coolermaster_mf700_1 coolermaster_mf700_2

Iz Cooler Mastera nam na test stiže njihov open-air okvir tj. kućište za računalne komponente koje je ujedno i test bench. Ovo svestrano kućište nudi širok spektar primjene, visoku kompatibilnost s različitim komponentama i visoku kvalitetu izrade u svakom detalju. Uz Open Air i Test Bench primjenu komponente mogu biti zaštićene i iza panoramske staklene stranice kada MF700 postaje i odlično showcase kućište. Uz to, čitav sustav se može i objesiti na zid uz pomoć VESA podrške.

MasterFrame 700 ili kraće MF700 kako ćemo dalje u tekstu pisati, dolazi u kartonskoj kutiji koja na vrhu ima ručku za prenošenje. To je dobro, jer čitava stvar je vrlo teška. S unutarnje strane poklopca kutije se nalazi popis svega onoga što je unutra, baš kao i fotografije koje dočaravaju transformaciju iz Open Air moda u Test Bench.

coolermaster_mf700_3 coolermaster_mf700_4

coolermaster_mf700_5 coolermaster_mf700_6

Sadržaj kutije, tj. rastavljeno MF700 kućište je uredno složeno i zaštićeno unutar nekoliko slojeva stiro-pjene u tzv. sendvič konstrukciji. Na vrhu je stakleni panel i jednako široke upute za sastavljanje, ispod kojega je glavna ploča, tj. nosač za matičnu ploču, te u vrećici sve potrebno za slaganje. Pored ploče se nalazi okvir za napajanje i diskove koji se zbog debljine proteže kroz sve slojeve. Jedan sloj ispod nosača za ploču se nalaze krila, tj. nosači za ventilatore i/ili radijatore, dok se u posljednjem sloju nalaze dodatni nosači, kao i sklop prednjeg panela.

coolermaster_mf700_7

I kada sve izvadimo na radnu površinu ne djeluje komplicirano za složiti, te iskusno oko već vidi što se gdje montira. Konstrukcija glavnog nosača i svih ostalih elemenata je čelična i elementi su vrlo teški. Sve je pobojano u crnu boju, no Cooler Master potiče sve kreativce na uređivanje MF700 po svojim željama – druga boja, dodaci i slično. Uskoro ćemo vrlo vjerojatno vidjeti ovo kućište u različitim više ili manje inspiriranim custom izvedbama. Sve što vidimo je vrlo kvalitetno napravljeno, glavni su elementi debeli nešto preko 3 milimetra i odlično su obrađeni. Staklo je jasno kaljeno, i lagano je zatamnjeno. Na staklu se nalaze gumene zaštite na mjestu gdje naliježe na metal, a uz kućište dolaze i gumene nožice koje sami postavljamo, skidamo i mijenjamo im pozicije u ovisnosti o namjeni kućišta.

coolermaster_mf700_8

U jednoj vrećici dolazi sve što je potrebno za sklapanje MF700, a to uključuje dva alata za zatezanje vijaka, zatim kapicu za zatezanje odstojnika, različite tipove vijaka, dvije vrste thumb vijaka, gumene nožice te plastične vezice za uređivanje kabela. Naravno, ako ovo kućište slažete kao Open Air ili Showcase tada je bitno sve kabele uredno povezati, no ako je namjena Test Bench (kao nama), tada i nije preporučljivo sputavati kabele – trebaju biti čim slobodniji kod česte promjene hardvera.

coolermaster_mf700_9

Glavna ploča, ona koja drži matičnu ploču koncipirana je kao svaka takva ploča koja se nalazi i u običnom kućištu no s tom razlikom da je iznimno masivna i teška. Čelična ploča je debela preko 3 milimetra, a na sebi ima rupe za montažu odstojnika za Mini ITX, MicroATX, ATX, E-ATX, XL-ATX, SSI CEB i SSI EEB matične ploče (max. 35,5 x 35,5 cm). Na mjestu gdje dolazi donja ploča nosača hladnjaka za procesor je standardni veliki otvor, a oko ploče nalaze se rupe i prorezi za provlačenje kabela. Dva su šira na vrhu, dva sa strane i jedan je na dnu. Lijevo od ploče je uski prorez u kojeg nasjeda nosač grafičke ili neke druge kartice. Ujedno, na tom centralnom nosaču se nalaze i drugi prorezi i rupe za montažu ostalih komponenata. Na rubovima se nosača nalaze svinute površine na koje pričvršćujemo krila, što ćemo vidjeti niže u tekstu.

