gigabyte_x670_aorus_elite_ax_0

Vraćamo se recenzijama X670 ploča, a ovaj put su na redu dvije Gigabyteice. U unboxing videu objavljenom ranije, mogli ste vidjeti kako izgledaju i kakvu opremu donose, a danas ćemo se malo detaljnije pozabaviti njima. X670E Aorus Master je moćna ploča koja je samo jedan korak ispod najskuplje Xtreme verzije. Donosi moćnu 16+2+2-faznu napojnu jedinicu opremljenu 105-amperskim power stageovima, napredno rješenje hlađenja i mnoštvo druge opreme. X670 Aorus Elite AX je model bez onog E sufiksa u imenu čipseta, što znači da ima manje PCIe 5.0 tehnologije na sebi. Usprkos tome, donosi i ona solidnu količinu ostale opreme i dobru VRM jedinicu.

Unboxing video pokazuje sadržaj pakiranja obje ploče, njihov izgled te na kraju usporedbu jedne pored druge. Ploče su standardno pakirane, na kutijama se nalaze detaljna objašnjenja što donose od tehnologija i opreme, a ploče su dobro zaštićene unutar njih. Aorus Master ima jasno bogatiji bundle, a on se sastoji od:

 • set Aorus naljepnica
 • Aorus samoljepljivi bedž za kućište
 • pamflet o štednji papira (upute za korisnike su sve online)
 • WiFi antena s magnetnim postoljem
 • G-konektor za prednji panel
 • dva temperaturna senzora
 • mikrofon za AI noise cancellation
 • dvije Velcro vezice za kabele
 • ARGB adapter i ARGB produžni kabel
 • 4x SATA kabela

gigabyte_x670e_aorus_master_1

X670E Aorus Master ploča je kao što smo rekli samo jedan korak ispod najmoćnijeg Xtreme modela, a ploča dolazi u proširenom E-ATX formatu dimenzija 30,5 x 26,9 centimetara. Zbog silne je količine metala na sebi vrlo teška. Osim masivnih hladnjaka na gornjoj strani, ima i metalnu ploču za učvršćivanje konstrukcije i disipaciju topline i s donje strane. Po pitanju je dizajna vrlo decentna s crno-sivim tonovima, a na pokrovu stražnjih I/O portova ima i elegantno RGB osvjetljenje koje je jasno moguće i isključiti. Da je ploča šira od uobičajenog formata vidi se po poziciji DIMM utora, tj. koliko mjesta ima na desnoj strani do ruba.

gigabyte_x670e_aorus_master_2

Layout, tj. raspored elemenata na ploči je dobar. Sve bitno je postavljeno uz rubove i do svega se lako dolazi. Istina, većina ploče je pokrivena masivnim hladnjacima, pa je sve ostalo i trebalo razmjestiti okolo. Na VRM jedinici se nalaze dva velika hladnjaka koji odlično odrađuju svoj posao. Lijevi je napravljen od spojenih limova, te je proširen i kao pokrov stražnjih I/O portova, a dva su hladnjaka spojena debelom toplovodnom cijevi promjera osam milimetara. Ispod njih je masivni hladnjak na prvom M.2 slota, pa jedan široki hladnjak za tri niža M.2 slota, te naposljetku veći hladnjak na dva X670 čipa.

gigabyte_x670e_aorus_master_3 gigabyte_x670e_aorus_master_4

Ispod masivnih hladnjaka se nalazi VRM jedinica, posložena u klasično L oko AM5 socketa. Gigabyte koristi vrlo sličan, ali opet mrvicu drugačiji mehanizam za pričvršćivanje procesora. Ipak, odlično je i ovaj napravljen i puno je kvalitetniji od Intelovog notornog rješenja za Alder Lake procesore.

