cosair_sabre_rgb_pro_1 cosair_sabre_rgb_pro_2

Sa Sabre RGB PRO Corsair ulazi u društvo laganih igraćih miševa koji imaju polling rate od čak 8.000 Hz (0,125 ms) i DPI od 18.000. Namijenjen je profesionalnim hardcore igračima i svima koji se tako osjećaju. Ima ergonomski dizajn za dešnjake, kabel koji smanjuje trenje, zamjenjive teflonske nožice i optimiziran je za brze pokrete, trzaje i općenito brzu igru.

Sabre RGB PRO Championship Series dolazi u standardnom pakiranju s Corsairovim bojama, a uz njega će te u pakiranju još naći i sigurnosne informacije, kratki manual i jamstveni listić. Osim Sabre RGB PRO modela, Corsair u ponudi ima i non-RGB model koji je nešto lakši od ovoga i kojeg će birati svi koji nemaju potrebe za zonama osvjetljenja. Sabre RGB PRO je veličinom i performansama vrlo sličan konkurentnim Mountain Makalu 67 i ASUS ROG Gladius III miševima koje smo nedavno testirali, pa ćemo se u zaključku fokusirati na njih.

cosair_sabre_rgb_pro_3

Sabre RGB PRO je maleni optički igraći miš plastičnog tijela koji ima kabel dužine 2,1 metar i USB Type A konektor na svom kraju. Kabel je vrlo mekan, opleten je najlonskim koncem i proizvođač to zove drag-reducing paracord. Pokazalo se da su ovakvi meki kabeli najbolji za brze FPS miševe jer nema povratne sprege. Za lakši prijenos i organizaciju, na kabel se nalazi čičak traka, a USB konektor je dugačak i robustan, na kakve nas je Corsair do sada naviknuo. Miš je dimenzija 129 x 70 x 43 milimetra i mase 74 grama bez kabela. Zanimljivo je da je non-RGB model težak 69 grama, pa kome ne treba RGB ima drugu opciju.

cosair_sabre_rgb_pro_4 cosair_sabre_rgb_pro_5

Osim informacija o maksimalnim dimenzijama, zanimljive su i one koje govore o obliku i ergonomiji miša. Tako znamo da je miš širok 70 milimetara na kraju, na mjestu gdje nasjeda dlan, no na najužem dijelu sprijeda je širok 6 milimetara. Visina u grebenu od 44 milimetra je pogodna za palm držanje, no isto tako treba znati da je vrh scroll kotačića na 26 milimetara. Osim palm načina držanja, Sabre je pogodan i za claw. Njegovo je plastično tijelo dvostruke teksture. Površine koje dodirujemo su blago teksturirane i pružaju bolji grip, a traka od sjajne crne plastike koja se proteže oko cijelog miša je samo ukrasni element. Na lijevom se boku nalaze dvije standardne naprijed/nazad tipke, te tri LED-ice koje kombinacijom osvjetljenja pokazuju u kojem smo od pet preddefiniranih DPI profila.

cosair_sabre_rgb_pro_6

Na vrhu se nalaze tzv. Quickstrike tipke. To podrazumijeva da između poklopaca koje pritišćemo prstima i samih Omronovih prekidača nema ni malo prostora, pa je i sama reakcija prekidača brža, tj. put pritiska je kraći. Omronovi su prekidači deklarirani na 50 milijuna pritisaka. Scroll kotačić je mehanički s koračnim okretima i solidnim otporom. Gumiran je, a ujedno je i osvijetljen. Na mišu se nalazi ukupno šest tipaka i sve su programabilne, a to uključuje i tzv scroll klik.

cosair_sabre_rgb_pro_7

Iznad scroll kotačića se nalazi tipka za on-the-fly promjenu DPI/CPI vrijednosti, a tvorničke su 400, 800, 1.200, 1.600 i 3.200. To će većini prosječnih korisnika biti i dovoljno, no profesionalci će si u softveru to vjerojatno korigirati na više vrijednosti. Ipak, ono što je jako zanimljivo je on-the-fly tuning DPI-a bez upotrebe softvera koji se vrši dužim pritiskom na DPI tipku i stiskanjem Forward ili Back tipaka u koracima od po 50 DPI-a. Isto tako, kombinacijom tipaka je sve moguće i resetirati na tvorničke postavke.

