evga_x15_1 evga_x15_2

Iz EVGA-e su nam na test stigla dva njihova miša – X15 i X20. Oba ste nedavno mogli vidjeti u unboxing videu, a danas donosimo recenziju modela X15. Riječ je o optičkom žičanom mišu koji je namijenjen MMO igračima. Vidljivo je to iz dizajna, na sebi ima čak 20 programabilnih tipaka, a prava posebnost je i treća tipka za prstenjak. Senzor je Pixartov 3389 rezolucije 16.000 DPI-a, brzine praćenja od 400 IPS-a i maksimalnog ubrzanja od 50g. Glavni prekidači su LK Optical, a miš ima i trozonsko RGB LED osvjetljenje.

Američka se tvrtka EVGA nakon dužeg vremena vratila miševima i ove godine predstavila tri nova modela – X15, X17 i X20. U videu iznad vidimo unboxing i predstavljanje dva njihova miša koje su nam poslali na test. Danas se bavimo samo X petnaesticom, a uskoro naravno donosimo i recenziju X20. Oba miša dolaze u standardnom kartonskom pakiranju na kojem možemo vidjeti izgled proizvoda, te osnovne informacije o njemu. Unutar kutije je X15 smješten u još kartona i blister pakiranje, a uz njega dolazi još samo knjižica s brzim uputstvima za rad. Zanimljiva informacija je da miš dolazi s trogodišnjim jamstvom.

evga_x15_3

X15 je velik i težak miš, a s koje god ga strane pogledamo je poseban i zanimljiv. Ipak, krećemo s desne strane jer se ovdje nalazi treća tipka koju pritišćemo prstenjakom. Ovo je jedinstven dizajn, a za sve one koji se ne mogu priviknuti dobra vijest je da ga možemo isključiti trajno. Ipak, u mnogim će situacijama u igri ili čak i radu dobro poslužiti, a nije da se teško na njega priviknuti. Miš je u potpunosti napravljen od plastike s gumiranom teksturom koja pruža dobar grip. Zbog dizajna je pogodan palm načinu držanja, no mogu se bez problema koristiti i druga dva stila držanja.

evga_x15_4

X15 je dugačak 123,5 milimetara, na najvišem dijelu visok 42,7, a na najširem širok čak 71,7 milimetara. S kabelom je težak 158 grama, a bez kabela oko 110 grama. Namijenjen je dešnjacima. Ljevaci će ga moći koristiti, no bit će im krajnje nepraktično i neergonomski. Miš je težak i potrebna je veća sila da ga pokrenete, pa je samim time i manje precizan kod poslova gdje se zahtijeva preciznost. Primjerice, teže ga je zaustaviti na željenom mjestu od laganih miševa, unatoč tome što ima dovoljno velike klizeće površine. Zbog toga jasno ni nije namijenjen brzim pucačinama, već sporijim MMO RPG/RTS/TBS naslovima.

evga_x15_5

Još jedna posebnost ovoga miša se nalazi na lijevoj strani gdje palac može birati između deset programabilnih tipaka, ili odmarati u sredini na malenom nosiću. Ujedno, iznad natpisa EVGA imamo još dvije tipke – Forward i Backward, koje u teoriji možemo pritiskati palcem, ali možda je malo praktičnije i lakše kažiprstom. Kako se tko privikne, no za dosegnuti Forward tipku palcem ipak treba pomaknuti i cijeli dlan prema naprijed.

evga_x15_6

Na vrhu se miša lijevo i desno od scroll kotačića nalaze dvije glavne tipke ispod kojih su LK Optical prekidači sa životnim ciklusom od 70 milijuna prekidanja. Obje su tipke lagano udubljene kako bi prsti prirodno ležali u njima. Light Strike LK optički prekidači su dizajnirani za brzo i pouzdano prekidanje, a brži su i dugotrajniji od klasičnih mehaničkih prekidača. Osjećaj prekidanja nije ništa drugačiji, a vrijeme reakcije je naravno teško procijeniti bez detaljnog mjerenja.

U sredini je već spomenuti scroll kotačić koji je gumiran, koračni je, i sa solidnom silom otpora. Kotačić osim scroll funkcije ima i funkciju lijevog i desnog prekidača. Iznad kotačića su tipke za on-the-fly promjenu pet pretprogramiranih profila i promjenu pet DPI postavaka.

evga_x15_7

Na stražnjoj se strani miša nalazi EVGA logo koji je osvijetljen i čini jednu od tri RGB LED zone na ovome mišu. Svime se jasno upravlja uz pomoć softvera. Miš je ergonomski lijepo oblikovan, i desna šaka prirodno pada na njega, te nije zamoran. Ipak, veća ga masa čini težim za pokretanje, pa će s vremenom ipak malo umoriti ruku.