UL Benchmarks

S obzirom na to da se radi o istoj jednokanalnoj memoriji, disku i grafičkoj kartici – rezultat da je i7 s dvije jezgre više brži ne bi smio nikoga čuditi.

Vrlo mala razlika između dva procesora u grafičkim performansama je sasvim očekivana.

Cinebench 15

dell_latitude_5501_cpu_test_Cinebench

Cinebench 15 je uvijek zanimljiv test, a posebno u kontekstu ove recenzije. Test smo provrtjeli više puta, kako bismo došli do razine gdje se najniži rezultat ponavlja ili raste, odnosno kako bismo došli do najnižih rezultata.

Naravno Core i7-9850H sa svoje dvije jezgre više odnosi pobjedu, no zašto dolazi do takvog pada u performansama kod oba procesora?

Tu ćemo se poslužiti dodatnim grafovima i informacijama iz HWiNFO64 aplikacije. Kao što znamo Turbo Boost tehnologiju kontrolira puno parametara, a najvažniji su CPU Power Limit, CPU TDP, temperatura i njihovi limiti, odnosno Short Power Limit i Long Power Limit. U slučaju oba procesora svi navedeni limiti su jednaki, Maksimalna „Junction“ temperatura je 100°C, no uz same temperature procesora prijenosnici često imaju ograničenja na čipsetu i VRM jedinicama samog procesora, no u iste u ovoj situaciji nemamo uvid. Sama junction temperatura nam u ovim testovima nije igrala toliko veliku ulogu s obzirom na to da istu prilikom testiranja nismo postigli.

Drugi  interesantni parametri su TDP koji za oba iznosi 45 W, Power Limit koji iznosi 130 W, a zatim i trajanja – Power Limit 1 Long Duration: (45W) 28 sekundi, odnosno Power Limit 2 Short Duration (70W) 2.44 mili sekunde. Na kraju imamo konfigurabilni TDP cTDP koji je podešen na 35 W i „unlimited“ trajanje.

Što ova hrpa brojeva gore znači? Da je prostor koji oba procesora imaju poprilično ograničen, odnosno da 45 W koje smo na početku ovog članka napisali mogu trajati maksimalno 28 sekundi i da se ovdje, ako gledamo dugotrajno opterećenje u osnovi radi o 35 W procesorima.

Ovo se jasno može vidjeti i na rezultatima oba procesora gdje su prva dva rezultata poprilično visoka, potom imamo drastičan koji prati laganiji pad, a sve kulminira stabilizacijom. Razlika između „hladnog“ rezultata i najnižeg je gotovo 20%.

Da biste replicirali ove rezultate, potrebno je isti tren kada prvi test završi pokrenuti drugi, razlika od svega 3-4 sekunde između pokretanja testova „resetira“ ponašanje Turba i vrlo lako je dobiti kontinuirano visoke rezultate.

Kako to izgleda prilikom „prvog“ testa, a prate se temperatura, TDP, frekvencija i napon procesora vidimo na screenovima niže. Desni dio predstavlja trenutačne vrijednosti, a lijevo pokazuje vrijednosti na kojima se nalazi bijela vertikalna crta:

dell_latitude_5501_cpu_test_Cinebench15_1

Ovo slika jasno dočarava maksimalne vrijednosti ugrađenih limita i njihovo trajanje. Kako bismo ovih 66 W TDP-a kombiniranih s 98°C uhvatili trebalo nam je nekoliko minuta namještanja graničnika s obzirom da smo tražili trajanje od 2 milisekunde. Iz grafa se niže vidjeti da je procesor startao test s puno više od 3.67 GHz, kao i osjetnom višim naponom, no vrlo brzo sve pada.

