asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_15

Obje ove ploče su mala remek djela u dizajnu i kvaliteti izrade. Svako za sebe. Z690-E je namijenjena entuzijastima i overclockerima, a donosi moćnu izvedbu i vrlo bogatu opremu. Na nju je moguće instalirati čak pet M.2 SSD-a te ju pretvoriti u sposobnu radnu stanicu. Pogotovo uz nove Intelove procesore i podršku za čak 128 GB memorije. Ploča je odlično opremljena, mrežna povezivost je na visokom nivou, a softverska podrška je odlična. Ova je ploča ulog u budućnost i jedina prepreka trenutnoj nabavci je nedostatak DDR 5 memorije. No, sigurni smo kako će se odlično prodavati u budućnosti.

asus_rog_strix_z690-i_gaming_wifi_16

Kod ovako malenih, a moćnih i opremljenih ploča se inženjeri trebaju dodatno potruditi kako bi smislili nove načine pakiranja opreme. Asusovi su se opet iskazali na Z690-I ploči i donijeli moćnu napojnu jedinicu, dva M.2 slota, top audio jedinicu, četiri SATA porta i još dosta toga na malenoj površini. Ploča je idealna za malene ali moćne HTPC strojeve koji su ujedno i igraće konzole. Opremljena je izvrsno, mrežna povezivost je odlična, a može se i overclockirati. Isto kao i veći model, trenutno je najveći problem nedostatak DDR 5 memorije, no i to će se u dogledno vrijeme promijeniti.

U ovisnosti o namjeni računala kojeg gradite, bilo koju od ovih ploča da odaberete nećete pogriješiti. Trenutno su im cijene visoke pa Z690-I malena košta oko 3.900 kuna (420 € u Njemačkoj), a Z690-E oko 4.900 (540 € u Njemačkoj).