asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_1 asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_2

I dalje se bavimo osvježenim Z790 pločama, koje su izašle paralelno s Intel Core procesorima 14. generacije. Kao što znamo izmjene za ovu godinu su kozmetičke, a u ovoj ćemo recenziji vidjeti što je to drugačije na ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II ploči u odnosu na prošlogodišnji model. Prošle godine nismo testirali verziju s podrškom za DDR 5 memoriju, nego za DDR 4, no one su ipak jako slične. Najveća novost na novom modelu je podrška za WiFi 7, standard koji je ove godine krenuo u prodor na tržište, a veće se širenje očekuje sljedeće. Uz ostalo, malo su dorađeni i VRM hladnjaci, a dodan je i peti M.2 slot.

Kao i do sada, donosimo unboxing video, a na kraju i instalaciju procesora, memorije i SSD-a. No, prije toga u videu možete vidjeti kako je ploča pakirana i što sve dolazi uz nju. S obzirom na to da je riječ o ROG Strix modelu, bundle nije siromašan i uključuje sljedeće:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi Q-antena
 • 1 x paket plastičnih vezica
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za donju ploču
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 2 x M.2 paketić gumica
 • 1 x M.2 gumice za donju ploču
 • 1 x brzi korisnički vodič

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_3

Ploča je zadržala klasičan dizajn A modela, tj. na crnom se PCB-u nalaze bijeli i srebrni elementi. Stoga je ploča podobna za ugradnju i u bijele i u tamne buildove. Naravno, zbog bijele zaštite I/O-a malo će se bolje uklopiti u bijela kućišta. Asus je spreman pratiti bijele buildove sa svim što vam treba uključujući i bijele AIO-e. Za razliku od prošlogodišnjeg Z790-A modela, lagano su primijenjene grafike i rezovi na hladnjacima. Drugačije su narezani i VRM i M.2 hladnjaci, a zbog jednog više M.2 slota je srednji hladnjak sada i duži.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_4

Sam layout se nije bitnije promijenio ubog dodavanja tog jednog M.2 slota viška, nego je svoje mjesto na ploči izgubio srednji PCIe x16 (x4) slot. Raspored komponenata na ploči se nije zapravo znatnije mijenjao već nekoliko generacija, a sve je logično postavljeno i ništa ničemu neće smetati prilikom ugradnje komponenata, a i kabela na ploču. Kvaliteta komponenata i izrade je kao i do sada na visokom nivou, i Asus drži postavljeni standard. Jasno, u ovom cjenovnom razredu sve i mora biti “cakum pakum”. I premda tvrde da su malo promijenili i pojačali VRM hladnjake, to se ovako golim okom ne vidi, osim što je tu par novih rezova u aluminiju – i dalje dva hladnjaka nisu povezana toplovodnom cijevi, a možda bi u ovoj cjenovnoj klasi trebali biti. Oko LGA1700 socketa ima dovoljno mjesta za standardne hladnjake, a AIO hladnjaci stanu bez ikakvih problema. Svakako treba uzeti u obzir da će na velikim zračnim hladnjacima vanjski ventilatori stršati visoko iznad njih VRM hladnjaka i na to treba pripaziti kod planiranja.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_5

Napojna jedinica je 16+1+2 fazne teamed up izvedbe sa 70-amperskim power stageovima (Core Power + GT Power + AUX power). Jasno, faze za vanjske uređaje imaju nešto slabije integrirane MOSFET-e. Sve je to pojačano s kvalitetnim prigušnicama i 5K solid kondenzatorima. Kontroler je RENESAS-ov RAA229131 (DIGI+ VRM), a power stageovi su ONSemievi 5062. Tako je napojna jedinica sasvim sposobna i za konkretniji overclocking, no treba misliti o adekvatnom hlađenju.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_19

Vanjskom smo sondom izmjerili 71,3°C na najtoplijem dijelu VRM hladnjaka nakon pola sata maksimalnog opterećenja i9-14900K procesora. Kod overclockinga je svakako potrebno osigurati protok zraka preko hladnjaka.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_6

Na ploči se standardno nalaze četiri DIMM utora s podrškom za DDR 5 module propusnosti preko 8 Gbps prilikom overclockinga. Podržana je i DIMM Flex tehnologija automatskog ubrzanja memorije što prema Asusovim mjerenjima može ubrzati neke igre, a tu je i standardna OptiMem II tehnologija, AEMP II podrška kao i XMP podrška. Na ovom dijelu ploče se nalaze i uobičajeni 4-pinski konektori za ventilatore i vodenu pumpu (pokriveni gumenim čepovima), dva RGB headera, ATX konektor, te dva interna USB konektora. Jedan je s podrškom za USB 3.2 20 Gbps te PD Fast Charge opcijom snage 30 W. Tako na prednjem panelu kućišta imamo sasvim zgodan dodatak za punjenje različitih uređaja.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_7

