gb_z370_g7_6

Gigabyte se hvali sa “server class” napojnom jedinicom koja uključuje oba digitalna PWM kontrolera, Intersilove 60-amperske Smart Power jedinice, “server level” prigušnice i solid kondenzatore. Sve je to dovoljno za napajanje 95-wattnih procesora, a mnoštvo prostora je ostavljeno i za overclocking. Gigabyte se također hvali i s Turbo B-clock generatorom takta, koji ima mogućnost promjene frekvencije od 90 pa sve do 500 MHz. Hlađenje napojne jedinice je robusno i dobro odrađuje svoj posao, no pri overclockingu ipak preporučujemo omogućavanje strujanja zraka preko hladnjaka i napojne jedinice, jer se ista dosta zagrijava.

gb_z370_g7_7

Odmah do memorijskih utora su smještena dva 4-pinska konektora za ventilatore, a sami su memorijski utori osvijetljeni u sklopu Fusion RGB LED rasvjete kompletne ploče. Desno od DIMM utora se nalaze tipke za OC i Power, tu su i CMOS Switch te CMOS Reset tipke, WRGB i GDV konektori, XMP osvjetljenje, zatim osvijetljena promjenjiva pločica uz sami rub, još jedan 4-pinski konektor za ventilator, interni USB 3.1 utor, te interni USB 3.0 utor kojeg kontrolira Realtekov čip. Ploča inače ima još dva ASMedijina USB 3.1 kontrolera za stražnji I/O.

gb_z370_g7_8

Audio jedinica koja se smjestila na samom donjem lijevom rubu ploče na odvojenom dijelu PCB-a ugošćava Realtekov ALC1220 8-kanalni CODEC, koji ima potporu u obliku poznatog Sabreovog ESS9018Q2C DAC-a  koji donosi dinamički raspon od 121 dB (DNR), podršku za Hi-res muziku (32 bit, 384 kHz PCM) i Super Low THD+N (Total Harmonic Distortion plus Noise, -115 dB). Za kvalitetnu se struju brinu WIMA audio kondenzatori, uz neovisno Texas Instrumentsovo analogno operacijsko pojačalo (LE49720). Uz standardno pozlaćene kontakte na audio jackovima, dobar zvuk je time zagarantiran. U to smo se i uvjerili spajanjem naših Cambridge Soundworks 5.1 zvučnika, ali i raznih modela slušalica za koje je rezervirano i posebno pojačalo s automatskom detekcijom impedancije. Za softversku je stranu priče zaslužan Creative Sound BlasterX 720°.

I mrežni je dio priče malo kompleksniji. Ploča ima dual gigabit LAN setup – Killer E2500 + Intel I219V. Uz pomoć Killer Control Centera se automatski može prioritizirati promet (aplikacije, web) ali i alocirati količinu propusnosti za svaku pojedinu aplikaciju. E2500 nudi dobre performanse kod online gaminga, a I219V smanjuje overhead procesora i donosi Jumbo Frame podršku za veće pakete prometa. Oba su kontrolera, tj. portovi zaštićena i ESD i Surge zaštitnim komponentama.

Na ovom dijelu ploče se nalaze i tri pojačana PCIe x16 konektora koji dolaze s podrškom za 3-way Crossfire i 2-way SLI u kombinaciji x8 + x8 + x4. U punoj x16 brzini radi samo prvi slot. Iznad i između slotova su smještena i dva PCIe x1 slota.

Ipak, ne možemo pričati o PCIe slotovima, a ne spomenuti M.2 slotove s kojima dijele resurse. Tri su M.2 slota, od čega su dva dužine 22110 i s podrškom za SATA i PCIe x4, a jedan 2280 ima samo podršku za PCIe x4. Upravo 2280 dijeli resurse s PCIe x4 slotom (zadnjim x16), kojem se brzina spušta na x2 ako je M.2 socket u upotrebi. Ujedno, treba pripaziti i na PCIe x1 slotove, od kojih donji dijeli resurse sa SATA3_1 konektorom.

