asus_rog_rapture_gt_be98_1 asus_rog_rapture_gt_be98_2

Pred nama je danas prvi WiFi 7 router koji smo imali prilike isprobati, a riječ je o moćnom Asusovom gamerskom modelu ROG Rapture GT-BE98. Donosi podršku za novi 802.11be standard poznatiji pod nazivom WiFi 7 koji donosi novi 320 MHz široki kanal na 6 GHz pojasu, 4096-QAM modulaciju i kombiniranu propusnost oko 25 Gbps. Donosi i dva 10-gigabitna porta, backup WAN port kao i poznate Asuove tehnologije – triple-level Game Acceleration, Mobile Game Mode, AIMesh podršku itd.

ROG Rapture GT-BE98 je svijetu pokazan još početkom godine na sajmu CES u Las Vegasu, a sada je konačno dolazi na tržište. U našem videu otpakiranja mogli ste vidjeti kako izgleda njegovo pakiranje, kako zanimljivu grafiku stvara prednja stranica koja je perforirana, a iza koje se nalazi ROG znak na debljoj kutiji, te način na koji je router smješten i upakiran u kutiju. Jasno je da je kod ovakvog ekskluzivnog top modela i samo otpakiranje već poseban čin, kao i uvijek kod ROG proizvoda. Uz router, čijih je osam antena zaštićeno u dva sloja najlona najlonom i naljepnicom, dolazi i jedan Cat. 6 LAN kabel, 65-vatni AC/DC adapter (19,5 V; 3,33 A), upute za puštanje u rad i još pokoji pamflet.

asus_rog_rapture_gt_be98_3

Sam je router impresivnih dimenzija i izgleda sa svojih osam okretnih antena pa izgleda kao veliki pauk na leđima. Dizajn je logičan nastavak i nadogradnja modela koje zamjenjuje i koje smo testirali prošle godine – GT-AXE16000 i GT-AXE11000. Potonjeg svakodnevno i koristimo u labu i kao i sa svom Asusovom mrežnom opremom, iznimno smo zadovoljni njegovim performansama i mogućnostima u godini dana korištenja. Novi router je nešto lakši od AXE16000 modela i teži oko dva kilograma, a dimenzije su mu 350,41 x 350,41 x 220,6 milimetara.

Njegova je glavna karakteristika podrška za novi IEEE 802.11be standard, koji je unatrag kompatibilan sa starijim ax, ac i starijim standardima. Novi se “be” standard naziva i WiFi 7 što je lakše i jednostavnije za razumijevanje, a zamjenjuje WiFi 6E (ax) standard. Uz to dolazi podrška za četiri pojasa – 2,4 GHz, 5GHz-1, 5GHz-2 i 6 GHz. Svi podržavaju 4096-QAM, tj. kvadraturna modulacija amplitude signala (212 bita = 4096). 2,4 GHz pojas omogućava teoretsku propusnost do 1.375 Mbps, svaki od 5GHz pojasa po 5.756 Mbps, a 6 GHz do 11.529 Mbps, pa je ukupni zbir 24.433 Mbps ili ako marketinški zaokružimo oko 25 Gbps što omogućava Multi-Link Operation tehnologija. Razlog ovako visoke propusnosti na 6 GHz pojasu je što on podržava do 320 MHz širinu pojasa, u odnosu na staru tehnologiju koja je podržavala pojas širine 160 MHz.

asus_rog_rapture_gt_be98_4

GT-BE98 ima velikih osam okretnih antena koje možemo namještati prema želji, pa kada ga okrenemo na te noge izgleda kao veliki zastrašujući pauk. S donje strane se nalaze nožice koje ga drže uzdignutim od površine s gumenim protukliznim podlogama. Cijela je donja strana zapravo rešetka za prirodni usis hladnog zraka (efekt dimnjaka), koji se u unutrašnjosti zagrijava i izlazi van na gornjoj strani. Na donjoj se strani nalaze i vijci za lakši servisni pristup.

