asus_rog_delta_s_wireless_1 asus_rog_delta_s_wireless_2

Nakon unboxing videa koji smo objavili prije par tjedana, i nakon isto toliko vremena testiranja, napokon sabiremo dojmove vezane za nove Asusove slušalice u recenziju. ROG Delta S Wireless dolaze kao nadopuna prošlogodišnjoj žičanoj verziji. Delta S opremljene su s 2,4 GHz i Bluetooth vezom, a kompatibilne su sa širokim rasponom uređaja. Donose 50-milimetarske drivere, AI Beamforming mikrofone s prigušenjem buke (opet AI), te dobru autonomiju.

Iz unbox videa objavljenog prije otprilike dva tjedna mogli ste vidjeti da slušalice dolaze u tipičnom ROG pakiranju koje je premium izrade i dizajna. Ok, i dalje su to gamerske slušalice, no lijepo je raspakiravati ROG proizvod, kao i uvijek. Ispod poklopca se nalazi meka pjenasta pokrivka, kartonski poklopac s porukom kupcima i onda slušalice u svom ležištu. Ispod ležišta slušalica se još nalazi i kutija s dodacima. A ti dodaci su dva prozračna zamjenska jastučića, USB C na A kabel, USB C na USB A adapter, upute za korisnike, i informacije o jamstvu.

asus_rog_delta_s_wireless_3

Slušalice su crno – bijele kombinacije – sve je crno, a jedino su okretni nosači slušalica bijeli. Oni omogućavaju okretanje svake slušalice za oko 90° oko okomite osi, te podešavanje po nagibu kako bi se najbolje prilagodile glavi. Materijal koji dominira je plastika. No, u velikoj većini je riječ o kvalitetnoj plastici koja je dobrim dijelom i gumirana i općenito su slušalice dobro sklopljene. Naglavno dio je presvučen umjetnom kožom s utisnutim Republic of Gamers natpisom na gornjoj strani. S donje strane, ispod umjetne kože nalazi se meka pjena koja lijepo nasjeda na glavu. Isto tako, meka pjena je i ispod kože na jastučićima koji u potpunosti prekrivaju uho.

asus_rog_delta_s_wireless_5 asus_rog_delta_s_wireless_6

Delta S Wireless su nadopuna Delta Core, Delta S i Delta S Animate modelima koji su ipak vizualno drugačiji. Ove donose smireniji dizajn, bez vanjskog mikrofona i umjesto toga tu je AI Beamforming mikrofon s AI poništenjem vanjske buke. Zbog toga su elegantnije, a bežična veza to sve diže na novu razinu – rješavate se i kabela, uz tek poneki ustupak. Slušalice su uobičajenih dimenzija, imaju i metalne produživače za prilagodbu različitim veličinama glave, a s masom od 318 grama su zapravo i sasvim udobne za duže nošenje. Unutar kutija se nalaze poznati Essence 50-milimetarski zvučnici s neodimijskim magnetom smještene u nepropusnoj komori te nagnuti za 12° kako bi kanalizirali zvuk direktno u uho. Rezultat je detaljan zvuk u svim rasponima, dobra dinamika i snaga. Asus tu kombinira i tzv. Hyper-Grounding tehnologiju koja koristi višeslojni PCB i specijalni dizajn kako bi se smanjile elektromagnetske interferencije. Frekvencijski opseg je 20 do 20.000 Hz, a prema našem uhu i testu na Audiocheck stranici maksimum je na oko 17 kHz. Impedancija je 32 Ohma.

asus_rog_delta_s_wireless_4

Mikrofon je bidirekcionalan, osjetljivosti -37 dB i odziva od 100 do 10.000 Hz. Zanimljivo je da su zapravo dva mikrofona, svaki je uvučen u svoje kućište slušalica, te podržavaju AI Beamforming tehnologiju koja poboljšava pozicioniranje izvora zvuka što je vidljivo i u praksi – mikrofoni su sasvim solidni za igru i razgovore. Nema ANC tehnologije, ali tu je AI Noise Cancelling tehnologija koja prema proizvođaču smanjuje preko 500 milijuna tipova pozadinske buke. Nije ANC i nije na toj razini, no solidno prigušuje buku do određene razine. U slušalicama se nalazi baterija kapaciteta 1.800 mAh koja omogućuje sasvim solidnu autonomiju od oko 24 sata korištenja. Asus tvrdi da se za 15 minuta punjenja osigurava 3 sata autonomije što je otprilike i točno.

