asus_maximus_z690_hero_1 asus_maximus_z690_hero_2

I napokon krećemo s recenzijama novih Z690 ploča, a otvaramo s onom s kojom smo i testirali i9-12900K procesor – Maximus Z690 Hero. ROG ploče su oduvijek bile poseban komad hardvera rezerviran za sladokusce i entuzijaste, pa je tako slučaj i sada. Ploča nam je stigla u posebnom izdanju za recenzente, što možete vidjeti niže u unboxing videu. Pakiranje ploče je standardno za skuplje ROG modele u kojem je ploča lijepo prezentirana, a sve je uredno i lijepo složeno pa imate i onaj poznati premium osjećaj prilikom otpakiravanja.

Mi smo kao što na videu možete vidjeti imali malo duži proces otpakiravanja jer je ASUS recenzentima htio taj proces malo uljepšati dodatnim kutijama i zanimljivim pakiranjem. U maloprodaji će jasno samo biti kutija kakvu vidite na slikama iznad. Naš je primjerak ploče dakle došao u velikoj ROG transportnoj kutiji, unutar koje se nalazila dobro zaštićena ROG fancy kutija, unutar koje je pak bila retail kutija kakvu vidite na slikama. Na toj se kutiji nalaze sve bitne informacije o proizvodu, popis tehnologija koje podržava i opreme, a unutar kutije je ploča odlično zaštićena. osim nje, u bundleu se nalazi sljedeće:

 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 1 x RGB produžni kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabel
 • 1 x ROG Hyper M.2 Card s hladnjakom
 • 2 x M.2 paketića vijaka za ROG Hyper M.2 karticu
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paket
 • 2 x M.2 Q-Latch paketića za M.2 backplate
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x ROG držač za grafičke kartice
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG zahvalnica
 • 1 x USB disk s popratnim softverom i upravljačkim programima
 • 1 x korisnički vodič

Bundle je kao što vidimo bogat, uostalom takav i treba biti uz ovu ekskluzivnu i skupu ploču. Najzanimljiviji dio bundlea je svakako ROG Hyper M.2 kartica koja služi za ugradnju dva M.2 SSD-a koja mogu biti dužine do 110 milimetara, a sama kartica je PCIe 5.0 ready. Još jedna zanimljivost je i USB key na kojem se nalaze aplikacije i upravljački programi. Tu je naravno i WiFi antena, poznati i korisni Q-konektor, držač za grafičke kartice i još mnogo sitnica.

asus_maximus_z690_hero_3

U travnju ove godine smo testirali Maximus XIII Hero ploču opremljenu Z590 čipsetom i LGA1200 ležištem. Sada, točno šest mjeseci kasnije već testiramo njenu nasljednicu i to dovoljno govori o Intelovom poremećenom rasporedu izdavanja novih procesora i platformi. Problemi s 10-nanometarskim proizvodnim procesom doveli su do velike zbrke na tržištu pa ih tako prisilili na recikliranje stare tehnologije. Tek eto sada dobivamo nešto stvarno novo – novu tehnologiju procesora, i nove ploče s podrškom za DDR5 i PCIe 5.0 tehnologije.

Nova je Hero ploča u dosta detalja i po layoutu slična modelu koji zamjenjuje, no opet je drugačija. Zadržane su vrlo slične kombinacije boja i hladnjaka, no dizajn je ponešto izmijenjen. Zadržana je ista konfiguracija M.2 socketa, ali su hladnjaci malo redizajnirani. Uz to, i hladnjaci na VRM-u su slične izvedbe gdje je kompletan nadsvod stražnjeg I/O-a zapravo hladnjak, no na njemu se sada nalazi ekran koji prikazuje različite ROG animacije. Općenito, layout ploče je dobar, nema nelogičnosti i ništa ničemu neće smetati.

asus_maximus_z690_hero_4

U opisu krećemo od dijela oko socketa. Sam je socket novi i povećan, a sada broji 1700 pinova, pa otud i LGA1700 naziv. Naravno, u njega naliježu novi Alder Lake, tj. procesori 12. Core generacije. Oko socketa je napojna jedinica i masivni hladnjaci na njoj, a mjesta ima dovoljno za sve tipove hladnjaka. Naša je preporuka da za najjače Alder Lake procesore ipak koristite vodeno AIO hlađenje, a mi smo u testovima upotrijebili novi ROG Ryujin II 360 hladnjak koji nije imao problema s kompatibilnošću, a i hladio je VRM-e usput.

asus_maximus_z690_hero_5

Osim novo socketa, tu su i novi DIMM utori koji su prilagođeni DDR5 memoriji. Novi kitovi imaju na drugom mjestu smješten utor na kontaktima kako ih ne bi pomiješali s DDR4 modulima i utorima. Naravno Alder Lake procesori imaju memorijski kontroler koji podržava i DDR4 i DDR5 memoriju, no matične ploče podržavaju ili/ili. Ova koju danas testiramo je s DDR5 podrškom, kao uostalom i većina njih. Ipak, u ovom trenutku je do DDR5 memorije izuzetno teško doći, a i skupa je, pa će se svakako trenutno više prodavati ploče s DDR4 podrškom.

