Asus ROG Gladius test

Datum objave 03.11.2014 - Krešimir Matanović

Asus ROG Gladius - prvi dio

Asus Gladius Asus Gladius

Nakon dvije moćne ROG ploče, na red dolazi još jedan Asusov ROG proizvod no ovaj puta malo drugačiji. Riječ je naime o mišu koji je naravno namijenjen gamingu, a specijalno je prilagođen dešnjacima i FPS naslovima. Igrački nastrojen Gladius donosi optički senzor s 6400 dpi-a (Avago ADNS-S3988), ergonomski dizajn, izmjenjive Omron prekidače, te u potpunosti odvojene lijevu i desnu tipku. Uz to, miš ima mehanizam za odvajanje kabela, a u paketu uz njega dolaze dva različita USB kabela kao veza s računalom. Pakiranje je oslikano tipično za jedan ROG proizvod, a sa svih je strana moguće vidjeti detalje o proizvodu.

Asus Gladius Asus Gladius

Uz to, prednja strana kutije je odvojiva, pa kupac može vidjeti i sam proizvod. U pakiranju uz miša dolazi i zavidna količina opreme. Za početak tu su dva različita USB kabela, jedan glatki dužine 1 metar i jedan upleteni dužine 2 metra. Dalje, tu je torbica za prenošenje, dva dodatna Omron prekidača, četiri zamjenske nožice, dvije ROG naljepnice i naravno kratke upute za korištenje. Uz miša se koristi i Armoury softver za individualizaciju funkcija i spremanje profila, ali ga je potrebno skinuti s Asusovih stranica.

Asus Gladius Asus Gladius

Kako i sam proizvođač tvrdi, miš je ergonomskog dizajna i prilagođen je dešnjacima. Lijepo sjedi u ruci, a dobar grip osiguravaju lijeva i desna gumene stranice koje su inspirirane "šarama" starih Maya. Uz to, i površina kvalitetne plastike je prevučena mat premazom koji stvara određeni otpor klizanju. Na lijevoj se strani nalaze dvije tipke koje zbog svojeg dizajna reagiraju na klizanje palca (slide-to-press). Drugim riječima, palac možemo držati konstantno između dvije tipke i kliziti naprijed - nazad kako bi ih koristili. Kada tipke ne želimo koristiti, palac sam pada na gumu koja ga odlično drži. Kvaliteta materijala i izrade je općenito na visokom nivou i nakon više od mjesec dana intenzivnog korištenja, na Gladiusu se ne vide tragovi istrošenosti.

Asus Gladius Asus Gladius

Na prednjoj se strani s lijeva i desna nalaze dvije potpuno odvojene tipke, koje imaju zakrivljenu površinu kako bi prsti ugodno "ležali" na njima. Ispod tipaka su Omron D2FC-F-7N prekidači koji mogu izdržati 20 milijuna klikova, a u pakiranju uz miša dolaze i dva D2F-01F prekidača koji izdrže jedan milijun klikova. Promjena prekidača je jednostavna, a uključuje skidanje nožica miša, skidanje četiri vijka koji se nalaze ispod i zatim skidanje gornjeg poklopca. U sredini miš je gumeni scroll kotačić (Omron prekidač deklariran za 3 milijuna klikova), koji ima tri funkcije, a iznad njega je tipka za promjenu DPI nivoa u dvije vrijednosti. Kada tipku pritisnemo iznad nje se upali LED signalizacija kako bi znali u kojem smo modu. Na "leđima" miša se nalazi ROG logo koji svijetli u crvenim tonovima, a u softveru je moguće podesiti želimo li da trepće, konstantno svijetli ili ne svijetli uopće. Miš je dimenzija 126 x 67 x 45 mm (D x Š x V), te nepromjenjive mase od 116 grama. Mi smo navikli na malo teže miševe kao kompromis za svaku vrstu igre ili rada, no za konstantnu FPS igru je ova masa zapravo vrlo dobra.

Asus ROG Gladius - drugi dio

Asus Gladius Asus Gladius

Optički senzor koji se nalazi u Gladiusu ima maksimalnu razlučivost od visokih 6400 DPI-a (dots per inch), praćenje od 200 IPS-a (inch per second) te je u stanju je pratiti pomak od 50 g. Odziv je 1000Hz odnosno jedna milisekunda. Miš je tako vrlo precizan i brz, ugodan za korištenje u svim situacijama, a odlično hvata i na visini malo višoj od deklariranih 1.5 mm iznad podloge. Bez obzira da li ga koristimo u Palm, Claw ili Fingertip poziciji šake i prstiju, dizajniran je tako da bude ugodan u svim pozicijama. Kao što ga i reklamiraju, za FPS igre je vrlo dobar, što smo se i samo osvjedočili igrajući nekoliko naslova u proteklim tjednima, uključujući i novi Alien Isolation.

Asus Gladius Asus Gladius

S obzirom da je primarno namijenjen FPS-u, Gladius nema veliki broj tipaka na sebi, no sve su dobro smještene te ih naravno uz pomoć Armory softvera sve možemo programirati te spremiti različite profile bilo na računalo ili u memoriju miša. Performanse koje mijenjamo uključuju DPI vrijednost, zatim ubrzanje/usporenje, angle snapping i stopu pollinga.

Asus Gladius Asus Gladius

Moguća je i promjena osvjetljenja stražnjeg logoa, scroll kotačića i DPI tipke. Crvene LED-ice tako mogu "disati", tj. paliti se i gasiti u intervalu ili pak biti stalno upaljene ili ugašene. Moguće je naravno snimati i Macro profile, no po nama je ipak zanimljivija mogućnost kalibracije miša na podlogu na kojoj se nalazi odabirom nekog od preddefiniranih profile, uz što se veže i mogućnost promjene tzv. lift-off udaljenosti. Osim preddefiniranih profila, moguća je i ručna kalibracija podloge, a miš će odlično raditi na velikoj većini podloga što smo naravno i isprobali.

Sve u svemu, Asus je napravio vrlo dobar FPS miš s po nama samo dvije mane - limitiran je za dešnjake, a tek će ponekima zasmetati i mala masa. U svemu ostalom je vrlo dobro pogođen. Grip je odličan, baš kao i kvaliteta, brzina te mogućnosti optičkog senzora. Kvaliteta materijala i ergonomija je na visokom nivou (samo za dešnjake), a mogućnost zamjene kabela je vrlo zgodna što znači da se korisnik ne mora zavlačiti iza računala svaki put kada miš želi negdje odnijeti - nego ga jednostavno odspoji i na njega spoji drugi kabel. Zgodan detalj je i torbica za prenošenje i zaštitu, baš kao i zamjenjive nožice te mogućnost zamjene Omron prekidača. Cijena na Hrvatskom tržištu mu se kreće od oko 540 do 600 kuna, dok mu se u Njemačkoj cijena kreće oko 75 €, čime baš i nije pristupačan širem broju korisnika. Najbliži konkurenti su mu Logitechovi G402 i G502, ili pak Razer DeathAdder.

Razer DeathAdder
Razer DeathAdder
Razer DeathAdder