asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_1 asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_2

Pred nama je posljednja Asusova Z790-E ploča koju testiramo u ovom nizu neposredno nakon lansiranja. Riječ je o ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II ploči koja je zapravo doživjela najmanje promjene u odnosu na prošlogodišnji model. Novost su jedino sitnije izmjene u dizajnu hladnjaka i grafika, te u dodavanju WiFi 7 modula. Ipak, stavili smo na nju naš i9-14900K i provjerili što može.

U videu otpakiranja možemo vidjeti da se kutija ove ploče nije znatnije promijenila, a takav je slučaj i s ostalim sadržajem, tj. bundleom koji se sastoji od:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x VRM držač za ventilator
 • 1 x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi Q-antena
 • 1 x paket plastičnih vezica
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić za donju ploču
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG Strix naljepnice
 • 2 x M.2 paketić gumica
 • 1 x M.2 gumice za donju ploču
 • 1 x korisnički vodič

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_3

Baš kao što je i Z790-E Gaming WiFi imala manje izmjene u odnosu na Z690-E Gaming WiFi, tako i ova WiFi II zapravo ne donosi ništa puno novoga. Promijenjene su grafike na hladnjacima, nešto malo su promijenjeni i sami hladnjaci (ali stvarno minimalno) i naravno tu je WiFi 7 modul. OK, ako pomno pogledamo vidjet ćemo kako je i polugica na LGA1700 mehanizmu sada plosnatija nego ranije pa ne bježi ispod prsta – wow!

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_4

Layout ploče je kao i do sada odličan i tu nije bilo potrebe ništa mijenjati. Asusovi inženjeri su upravo ovu ploču uzeli kao oglednu za sve ovogodišnje modele kojima su dodani M.2 slotovi pa ih sada imaju po pet komada. Kvaliteta izrade je kao i uvijek na visokom nivou, hladnjaci su masivni i dobro rade svoj posao. Eh da, onaj na prvom M.2 slotu je malo redizajniran u odnosu na prošlogodišnji model, pa sada toplovodne cijevi malo drugačije ulaze u gornji dio hladnjaka no to je manje više to, performanse hlađenja su vrlo slične.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_5

Napojna jedinica nije doživjela promjene u odnosu na stari model, a to nije bilo ni potrebno jer je već bila predimenzionirana. 18+1+2 faznu napojnu jedinicu kontrolira RENESAS-ov RAA229131 kontroler, a faze su sastavljene od 90-amperskih “teamed up” ISL99390 Smart power stageova (integriranih MOSFET-a), prigušnica i Black 5K kondenzatora. Ukupno može procesoru isporučiti visokih 1.710 ampera struje što će biti korisno kod ekstremnog overclockinga ako se kupac za njega odluči.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_6

Zagrijavanje smo pratili uz pomoć infracrvenog termometra i na najtoplijem dijelu zabilježili temperaturu od 62,2°C, što je za 1°C niže nego kod prethodnice i s i9-13900K procesorom. HWiNFO je imao probleme s čitanjem temperature s interne sonde pa taj podatak nemamo.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_7

Memorijski slotovi podržavaju do četiri modula RAM-a maksimalnog kapaciteta 192 GB i takta pod overclockingom do 8.000+ MHz, uz podršku za standardnu Asusovu OptiMem II tehnologiju, ali i DIMM Flex. Na gornjem se rubu ploče nalaze dva ProCool II 8-pinska EPS konektora za dodatno napajanje procesora, dva 4-pinska konektora za ventilatore, overvoltage jumper za ekstremniji OC, dva headera za RGB i ARGB LED trake. Uz desni rub odozgo prema dolje se nalazi LED dijagnostika, Start tipka, 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.2 Type C konektor snage 30 W (za punjenje vanjskih uređaja – PD 3.0 fast charge, 5/9 V do 3 A, 12 V do 2,5 A), te interni USB 3.2 Gen. 1 port. Tu je i poznata Q-release tipka za izbacivanje grafičke kartice iz ležišta prvog PCIe x16 slota.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_8

Donji dio ploče nije mijenjan u odnosu na prethodnicu. Uz donji rub tako nalazimo AAFP header, Thunderbolt header, dva ARGB headera, prekidač za izmjenu moda rada PCIe utora, tri 4-pinska konektora za ventilatore, konektor prednjeg panela, bateriju itd.