Procesor u kombinaciji s ovom pločom podržava četiri DIMM utora za DDR5 memoriju maksimalnog kapaciteta 128 GB i maksimalno do 6400+ MHz prilikom overclockinga. Podrška je kao i do sada za dvokanalni režim rada. Za overclocking memorije je na ploču ugrađen i zasebnu logiku koja zaobilazi PMIC restrikcije ugrađene u DDR5 memoriju, koja zaobilazi tvornički napon od 1.1 V.

Tik do DIMM utora su se na ovoj ploči smjestili i poznata LED dijagnostika, Start, Flex Key i Retry tipke, 24-pinski ATX konektor, zatim 6-pinski PCIe Power konektor za dodatno napajanje PCIe slotova, interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor, te mehanizam uz pomoć kojeg “otključavamo” sigurnosni mehanizam na prvom PCIe slotu kako bi lakše izvadili grafičku karticu iz njega. Znamo da je to kod modernih grafičkih kartica i matičnih ploča veliki problem, pa je taj PCIE slot Q-release mehanizam spas!

asus_maximus_z690_hero_6

ROG Maximus Z690 Hero je ploča namijenjena overclockerima i kao takva opremljena je s moćnom napojnom jedinicom. Asus je za ovu ploču napravio tzv. teamed napojnu arhitekturu u kojoj su izbjegnuti doubleri i njihova sporost, već su omogućene brže tranzicije i veće snage po fazi, a uz zadržavanje termalnih performansi dubliranog dizajna.

Ova arhitektura ili topologija izgleda tako da se jedan signal iz PWM kontrolera dijeli na dvije grane i ulazi u integrirane MOSFET-e ili tzv. Power Stageove, iz kojih izlazi u prigušnice i ide dalje prema procesoru. Asus je koristio 20+1 konfiguraciju integriranih MOSFET-a pri čemu je svaki sposoban dati 90 ampera struje (ISL99390), a dalje u nizu su tzv. MicroFine prigušnice (svaka može izdržati 45 ampera) i 10K Black metallic kondenzatori (solid-polymer) koji mogu izdržati visoke temperature. Sve je kontrolirano od strane Renesasovog 12-faznog RAA229131 PWM kontrolera, a napajano iz 8+8-pinskih ProCool II EPS 12V konektora.

Ono što je također zanimljivo je da Asus na ovoj ploči koristi sklop za detekciju diferencijalnih struja koji omogućava precizniji prikaz napona u softverima za očitanje, što poboljšava i olakšava overclocking.

asus_maximus_z690_hero_7

VRM hladnjak je masivan i sastoji se od nekoliko aluminijskih dijelova. Na svakom integriranom MOSFET-u i na svakoj prigušnici se nalazi termalna podloga na koju nasjeda hladnjak, a dva su dijela povezana toplovodnom cijevi. Uz to, hladnjak se proširuje i kao nadsvod na stražnje I/O portove, a ima i integrirano LED osvjetljenje s gornje strane. Hladnjak je tako vrlo sposoban i visokog termalnog kapaciteta pa se VRM jedinica ne pregrijava ni prilikom velikih opterećenja ili overclockinga. Jasno, uvijek je dobro osigurati protok zraka preko svega jer time povećavamo dugovječnost.

asus_maximus_z690_hero_8

Donji je dio ploče kao i uvijek rezerviran za različite konektore pa tako tu nalazimo dva metalom pojačane PCIe 5.0 x16 slota koji rade ili u single x16 ili u double x8/x8 modu rada, a jasno spojeni su na procesor. Ispod njih je jedan PCIe 4.0 x16 slot koji radi u x4 modu i spojen je preko čipseta. Ono što je jako bitno za napomenuti je da instalacija ROG Hyper M.2 dodatne kartice u jedan od PCIe 5.0 slotova smanjuje propusnost drugoga na x8 – dakle vaša će grafička kartica raditi na x8 širini sabirnice. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni portovi i headeri, a izdvojit ćemo tri za RGB LED trake (jedan standardni i dva ARGB), zatim tri 4-pinska konektora za ventilatore, jedan za vodenu pumpu i jedan W_FLOW, TPM header, prednji panel, bateriju itd.

Za Ethernet povezivost se brine Intelov 2,5-gigabitni kontroler, a audio jedinica je ROG SupremeFX 7.1. Riječ je o jedinici u čijem je srcu ALC4082 CODEC, koji podržava automatsku prilagodbu impedancije na prednjim i stražnjim izlazima, zatim multi-streaming, Jack-detection i Jack-restasking na prednjem panelu. CODEC ima 120 dB SNR stereo playback i 113 dB SNR za snimanje, te podršku za 32-bitne/384kHz formate. Dodatno je tu i ESS-ov SABRE9018Q2C DAC/AMP, svi audio jackovi su pozlaćeni, a i premium audio kondenzatori su korišteni.