cosair_sabre_rgb_pro_8

Na dnu su zamjenjive teflonske nožice po kojima miš glatko klizi te ono bitno – oko PWM3392 optičkog senzora. Senzor je jasno Pixartov a ovaj je model specifičan za Corsair jer je dorađen samo za njih. Ima maksimalnu razlučivost od 18.000 DPI-a koju je moguće mijenjati u koracima od po 1 DPI. Senzor je u stanju pratiti pokret brzinom od 450 IPS-a (inča u sekundi), a maksimalno ubrzanje je 50g. Lift of distance, tj. udaljenost na kojoj senzor prestaje pratiti površinu je vrlo niska, na oko 1 milimetar. Testirali smo nekoliko modela miševa s vrlo sličnim senzorom PWM3391 i uvijek smo bili vrlo zadovoljni performansama, uključujući i Corsairov Nightsword RGB kao i modele spomenute na početku recenzije. Ono što ih dijeli od ovoga miša je monstruoznih 8.000 herca polling ratea.

cosair_sabre_rgb_pro_9

U mišu se nalazi tzv. Axon engine, odnosno SoC baziran n ARM-u čiji operativni sustav omogućava brzi odziv miša, tj. brzu komunikaciju s računalom. Tradicionalno, miševi preko USB-a komuniciraju s računalom jednom u milisekundi (1,000 Hz), a ovaj mehanizam omogućava komunikaciju od osam puta u jednoj milisekundi (8,000 Hz ili 0,125 ms). Da bi miš mogao komunicirati frekvencijom od 8.000 Hz, vaše računalo mora biti spremno za to također. Preporuka je procesor s minimalno 6 jezgri, a operativni sustav mora moći moderirati interupte ispod 125 mikrosekundi, a miš mora biti spojen na USB 3.0 XHCI port. Tek tada se može uživati u ovoj najvišoj vrijednosti, premda je to zapravo vrlo teško po osjećaju razlikovati. Isprobali smo nekoliko igara pri 1.000 i 8.000 Hz na našem 165-hercnom monitoru (Dell S2721DGF) i pri visokom framerateu te naravno nismo primijetili razliku. Miš je iznimno brz u odzivu, ali subjektivno, ništa brži od 1.000 Hz braće. Naravno, nije isključeno da profesionalci koji slažu svoje strojeve na minimalnu latenciju neće osjetiti razliku u odzivu. Sam Corsair navodi prosječnu latenciju klika od 0.115 ms.

cosair_sabre_rgb_pro_11 cosair_sabre_rgb_pro_13

Softver je standardni Corsairov iCUE kojim kontroliramo i ostatak njihovog hardvera. Softver ima šest glavnih kategorija – Key Assignments, Lightning Effects, Hardware Effects, Hardware Lightning, DPI, Surface Calibration i Device Settings. U prvom Key Assignmentsu mijenjamo zaduženja svih šest tipaka na mišu ili putem Remapa ili putem Regular opcije koje su prikazane na prvom screenshotu.

Druga je opcija za promjenu efekta osvjetljenja, a tu nam se nudi nekoliko tvornički preddefiniranih profila – Watercolor, Rainbow i Color Pulse uz mogućnost odabira zone i brzine izvođenja. Kome ovo nije dovoljno, tu je i mogućnost osobnog definiranja osvjetljenja (Static, Solid, Gradient) ili korištenja Lightning Linka za usklađivanje s ostalih hardverom pri čemu se nudi mnoštvo različitih opcija.

cosair_sabre_rgb_pro_12 cosair_sabre_rgb_pro_14

Hardware Lighting je još jedan tip upravljanja osvjetljenjem koji nudi pretpodešene profile Watercolor, Rainbow, Color Pulse i Color Shift. Nudi se i Custom opcija unutar koje je Static, a ovdje možemo mijenjati i snagu osvjetljenja od 0 do 100% u koracima od po 0.5%.