U svakoj se anteni nalaze po dvije dvopolne antenice (ukupno 16), a svaka radijska frekvencija koju router emitira ima svoje pojačalo. Četiri antene imaju i tzv. dual-feed dizajn s bakrenim cijevima koje osiguravaju jači signal, a uz to antene su optimizirane tako da je signal bolje izoliran kako bi simultana transmisija i prijem na bliskim pojasima bili efikasniji.

asus_rog_rapture_gt_be98_5

S gornje se strane routera nalazi ROG logo napravljen od mnoštva LE dioda koje su dio Aura RGB-a i mogu stvarati sve poznate svjetlosne efekte. Tu su i LE diode statusa, zatim rešetka ispod koje je rebrasti hladnjak za čipset a iznad njega je proziran poklopac ispod kojeg se nalaze različiti ROG elementi i natpisi. Sve u svemu, ovaj router izgleda opasno dobro i tko god ga ugleda u vašem prostoru sigurno će biti impresioniran. Cijeli je naravno napravljen od plastike, ali je sve kvalitetno izvedeno, od materijala do završne obrade.

asus_rog_rapture_gt_be98_6 asus_rog_rapture_gt_be98_9

Na nakošenoj strani routera se nalaze indikacijske LE diode – Internet, 10G LAN, LAN, 6 GHz, 5GHz II, 5GHz I, 2,4 GHz i Power. Ispod njih su klasične WPS i LED tipke, s tim da ovu LED možemo prenamijeniti i za neku drugu funkciju. Ispod se plastičnog oklopa routera nalazi ozbiljan hardverski sklop koji osim WiFi kontrolera sadrži i četverojezgreni SoC koji radi na 2,6 GHz, a uz njega je i 2 GB radne memorije te 256 MB skladišne za operativni sustav. Zagrijavanje routera u radu je u granicama normale i rashladni sustav dobro odrađuje svoj posao.

asus_rog_rapture_gt_be98_7 asus_rog_rapture_gt_be98_8

Na dvije strane straga router ima jedan 10Gbps port za WAN/LAN, jedan 10Gbps port za LAN, jedan 2.5Gbps za WAN/LAN, zatim tri 2.5Gbps porta za LAN, jedan osnovni RJ45 port propusnosti 10/100/1000Mbps za LAN. 2,5-gigabitni portovi su označeni plavo, a lijevo od njih je postavljena i Reset tipka. Na drugoj strani se nalazi ulaz za napajanje, prekidač za uključivanje i isključivanje routera, te po jedan USB 3.2 Gen 1 port i USB 2.0 port. Sasvim dovoljno opcija za sve potrebe naprednih korisnika, pogotovo s dva brza 10-gigabitna porta na koje možete direktno spojiti svoje 10-gigabitne portove na matičnim pločama ili dodatnim LAN karticama. Jedan od portova je i Gaming, što znači da će automatski prioritizirati spojene igraće uređaje.

asus_rog_rapture_gt_be98_10 asus_rog_rapture_gt_be98_11 asus_rog_rapture_gt_be98_12

GT-BE98 ima identično sučelje kao i ostatak Asusovih routera, a ASUSWRT operativni sustav je baziran na Linuxu. Sučelje je naravno već dobro poznato iz ostalih ROG gaming routera. Može mu se pristupiti putem komandne linije, mobilne aplikacije (Asus Router App), te klasično preko web sučelja.  Na web sučelju nas čeka wizard za brzo postavljanje (Router (AiMesh router), AiMesh node, Access point, Repeater ili Media bridge) ili prijelaz u napredniji mod podešavanja. Sučelje je bogato opcijama i dizajnirano u gamerskom ROG stilu, a podijeljeno je na General i Advanced Settings menije.

