U lab nam je sletjela nova Asusova ploča namijenjena kreativcima, tj. svima onima koji proizvode nekakav sadržaj s računalom. Takvima trebaju velike mogućnosti povezivanja, kako s mrežama tako i s perifernim uređajima. ProArt X570-Creator WIFI daje upravo to – ima 10 i 2,5 gigabitne LAN veze, WiFi 6E bežičnu povezivost i dva Thunderbolt 4 Type C porta. Uz to, tu je i mnoštvo USB portova, tri M.2 slota, napredni menadžment sigurnosti itd.

Unboxing smo odradili još prije nekoliko tjedana, a vidimo da je ploča pakirana manje više kao i svaka druga Asusova uz solidnu količinu popratne opreme koja uključuje:

 • 4 x SATA 6Gb/s  kabela
 • 1 x DP to DP kabel za Thunderbolt 4
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 2 x M.2 pakiranja gumica
 • 1 x M.2 SSD pakiranje vijaka
 • 1 x Q-konekor
 • 1 x Support DVD
 • 1 x ACC Express aktivacijska kartica
 • 1 x korisničke upute

 

asus_proart_z590_creator_wifi_1 asus_proart_z590_creator_wifi_2

Asus je Creator liniju ploča predstavio s pojavom Z490 čipseta za Intel procesore, a naknadno su predstavili ploču s B550 čipsetom za AMD. Upravo smo tu ploču i recenzirali prije otprilike pet mjeseci i pomislili kako bi zapravo voljeli vidjeti i izvedbu s X570 čipsetom. Želja nam se ostvarila, Asus je izbacio tu novu ploču, a izašla je u ovom novom valu X570 ploča koje dolaze s pasivnim hladnjacima čipseta. Jasno, AMD nije ništa promijenio na čipsetu, samo su sada proizvođači našli način da ga i pasivno ohlade.

Ploča je vrlo slična B550-Creator modelu, i tu Asus nastavlja pratiti isti dizajnerski izričaj. No, gdje im je na B550 čipsetu bio dovoljan maleni pasivni hladnjak, ovdje su ga morali utrostručiti. Naravno, X570 čipset se jako grije jer troši i do 15 W energije, a B550 samo 5 do 7 W. U izboru boja i po layoutu su vrlo slične, a X570 je jasno nešto bogatija opremom.

asus_proart_z590_creator_wifi_3 asus_proart_z590_creator_wifi_4

Asus je koristio ista dva aluminijska hladnjaka za napojnu jedinicu koja je raspoređena lijevo i iznad socketa kao i na B550 ploči, s tom razlikom da je dodan još jedan hladnjak iza lijevoga, koji hladi 10-gigabitni LAN kontroler. Nad stražnji se I/O nadvio plastični pokrov, a tu je i integrirana zaštita portova. Oko socketa standardno ima dovoljno mjesta za sve tipove hladnjaka.

Četiri DIMM utora primaju maksimalno 128 GB DDR4 radne memorije overclockiranog takta do 4.800 MHz, naravno kada koristimo Ryzen 5000 ili 3000 serije. Za slabije procesore vrijede drugačije vrijednosti. U okolici DIMM utora se nalazi čak pet 4-pinskih konektora za ventilatore i pumpe, zatim dva A-RGB konektora, te interni USB 3.2 Gen 2 port.

asus_proart_z590_creator_wifi_5

Donji je dio ploče ispunjen uobičajenom headerima i konektorima, a uz lijevi rub je svoje mjesto našla i audio jedinica. U njenom je srcu Realtekov S1220A 7.1 CODEC, koji podržava automatsku prilagodbu impedancije za slušalice, ima interno pojačalo zvuka za slušalice i zvučnike, te zvuk visoke kvalitete – 120 dB SNR (32-bit/192 kHz playback) i 113 dB SNR (snimanje). Uz to korišteni su i premium japanski audio kondenzatori, kanali su smješteni na različitim slojevima PCB-a itd. Na dnu se ploče nalaze interni audio konektor, COM konektor, još dva 4-pinska konektora za ventilatore, tri USB 2.0 headera, konektor za eksterni temperaturni senzor, te jedan klasični i jedan A-RGB konektor.

asus_proart_z590_creator_wifi_6 asus_proart_z590_creator_wifi_7

Ploča ima tri M.2 slota. Prvi podržava uređaje dužine do 100 milimetara u PCIe 4.0 i SATA modovima rada u radi preko procesora. Od druga dva jedan radi preko procesora u PCIe 4.0 modu, a drugi preko čipseta u PCIe 4.0 ili SATA modu. Oba podržavaju uređaje dužine do 80 milimetara. Svi su M.2 slotovi pokriveni tankim aluminijskim hladnjacima. Uz to, ploča ima i šest SATA 3.0 portova koji su postavljeni horizontalno, a do njih je i horizontalni interni USB 3.0 header.

