asus_rog_strix_impact_iii_wireless_1 asus_rog_strix_impact_iii_wireless_2

Pred nama je danas potpuno novi miš iz Asusove bogate ponude gamerskih miševa, i nasljednik popularnog i hvaljenog Impact II modela iz 2021. godine. Ovaj novi donosi novi ROG Aimpoint optički senzor s 36.000 DPI-a rezolucijom, Speednova bežičnu tehnologiju za minimalne RF interferencije i kašnjenje, laganu izvedbu od 57 grama bez baterije i ROG mikroprekidače dugog životnog vijeka. Miš je relativno malih dimenzija i simetričnog dizajna pa je pogodan i za dešnjake i za ljevake.

Kao što u videu otpakiranja možete vidjeti, miš dolazi u omanjoj kartonskoj kutiji ROG boja koju se otvoriti može jedino uklanjanjem sigurnosnih naljepnica. Na kutiji se nalaze sve osnovne informacije o proizvodu, fotografije i opisi tehnologija. Unutar kutije je miš odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, smješten u vrećicu te kartonsko ležište. Osim njega tu su i informacije o jamstvu, brzi vodič za upotrebu i dodatna AA baterija. Kao što u videu možete vidjeti, unutar samog se miša nalazi AAA baterija u plastičnom kućištu koja simulira AA bateriju. Asus se tako pametno dosjetio jednostavnog načina za promjenu težine samog miša izmjenom AAA i AA baterije. Ispod poklopca se uz bateriju nalazi i ROG Omni primopredajnik.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_3

Impact III (P520) uvelike slijedi dizajn svog prethodnika Impacta II kojeg nismo imali prilike testirati. Zapravo, zadnji Asusov miš koji smo testirali je bio Gladius III, još tamo u proljeće 2021. godine. Impact III ipak donosi neke vizualne razlike u odnosu na prethodnika, izgubio je neke naglašene detalje i zapravo dobio jednostavnije i mekše linije. Manjih je dimenzija (oko 120 x 62 x 42 milimetara) i mase bez baterije 57 grama. Prilagođen je i dešnjacima i ljevacima, no potonji će se morati snaći s bočnim prekidačima.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_4

Nasjedna površina za dlan je šira, a bočne se stranice uvlače prema unutra, s tim da su površine koje dodiruju prsti narezane i nude solidan grip. Miš je u potpunosti plastičan, no kvalitetne izvedbe i nema škripanja ili uvijanja ni kod jačeg stiska – unatoč činjenici da ima poklopac na vrhu. Na lijevom se boku nalaze dvije tipke – back i forward, a na desnoj samo u plastiku utisnuti ROG logo. Kada smo spomenuli da je masa praznog miša 57 grama, moramo spomenuti i da je s AAA baterijom i njenom plastičnom košuljicom miš težak 69 grama, a s većom AA baterijom masa raste na 74 grama. Nisu velike razlike no neki igrači će vjerojatno imati koristi od toga. Masa primopredajnika je oko 1 gram i skoro pa je zanemariva, no i to treba pridodati ukupnoj masi miša za slučaj da ga spojite preko Bluetootha – no onda se vjerojatno nećete igrati. Za igru ipak preporučujemo bržu RF 2,4 GHz vezu.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_5 asus_rog_strix_impact_iii_wireless_6

Prednji profil je dosta nakošen i ovaj će se miš najčešće koristiti u Claw i Fingertip načinu držanja, a samo oni manjih šaka bi mogli koristiti i Palm. Ispod dvije prednje tipke se nalaze ROG Micro prekidači koji nude finu taktilnost, i 70 milijuna klikova životi vijek. Može ih se i zamijeniti na jednostavan način putem Push-Fit Switch socketa. Između njih je Scroll kotačić koji ima RGB osvjetljenje s podrškom za Aura Sync softver. Kotačić je gumeni, odličnog gripa s narezanim srednjim dijelom i dobro odmjerene sile koračnog okretanja. Na stražnjoj se strani, tj. na poklopcu nalazi ROG logo a lijepo vidimo i kako je tu zaobljenje za dlan – no samo onaj manji.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_7

Kao što ste u videu mogli vidjeti, gornji dio miša je poklopac koji se jednostavnim potezanjem prema van otvara i skida. Ispod njega je ležište za AA i AAA baterije (potonje samo u plastičnom kućištu), a tu je i RF 2,4 GHz primopredajnik ili ROG Omni dongle. Primopredajnik ima Speednova tehnologiju za bržu vezu, niže interferencije i nižu latenciju kako bi igračima mogao osigurati pravovremene i brze akcije. Naravno, ulazno kašnjenje nije primjetno golim okom (možda jedino profesionalcima), no sigurno je nešto više nego kod žičanih miševa. Osim toga, vezu je moguće ostvariti i putem Bluetootha, no ona je logično malo sporija, ali i manje zahtjevna po bateriju. Asus s AA baterijom obećava maksimalnih 450 sati, što je bilo teško za provjeriti, no možemo potvrditi da je i s uključenom rasvjetom i s AAA baterijom potrošnja bila minimalna i miš sigurno može postići navedeno vrijeme preko Bluetooth veze i s isključenom rasvjetom.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_8

Na dnu se miša kao i uvijek kriju zanimljive stvari. U prvom redu tu mislimo na ROG AimPoint optički senzor koji je u ovoj generaciji dobio rezoluciju od 36.000 DPI-a, praćenje od 650 IPS-a i maksimalno ubrzanje od 50g. Asus ne navodi na kutiji ni u uputama o kojem je senzoru riječ, no pretpostavljamo da je isti kao i u ROG Chakram X Origin i Gladius III Wireless modelima. Devijacija optičkog senzora (odstupanje od zadane vrijednosti) je manja od 1%, što umanjuje razlike u osjetljivosti, nepreciznost praćenja, nekonzistentne Flick Shotove itd. Polling rate je standardnih 1.000 Hz ili 1 milisekunda.