DPI opcija je jasna sama po sebi, a tu unutar pet Stageova mijenjamo DPI rezoluciju senzora od 100 do 18.000 DPI-a  koracima od po 1 DPI. Postoji i opcija Sniper, no nju ovaj miš ne podržava. U hardware DPI modu možemo mijenjati DPI vrijednosti po X i Y osi.

cosair_sabre_rgb_pro_15 cosair_sabre_rgb_pro_16

Surface Calibration nudi opciju kalibracije podloge na kojoj se miš nalazi a postupak je vrlo jednostavan i to svakako preporučujemo kad god promijenite podlogu na kojoj se miš nalazi. Posljednja opcija u softveru je Device Settings u kojoj je moguće nadograditi Firmware miša, ali i odabrati Polling Rate sve do 8.000 Hz, isključiti On-the-fly promjenu DPI vrijednosti, promijeniti jačinu osvjetljenja miša, uključiti optimizaciju odziva tipaka, uključiti Angle Snapping, povećati preciznost pointera te njegovu brzinu. Tu je manje više sve što jednom igraču treba, a možda su još mogli dodati i promjenjivu visinu Lift off distancea za one koji vole imati kontrolu nad tim. iCUE je poznat po tome da voli potrošiti malo više resursa (250 – 260 MB RAM-a) i na to jednostavno morate biti spremni.

cosair_sabre_rgb_pro_10

Na mišu se nalaze i dvije zone RGB LED osvjetljenja – scroll kotačić te Corsairov logo na stražnjem dijelu miša. Osvjetljenje je kao i uvijek kod Corsairovih proizvoda dobro riješeno, boje su precizne, izmjene brze, a jačina sasvim dobra. Na boku su još i tri LED-ice za DPI vrijednosti, no one ne mijenjaju boje.

cosair_sabre_rgb_pro_17

Corsair je tržištu ponudio iznimno moćan i sposoban miš koji će zadovoljiti i profesionalce. Solidan ergonomijom (za dešnjake), lagan te s brzim i preciznim senzorom Sabre RGB PRO namijenjen je brzoj akciji sa što nižim latencijama. Počevši od brze reakcije Omron prekidača, pomaka i brzog praćenja odličnog senzora, preko specijaliziranog SoC-a koji omogućava komunikaciju od 0,125 ms (8.000 Hz), do iznimno brze reakcije. U dva tjedna smo ga isprobali u nekoliko igara, kao i nekoliko servisa za testiranje preciznosti reakcija miša i igrača i moramo priznati da nas je oduševio. Iznimno je precizan i brz, osjeća se niska latencija kao što je i brz na glavnim tipkama. Ovo se posebno lako osjeti na single shotovima koji su jako brzi.

Sabre RGB PRO uz to nudi i solidnu kvalitetu izrade s matiranim površinama koje ne primaju lagano otiske prstiju i prljavštinu. Corsair je masu uspio svesti dosta nisko, a bez da izbuši kućište što se nekim korisnicima ne sviđa. Softver je dobro posložen i nudi sve što treba za ovakav jedan miš.

Sabre RGB PRO Champion Series se u europskim dućanima prodaje po cijeni od oko 60 €, a u hrvatskoj po 600 kuna i više. Kao i uvijek, cijena kod nas je pretjerana, no europska ga čini vrlo konkurentnim i poželjnim. Primjerice, Asusov je ROG Gladius III skuplji i prodaje se za oko 87 €, a Makalu 67 koji je lakši no jednako sposoban košta 65 €. Glavni 8.000 Hz konkurenti su mu Razer Viper 8K koji košta 80 € i EVGA X17 koji košta 63 € ali je puno teži. Iz svega ovoga, vidljivo je da je Sabre RGB PRO odličan miš koji zaslužuje urednikov izbor.