X570 čipset kao što smo napisali ima TDP od 15 W, a proizvođači su za ovu novu seriju ploča odlučili ukloniti malene ventilatore koji su bili na prvim predstavljenim modelima. Asus je za ovu ploču značajno podebljao i povećao pasivni aluminijski hladnjak kojeg drži pet vijaka. Na vrhu se hladnjaka nalazi plastični prozirni ProArt element koji ima ukrasnu svrhu, ali djelomično i blokira odvođenje topline u okoliš s hladnjaka. Čipset se dosta zagrijava, hladnjak je vrlo topal na dodir, no to mu očito ne smeta previše u radu.

asus_proart_z590_creator_wifi_8 asus_proart_z590_creator_wifi_9

Asus je podebljao napojnu jedinicu i odnosu na B550 ploču. Sada je rtu 14 + 2-fazna konfiguracija s OnSemievim FDMF3170 SPS-ima (smart power stage) od kojih je svaki deklariran da može trenutačno dati vršnih 70 A struje. To znači da ukupno napojna jedinica procesoru može vršno isporučiti do 1.120 ampera struje što je sasvim dovoljno i za ekstremniji overclocking Ryzena 9 5950X. Kontroler je Asusov brendirani Digi+, a nalazi se s donje strane PCB-a. S gornje strane se uz integrirane MOSFET-e nalaze i kvalitetne prigušnice, te jasno kvalitetni kondenzatori. Hladnjaci su masivni i dobro se nose s napojnom jedinicom i moćnim Ryzenom 9 5950X s kojim smo testirali.

asus_proart_z590_creator_wifi_10

Dodatno, Asus je smjestio još jedan hladnjak iza VRM-a koji ima zadatak za hladiti Marvelov AQtion AQC113CS 10-gigabitni ethernet kontroler. Na ovom se dijelu ploče još nalazi i Intelov 2,5-gigabitni ethernet kontroler, Intelov JHL8540 Thunderbolt 4 kontroler, a tu nalazimo i BIOS čip.

Svakako trebamo napomenuti da je Asus ovdje koristio najbolje komponente i materijale, te kako je ploča prošla 168-satni test izdržljivosti pri 45°C temperaturi i 80% vlažnosti. Uz to, prošla je i preko 800 sati validacije kompatibilnog hardvera – preko 520 DDR4 kitova i preko 1000 eksternih uređaja.

asus_proart_z590_creator_wifi_23

Stražnji I/O portovi su nastrojeni prema maksimalnoj povezivosti, kako s mrežama tako i s periferijom. Tu nalazimo:

 •  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 porta (4 x Type-A)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta (4 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort (Input only)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Intel I225-V 2.5Gb Ethernet port
 • 1 x Marvell AQtion AQC113CS 10Gb Ethernet port
 • 1 x ASUS Wi-Fi Modul
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x BIOS FlashBack tipka

Kao što vidimo, mnoštvo je opcija i svakako nećete imati osjećaj da nešto fali. Dva su Type C Thunderbolt 4 porta, a još dva su na unutarnjem konektoru i svi nude mogućnost punjenja uređaja snagom od 15 W (5V/3A). USB Type A priključaka je sasvim dovoljno, a dosta ih se nalazi i na internim konektorima. Osim dva Type C koji podržavaju DP1.2/1.4 i Thunderbolt video izlaze, dva su dodatna video izlaza DisplayPort IN (za spajanje s grafičkom karticom ako monitor spajamo na Type C) i HDMI 2.1 (4K@60Hz).

Tu su i dva LAN porta. 10-gigabitna mreža će ubrzati mrežnu komunikaciju unutar radnog prostora s routerom na kojem može biti spojen i kakav file server pa će transfer materijala biti vrlo brz. Možemo koristiti i dodatnu 2,5-gigabitnu ethernet konekciju, a obje su zaštićene i ASUS LANGuard, odnosno TUF LANGuard tehnologijama.

Uz to, tu je i Intelov WiFi 6E modul koji podržava 2×2 rad, 802.11ax standard i jasno tri-band spektar – 2,4, 5 i 6 GHz. Uz to, tu je i podrška za Bluetooth v5.2. Bežična mreža radi odlično u suradnji s okretnom antenom i brzine transfera preko 5 GHz su odlične kao i jačina signala čak i ako ste malo udaljeniji od WiFi routera.

asus_proart_z590_creator_wifi_11 asus_proart_z590_creator_wifi_12

asus_proart_z590_creator_wifi_13 asus_proart_z590_creator_wifi_14

UEFI sučelje je klasično ASUS-ovo i tu se lako snaći. U posljednjih par verzija djeluje malo nakrcano zbog puno opcija koje donosi, no i dalje je zadovoljavajuće responzivno i brzo. Kao i uvijek imamo EZ i Advanced modove, a sučelje je iznimno bogato tweaking i oveclocking opcijama.

asus_proart_z590_creator_wifi_15 asus_proart_z590_creator_wifi_16

asus_proart_z590_creator_wifi_17 asus_proart_z590_creator_wifi_18

Ono što pomalo čudi je da se Asus odlučio uz ovu ploču ponuditi i Tweakers paradise meni unutar Extreme Tweakera, no to samo govori koliko su sigurni u performanse ove ploče da ju mogu prepustiti i ekstremnim overclockerima. Q-fan kontrola je iznimno korisna funkcija kojom možemo regulirati način rada svakog pojedinog 4-pinskog konektora za ventilatore (i vodene pumpe), a takvih korisnih funkcija je UEFI sučelje prepuno.

Sa strane softvera tu imamo klasičan set koji uključuje Armoury Crate, AI Suite 3, Asus CPU-Z, ali i menadžment softver kao što je ASUS Control Center Express (ACCE) koji štiti podatke i sistem tako što nudi menadžment USB portova, crnu listu softvera i udaljeno isključivanje Registry editora. Tu je i ProArt Creator Hub koji nudi nadzor svih spojenih ProArt uređaja.