gb_z370_g7_9

Donji je dio ploče ispunjen s različtim konektorima i elementima, a oni najzanimljiviji su LED dijagnostika, konektor za LED trake, tri 4-pinska za sistemske ventilatore, front panel konektor itd. Za nadzor se ventilatora na ploči kao i do sada brine Smart Fan 5 koji je integriran u UEFI, ali dolazi i u obliku aplikacije za operativni sistem. Na ploči se nalazi devet temperaturnih senzora, 8 konektora za ventilatore i vodenu pumpu, a tu su i dodatni konektori za eksterne temperaturne senzore. Z370 čipset je pokriven s niskim ali širokim hladnjakom koji je osvijetljen i jedna je od višestrukih zona osvjetljenja RGB Fusiona. Ploča je premrežena LED-icama i zapravo je gotovo cijela osvijetljena, a za one koji to ne vole dobra je vijest da se sve skupa može kompletno isključiti. Z370 čipset je napravljen u 22 nm proizvodnom procesu, TDP mu je 6 W, a za komunikaciju je zadužena 8 GT/s DMI3 sabirnica – dakle sve kao i kod Z270, a tu sličnosti ne prestaju jer je riječ o praktički identičnim čipovima.

gb_z370_g7_11 gb_z370_g7_10

Stražnji su I/O portovi uobičajeni za ploču ovoga segmenta:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
  • 1x DisplayPort
  • 1 x HDMI port
  • 5 x USB 3.1 Gen 1 ports
  • 1 x USB Type-C port, with USB 3.1 Gen 2 support
  • 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A port (red)
  • 2 x RJ-45 ports
  • 1 x optical S/PDIF Out connector
  • 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)

Zanimljivo je kako su i video konektori pozlaćeni, a žuta dva USB konektora imaju DAC-UP 2 podršku, tj. pogodni su za korištenje s VR naočalama, slušalicama, eksternim diskovima itd. SATA konektora je šest, svi su horizontalni i svi su po SATA III standardu. Gigabyte je ovdje odustao od SATA Express i U.2 utora poznatih iz prošle generacije Gaming 7 ploče.

gb_z370_g7_17 gb_z370_g7_19

gb_z370_g7_20 gb_z370_g7_18

gb_z370_g7_21 gb_z370_g7_22

UEFI sučelje je tipično za Gigabyte, a s obzirom na to da je ovo ipak top model, malo je bogatije s opcijama za tweaking. Sučelje je relativno jednostavno za korištenje i dovoljno je brzo. Opcija za overclocking je mnoštvo, a i raspoloživi naponi su vrlo izdašni. Uz to, ploča nudi i automatske opcije za overclocking, a za i7-8700K nam je ponudila maksimalnih 5.0 GHz, na kojih je procesor i vrlo stabilno i sretno kuckao.

Sa softverske je strane ova ploča također solidno opremljena uz poznati Gigabyteov softver za kontrolu ploče i svih njenih mogućnosti APP Center, a dodatno su tu i Sound Blaster X 720° softver za zvuk sa Scout Radar i Scout Mode dodacima, zatim Smart Fan 5 za kontrolu hlađenja, XSplit Gamecaster + Broadcaster (12 mjesečna licenca itd.). Kontrolu sveobuhvatnog osvjetljenja možemo vršiti putem UEFI sučelja, ali i aplikacije u operativom sustavu, a efekti su razni –Pulse, Music, Color Cycle, Static, Flash, Random, Wave, Double Flash, Demo, CPU Usage, CPU Temperature itd.

gb_z370_g7_12a

I za kraj opisa samo kratka crtica o testnom procesoru. Riječ je o Core i7-8700K modelu, koji donosi šest fizičkih jezgri s podrškom za Hyper Threading, pa ih ima dvanaest logičkih. Osnovna radna frekvencija je 3.7 GHz, a maksimalni turbo takt na jednoj jezgri je 4.7 GHz. TDP je 95 W, a Intel Smart Cache je kapaciteta 12 MB. Procesor ima memorijski kontroler koji podržava dva kanala DDR-a 4 brzine 2.666 MHz. Procesor ima i integriranu grafiku, a malo više detalja ćemo donijeti u zasebnoj recenziji.