče pa da ponovimo i od čega se sastoji:

 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 6 x USB 10Gbps portova (5 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 5Gbps portova (4 x Type-A)
 • 1 x HDMI porta
 • 1 x Wi-Fi modula
 • 1 x Realtek 5Gb Ethernet porta
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out porta
 • 1 x BIOS FlashBack tipke
 • 1 x Clear CMOS tipke

Kao što smo već i ranije utvrdili USB portova ima sasvim dovoljno za sve potrebe, a ploča je bogata i brzim USB opcijama za prednji panel. Ono što je novost u odnosu na Hero model je podrška za WiFi 7. Ploča ima Intelov 2×2 WiFi 7 modul koji jasno podržava 802.11be standard i tri pojasa – 2.4/5/6GHz. WiFi 7 donosi 320 MHz kanal koji podržava brzine transfera do 5,76 Gbps, a tu je i podrška za Bluetooth v5.4. WiFi 7 podržava i MLO (Multi-link Operation) funkciju koja će u potpunosti biti podržana u Windowsima 11 tek od nadolazeće 24H2 verzije. Novost za ovu seriju bežične mreže je i novi način priključivanja konektora koji je sada svakako jednostavniji neko ranije, a uvijek zgodna opcija u Armoury Crateu je i Direction finder za traženje najboljeg smjera postavljanja antene u odnosu na jačinu signala. Za mrežnu povezivost kabelom, tu je Realtekov 5-gigabitni kontroler.

asus_maximus_z790_dark_hero_11

Naravno, i ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound audio jedinica je ista kao i kod Formule. Tu je High Definition Audio CODEC ALC4082 koji podržava Jack-detection, Multi-streaming i Front Panel MIC Jack-retasking, zatim prilagodbu impedancije za prednje i stražnje slušalice, 120 dB SNR za playback i 110 dB SNR za snimanje. Naravno podržani su formati do 32-bita/384 kHz na prednjem panelu. Tu je i ESS-ovo ES9218 QUAD DAC pojačalo za slušalice, pozlaćeni kontakti, premium kondenzatori, S/PDIF izlaz itd. 

asus_maximus_z790_dark_hero_12 asus_maximus_z790_dark_hero_13

U odnosu na Hero je promijenjeno Polymo osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova koje opet ispisuje ROG znak no sada malo drugačijom grafikom. Jasno, rasvjetom možemo upravljati uz pomoć Aura Sync aplikacije. Softver i UEFI sučelje su identični kao i kod Formula ploče pa to nećemo ponavljati. Sve je jasno na vrlo visokom nivou i to Asus radi odlično.