asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_1 asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_2

Nakon dvije B650 ploče vraćamo se jačim modelima namijenjenim Ryzen 7000 seriji procesora. Pred nama je danas TUF Gaming X670E-PLUS WiFi ploča koja kako sam proizvođač kaže donosi game-ready značajke i legendarnu izdržljivost. Ploča je napravljena uz pomoć komponenata koje imaju vojne standarde izdržljivosti, a uz to donosi i poboljšanu napojnu jedinicu te mnoštvo opreme koja je igračima vrlo bitna.

U videu otpakiravanja smo vidjeli kako izgleda pakiranje, kako je ploča unutar njega zaštićena i što sve dolazi s pločom. Bundle uz ovu ploču nije naročito bogat, manje više kao i kod ostalih TUF Gaming ploča, a sastoji se od:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretne antene
 • 2 x paketića gumica M.2
 • 2 x paketića vijaka za M.2 SSD
 • 1 x TUF certifikacijske kartice
 • 1 x vodiča za korisnike

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_3

Prije skoro dvije i pol godine smo testirali TUF Gaming X570-PLUS WiFi, a prije skoro pet godina i TUF X470-PLUS Gaming ploču pa lijepo možemo pratiti evoluciju ovoga modela. U ovoj najnovijoj izvedbi je ploča logično i najbolja, a ova je generacija doživjela kao što znamo i najveće promjene. Uveden je potpuno novi AM5 socket koji donosi pinove, zatim podrška za DDR 5 memoriju, a i PCIe 5.0 te M.2 PCIe 5.0 su tu. Nova je ploča doživjela i dosta izmjena u dizajnu, premda je ona osnovna filozofija i dalje tu. Hladnjaci su sada veći, više je M.2 utora pa je i više hladnjaka za njih, a X670E čipset je podijeljen u dva pa je eliminiran ventilator, ali je povećan hladnjak.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_4

Layout ploče, tj. raspored elemenata po njoj je generalno dobar. Konektori i headeri su smješteni uz rub ploče, pa neće biti problema pri aranžiranju kabela i ništa ničemu neće smetati. Na ovoj ploči nema izbacivača za prvi PCIe x16 slot i to je šteta. Izgled ploče je dobar, pravi “vojnički” na kakav nas je Asus s TUF serijom već naviknuo. Hladnjaci su potpuno crni, s tim da svaki M.2 hladnjak ima natpise ili grafike. PCB je crn, elementi su crni ili sivi, a pokrov stražnjih I/O portova više nije plastičan, nego je sada aluminijski, tj. hladnjak VRM-a pokriva taj dio. Ujedno, za razliku od prethodnika, sada je integrirana i maska za stražnje I/O portove.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_5 asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_6

VRM hladnjaci su dosta povećani u odnosu na prošlu generaciju, no i dalje je oko socketa dovoljno mjesta za sve tipove hladnjaka. Memorijski utori primaju DDR 5 memoriju, maksimalnog kapaciteta 128 GB (4x 32 GB) i maksimalnog data ratea 6400+ prilikom overclockinga. Podržani su naravno EXPO profili memorije. Oko memorijskih slotova su se na ovom dijelu našli konektori za ventilatore i AIO pumpu, dva ARGB headera, osnovna LED dijagnostika (četiri POST LED-ice), 24-pinski ATX power konektor, 2x 8-pinska EPS power konektora (koji su malo dalje), te USB 3.2 Gen 1 header i  USB 3.2 Gen 2 port.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_7

Napojna jedinica se krije ispod dva aluminijska hladnjaka koji su zadovoljavajuće masivni i solidno odrađuju svoj posao. 14+2 fazna je, teamed up konstrukcije sa 70-amperskim integriranim MOSFET-ima (Monolithic Power Systems MPS2121) i Digi+ EPU ASP2206 kontrolera. U fazama su još i 5K Black Metallic kondenzatori i kvalitetne prigušnice. Ukupno je tako procesoru moguće isporučiti do 1.120 ampera struje, što je i više nego dovoljno za ekstremniji overclocking najjačeg Ryzena 9 7950X. vanjskim smo termometrom izmjerili zagrijavanje hladnjaka od 64,1°C što je sasvim solidno.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_8

Ploča ima jedan oklopljeni PCIe 5.0 x16 slot, ispod kojega je jedan PCIe 4.0 x4 slot i jedan PCIe 4.0 x16 slot ali propusnosti x4. Na lijevoj se strani nalazi audio jedinica u čijem je središtu Realtekov poznati S1220A CODEC (120 dB SNR playback i 113 dB SNR recording; podržani 32-bitni/192 kHz formati). Audio jedinica je kao i uvijek na odvojenom dijelu PCB-a, ima zasebne slojeve za kanale, te premium audio kondenzatore. Za mrežnu povezivost se brine Realtekov 2,5-gigabitni LAN kontroler.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_9

Opcije za skladišni prostor broje četiri M.2 slota i četiri SATA porta od čega su dva vertikalna čega nismo veliki ljubitelji. Tri M.2 slota imaju hladnjake, i jedan ga nema. Prvi je M.2 PCIe 5.o x4 i podržava 2280 uređaje, drugi je M.2 PCIe 4.0 x4 s podrškom za 22110 uređaje, treći je M.2 PCIe 4.0 x4 s podrškom za 2280 uređaje i četvrti je M.2 PCIe 4.0 i SATA s podrškom za 22110 uređaje. Dva 22110 slota kontrolira čipset, a dva 2280 procesor. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori. Zagrijavanje čipseta je nešto izraženije i sonda je očitala maksimum od 62,8°C.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_10

S donje strane nema neka posebna grafika, ali ima par sivih natpisa na crnom PCB-u, kao i četiri LED-ice koje s donje strane obasjavaju prozirni TUF natpis na donjoj lijevoj strani. Ujedno, to je i jedini osvijetljeni dio ove ploče koji je poveziv s Aura Sync softverom i uskladiv s četiri RGB headera na ploči.

Ploča je ima i nešto što se zove TUF Protection, a u to ulaze DIGI+ VRM, ESD Guards, LANGuard, Overvoltage Protection, Safeslot Core+, Stainless-Steel Back I/O – klasične zaštite kao i na mnogim drugim Asus pločama.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_11 asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_12

Stražnji je panel solidno popunjen i ima sve što korisnik može poželjeti:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 porta (3 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 5 x USB 3.2 Gen 1 portova (5 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Realtek 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x BIOS FlashBack tipka

Ono bitno, Type C 3.2 Gen2x2 port je tu, a osim njega je tu i mnoštvo drugih USB portova, uključujući i one interne. WiFi povezivost se ostvaruje preko 2×2 WiFi 6E modula koji podržava tri pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz, te podržava Bluetooth v5.2. WiFi radi dobro, prijem signala je kvalitetan i veza je stabilna.

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_uefi_1 asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_uefi_2

asus_tuf_gaming_x670e_plus_wifi_uefi_3

UEFI sučelje je standardno bogato, pregledno i brzo, te je u standardnim TUF bojama. Nudi različite opcije za tweaking i overclocking, uz dovoljno izdašne napone za zračno ili vodeno hlađenje. AI Tweaker je glavno mjesto za podešavanje mnoštva opcija, a tu se nude i napredniji meniji poput Tweakers Paradisea. Softverska je priča kao i uvijek odlično zaokružena s Armoury Crateom, AI Suiteom 3, TUF Gaming CPU-Z-om, DTS Audio Processingom, MyASUS-om, WinRAR-om, trialom Norton anti-virusa itd.