gigabyte_x570_aorus_pro_1 gigabyte_x570_aorus_pro_2

Nakon kraće pauze od X570 matičnih ploča, u lab nam je sletjela Gigabyteova X570 AORUS PRO koja donosi nenametljiv dizajn, uz dobru opremljenost i napojnu jedinicu spremnu za nadolazećeg 16-jezgrenog Ryzena. Oprema je solidna pa tako ploča ima solidnu ALC1220 audio jedinicu, Intelov Gigabitni LAN konektor s cFosSpeed softverskom podrškom, tu su dva M.2 konektora s hladnjacima, interni USB 3.1 konektor, te Type A i C USB 3.1 portovi na stražnjem I/O panelu. Prva je ovo Gigabyteova X570 ploča koju testiramo, pa pogledajmo što sve nudi i kakve su joj performanse.

gigabyte_x570_aorus_pro_3

Ploča dolazi u standardnom pakiranju, a relativno siromašan bundle se sastoji od:

  • Kratkog instalacijskog vodiča
  • Uputa za instalaciju i korištenje
  • 4x SATA 6 Gbps kabela
  • RGB kabela
  • Vijka i odstojnika za M.2
  • Medija s upravljačkim programima i aplikacijama
  • Gigabyte naljepnice za kućište i G connector pamfleta

gigabyte_x570_aorus_pro_4

Gigabyte je odabrao smireniji pristup dizajna ove matične ploče, koja je kompletna u sivo crnim tonovima. Čak su i broj RGB LED-ica sveli na minimum, dovoljno da ova ploča bude potpuno “stealthy”. Nama se sviđa ovakav pristup i smatramo da je cjelokupni izgled ove ploče vrlo dobar. Raspored elemenata na ploči ATX dimenzija (30,5 x 24,4 cm) je uobičajen, s dobro posloženim layoutom pa tu nismo našli nikakve veće zamjerke, Pazilo se i na raspored M.2 socketa pa je svaki iznad PCIe x16 slota, što znači da ih kartice uobičajene dual slot debljine neće prekrivati. To je vrlo bitno za hlađenje.

gigabyte_x570_aorus_pro_5

Hlađenje je na X570 pločama vrlo bitan faktor, a Gigabyte je ovdje odradio odličan posao. Kao prvo, na glavnom je dijelu VRM-a hladnjak sastavljen od aluminijskih limova za bolju disipaciju, a drugo, s punim je aluminijskim hladnjakom na vrhu, spojen toplovodnom cijevi za bolji transfer topline. Isto tako, na čipsetu koje se više zagrijava, postavljen je niski ali dosta masivni hladnjak, s malenim ventilatorom. Ventilator je u svim režimima rada tih i nije nametljiv kao na primjerice ASRockovim pločama. Uz to, dva su aluminijska hladnjaka na svakom od M.2 socketa.

gigabyte_x570_aorus_pro_6 gigabyte_x570_aorus_pro_7

Gornji je lijevi dio ploče kao i uvijek rezerviran za socket oko kojega je napojna jedinica. Kada skinemo plastični pokrov stražnjih I/O portova, vidimo dosta praznog prostora, koji je takav mogao i ostati pa bi hlađenje bilo još efikasnije nego što jest. VRM hladnjak je vrlo masivan i sposoban, a posebno nam se sviđa dio koji je sastavljen od aluminijskih limova koji su znatno efikasniji od jednog komada aluminija. Gigabyte je između hladnjaka i integriranih MOSFET-a postavio Lairdov termalni podložak, koji poboljšava kontakt i prijenos topline.

gigabyte_x570_aorus_pro_8

Gigabyte se hvali dovoljno robusnom napojnom jedinicom za nadolazeći šesnaest jezgreni Ryzen 9 3950X. Jedinica je službeno 12 + 2 fazna, a zapravo je 6×2 (CPU) + 2 (SoC). Dvanaest je IR3552 (40A) integriranih MOSFET-a, šest dublera faza IR3599, a PWM kontroler je IR35201. Napajanje SoC-a je izvedeno s odvojenim ON Semi low i high side MOSFET-ima. Ovakva je konfiguracija sasvim dovoljna za 16-jezgreni procesor, a pri tom bi bilo zanimljiv vidjeti kako će se ponašati prilikom overclockinga. U našem se testu s 12-jezgrenim 3900X nosila bez problema i prilikom overclockinga, a temperatura VRM-a nije prelazila 70°C.