gigabyte_m28q_1

Gigabyte širi svoju ponudu gaming monitora i trenutno ih u ponudi imaju petnaest. Tako će svatko pronaći nešto za sebe između Aorus, G i M serija. Nama su na test poslali M27Q, monitor koji prvi na svijetu donosi integrirani KVM switch za kontrolu višestrukih uređaja istom tipkovnicom i mišem. Uz to, ovaj monitor donosi 27-inčni SS IPS panel s vremenom odziva od 0,5 milisekundi, rezolucije 2560 x 1440 piksela i stope osvježavanja slike od 170 Hz. Podržava i HDR400 standard, kao i Adaptive sync tehnologiju.

gigabyte_m28q_2

M27Q je monitor jednostavnog dizajna i gradnje s moderno uskim rubovima oko ekrana. Svi novi monitori koji prate ovu filozofiju djeluju puno manji nego što zapravo jesu, pa bi na prvi pogled rekli da je riječ o barem 3 inča manjem modelu. No, nije tako, ovo je pravi 27-inčni monitor, a jedini deblji rub je onaj donji s Gigabyte logoom. Već dugo vremena smo imali želju probati jedan od Gigabyteovih gamerskih monitora, i evo sada se ukazala prilika. M27Q je relativno nedavno stigao na tržište, pa još nema ni definiranu cijenu za hrvatsko tržište, no na vrijeme je tu za božićnu sezonu igranja.

gigabyte_m28q_3

M27Q je potpuno plastični, solidno je složen, a ako moramo napraviti usporedbu rekli bi da je plastika samo jednu stepenicu ispod Dellove i primjerice S2721DGF modela koji mu je jedan od konkurenata. Stražnja je strana dizajnirana tako da se gore nalazi traka od piano black crne plastike s Gigabyte logoom, a donji je dio monitora od hrapavije plastike, s urezima koji mu daju techno look. Tik ispod piano black plastike se nalazi i rešetka za ispuštanje topline, a dobro je znati da se M27Q ne zagrijava previše. Monitor je dimenzija 615,11 x 533,55 x 202,97 milimetara sa stalkom, odnosno 615,11 x 367,35 x 42,22 milimetra bez stalka, ako ga poželite montirati na Vesa nosač. Ukupne mase je oko 5,5 kilograma, ili oko 3,3 kilograma bez stalka.

gigabyte_m28q_4

Stalak je metalni i dovoljno stabilan i čvrst, a obučen je u istu onu plastiku kao i ekran. Stalak dozvoljava pomak od 130 milimetara u visinu, te -5° do +20° za nagib. Ne okreće se oko horizontalne osi, te ne pivotira. Ergonomija mu je tako samo prosječna. Na stalku se nalazi i prorez za provlačenje kabela, koji će tako biti malo urednije složeni.+

 

gigabyte_m28q_5 gigabyte_m28q_6

Na monitoru se nalaze samo dvije fizičke tipke – maleni joystick za kretanje OSD menijem te iznad njega KVM tipka. KVM tipka služi za brzo prebacivanje između spojenih uređaja, a omogućava kontrolu uređaja spojenih na USB-C i USB-B s jednim setom miša i tipkovnice, te primjerice korištenje jednih slušalica ako su spojene preko monitora. KVM funkcija (keyboard, video, mouse) je iznimno korisna funkcija i prva takva na jednom monitoru. U teoriji možete spojiti do dva računala na monitor putem video veze i kontrolirati ih jednim setom miša i tipkovnice koji su spojeni na monitor.

Kako to u praksi izgleda možete vidjeti na gornjem videu. Korisnik može putem USB-B veze imati spojeno računalo, a putem USB-C veze prijenosnik i lagano prebacivati između jednog i drugog računala putem KVM funkcije, a za oba koristiti istu tipkovnicu i miša. Ujedno, preko USB-C veze možete spojiti i svoj pametni telefon ili pak tablet na ovaj monitor. Kao dodatna korist KWM switchu su i Picture-in-Picture ili Picture-by-Picture funkcije koje ovaj monitor posjeduje.

OSD meni se kontrolira putem malenog joysticka straga, a intuitivan je i brz kod korištenja. Nudi brzi pristup ulaznom meniju, podešavanju glasnoće, izboru preddefiniranog profila slike, i Black Equalizeru. Puni meni otvaramo pritiskom na sredinu kada nam se otvaraju Settings, KWM, Game Assiste i Power mogućnosti. Game Assist uključuje Game Info (Timer, Counter i Refresh Rate), Crosshair (nišan), Dashboard (live podaci o temperaturama, brzinama vrtnje ventilatora itd.), te Display Alignment opcija. Settings funkcija je glavni meni za podešavanje svih opcija monitora, a to uključuje Gaming meni s Black Equalizer, Super Resolution, Display Mode, Overdrive i AMD FreeSync funkcijama. Super Resolution opcija izoštrava slike niže rezolucije, Display Mod opcija daje mogućnost izbora Full (16:9) ili Aspect (1:1) slike. Gamerima zanimljivi Overdrive nudi tri opcije Picture Quality, Balanced i Speed što su zapravo drugi nazivi za vrijeme odziva (2, 1 i 0,5 milisekundi). AMD FreeSync Premium opcija je kao što znamo opcija varijabilne stope osvježenja slike a ovaj monitor podržava od 48 do 170 Hz uz LFC kompenzaciju ispod 48 Hz.

 

gigabyte_m28q_7 gigabyte_m28q_8

U podmeniju Picture možemo izabrati Standard ili jedan od ostalih preddefiniranih modova prikaza slike – FPS, RTS/RPG, Movie, Reader, sRGB, Custom 1 do 3. U Custom meniju možemo mijenjati sve relevantne parametre – osvjetljenje, kontrast, živost boja, oštrinu, gammu, temperaturu boja, tu je low blue light opcija, DCR (podešavanje optimalnog kontrasta), Senseye Demo (live prezentacija starih i novih postavki, ekran podijeljen na pola). Ostatak funkcija menija je poprilično standardan s Display, PIP/PBP, System, Language, Save Settings i Reset all funkcijama.

gigabyte_m28q_9 gigabyte_m28q_10

Monitor na sebi ima jedan 3,5-milimetarski utor za spajanje slušalica, dva HDMI 2.0 porta, jedan Display Port 1.4b, jedan Type-C port, jedan USB Type B port (upstream), dva USB 3.0 Type A porta i port za napajanje. AC/DC adapter dolazi zasebno i izlazne snage je oko 65 W. Monitor u radu troši do maksimalnih 58 W (30 W tipično), a napojni se adapter ne zagrijava previše. Infracrvenim smo termometrom izmjerili oko 38°C temperaturu površine. U standbyu monitor troši oko 0.5 W, a u Off modu 0.3 W.