asus_rog_rapture_gt_ax6000_1 asus_rog_rapture_gt_ax6000_2

Pred nama je danas moćni Asusov gamerski router ROG Rapture GT-AX6000. Ovaj router donosi tehnologije i mogućnosti specijalno prilagođene igračima, a tu spada ubrzanje mrežnog prometa vezanog za igre, VPN Fusion, dual 2,5 GBps portovi, WAN i LAN agregacija, moćan hardver, AiMesh podrška i vrlo napredna mrežna sigurnost. Kao što mu stoji i u imenu podržava WiFi 6 (802.11ax), a njegove četiri antene nude veliku pokrivenost prostora.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_3

Kao što ste mogli vidjeti u našem unboxing videu, a i na slikama, router dolazi u tipičnom ROG pakiranju crveno-crnih tonova. Unutar kutije je smješten u ležište od recikliranog kartona i najlon. Zasebno su do njega smješteni napojni kabel, AC/DC adapter snage 45 W i mrežni kabel. Tu je sva sila papirologije, a ispod routera se svaka u svojoj vrećici nalaze četiri antene. Ovaj je router inače mlađi brat poznatog Rapture GT-AXE1100 modela koji donosi veću propusnost ali i WiFi6E tehnologiju.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_4

Antene su masivne, montiraju se u kuteve uređaja koji izgleda vrlo futuristički i svaki će se gamer rado pohvaliti njime. Na vrhu se routera nalazi dijagonalno smještena ROG perforacija ispred koje je poznati ROG logo s integriranom ARGB LED rasvjetom. Antene se na uređaj spajaju putem navoja, a svaka ima i zglob pa im možemo podešavati nagib. Router je kompletno plastični, s mnoštvom perforacija za otpuštanje topline. Hardver smješten u kućištu je poprilično moćan i dobro hlađenje je nužno.

Router je neobičnih proporcija, a dimenzije su mu ugrubo 35 x 22 x 20 centimetara s podignutim antenama. Mase je oko 1.1 kilogram. Kvaliteta plastičnog kućišta je vrlo dobra, svi spojevi su odlični i uređaj je vrlo robustan.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_5

U njemu se nalazi 64-bitni ARM bazirani četverojezgreni procesor koji radi na 2.0 GHz, a ima i 256 MB flash memorije za operativni sustav, te 1 GB radne memorije. Sučelje operativnog sustava je vrlo slično kao kod ostatka Asusovih routera, no prilagođeno gaming potrebama kao što ćemo kasnije vidjeti. Router podržava uobičajeni WiFi IEEE 802.11ax standard i sve starije od njega. Podržava jasno i IPv4 i IPv6 mrežne standarde. WiFi je standardno dual band.

Na 2,4 GHz AX (4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40 MHz) maksimalna je propusnost podataka 1.148 Mbps, a na 5 GHz AX (4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160 MHz) maksimalna je propusnost podataka 4.804 Mbps. Kombinacijom te dvije propusnosti dolazimo do 6.000 Mbps, tj. i one brojke u nazivu uređaja GT-AX6000.

Na prednjoj se strani uređaja nalaze indikacijske LED-ice. S lijeva na desno tu su LED-ice za signalizaciju aktivnosti uređaja, aktivnosti 2,4 i 5 GHz veza, zatim 2,5G WAN i 2,5G LAN portova, običnih LAN portova (1 Gbps) te WPS (Wi-Fi Protected Setup) aktivnosti. Na donjoj kosini svaka u svom kutu su i trokutaste WPS i LED tipke. Prva je jasno za WPS uparivanje, a drugom isključujemo svo osvjetljenje na routeru.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_6

Na stražnjoj se strani nalaze USB 2.0 i USB 3.0 gen 1×1 portovi, zatim četiri LAN porta (1 Gbps), po jedan 2,5 Gbps WAN i 2,5 Gbps LAN port, Reset tipka, Power prekidač i ulaz za napajanje routera.

Fleksibilni 2,5Gbps portovi podržavaju WAN i LAN agregiranje kao i load balancing pa je moguće iskoristiti sav potencijal brzih veza na internet. WAN agregacija dopušta kombiniranje 2,5G WAN porta s jednim od 1 Gbps LAN portova za 3,5 Gbps propusnost, a ona se može dijeliti ili putem WiFi-a ili putem 2,5G LAN porta. LAN agregiranje omogućava kombiniranje dva 1Gbps LAN porta za jedinstvenu propusnost od 2Gbps što je korisno za uređaje poput NAS-eva ili jasno desktop PC-a koji imaju moderne brze LAN kartice.

 

asus_rog_rapture_gt_ax6000_7

Na donjoj se strani uređaja nalaze nosači za moguće montiranje na zid, ali i četiri gumene nožice koje router čvrsto drže za svaku podlogu. Donja strana je također perforirana i dopušta prirodno gibanje zraka, tj. ulaz hladnijeg te na gornjoj strani ispuštanje toplijeg zraka.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_8

Router u punoj ratnoj spremi izgleda odlično i bit će ponos svakog gamera koji će ga jasno htjeti svakom pokazati. Kao i svaki moderni Asusov router i ovaj podržava AiMesh povezivanje za pokrivanje većih objekata (whole-home pokrivenost), a može se upariti s bilo kojim routerom koji ima tu funkcionalnost. Uz to, sam ima povećanu pokrivenost s RangeBoost Plus tehnologijom, i ono što možemo potvrditi je da je pokrivenost signalom s ovim routerom odlična. Svakodnevno koristimo nešto stariji Asusovo model RT-AX88U u kući u kojoj se nalazi i PCE lab i njegovu je već visoku pokrivenost ovaj router dodatno nadmašio. Praktički nije bilo mjesta u kući ili velikom dvorištu koje nije bilo pokriveno. Naravno, najbrža veza se ostvaruje u istoj prostoriji ili na istoj etaži, no i ostatak je kuće bio dobro pokriven uz jasno nešto sporiju vezu. Zagrijavanje uređaja nije visoko, ostaje relativno mlak u svim uvjetima. Također, ni struji adapter se ne zagrijava previše.

asus_rog_rapture_gt_ax6000_9

Svima koji vole blještavilo će biti zanimljivih i ARGB LED osvijetljeni ROG logo. Upravljanje osvjetljenjem je moguće iz web sučelja routera, a podržane su sve uobičajene ASUS AURA RGB funkcije poput statičkih boja, disanja, valova, marqueea, gradijenta, evolutiona i duge. Jasno, osvjetljenje je moguće i isključiti.