raijintek_metis_evo_12

Iznad napajanja je smješten kavez na koji stane jedan 2,5-inčni disk, i u njega još dva 3,5-inčna. Osim u kavez, na dno je kućišta moguće ugraditi još jedan 2,5-inčni disk umjesto ventilatora. Sasvim dovoljno za ovakvo maleno računalo. Čelično kućište debljine 0.8 milimetara (SPCC) zadovoljavajuće je čvrstoće i kada skinemo aluminijski poklopac, kojeg drže samo četiri vijka. Vrlo dobro je obrađeno, i potpuno je u crnoj boji.

raijintek_metis_evo_13

Uz kućište dolaze i slikovne upute, svi potrebni vijci, ploča/prilagodnik za SFX napajanja, plastične vezice, ali i samoljepljive trake koje možemo zalijepiti na aluminijski poklopac i tako zatvoriti (filtrirati) ulaz prašine između staklenih stranica i kućišta.

raijintek_metis_evo_14

Nakon skidanja aluminijskog poklopca, moguće se s unutarnje strane prednje stranice skinuti nosač na kojeg je moguće montirati 120, 140 ili 200-milimetarske ventilatore. Osim njih, moguće je ugraditi 200-milimetarske radijatore vodenih hlađenja, zajedno naravno s ventilatorima – zgodno i praktično.

raijintek_metis_evo_15 raijintek_metis_evo_16

U kućište smo ugradili našu standardnu SFF platformu – Asusovu Mini-DTX Crosshair VIII Impact matičnu ploču baziranu na X570 čipsetu, na kojoj nalazio Ryzen 5 3400G procesor i tvornički hladnjak koji na ovu ploču ne sjeda po defaultu, nego smo morali ukloniti vanjski okvir. Memorija je bila Kingstonova HyperX Fury u kombinaciji 2x 8GB i takta 3.733 MHz. Grafička kartica je kao i ranije bila Asusova RX550 4GB.

raijintek_metis_evo_17 raijintek_metis_evo_18

Kako bi dodatno začinili test isprobali smo i Raijintekov Delos RBW hladnjak koji ima čak tri 92-milimetarska ventilatora i čiju će te zasebnu recenziju čitati uskoro. Uz to, isprobali smo i kako se mijenjaju temperature s usisnim ventilatorom i bez njega, za što nam je poslužio Noctuin tanki NF-A12x15 PWM ventilator promjera 120 milimetara.

raijintek_metis_evo_19

Sve smo složili i pustili zu pogon, a ovo se plavo kućište odlično uklopilo u prostor. Tko nije ljubitelj plave, Raijintek ga nudi i u crnoj, srebrnoj, bijeloj, crvenoj i ružičastoj izvedbi. Zanimljivo, s AMD referentnim procesorom smo izmjerili buku od 41,2 dB na 50 centimetara od kućišta, a s Delosom je buka bila malo viših 42,3 dB. Naravno, ovo kućište ne blokira zvukove pa je povišena buka i očekivana.

raijintek_metis_evo_amd_1 raijintek_metis_evo_amd_2 raijintek_metis_evo_amd_3

AMD stock

raijintek_metis_evo_delos_1 raijintek_metis_evo_delos_2 raijintek_metis_evo_delos_3

Delos RBW

Kao što smo napisali, mjerili smo performanse s dva hladnjaka, a iznad su dobiveni rezultati. U oba je slučaja Noctuin ventilator bio uključen, a s njim isključenim temperature su rasle za par stupnjeva. Prosječni takt je nešto niži s AMD hladnjakom, a vršna temperatura od 92,3°C ne ulijeva baš povjerenje u dugotrajan stabilan rad. Jasno je, na usisu bi trebao biti puno jači ventilator. I temperatura čipseta matične ploče je vrlo visoka, a i grafička se kartica dosta zagrijava. Kada prijeđemo na Delosa vidljiv je viši prosječni takt od gotovo 100 MHz, te temperatura procesora koja se je 75,5°C. Iznenađuje ipak nešto viša temperatura čipseta kao i grafičke kartice. Ukupno gledajući, Delos je naravno bolje, premda nešto malo bučnije rješenje, ali za optimalne temperature ipak je potrebno napraviti još bolje strujanje zraka u kućištu.

raijintek_metis_evo_20

Posebnost ovakvog kućišta je što ga je moguće osvijetliti s obje strane te tako izložiti komponente pogledu. Osim RGB LED traka kroz zatamnjene se stranice vide i osvijetljeni elementi na matičnoj ploči, ali i lijepo osvijetljen Delos RBW hladnjak. Naravno, tko nije ljubitelj osvjetljenja može izabrati ALS verziju, koja je potpuno zatvorena u aluminij.

raijintek_metis_evo_21

Raijintek Metis Evo je zanimljivo i lijepo dizajnirano SFF kućište, koje nudi visoku funkcionalnost prostora. Riječ je o kućištu visokog protoka zraka i šteta je zapravo što ne dolazi s tvornički ugrađenim ventilatorom. Ako je CoolerMaster mogao u svoje H100 kućište mogao ugraditi 200-milimetarski ventilator, mogli su i oni. Vjerojatno računaju na to da će korisnici iskoristiti mogućnost ugradnje radijatora vodenog hlađenja, no cijena Metisa Evo je ipak malo previsoka da bi došao tvornički bez ijednog ventilatora. Na domaćem se tržištu kreće između 900 i 1.100 kuna, a  u njemačkoj mu je cijena oko 130 €. Ono što nam još fali za ovaj isznos je USB 3.2 port.

No na kraju, riječ je o vrlo zanimljivom proizvodu, elegantno dizajniranom i kvalitetno napravljenom. Eleganciju dižu aluminijski poklopac, i dvije staklene stranice. Uz to ima vrlo prostranu i svestranu unutrašnjost koja može primiti i jače komponente. Samo je ipak potrebno osigurati bolji protok zraka. Metis Evo svakako možemo preporučiti za SFF buildove gdje je potrebna visoka protočnost zraka.