Osim senzora, na dnu se nalazi i prekidač za isključivanje miša, te prebacivanje u Bluetooth ili RF način rada. Lijevo od senzora nalaze se i tipke za on-the-fly promjenu DPI postavaka. Četiri su tvornički preddefinirana profila od 400, 800, 1.600 i 3.200 DPI-a što će većini običnih korisnika biti i dovoljno. Za brže igranje koristimo do 6.000 DPI-a, a iznad vjerojatno samo profi igrači. Oko senzora, te u sva četiri kuta su se smjestile teflonske nožice po kojima miš glatko i brzo klizi različitim podlogama.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_9 asus_rog_strix_impact_iii_wireless_10

Softver koji koristimo za podešavanje miša je standardni Armoury Crate kojeg jasno moramo nadograditi na zadnju verziju kako bi ispravno prepoznao miša. Naravno, i firmware miša možemo nadograditi, no tom prilikom nam je Armoury Crate napravio konflikt u Windowsima koji su završili u Bluescreenu i jedino što je popravilo stvar je bio Rollback. Već nam se to dešavalo s ovim Asusovim softverom i vrlo je neugodno, pogotovo ako se desi manje vičnom korisniku. Prva opcija kada odaberemo miša u izborniku je Buttons koja nudi individualnu promjenu funkcija svih šest tipaka miša – dvije bočne, dvije gornje, Scroll Up te Scroll click. Performance izbornik nudi podešavanje osjetljivosti i promjenu četiri preddefinirana DPI profila i to od 100 pa do 36.000 DPI. Tu možemo promijeniti i Polling Rate (125, 250, 500 i 1.000 Hz), isključiti Angle Snapping opciju, ali i podesiti kut od -20° do 20°. Podešavanje kuta je kompenzacija načina na koji držite miš – je li pod određenim kutem ili ne.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_11 asus_rog_strix_impact_iii_wireless_12

Lighting opcija nudi mogućnost uključivanja osnovnih efekata koji će se prikazivati na Scroll kotačiću a možemo birati između Static, Breathing, Color Cycle, Reactive, Battery Mode i Aura Sync. Napredne efekte možemo sami stvarati uz pomoć Aura Creatora, a tu je i podešavanje jačine osvjetljenja od 0 do 100% u koracima od po 25%. Calibration izbornik nudi odabir između 17 preddefiniranih Asusovih podloga, ali i ručnu  kalibraciju. Uz to, tu je i opcija za Low i High postavke Lift-off udaljenosti koja je 2 do 3 milimetra.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_13 asus_rog_strix_impact_iii_wireless_14

Power izbornik nudi pregled stanja napunjenosti baterije, ali i podešavanja signalizacije korisniku o stanju napunjenosti baterije od nikad do 50%. Uz to, tu je i mogućnost odabira vremena u kojem će miš prijeći u Idle mod od 1 do 10 minuta ili nikad. Tvornička postavka je na 3 minute. Za kraj, tu je neslavni Firmware Update koji će nadamo se biti sređen dok se ovaj miš nađe u prodaji. Mi smo testirali s verzijom 3.00.01 za miša i 5.00.07 za dongle.

Softver uglavnom radi stabilno i zadovoljavajuće brzo, no s obzirom na to da objedinjuje kontrolu puno toga na jednom mjestu (veliki dio Asusovog hardvera), može eto dovesti do određenih komplikacija za tzv. early adoptere.

asus_rog_strix_impact_iii_wireless_15

Impacta III smo testirali u nekoliko igara i na nekoliko poznatih testova brzine i preciznosti miša kao što je 3D Aim Trainer. U svim scenarijima smo bili izuzetno zadovoljni performansama senzora, kao i lakoćom miša i načinom na koji ga je lako pokrenuti preko podloge. Bežična mreža je brza i ne predstavlja problem kod brze akcije u pucačinama poput Valoranta, CS2 i sličnih. Ono što bi voljeli vidjeti unaprijeđeno je grip i tu bi puno pomogle bočne obloge od gume ili barem gumirane plastike. Ono što bi pohvalili su precizan senzor i velika autonomija.

S obzirom na to da se ROG Strix Impact III Wireless miš još uvijek nije pojavio na tržištu (nema ga ni na ROG stranicama), ne možemo ga suditi u odnosu na cijenu, no možemo po svemu ostalom. Riječ je o jako dobrom gamerskom bežičnom mišu koji vjerujemo neće razočarati ni najzagriženije igrače jer je lagan, brz i precizan. Jedino na što bi se mogli žaliti je manji nedostatak gripa na bočnim stranicama, unatoč činjenici da su bokovi narezani. Trenutna cijena njegovog prethodnika Impacta II u Hrvatskoj je oko 80 €, te bi ovaj mogao biti nešto skuplji kada se pojavi. Riječ je o velikoj nadogradnji, senzor je bolji i precizniji pa će viša cijena biti i opravdana.