U Generalu nalazimo Dashboard koji nam nudi grafički prikaz različitih statusa, moda u kojem radi router, klijenata koji su spojeni, malo mrežnog prometa, pinga, devijacije pinga, a tu je i Game Radar, AURA osvjetljenje, status pinga, te odabir alternativne funkcije za LED tipku (DFS Channel, Aura RGB i Game Boost). Sljedeća funkcija je AiMesh za koju već dobro znamo kako funkcionira, a ovdje samo odabiremo način na koji će raditi i koja će se backhaul veza koristiti. Backhaul može biti jedan od WiFi bandova ili pak Ethernet.

AiProtection je poznata značajka Asusovih routera razvijena u suradnji s Trend Microm. Služi za cjelokupnu za aktivnu zaštitu mreže i svih uređaja spojenih na nju. Usluga je integrirana u router i besplatna je, a štiti korisnike od vanjskih napada, blokira pristup malicioznim stranicama, detektira i blokira inficirane uređaje koji se spoje na mrežu itd. Tri su linije obrane – Router Security Assessment, Malicious Sites Blocking/Two-Way IPS (Intrusion Prevention System) i Infected Device Prevention and Blocking.

Parental Controls je još jedna sigurnosna značajka koja omogućava roditeljima postavljanje filtera na web stranice i aplikacije uz mogućnost blokade pristupa internetu svim uređajima, te postavljanja vremenskog ograničenja pristupu internetu.

Game Acceleration opcija omogućava tri nivoa ubrzanja mrežnog prometa igara. Na prvom nivou je prioritiziranje game portova preko ROG First tehnologije koja je povezana s GameFirst V tehnologijom na Asus matičnim pločama, prijenosnicima i gotovim desktop računalima. Nadalje, tu je prioritiziranje game paketa Game Boost koji koristi adaptivnu QoS tehnologiju za ubrzanje protoka podataka iz igara. I na trećem nivou je WTFast, mrežna tehnologija koja povećava performanse usmjeravanjem prometa za optimalni put istom prema serveru igre. Tu je još i poznati Quality of Service (Adaptive, Traditional i Bandwidth Limiter), Gear Accelerator za prioritiziranje igraće opreme, i Internet Speed koji je zapravo Ooklin Speedtest.

asus_rog_rapture_gt_be98_13 asus_rog_rapture_gt_be98_14 asus_rog_rapture_gt_be98_15

Open NAT je sljedeći meni u kojem kreiramo pravila za port forwarding tehniku koja također optimizira usmjeravanje paketa prometa iz igara (do 64 pravila). Tu imamo i Game Profile opciju gdje ručno podešavamo ime servisa, platformu (PC, Xbox One i PS4), te internu IP adresu za svaku pojedinu igru od kojih su neke već na popisu. Game Radar je još jedan poznati Asusov alat uz pomoć kojeg možemo pingati servere popularnih igara kako bi doznali onaj najbrži za nas.

VPN meni nudi odabir VPN servisa kao što su PPTP, OpenVPN i IPSec VPN za kreiranje VPN servera koje onda možemo spajati putem VPN Fusion opcije (maksimalno 16 servera), a tu je i Instant Guard opcija za kreiranje VPN tunela samo s jednim klikom uz pomoć ASUS Router mobilne aplikacije. Posljednji, Traffic Analyzer meni nudi analitiku i statistiku prometa, bandwidth monitor, traffic monitor, ali i Web History u kojem možete vidjeti kojim stranicama surfaju klijenti rutera.

asus_rog_rapture_gt_be98_15b

Advanced Settings meni je vrlo sličan za sve Asusove routere. Osim uobičajenih Network Map, Wireless, Guest Network Pro, LAN, WAN itd. Wireless opcija nudi dobro poznatu Asusovu Smart Connect tehnologiju, no mi ju za potrebe testa uvijek isključimo jer se uređaji tada spajaju spajaju s većom propusnošću – WiFi 7 je bio ograničen na 1.400 Mbps, a kada smo isključili Smart Connect je veza skočila na 3.800 Mbps.