asus_rog_delta_s_wireless_7

U kućištu s desne slušalice se nalazi 2,4 GHz primopredajnik s USB-C konektorom koji osigurava stabilnu vezu niske latencije i signala koji se proteže i do 25 metara u prostoru koji omogućava optičku vidljivost. U prostoru s puno pregradnih zidova signal se u praksi gubi na oko 10 metara. Isto tako, signal povremeno zna oslabiti na trenutak pri čemu se čuje smetnja u slušalici, no to je rijetko. Bluetooth zato funkcionira savršeno i nikakvih smetnji nema, no domet je malo manji – iza zida do 5 metara.

U lijevoj se slušalici nalazi USB C konektor za punjenje baterije, prekidač za isključivanje slušalica i odabir načina veze (2,4 GHz ili Bluetooth), kotačić za pojačanje i smanjenje snage te multifunkcijska tipka. Ta nam tipka omogućava Play/pause funkciju s jednim pritiskom, sljedeća pjesma s dva pritiska, tri pritiska za prethodnu pjesmu, a držanje duže od 7 sekundi uparuje slušalice preko Bluetootha.

 

asus_rog_delta_s_wireless_8

Na slušalicama se nalaze ROG Protein Leather jastučići za uho, a uz njih dolaze i tekstilni ROG Hybrid jastučići. Jasno je da kožni bolje zatvaraju uho i blokiraju vanjsku buku, no tekstilni su bolji za ljetne mjesece. USB C na USB A kabel je opleten te dug jedan metar, koristimo ga samo za punjenje baterija, a tu je i USB C na USB A adapter za starija računala. Adapter osim s kabelom, možemo koristiti i za USB C 2,4 GHz dongle (primopredajnik). Slušalice su kompatibilne sa širokim rasponom uređaja – desktop, laptop, pametni telefoni, tableti, konzole (PS4/5, Nintendo Switch).

asus_rog_delta_s_wireless_10 asus_rog_delta_s_wireless_11

asus_rog_delta_s_wireless_12 asus_rog_delta_s_wireless_13

Slušalice su podržane i od strane Armoury Crate softvera, kojeg je jasno potrebno kompletnog nadograditi i sve njegove elemente kako bi radio sa slušalicama. Omogućava uključivanje Virtualnog 7.1 Surrounda i odabir nekoliko profila koji zapravo ne donose onu pravu prostornost pa je to bolje izbjegavati. Omogućen je i odabir Reverba, te Equalizera s nekoliko pretpodešenih profila. Tu je i Noise Gate te Perfect Voice za mikrofon, odabir tri nivoa AI Noise-Cancellationa (OK radi ali nije kao pravi ANC), a zasebno možemo podešavati tri dodatne komponente – Bass Boost, Compressor i Voice Clarity u ovisnosti o potrebama. Armoury Crate je težak i kompleksan komad softvera koji povremeno ne radi kako je to zamišljeno, pa tu Asus još treba uložiti truda.

asus_rog_delta_s_wireless_9

Slušalice Delta S Wireless smo u različitim scenarijima upotrebljavali dva tjedna, od muzike, filma pa do igara i moramo priznati da su nas u potpunosti zadovoljile. Ne kao zagrižene audiofile, više kao malo naprednije korisnike koji žele bežične slušalice dobre kvalitete veze, s mogućnošću izbora (Bluetooth + 2,4 GHz), a koje ipak daju dobar zvuk. I taj zvuk je stvarno dobar što smo tradicionalno provjerili i uz pomoć WhatHiFi i Audiocheck testova. Dovoljno je jak, čist je i topal, te dinamičan u cijelom frekvencijskom opsegu. U ova dva tjedna otkako se družimo s njima cijena im se još nije formirala pa s te strane ne možemo donijeti sud o isplativosti. Kao i do sada, Asus je napravio solidan gamerski proizvod kojeg će mnogi voljeti zbog mogućnosti i tehnologije, no koji će vjerojatno biti malo skuplji od konkurencije.