Na donjem se dijelu ploče nalazi jedan oklopljeni PCIe 5.0 x16 slot, a ispod njega je jedan PCIe 3.0 x1 slot, te na dnu PCIe 4.0 x16 slot koji radi u x4/x4 modu rada. Donji rub ploče je popunjen uobičajenim headerima i konektorima, a izdvojit ćemo četiri 4-pinska konektora za ventilatore (na ploči ih je ukupno osam, a jedan podržava i AIO pumpe). Na lijevom rubu ploče se nalazi ROG SupremeFX7.1 Surround Sound audio jedinica iza koje se krije Realtekov ALC4080 CODEC koji podržava 120 dB SNR reprodukciju i 113 dB SNR snimanje, te reprodukciju 32-bitnih/384 kHz formata. Tu su i premium audio kondenzatori, Savitech SV3H712 pojačalo, optički izlaz itd. Za razliku od prošlogodišnjeg modela, uklonjena su dva jacka na stražnjem panelu, pa ih je sada samo tri uz optički. Za mrežnu se povezivost brine Intelov 2,5-gigabitni ethernet kontroler, a tu je i poznati Asus LANGuard.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_8

Ploča ukupno ima pet M.2 slota, jedan više nego prošlogodišnji model i četiri SATA porta. Prvi M.2_1 slot je po PCIE 4.0 x4 standardu, prima 22110 uređaje te ima i donji i gornji hladnjak. Samo je taj prvi kontroliran od strane procesora, dok su ostala četiri od strane čipseta. M.2_2 i M.2_3 podržavaju uređaje do 2280 veličine, a M.2_4 do 22110. Svi su po PCIe 4.0 x4 standardu. Posljednji, M.2_5 prima 2280 uređaje, a radi u PCIe 4.0 ili SATA modovima rada. Svi su naravno pokriveni aluminijskim hladnjacima, ali samo prvi ima i donji. Na ploči se nalazi ukupno mogućnost za i 19 USB portova – 12 straga i 7 sprijeda. Osim spomenutog 20 Gbps porta sprijeda, tu je i jedan 20 Gbps Type C straga.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_18 asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_9

Na stražnjem se panelu nalaze dva USB porta više nego na prošlogodišnjem modelu, ali su zato audio portovi smanjeni, pa tu nalazimo sljedeće:

 • 1 x USB 20Gbps port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 10Gbps porta (2 x Type-A+1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 5Gbps porta (4 x Type-A)
 • 4 x USB 2.0 ports (4 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet
 • 2 x Audio jacka
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka

Ploča ima Intelov 2×2 WiFi 7 modul koji podržava 802.11be standard i tri pojasa – 2.4/5/6GHz (160 MHz). Tu je i podrška za Bluetooth v5.4. WiFi 7 podržava i MLO (Multi-link Operation) funkciju koja će u potpunosti biti podržana u Windowsima 11 tek od nadolazeće 24H2 verzije. Novost za ovu seriju bežične mreže je i novi način priključivanja konektora koji je sada svakako jednostavniji neko ranije, a uvijek zgodna opcija u Armoury Crateu je i Direction finder za traženje najboljeg smjera postavljanja antene u odnosu na jačinu signala.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_10

Ploča ima i malo izmijenjeno osvjetljenje u odnosu na prošlogodišnji model i čak bi rekli da je jednostavnije. Osvjetljenje kao i do sada kontroliramo s AURA Sync aplikacijom koja se nalazi unutar Armoury Cratea. Dodatno korisnik može spojiti LED trake ili druga svjetleća tijela na jedan od tri Addressable Gen 2 headera ili na jedan klasični AURA RGB header.

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_14 asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_15

asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_16 asus_rog_strix_z790_a_gaming_wifi_II_17

UEFI sučelje 256-megabitnog BIOS-a se nije mijenjalo u odnosu na prethodnu generaciju, te je isto kao kod ostatka ROG obitelji ploča. Pregledno, brzo i prepuno opcija za tweaking i overclocking, no kod ove nove generacije ploča smo primijetili malo duže POST vrijeme i sam ulazak u BIOS. U sučelju će nas dočekati uobičajeni izbornici i opcije za igranje, a novost je DIMM Flex opcija koja u ovisnosti o temperaturi modula automatski podešava tajminge i ubrzava rad memorije. Softverska je podrška standardno bogata, a uključuje Armoury Crate, AI Suite 3, AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, Aura Sync, GameFirst, ROG CPU-Z, Sonic Studio, DTS Sound Unbound i Internet Security (jednogodišnja puna licenca), WinRAR (trial), Adobe Creative Cloud (trial) itd.