Softver

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_16 asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_17

Za kontrolu nad svim funkcijama ove tipkovnice koristimo poznati Armoury Crate koji nas je prilikom ovoga testa koštao živaca. Naime, dva puta je “skršio” čiste Windowse prilikom instalacije, pa smo uz Restore funkciju morali vraćati početno stanje. Nakon muke i konačne instalacije je sve proradilo kako treba. Već dugo nismo imali probleme s ovim softverom koji očito još uvijek vuče neke stare duhove iz prošlosti i zna stvarati probleme.

Sve tipke ove tipkovnice su programabilne i možemo im promijeniti osnovne funkcije, a to radimo uz pomoć Keys menija na vrlo jednostavan način. Lightning meni nudi opcije promjene načina osvjetljenja u nekoliko preddefiniranih profila, koji onda opet svaki možemo prilagođavati po svojim željama. Ako nam se ni jedan od njih ne sviđa, tu je Aura Creator za stvaranje vlastitih efekata.

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_18 asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_19

RGB indicator meni služi za odabir koji će se efekt prikazivati na LED-icama kraj numeričkog dijela – sinkronizacija s ostatkom tipkovnice, ili pak nivo napunjenosti baterije. Multiwheel meni jasno nudi mogućnost programiranja načina rada kotačića, a možemo birati između System Volumea (default), Media Tracka, podešavanja razine osvjetljenja ili pak funkcije po vlastitim izboru.

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_20 asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_21

Power meni nudi opcije za uštedu baterije prilikom bežičnog rada. Ovdje možemo provjeriti stanje napunjenosti baterije, uključiti notifikacije za ispražnjenost baterije kao i uključiti pri kolikoj napunjenosti će nas alarmirati – nikada, 10, 20, 30, 40 ili 50%. Zatim, možemo odabrati vrijeme neaktivnosti nakon kojeg će tipkovnica otići u Sleep mod – 1, 2, 4, 5, 10 minuta ili nikad. Možemo uključiti i Power Save mod, kao i isključiti rasvjetu u potpunosti ili ju samo prigušiti.

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_22 asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_23

Firmware update nudi pregled trenutne verzije firmwarea tipkovnice i donglea, kao i njihovu nadogradnju ako postoje nove verzije. Na ROG Omni primopredajnik mogu istovremeno biti spojena dva uređaja – miš i tipkovnica, ili čak i dvije tipkovnice. No, uređaji moraju biti novije proizvodnje, tj. podržavati SpeedNova tehnologiju.

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_24 asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_25

Armoury Crate nudi i sinkronizaciju svjetlosnih efekata svih podržanih uređaja, što je zgodno ako imate puno Asusovog hardvera i želite da sve svijetli na jednak način. Aura Creator s druge slike nudi kreiranje vlastitih efekata, ako vam se oni preddefinirani ne sviđaju, ili jednostavno želite biti drugačiji. Sve u svemu, jednom kada radi, Armoury Crate je dobar i koristan softver.

Zaključak

asus_rog_strix_scope_II_96_wireless_15

ROG Strix Scope II 96 Wireless je velika nadogradnja na prethodni model i tipkovnica koja svakako zaslužuje vašu pažnju. Kvalitetno je napravljena, ima odlične mehaničke prekidače koji su vrlo tihi i ugodni za rad, a i 96% dizajn je zanimljiv premda zahtijeva dugo vrijeme navikavanja i pamćenje dosta opcija i prečaca koje inače koristimo bez tih komplikacija na klasičnim tipkovnicama. No, nije to proizvod bez mana – nije nam se svidjela mala Enter tipka, Space bar koji ne lovi svugdje jednako, lako odvojivo odmorište za dlanove i problematični Armoury Crate softver (kod instalacije).

Sve ostalo je jako dobro izvedeno. Tipkovnica je prava gamerska, nudi anti-ghosting, N-key rollover, Xbox Game Bar prečace, brze i precizne prekidače, multimedijske tipke, kotačić za zvuk, on-the-fly snimanje i spremanje Macro naredbi itd. Ujedno, u softveru joj svakoj tipki možemo promijeniti funkciju. Tipkovnica je manjih dimenzija i lako je prenosiva, a sve profile i naredbe spremamo u unutarnju memoriju te nosimo sa sobom. Osvjetljenje je OK, nije ništa spektakularno, baš kao i poznati Asusovi efekti. Povezuje se preko tri veze te ima dobru autonomiju, a preko RF veze nema primjetnog ulaznog kašnjenja. Nismo primijetili nikakvu razliku u odnosu na žičanu vezu.

Ono gdje zapravo najviše briljira po nama je ugoda dugotrajnog rada i utišani mehanički prekidači odličnog osjećaja. Zbog toga joj dajemo preporuku! Cijena u njemačkim dućanima joj je nemalih 195 € pa na više.