coolermaster_mf700_10

Na stražnjoj se strani glavnog nosača na prorezima za kabele nalaze tri velcro trake za aranžiranje kabela. Na vrhu i dnu ta dva proreza nalaze se i nosači za montažu nosača 2,5-inčnih diskova. Desno od velcro traka, gledano ovako odozdo, nalaze se četiri para gumenih odstojnika na koje nasjedaju 3,5-inčni diskovi. Naravno, na ovu stranu dolazi još jedan element, pa sada nemamo potpunu sliku kakvu ulogu ti nosači imaju.

Ono što svakako još treba napomenuti je da na ovu glavnu ploču možemo i na vrh ugraditi radijatore vodenih hlađenja (do 420 milimetara), a kućište je i DYI friendly pa na desnoj strani ploče prima i vodene pumpe te rezervoare za custom loop hlađenja.

coolermaster_mf700_11

Ono na što je proizvođač vrlo ponosan su “premium variable friction” šarke na krilima. Naime, na dva se krila nalaze četiri šarke kojima alatom možemo podešavati jačinu stezanja i tako ih održati u određenom položaju uz manji ili veći otpor. Šarke su masivne i vrlo kvalitetne. Šarke se za glavni nosač pričvršćuju s tri vijka svaka i to je jedan od prvih koraka koji obavljamo pri sastavljanju.

coolermaster_mf700_12

Prije krila još postavljamo i stražnji kavez za napajanje i diskove, a nakon njih postavljamo i donji nosač za staklo. Naime, u uputama je redoslijed slaganja takav da najprije slažemo Open Air i Showcase verziju, a tek onda Test Bench. Naravno, kupac će slagati najprije ono za što će mu MF700 služiti. Mi smo ga naravno najprije htjeli u Open Air izvedbi, pa tek nakon toga u Test Bench u kojoj ćemo ga i trajno zadržati.

coolermaster_mf700_13

Prednji je panel moguće postaviti na četiri mjesta, tj. na dva ali i na suprotne krajeve. U ovisnosti o tome kako i za što koristimo kućište. Na njemu se nalazi Power tipka u obliku Cooler Master logoa, dva USB 3.0 Type A porta, jedan USB 3.2 Type C port i combo jack za slušalice. Kabeli su dovoljno dugi i fleksibilni da dosegnu željena mjesta na matičnoj ploči.

coolermaster_mf700_14

Stražnji nosač prima ili dva napajanja (što može biti vrlo korisno kod Test Bench primjene) ili pak napajanje na dno i četiri 3,5-inčna diska iznad njega. Prostora ima dovoljno, a ventilator napajanja je samo djelomično zaklonjen nosačem što neće biti veliki problem. Napajanje pričvršćujemo uz pomoć njegovog nosača direktno za glavnu ploču, a Cooler Master je dao i drugi nosač za dodatno napajanje ako nam zatreba. Idealno bi bilo ne koristiti napajanja duža od 210 milimetara.

coolermaster_mf700_15

S napajanjem na mjestu, možemo postaviti odstojnike za matičnu ploču i montirati i nju. Mi smo koristili Asusovu ROG Strix Z590-E Gaming WiFi ploču koja je standardnih ATX dimenzija i ne zaklanja proreze na kućištu za provlačenje kabela. Na njoj se nalazio naš testni i9 10850K, a za njegovo hlađenje je bio zadužen G.Skillov ENKI 360 AIO hladnjak. Idealan primjer korištenja krila na ovome kućištu. Doduše, perforacije na krilima imaju nešto deblje stijenke koje opstruiraju protok zraka van iz radijatora, pa to malo utječe na performanse hladnjaka – no srećom ne previše. Na krila osim radijatora možemo montirati i ventilatore koji će trebati u slučaju kada računalo zatvorimo kaljenim staklom, ali su dobri i za stvaranje zračne struje preko ploče u slučaju kada MF700 koristimo kao Test Bench. Osim toga, na krila možemo montirati i napajanje i diskove, ako poželimo iskoristiti VESA kompatibilnost i kućište postaviti na zid. No, tada sve skupa ipak izgleda malo nezgrapno. Kod postavljanja na zid treba biti oprezan jer je masa praznog kućišta oko 12 kilograma, a 14 kilograma je preporuka za VESA100 standard.