Temperature i Turbo boost opažanja

Dell Precision M6800

Long Turbo Boost – Intel Burn Test (za veću sliku, deski klik + open in new tab/window)

Prije nego krenemo na testove bitno je prokomentirati radne temperature i korištenje Turbo Boosta te buku. Prilikom rada u office paketu, surfanja internetom ili gledanja videa najglasnija komponenta je mehanički disk, odnosno naknadno nadograđen WD Blue. Slijedi ga Seagate SSHD te nakon toga dolazimo do ventilatora procesora koji ako radi, radi gotovo nečujno.

Nad bukom i temperaturama nemamo direktnu kontrolu, nego putem aplikacije Dell Command Power Manager možemo birati unaprijed napravljene profile koji kontroliraju režim rada, a to su sljedeći: Ultra Performance, Cool, Quiet. Naravno, isti se mogu kombinirati s Windows Power profilima putem Power Settingsa.

Dell Precision M6800

Short Turbo Boost – Intel Burn Test (za veću sliku, deski klik + open in new tab/window)

Ultra Performance donosi upravo što i sam naziv govori, uz maksimalnu vrtnju ventilatora. M6800 je tada u stanju koristiti maksimalan Turbo Boost ugrađenog i7 4810MQ procesora. Pokretanjem Prime95 programa na 30 minuta na 8 logičkih i 4 fizičke jezge, radni takt se kretao između 3.1 do 3.3 GHz tokom cijelog perioda sintetičkog opterećenja, a primjetili smo da prilikom izvođenja Prime95 ili Intel Burn Test aplikacija temperature nisu bile te koje limitiraju maksimalan radni takt Turbo Boosta nego Intelovo ograničenje TDP-a od 47W, prve minute svakog opterećenja kada procesor ulazi u Short Turbo Boost i koristi TDP od 60W maksimalan takt bio je stabilan na visokih 3.6 GHz. Takvo ponašanje prilikom rada, osim kod Primea95, primjetili smo i kod korištenja x264 benchmark testa, dok kod svih ostalih koji nisu u stanju kontinuirano “gaziti” sustav sa 100% opterećenja procesor je radio koristeći maksimalne radne taktove u ovisnosti o opterećenju jezgri, 3.6 GHz za 4 i 3, 3.7 GHz za 2 te 3.8 GHz za 1 jezgru. Maksimalna temperatura prilikom testiranja nije prošla 89°C za najtopliju jezgru, isključivo prilikom perioda korištenja Short Turbo Boosta, gdje je TDP procesora kratkotrajno podignut na 60W, dok je grafička kartica postigla maksimalnih 77°C. Prilikom kontinuiranog opterećenja, ako zanemarimo Short Turbo Boost, kao referencu koristimo x264 v5.0 benchmark, koji bi se mogao shvatiti kao kontinuirano real-world opterećenje, temperature za sve jezgre se kreću oko 75°C. Naravno, prilikom maksimalnog opterećenja ventilatori nisu bili tihi, ali tokom radnog dana razina buke koju proizvode će svakako biti ispod one koja vlada u uredu. Sve u svemu, s obzirom na režime rada procesora, temperature su odlične te nisu limitirajući faktor prilikom maksimalnog iskorištavanja Turbo Boosta. Za kraj bismo nadodali da je prilikom testiranja Tomb Raidera te Metro Last Lighta svaki test pokretan 5 puta u svakoj varijanti te su maksimalne postignute temperature bile 75°C za najtopliju jezgru i 76°C za GPU, dok se radni takt procesora kretao između 3.4 i 3.6 GHz. Do throttlinga nije došlo ni u nijednom trenu, a sama površina prijenosnika nikada nije bila vruća ili neugodna za dodir.

Dell Precision M6800

Turbo Boost BF3 Caspian Border 64 players (za veću sliku, deski klik + open in new tab/window)

Druga dva profila limitiraju maksimalnu brzinu procesora ispod nazivne, na 2.4 GHz, odnosno radi se o TDP ograničenju na 30W. „Cool“ profil ima agresivnije podešenu krivulju brzine vrtnje ventilatora u ovisnosti o temperaturi. Quiet pak na uštrb nešto većih temperatura limitira brzinu vrtnje ventilatora te se na taj način može uživati u tišini čak i prilikom izvođenja zahtjevnijih zadataka. Zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi se mobilni procesori ponašali kada bismo pomoću Intelove XTU aplikacije iste mogli undervoltati.

Po pitanju kontrole i načina rada stvar je bila identična na M6600 uz jednu opasku – M6600 s AMD grafičkom karticom nije koristio Enduro te prilikom office rada ventilatori bi uvijek radili, naravno tiše od ugrađenog mehaničkog diska, dok bi sam procesor isto tako dostizao svoj TDP limit puno prije nego što bi temperature postigle previsoku razinu.

Način testiranja

Prije pregleda testova, želimo napomenuti da je M6800 testiran s upaljenim “Switchable graphics” što naravno u konačnici košta nekih 5% performansi same grafičke kartice, tako da u testovima koji primarno ovise o grafici razlika bi trebala biti na strani M6600. Prije svega treba uzeti u obzir da je M6600 originalno isporučen s AMD FirePro M8900 koja je u svim testovima gotovo dvostruko slabija, ali je zbog neispravnosti zamjenjena sa FirePro M6100 koja se sad nalazi u oba prijenosnika. Ostale specifikacije Precisiona M6600 uljučuju Intel Core i7 2720QM, 8GB DDR3 1600 radne memorije te Seagate 750GB 7200rpm čvrsti disk.