Asus Gladius Asus Gladius

Optički senzor koji se nalazi u Gladiusu ima maksimalnu razlučivost od visokih 6400 DPI-a (dots per inch), praćenje od 200 IPS-a (inch per second) te je u stanju je pratiti pomak od 50 g. Odziv je 1000Hz odnosno jedna milisekunda. Miš je tako vrlo precizan i brz, ugodan za korištenje u svim situacijama, a odlično hvata i na visini malo višoj od deklariranih 1.5 mm iznad podloge. Bez obzira da li ga koristimo u Palm, Claw ili Fingertip poziciji šake i prstiju, dizajniran je tako da bude ugodan u svim pozicijama. Kao što ga i reklamiraju, za FPS igre je vrlo dobar, što smo se i samo osvjedočili igrajući nekoliko naslova u proteklim tjednima, uključujući i novi Alien Isolation.

Asus Gladius Asus Gladius

S obzirom da je primarno namijenjen FPS-u, Gladius nema veliki broj tipaka na sebi, no sve su dobro smještene te ih naravno uz pomoć Armory softvera sve možemo programirati te spremiti različite profile bilo na računalo ili u memoriju miša. Performanse koje mijenjamo uključuju DPI vrijednost, zatim ubrzanje/usporenje, angle snapping i stopu pollinga.

Asus Gladius Asus Gladius

Moguća je i promjena osvjetljenja stražnjeg logoa, scroll kotačića i DPI tipke. Crvene LED-ice tako mogu “disati”, tj. paliti se i gasiti u intervalu ili pak biti stalno upaljene ili ugašene. Moguće je naravno snimati i Macro profile, no po nama je ipak zanimljivija mogućnost kalibracije miša na podlogu na kojoj se nalazi odabirom nekog od preddefiniranih profile, uz što se veže i mogućnost promjene tzv. lift-off udaljenosti. Osim preddefiniranih profila, moguća je i ručna kalibracija podloge, a miš će odlično raditi na velikoj većini podloga što smo naravno i isprobali.

Sve u svemu, Asus je napravio vrlo dobar FPS miš s po nama samo dvije mane – limitiran je za dešnjake, a tek će ponekima zasmetati i mala masa. U svemu ostalom je vrlo dobro pogođen. Grip je odličan, baš kao i kvaliteta, brzina te mogućnosti optičkog senzora. Kvaliteta materijala i ergonomija je na visokom nivou (samo za dešnjake), a mogućnost zamjene kabela je vrlo zgodna što znači da se korisnik ne mora zavlačiti iza računala svaki put kada miš želi negdje odnijeti – nego ga jednostavno odspoji i na njega spoji drugi kabel. Zgodan detalj je i torbica za prenošenje i zaštitu, baš kao i zamjenjive nožice te mogućnost zamjene Omron prekidača. Cijena na Hrvatskom tržištu mu se kreće od oko 540 do 600 kuna, dok mu se u Njemačkoj cijena kreće oko 75 €, čime baš i nije pristupačan širem broju korisnika. Najbliži konkurenti su mu Logitechovi G402 i G502, ili pak Razer DeathAdder.

Razer DeathAdder
Razer DeathAdder
Razer DeathAdder