Audio jedinica se kao i uvijek nalazi na lijevoj odvojenoj strani PCB-a. Nosi marketinški naziv ROG SupremeFX 7.1 iza kojeg kao i do sada stoji ALC4080 CODEC, Savitechovo SV3H712 pojačalo, pozlaćeni audio konektori, premium audio kondenzatori i poznati softverski paketi – Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer + Sonic Suite Companion, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound. Za mrežnu se povezivost brine standardni Intelov 2,5-gigabitni kontroler (Asus LANGuard je naravno tu).

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_9

I raspored M.2 slotova je identičan kao i kod prethodnice, a kao što smo napisali poslužila je i za dizajn ostalih novih Z790 ploča. Najgornji slot je po PCIe 5.0 x4 standardu i prima 22110 uređaje. Uz to ima i moćan hladnjak s toplovodnom cijevi, te donji hladnjak. Svi ostali podržavaju 2280 uređaje i PCIe 4.0 x4 modove rada (s tim da M.2_5 slot podržava i SATA mod). Uz njih, tu su i četiri SATA porta. Tu je i podrška za Intel Rapid Storage tehnologiju i RAID polja. Tri su slota PCIe x16 oblika, no jasno nisu svi te propusnosti. Prvi je PCIe 5.0 x16 i oklopljen je. Drugi je PCIe 4.0 x4, a treći PCIe 3.0 x1. Unatoč većim dimenzijama hladnjaka, čipset ispod njega (PCH) se dosta zagrijava, pa je HWiNFO očitao maksimalnih 62°C.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_10 asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_11

Stražnji je I/O panel iznimno bogat:

 • 1 x USB 20Gbps port (1 x USB Type-C)
 • 11 x USB 10Gbps portova (10 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack  tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka

USB portova ima mnoštvo, a jedan je i Gen 2×2 Type C propusnosti 20 Gbps. Uz ovoga, još je i onaj interni Gen 2×2 s mogućnošću isporuke do 30 W snage pa je ova ploča dobro potkovana najbržim portovima. Na stražnjem je panelu i 11 10-gigabitnih USB portova od kojih je jedan Type C, a ostali Type A. Tu su i video izlazi, ako poželite koristiti integriranu grafiku, te ostali uobičajeni portovi.

Najveća novost u ovoj generaciji je Intelov 2×2 WiFi 7 modul koji podržava 802.11be standard i tri pojasa – 2.4/5/6GHz (160 MHz). Tu je i podrška za Bluetooth v5.4. WiFi 7 podržava i MLO (Multi-link Operation) funkciju koja će u potpunosti biti podržana u Windowsima 11 tek od nadolazeće 24H2 verzije. Novost za ovu seriju bežične mreže je i novi način priključivanja konektora koji je sada svakako jednostavniji neko ranije, a uvijek zgodna opcija u Armoury Crateu je i Direction finder za traženje najboljeg smjera postavljanja antene u odnosu na jačinu signala.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_12

Ploča u pokrov stražnjih I/O portova ima integriranu ARGB LED rasvjetu u ROG stilu koju možemo kontrolirati uz pomoć AURA Sync aplikacije ili Armoury Cratea. Ovo je sva rasvjeta koju ima, a dodatno korisnik može spojiti LED trake ili druga svjetleća tijela na jedan od tri Addressable Gen 2 headera ili na jedan klasični AURA RGB header.

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_13 asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_14

asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_15 asus_rog_strix_z790_e_gaming_wifi_ii_16

UEFI sučelje se nije mijenjalo u odnosu na prethodnu generaciju, te je isto kao kod ostatka ROG obitelji ploča. Pregledno, brzo i prepuno opcija za tweaking i overclocking, no kod ove nove generacije ploča smo primijetili malo duže POST vrijeme i sam ulazak u BIOS. U sučelju će nas dočekati uobičajeni izbornici i opcije za igranje, a novost je DIMM Flex opcija koja u ovisnosti o temperaturi modula automatski podešava tajminge i ubrzava rad memorije. Softverska je podrška standardno bogata, a uključuje Armoury Crate, AI Suite 3, AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, Aura Sync, GameFirst, ROG CPU-Z, Sonic Studio, DTS Sound Unbound i Internet Security (jednogodišnja puna licenca), WinRAR (trial), Adobe Creative Cloud (trial) itd.