id_cooling_auraflow_frostflow_1

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda – 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije – 240. Svi su AIO hladnjaci opremljeni istom vodenom pumpom sposobnom tjerati 72 litre vode u satu, a razlikuju se jasno po veličini radijatora i broju ventilatora.

Frostflow X 360

id_cooling_auraflow_frostflow_2 id_cooling_auraflow_frostflow_3

ID-Cooling je nastao 2013. godine, baza im je u Shenzhenu, a proizvode zračne i vodene hladnjake za procesore i grafičke kartice, ventilatore i različite dodatke kao što su termalne paste. Frostflow X linija proizvoda uključuje devet različitih proizvoda. Frostflow X 360 je najveći u seriji, dolazi s kako mu ime sugerira 360-milimetarskim radijatorom na kojeg se montiraju tri 120-milimetarska ventilatora. Hladnjak je pakiran identično kao i većina konkurentskih, u kartonsku kutiju, unutar koje se nalazi u ležištu od recikliranog kartona. Sve je lijepo dodatno umotano u najlon i zaštićeno od prašine.

id_cooling_auraflow_frostflow_4 id_cooling_auraflow_frostflow_5

Radijator je klasičan aluminijski, i potpuno je crn. Dimenzija je 394 x 120 x 27 milimetara, i na njega je moguće montirati do šest ventilatora u push – pull kombinaciju. Cijevi su gumene, opletene najlonskim koncem i duge 465 milimetara što je dovoljno za većinu kućišta. Uz njega dolaze tri ventilatora koji su promjera 120 milimetara. Imaju hidraulički ovjes, te promjenjivu brzinu vrtnje od 700 do 1.800 okretaja u minuti. Prema proizvođačevim specifikacijama imaju najveći statički pritisak od 2,15 mmH2O, najveću protočnost zraka od 75 CFM i proizvode maksimalnih 35 dB(A) buke. Mi smo pak Meterk MK09 uređajem s udaljenosti od oko 50 centimetara izmjerili maksimum od 48,3 dB(A) što je zapravo dosta čujno.

id_cooling_auraflow_frostflow_6 id_cooling_auraflow_frostflow_7

Baza i pumpa se nalaze u plastičnom kućištu na vrhu kojeg je bijelo osvjeteljeni logo. Baza ili cold plate je bakrena sa sitnim kanalima na unutarnjoj strani. Pumpa ima keramički ovjes, a vrti se na 2.100 okretaja u minuti. Očekivani životni vijek joj je 50.000 radnih sati, a buka prema proizvođaču iznosi 25 dB(A). Ipak ta buka je i nešto viša uz čujan protok vode, no nije neugodna.

Uz AIO dolazi i sve što je potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa. S AMD strane to su TR4/AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+ i AM2, a s Intel strane LGA2066/2011/1366/1200/1151/1150/1155 i 1156. Uz to, tu je i jedna mala tuba termalne paste, te vijci za ventilatore.

id_cooling_auraflow_frostflow_8 id_cooling_auraflow_frostflow_10

Instalacija na LGA1200 socket je vrlo jednostavna. Na bazu se u Asetek stilu pričvršćuje njen nosač, a na ploču dolazi donji nosač, vijci, odstojnici i grede sa svojim vijcima. Pumpu je moguće orijentirati u svim smjerovima, za razliku od AMD-a gdje ide samo u dva. Krug i logo na vrhu baze su osvijetljeni bijelo, a svjetlo je ugodno i ne pretjerano jako. Potpuno složeni hladnjak Frostflow X 360 ima TDP od 350 W što bi trebalo biti dovoljno za naš i9-10850K testni procesor.

Frostflow X i Auraflow X 240

id_cooling_auraflow_frostflow_11 id_cooling_auraflow_frostflow_12

Forstflow X i Auraflow X 240 se razlikuju samo po ventilatorima i dodacima, pa ćemo ih opisati zajedno. Radijator, cijevi i pumpa su isti, a dok uz Frostflow X dolaze isti oni ventilatori kao uz ranije opisani 360 model, uz Auraflow dolaze RGB LED ventilatori i maleni kontroler za njih.

id_cooling_auraflow_frostflow_13 id_cooling_auraflow_frostflow_14

Detaljne tehničke specifikacije za oba AIO hladnjaka ste mogli vidjeti na fotografijama poleđina kutija, a pakirane su baš kao i veći model. Uz Auraflow jasno dolaze drugačiji ventilatori koji su potpuno istih karakteristika kao i prethodno opisani, ali u sebi imaju RGB LED-ice. Uz taj hladnjak dolazi i adapter za spajanje dva ventilatora i pumpe na ploču za RGB LED kontrolu, a kontrolu možemo izvršiti i putem priloženog kontrolera kojeg možemo vidjeti u videu.

Efekata osvjetljenja ima nekoliko uz priloženi kontroler, a oni koji žele više mogu sve uskladiti i kontrolirati putem neke od sljedećih podržanih aplikacija – ASUS AuraSync, Gigabyte RGB Fusion 2.0 i MSI Mystic Light Sync. Osvjetljenje jasno nije ni blizu najboljima na tržištu kao što su Corsairovi ventilatori, no solidno je za ovaj cjenovni rang.

id_cooling_auraflow_frostflow_15

Radijator je dimenzija 276 x 120 x 27 milimetara, a cijevi su duge 400 milimetara. Način instalacije je identičan kao i kod većeg modela, a i podržani su isti socketi. Kod ovih smo ventilatora na maksimumu izmjerili nešto viših 49 dB(A). TDP ovoga hladnjaka je 250 W.

Frostflow X 120

id_cooling_auraflow_frostflow_16 id_cooling_auraflow_frostflow_17

I za kraj, tu je maleni Frostflow X 120 koji dolazi jednako upakiran kao i njegova veća braća. To znači da je ID-Cooling odradio odličan posao pakiranja i zaštite u transportu i da tu ni malo ne zaostaje za konkurencijom.

id_cooling_auraflow_frostflow_18 id_cooling_auraflow_frostflow_19

Manji hladnjak prati isti dizajn svoje veće braće, a razlika je jasno u manjem radijatoru dimenzija 154 x 120 x 27 milimetara. To ga čini pogodnim za ugradnju na stražnju stranicu kućišta, pri čemu neće smetati ni kraće cijevi od 330 milimetara. Sve ostalo, uključujući pumpu, bazu i ventilator je identično kao kod većih modela. Ujedno, i podrška za sockete je identična, pa tako ovaj model možete montirati i na TR4 sockete, iako vam to ne bi preporučili. Naime, TDP mu je 200 W, no Threadripperi ipak trebaju minimalno 280-milimetarske AIO hladnjake. Idemo na testove.