asus_rog_strix_x670e_e_gaming_wifi_13

ROG Strix ploče su uvijek namijenjene igračima i entuzijastima koji nemaju ni visoke ambicije za ekstrenmi overclocking, ni zapravo budžet za punokrvne ROG ploče. No, to ne znači da su ove manje sposobne, ili pak znatno jeftinije. Naime, ROG Strix X670E-E ploča, koja je najopremljenija Strix-ica košta čak 610 €. Jasno, inflacija je napravila svoje i cijene su otišle u nebesa. Za taj iznos, kupac dobiva odlično opremljenu ploču koja zapravo ima sve što vam treba. Odlično riješeno hlađenje, odličnu audio jedinicu, WiFi 6E, 2,5-gigabitni LAN, dovoljno USB portova (dva Gen 2×2 Type C), vrlo robusnu napojnu jedinicu i sasvim dovoljan broj M.2 slotova od koih su čak tri po PCIe 5.0 standardu. Overclocking i tweaking mogućnosti UEFI sučelja su odlične, a i softverska je podrška izvrsna kao i uvijek.

asus_rog_strix_x670e_f_gaming_wifi_14

Za nešto manji iznos, točnije 520 € (što je i dalje puno), dobit će se sličnu ploču, koja također ima vrlo visoke mogućnosti. OK, malo je hladjak manji na prvom M.2 slotu, napojna je jedinica malo “slabija”, nema ponekih zanimljivih stvari kao što je PCIe alternate mod prekidač, zatim Start tipka itd., no sve ono što je potrebno za komforan rad je tu. Isti je UEFI, ista je softverska podrška, ista audio jedinica, iste mrežne mogućnosti i slična je USB podrška. Treba li vam više od toga, sami će te morati donijeti odluku. Uz još pokoju uštedu na opremi možete i nabaviti X670E-A Gaming WiFi ploču za oko 490 € – no ona je malo manje stealthy sa srebrnim i bijelim elementima.

Mi smo na kraju veću ocjenu dali X670E-E ploči jer ima bolju VRM jedinicu, bolje M.2 hlađenje i nešto više opreme, a ne košta drastično više.