Router ima dva USB porta koji omogućavaju kreiranje AiDiska, podešavanje media servera, mrežnog print servera, upotrebu 3G/4G donglea, korištenje Time Machine funkcionalnosti ili pak Download Mastera. Ostalo je sve manje – više standardno – AiCloud 2.0 (Cloud Disk, Samba, AiCloud sync), Amazon Alexa podrška, napredan Firewall (URL Filter, Keyword filter, Network Services Filter), podešavanje mrežnih parametara, mreže za goste, LAN parametara itd. Za kraj dolazi administracija (mod rada, sistem, nadogradnja firmwarea, feedback, privacy), sistemski logovi (general, wireless, DHCP leases, IPv6, routing tabele, port forwarding i veze), te Network Tools. Kompleksno dakle sučelje koje omogućava mnoštvo toga i koje je namijenjeno iskusnim korisnicima. Guest Network Pro je malo dorađen i nudi opcije poput Guest Portala, Guest Networka, Kid`s Networka, IoT Networka, VPN Networka i Customized Networka.

Sve u svemu, sučelje i opcije ovoga routera su iznimno moćne, i pogodan je ne samo za gamere nego i za puno ozbiljnije korištenje.

asus_rog_rapture_gt_be98_16 asus_rog_rapture_gt_be98_17

asus_rog_rapture_gt_be98_18

Router smo koristili gotovo dva tjedna i u tom je periodu radio apsolutno stabilno i bez ikakvih problema. Kao i kod AXE11000 i AXE16000 zaključili smo da je za bolju raširenost signala, tj. pokrivenost bolje malo raširiti antene nego da stoje uspravno. Koristili smo nekoliko WiFi 7 uređaja s njim koji su se spajali na 5 i 6 GHz pojaseve i možemo zaključiti da taj 6 GHz pojas nudi bolju pokrivenost nego kod starijih routera kada se na određenoj udaljenosti automatski prebacuje na 5 pa na 2,4 GHz. Ovo je slučaj bio i kada su uređaji bili na različitim etažama u odnosu na router. Isprobali smo ploče  s Qualcommovim FastConnect 7800 i Intelovim BE200 modulima i rezultati su varirali. Ovdje nemamo snimku zaslona, ali najbrže što su Windowsi pokazali je bilo oko 3,8 Gbps. Testovi propusnosti su pokazali odlične rezultate na istoj etaži, a nisu loši bili ni na različitim etažama. Sve u svemu, ovaj router ima izvrsne performanse.

asus_rog_rapture_gt_be98_19

Kao prvi glasnik novog standarda ovaj je router oduševio. Naravno, riječ je o hardverski vrlo moćnoj mašini koja ima i visoku cijenu, ali ne sumnjamo da će i jeftinije gaming izvedenice kao i SOHO modeli biti sasvim solidni. WiFi 7 je u prodoru i to je standard s kojim ćemo se družiti u narednim godinama. Sve je više novih ploča s podrškom, kao i dodatnih kartica. Treba li vam, morat će te sami procijeniti, no ako imate potrebu seliti veće količine podataka između dva uređaja putem WiFi mreže, onda nabavka svakako ima smisla. Pod uvjetom da ni jedan ni drugi nisu jako daleko od routera te su spojeni preko 6 GHz pojasa na širini kanala od 320 MHz.

GT-BE98 je odličan proizvod koji donosi sve ono dobro što su flagship gamerski Asusovi routeri nudili do sada i to nadograđuje podrškom za novi 802.11be tj. WiFi 7 standard i ono što on nudi, a to su visoke brzine transfera. Osim ovoga GT-BE98, Asus je nedavno izbacio i PRO model, koji donosi dva 6 GHz pojasa umjesto dva 5 GHz, pa svi koji žele takvu kombinaciju imaju izbor. Trenutno su cijene ovoga routera na njemačkim webshopovima vrlo šarolike pa se kreću od 670 do 850 €, dok ga u Hrvatskoj još uvijek nema.