asus_rog_rapture_gt6_black_1 asus_rog_rapture_gt6_black_2

Pred nama je danas nova generacija Asusovih gaming routera koji su ujedno i Mesh sustav. Dizajn je specifičan, s jasnim ROG elementima i heksagonalnim uzorcima. Dolazi u dvije boje crna i mjesečevo bijela. S tehničke strane riječ je o WiFi 6 routeru oznake AX10000, što znači da ima agregiranu propusnost od 10 Gbps na tri pojasa – 2,4 GHz, 5 GHz-1 i 5 GHz-2.

asus_rog_rapture_gt6_black_3

Kao što ste mogli vidjeti na našem Youtube kanalu, na test su nam stigle dvije varijante ovoga routera. U crnoj izvedbi jedan router, i u bijeloj u pakiranju od po dva routera. Danas se samo bavimo jednim, a zasebnu recenziju ostavljamo bijele. Kao što ste mogli vidjeti, kutije u kojima dolaze su u klasičnom ROG stilu na kojima se nalaze sve bitne informacije o proizvodima, a unutar kutije se uz router nalazi i AC/DC adapter snage 45 W, LAN kabel dužine 1,8 metara, europski i britanski strujni kabeli, brze upute za instalaciju i podešavanje, jamstveni listić, te listić o certificiranju  sigurnosnim stavkama.

asus_rog_rapture_gt6_black_4

Iako potpuno novog dizajnerskog izričaja, na prvi pogled nema ni malo sumnje kako je riječ o pripadniku ROG serije. Prepoznatljivi ROG elementi i natpisi su prisutni sa svih strana, a dizajneri su koristili heksagonalne elemente, tj. uzorke. Sa svih je strana riječ o rešetkastom, prozračnom plastičnom kućištu koje za zadatak ima ohladiti hardver koji se nalazi unutra, gdje su spakirane i sve antene. Uređaj nije glomazan i mase je 880 grama, a sam dizajn nalaže da se lijepo može uklopiti u bilo koji prostor. Naravno, idealno bi bilo negdje uz ostatak ROG opreme koju kupac posjeduje. Na prednjoj se strani nalaz veliki osvijetljeni ROG logo, a na zakošenim se bočnim stranicama nalaze rešetke te WiFi 6 i Join The Republic natpisi u bijelom. Uz to, na desnom se boku i u platici nalazi urezan i poznata For those who dare ROG krilatica.

asus_rog_rapture_gt6_black_5

Unutar “kutije” se nalazi moćan hardver u obliku trojezgrenog ARM procesora koji radi na 1,7 GHz, 256 MB flash memorije i 512 MB DDR4 radne memorije. Tu je jasno i WiFi 6 kontroler koji podržava tri pojasa – 2,4 GHz 2×2, 5 GHz-1 4×4 i 5 GHz-2 4×4, 160 MHz kanale, ima uplink/downlink OFDMA i MU-MIMO. GT6 obećava odličan signal unutar stana ili kuće bez mrtvih zona (Smart Antenna), smanjene smetnje (prošireni 5.9 GHz pojas s do tri 160-hercna kanala) i niže latencije zahvaljujući ROG softverskim tehnologijama – sve što gamerima treba.

asus_rog_rapture_gt6_black_6 asus_rog_rapture_gt6_black_7

Antena je ukupno 9 raspoređeno po unutrašnjosti routera, od kojih neme možemo i vidjeti ispod prozirnog plastičnog gornjeg pokrova ispod kojeg se nalazi i veliki ROG logo. Sve je vrlo efektno izvedeno, uostalom kao i ostatak routera. Antene su postavljene u svim smjerovima kako bi se izbjegle mrtve zone u većim prostorima, tj. kako bi se signal širio u svim smjerovima. Router podržava i RangeBoost Plus tehnologiju koja povećava WiFi doseg, a proizvođač obećava pokrivenost do 540 kvadratnih metara prostora (to jasno uvelike ovisi o preprekama).