dell_latitude_5501_cpu_test_Cinebench15_2

Ponavljamo isti graf samo s fokusom (bijela vertikalna crta i vrijednosti s lijeve strane) na par sekundi nakon početka drugog testa. Primijetite pad temperature za preko 10°C, pad napona za 0.15V i ono najbitnije TDP od 35 W s frekvencijom od 2.81 GHz. Ovo su realne vrijednosti koje će i7-9850H kontinuirano postizati u svim testovima koji su dulji od 28 sekundi, odnosno prilikom dugotrajnog opterećenja.

dell_latitude_5501_cpu_test_Cinebench15_3

I za kraj da fokus stavimo na strogi početak testa (gdje vrlo vjerojatno sve jezgre još nisu bile pod opterećenjem). Ovdje vidimo da je moguće postizanje radnih taktovi i iznad 4 GHz, međutim kratkotrajno.

Cinebench 20

dell_latitude_5501_cpu_test_Cinebench20

Cinebench 20 ponavlja istu priču kao i njegov stariji brat, no uz puno manje oscilacije, glavni razlog je trajanje testa gdje „trikovi“ od 28 milisekundi imaju puno manji utjecaj na finalni rezultat s obzirom na ukupno trajanje testa, a razlika svih testova na i5-9400H (ako eliminiramo prvi) spadaju u domenu statističke pogreške.

Blender BMW benchmark

dell_latitude_5501_cpu_test_Blenderbmwi5 dell_latitude_5501_cpu_test_BlenderBMWi7

Da ne bi sve zaključke donosili samo na grafovima i ponašanju jednog procesora, a za test su nam dostavili dva bacimo oko i na grafove BlenderBMW testa koji nam odlično prikazuje koliko radnog takta Intel može istisnuti u 35 W ako broj jezgri smanjimo sa šest na četiri.

Core i5-9400H se kod većine testova, nakon inicijalnih pola minute, stabilizirao na 3.2 GHz, a i7-9850H je svoj “mir” našao na cca 2.8 GHz. Razlika od gotovo 400 MHz nije mala, no isto tako dvije jezgre donose puno više, pogotovo ako koristite softver koji to može iskoristiti.

7-Zip

dell_latitude_5501_cpu_test_7zipi5

Ovo je graf ponašanja i5-9400H tijekom testiranja 7-Zip ugrađenog testa. Ono što je zanimljivo jest ponašanje procesora, odnosno kontinuirano skakanje između 45 W i 35 W, a krivac je trajanje testa od oko pola minute što se poklapa s ograničenjem od 28 sekundi za 45 W TDP-a. Isto ponašanje pokazao je i i7-9850H.

Zanimljivost je da se ovakvo „skakanje“ grafa nastavilo i kada je test završio, odnosno 7-Zip built-in benchmark nakon što izbaci rezultat i dalje nastavlja „računati“ i oba procesora bi čitavo vrijeme plesala između 35 W i 45 W. To povezujemo s činjenicom da u nijednom trenu procesor nije bio opterećen sa 100% kao kod ostalih render testova, a to je tako zbog same prirode testa.

Slično, samo „razvučenije“ ponašanje imali smo tijekom PCMark 10 testa, gdje su oba procesora gotovo čitavo vrijeme koristila 45 W i osjetno više taktove nego tijekom kontinuiranih opterećenja. Logika je poprilično jasna, sam PCMark10 je zamišljen kako bi imitirao „day to day“ opterećenje što znači da se u testu izmjenjuju periodi većeg i manjeg opterećenja, a ako se sjećate teksta vezanog uz Cinebench 15, dolazi do „resetiranja“ ograničenja i procesor ponovno može koristiti više limite.

Za kraj još malo testova koje nećemo posebno komentirati, neka rezultati govore sami za sebe:

Corona benchmark

JetStream2

Puget AfterEffects

V-Ray

wPrime 2.0

Stvar je vrlo jasna, kome trebaju dodatne multithreading performanse neka bez straha izabere jači i7-9850H. U ovom je Latitudeu 5501 dobro hlađen i pokazuje visoke performanse.