Procesor i ploča jasno podržavaju DDR5 memoriju maksimalno do DDR5-6600 (OC), i to 128 GB (32 GB po DIMM utoru). Podržani su AMD EXtended profili za overclocking (EXPO) i u principu ne morate ići dalje od 6.000 Mbps modula kao što smo već ranije objašnjavali. Gigabyte se potrudio i dodatno zaštitio vodove oko DIMM slotova, tj. izolirao ih od ostatka PCB-a. Oko DIMM slotova se nalaze tri 4-pinska konektori za ventilatore i pumpe vodenih hlađenja, RGB headeri (njih tri), LED dijagnostika, 24-pinski konektor ojačan metalom, još dva 4-pinska konektora za ventilatore, USB 3.2 interni port, LED-ice za POST dijagnostiku (VGA, CPU, BOOT i DRAM), te dva konektora za eksterne temperaturne senzore.

gigabyte_x670e_aorus_master_5 gigabyte_x670e_aorus_master_6

VRM jedinica je posložena u standardni L oblik oko socketa, a sastoji se od 16+2+2 faze. Glavnih 16 faza za Vcore su 105-amperski integrirani MOSFET-i (Renesasovi RAA22010540 power stageovi), dok su dvije SoC faze izvedene s 90-amperskim (ISL99390), a dvije faze za iGPU i memorijski kontroler s druga dva 90-amperska PS-a (ISL99390). VRM jedinica je izvedena u Twin varijanti, ili ono što Asus zove Teamed up, a to znači da svaki kanal RAA229620 PWM kontrolera kontrolira po dvije faze.

Sve to hlade dva masivna hladnjaka spojena debelom toplovodnom cijevi i zadržavaju temperaturu VRM-a na pristojna 62°C. Veći je hladnjak izveden po principu spajanja tankih aluminijskih limova (Fins-Array III), dok je manji napravljen od punog bloka aluminija. Dva su hladnjaka presvučena NanoCarbon premazom.

gigabyte_x670e_aorus_master_7 gigabyte_x670e_aorus_master_8

Ploča je napravljena od 8-slojnog PCB-a i dvostruke količine bakrenih vodova (dvostruke u odnosu na neke starije standarde), a s donje strane je pokrivena velikom metalnom pločom dvostruke uloge. Prva je da odvodi toplinu s VRM elemenata na donjoj strani za što služe i termalne podloške, a druga da ojača konstrukciju ploče zbog silne težine hladnjaka na gornjoj strani. Sve termalne podloške na ploči su kapaciteta 12W/mK. Ploča je kao i hladnjaci pokrivena NanoCarbon premazom.

gigabyte_x670e_aorus_master_9

Na donjoj se strani ploče nalazi audio jedinica koja je napravljena oko nešto starijeg Realtekovog ALC1220-VB CODEC-a, oko kojega su smješteni i audio kondenzatori. Sa softverske strane tu je podrška za DTS: Ultra. Na dnu se nalaze uobičajeni konektori i headeri, a treba spomenuti dva USB 3.2 Gen 1 interna headera i tri 4-pinska konektora za ventilatore. LAN kontroler na ovoj ploči je Intelov poznati 2,5-gigabitni. Na ploči se nalazi i jedan PCIe x16 slot s podrškom za PCIe 5.0 tehnologiju, te dva PCIe x16 slota koji su zapravo PCIe 4.0 x4 i PCIe 3.0 x2 slotovi.

gigabyte_x670e_aorus_master_10

Storage opcije uključuju četiri M.2 socketa. Prva dva su po PCIe 5.0 x4 standardu i kontrolirana od strane procesora, s druga dva (od vrha prema dnu) su PCIe 4.0 x4 i kontrolirana od strane čipseta.  Svi podržavaju 22110 format uređaja, a novost je da prvi podržava i novi 25110 format. U tom novom formatu će dolaziti neki PCIe 5.0 NVMe SSD-i i dobra stvar je da ih ova ploča podržava. Svi M.2 socketi imaju i donje i gornje hladnjake s termalnim podloškama. 6-gigabitnih SATA portova je šest i svi su horizontalno postavljeni s desne strane ploče.