asus_rog_rapture_gt6_black_8 asus_rog_rapture_gt6_black_9

GT6 ima i vrlo moćno hlađenje, koje je potpuno pasivno, no veliki aluminijski hladnjaci se brinu o odvođenju topline s ključnih komponenata. Uz to, cijelo je kućište prošarano rebrastim strukturama kroz koje zrak može ulaziti ili izlaziti, pa u radu nema pregrijavanja. Na dnu se routera nalaze gumene nožice koje ga odlično drže uz svaku površinu, a tu su i Reset te WPS tipke.

asus_rog_rapture_gt6_black_10

Na stražnjoj se strani nalazi jedan 2,5-gigabitni WAN port (plavi), tri 1-gigabitna porta (žuti), jedan USB 3.2 Gen 1×1 port, Power On prekidač, te ulaz za AC/DC adapter. Korisna je i LAN agregacija koja omogućava 2 Gbps vezu virtualnim spajanjem dva gigabitna LAN porta. Preko USB-a je moguće spojiti i 3G/4G dongle, a podržane su i ostale opcije (AiDisk, Servers Center, Network Printer Server, Time Machine i Download Master).

asus_rog_rapture_gt6_black_12 asus_rog_rapture_gt6_black_13

asus_rog_rapture_gt6_black_14 asus_rog_rapture_gt6_black_15

Kao i ostatak Asusovih routera i ovaj ima operativni sustav baziran na Linuxu, a sučelje je prilagođeno ROG routerima. Možete mu pristupiti i putem komandne linije, mobilne aplikacije (Asus Router App), te klasično preko web sučelja.  Na web sučelju nas čeka wizard za brzo postavljanje ili prijelaz u napredniji mod podešavanja. Sučelje je bogato opcijama i dizajnirano u gamerskom ROG stilu, a podijeljeno je na General i Advanced Settings menije. GT6 možemo koristiti i kao primarni router ili kao node u AiMesh mreži i to je nešto što odmah u čarobnjaku možemo podesiti.

U Generalu podmeniju se nalazi standardni Dashboard koji nam nudi grafički prikaz različitih statusa, moda u kojem radi router, klijenata koji su spojeni, malo mrežnog prometa, pinga, devijacije pinga, a tu je i Game Radar, AURA osvjetljenje, status pinga, te odabir alternativne funkcije za LED tipku. Sljedeća funkcija je AiMesh za koju dobro znamo kako funkcionira, a ovdje samo odabiremo način na koji će raditi i koja će se backhaul veza koristiti.

AiProtection je poznata značajka Asusovih routera razvijena u suradnji s Trend Microm. Služi za cjelokupnu za aktivnu zaštitu mreže i svih uređaja spojenih na nju. Usluga je integrirana u router i besplatna je, a štiti korisnike od vanjskih napada, blokira pristup malicioznim stranicama, detektira i blokira inficirane uređaje koji se spoje na mrežu itd.

asus_rog_rapture_gt6_black_16 asus_rog_rapture_gt6_black_17

asus_rog_rapture_gt6_black_18 asus_rog_rapture_gt6_black_19

Parental Controls je još jedna sigurnosna značajka koja omogućava roditeljima postavljanje filtera na web stranice i aplikacije uz mogućnost blokade pristupa internetu svim uređajima, te postavljanja vremenskog ograničenja pristupu internetu. Game Acceleration opcija omogućava tri nivoa ubrzanja mrežnog prometa igara. Na prvom nivou je prioritiziranje game portova preko ROG First tehnologije koja je povezana s GameFirst V tehnologijom na Asus matičnim pločama, prijenosnicima i gotovim desktop računalima. Nadalje, tu je prioritiziranje game paketa Game Boost koji koristi adaptivnu QoS tehnologiju za ubrzanje protoka podataka iz igara. I na trećem nivou je WTFast, mrežna tehnologija koja povećava performanse usmjeravanjem prometa za optimalni put istom prema serveru igre. Tu je još i poznati Quality of Service (Adaptive, Traditional i Bandwidth Limiter), Gear Accelerator za prioritiziranje igraće opreme, i Internet Speed koji je zapravo Ooklin Speedtest.