gigabyte_x670e_aorus_master_11 gigabyte_x670e_aorus_master_12

Gigabyte je za razliku od Asusa čipset čipove grupirao zajedno i postavio na njih veliki aluminijski hladnjak ispod kojih je izmjerena temperatura od oko 57°C. Na ovom dijelu ploče se nalazi i jedna tipka koja je primarno za Reset, ali možemo ju koristiti i kao RGB prekidač, Direct to BIOS tipku ili tipku za ulazak u Safe Mode (podesivo unutar UEFI sučelja). Tu se nalaze i dva horizontalno postavljena 4-pinska konektora za ventilatore, što znači da ih je na ploči ukupno deset. Kontroliramo ih uz pomoć Smart Fan 6 funkcije. Tu je i konektor za senzor ambijentalne buke koji pomaže prilagođavati krivulju rada ventilatora.

Stražnji I/O panel je bogat opcijama, a sastoji se od:

 • 1 x Q-Flash Plus tipka
 • 2 x SMA konektora za antenu (2T2R)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI 2.0 port
 • 1 x USB Type-C port (DisplayPort), with USB 3.2 Gen 2 podrškom
 • 1 x USB Type-C port, s USB 3.2 Gen 2×2 podrškom
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A porta (crveni)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta
 • 2 x USB 2.0/1.1 porta
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optički S/PDIF Out konektor
 • 2 x audio jacka

Na ploči se nalazi sasvim dovoljan broj USB 3.2 Gen 2 portova (nekoliko Type A i jedan Type C), te jedan Type C Gen 2×2. Konkurent Asus je s ugradnjom Thunderbolt 4 čipa otišao korak dalje i tu Gigabyte ipak malo zaostaje. Za WiFi povezivost je tu standardni Intelov AX210 modul s WiFi 6E i Bluetooth podrškom.

gigabyte_x670e_aorus_master_13 gigabyte_x670e_aorus_master_14

Jedina rasvjeta na ploči se nalazi na pokrovu stražnjeg I/O-a, tj. aluminijskom hladnjaku i to je elegantno izveden logo koji se vrti u različitim bojama. Jasno, sve je moguće i kontrolirati uz pomoć RGB Fusion softvera, a k tome možemo dodati i pet vanjskih traka koje spajamo na interne headere.

gigabyte_x670e_aorus_master_17 gigabyte_x670e_aorus_master_18

gigabyte_x670e_aorus_master_19

Gigaybte Control Center je nova glavna aplikacija uz pomoć koje instaliramo drivere i aplikacije, kontroliramo i rasvjetu i ventilatore i performanse ploče. Gigabyte se konačno potrudio i napravio moderniji softver u kojem su već dugo zaostajali za konkurencijom. RGB Fusion je dio uz pomoć kojeg upravljamo rasvjetom, Fan Control ventilatorima, a Performance dio služi za automatski overclocking ili pak prilagodbu taktova procesora, napona i snage, takta memorije, ali i pregled statusa parametara hardvera. Uz to Gigabyte nudi i uobičajeni Smart Backup.

gigabyte_x670e_aorus_master_20 gigabyte_x670e_aorus_master_21

gigabyte_x670e_aorus_master_22 gigabyte_x670e_aorus_master_23

gigabyte_x670e_aorus_master_24 gigabyte_x670e_aorus_master_25

UEFI sučelje nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na prethodne modele, no to zapravo i nije bilo potrebno. Sučelje je pregledno, vrlo brzo i bogato opcijama. Nema ih možda kao na ROG pločama, no sve ono osnovno za overclocking je tu, čak i za onaj ekstremni. Naravno, puno je opcija za tweakanje, sve što su novi Ryzeni donijeli. Problem je što je za sada BIOS moguće nadograditi jedino putem bootabilnog USB-a u flash.nsh aplikacije, pa će to biti problem za manje iskusne korisnike.