Open NAT je sljedeći meni u kojem kreiramo pravila za port forwarding tehniku koja također optimizira usmjeravanje paketa prometa iz igara (do 64 pravila). Tu imamo i Game Profile opciju gdje ručno podešavamo ime servisa, platformu (PC, Xbox One i PS4), te internu IP adresu za svaku pojedinu igru od kojih su neke već na popisu. Game Radar je još jedan poznati Asusov alat uz pomoć kojeg možemo pingati servere popularnih igara kako bi doznali onaj najbrži za nas.

VPN meni nudi odabir VPN servisa kao što su PPTP, OpenVPN i IPSec VPN za kreiranje VPN servera koje onda možemo spajati putem VPN Fusion opcije (maksimalno 16 servera), a tu je i Instant Guard opcija za kreiranje VPN tunela samo s jednim klikom uz pomoć ASUS Router mobilne aplikacije. Posljednji, Traffic Analyzer meni nudi analitiku i statistiku prometa, bandwidth monitor, traffic monitor, ali i Web History u kojem možete vidjeti kojim stranicama surfaju klijenti rutera.

Advanced Settings meni je vrlo sličan za sve Asusove routere. Osim uobičajenih Network Map, Wireless, Guest network, LAN, WAN itd. Router ima dva USB porta koji omogućavaju kreiranje AiDiska, podešavanje media servera, mrežnog print servera, upotrebu 3G/4G donglea, korištenje Time Machine funkcionalnosti ili pak Download Mastera. Ostalo je sve manje – više standardno – AiCloud 2.0 (Cloud Disk, Samba, AiCloud sync), Amazon Alexa podrška, napredan Firewall (URL Filter, Keyword filter, Network Services Filter), podešavanje mrežnih parametara, mreže za goste, LAN parametara itd. Za kraj dolazi administracija (mod rada, sistem, nadogradnja firmwarea, feedback, privacy), sistemski logovi (general, wireless, DHCP leases, IPv6, routing tabele, port forwarding i veze), te Network Tools. Kompleksno dakle sučelje koje omogućava mnoštvo toga i koje je namijenjeno iskusnim korisnicima.

asus_rog_rapture_gt6_black_11

Performanse routera su nas ugodno iznenadile. Ponaša se otprilike kao i GT-AXE11000 kojeg svakodnevno koristimo po pitanju jačine signala i propusnosti. Tek na pojedinim mjestima u kući se osjeti slabljenje signala, no u osnovi sasvim solidno pokriva tri etaže (on je bio na srednjoj tijekom testiranja). AX i AC uređaji se spajaju na 5 GHz pojas, s propusnošću od 1.200 Mbps na istoj etaži, te između 288 i 585Mbps na etaži ispod ili iznad. Zanimljivo, televizor koji se nalazi direktno iznad routera na etaži iznad se spajao na 780 Mbps. Povremeno u udaljenijim dijelovima kuće padne ispod 100 Mbps no to je rijetko. Naravno, prave propusnosti su nešto niže, no za jedan WiFi router sasvim solidne. Spojili smo ga i u AiMesh s GT-AXE11000 routerom i radio je odlično. U radu se ne zagrijava previše, kako router, tako i AC/DC adapter.

Napredne gamerske mogućnosti, visoke performanse i odlična pokrivenost signalom čine ovaj router vrlo zanimljivom opcijom za kuću ili veći stan. Sa sigurnosnog aspekta je kao i drugi Asusovi routeri vrlo dobar, a ima i sijaset ostalih mogućnosti za napredne korisnike. Svima koji ne trebaju WiFi 6E, tj. 6 GHz kanal i npr. GT-AXE11000 router, ovaj će biti i više no dobar. S cijenom od oko 350 € u njemačkim dućanima nije jeftin, no mogućnosti opravdavaju traženi iznos.