Opis

sonos_roam_2

Iz američkog Sonosa nam je na test stigao njihov prijenosni Roam zvučnik, te uz njega i Roam bežični punjač. Sonos je tvrtka koja je na tržištu prisutna već 19 godina, a najpoznatiji su po multi-room sistemima zvučnika. Roam je njihov najnoviji proizvod i prvi takav svoje vrste. Riječ je o prijenosnom zvučniku namijenjenom vanjskoj upotrebi koji ima IP67 certifikat otpornosti na vodu i prašinu. Pravi je to dakle avanturist kojeg možete ponijeti svugdje sa sobom.

sonos_roam_3 sonos_roam_4

Roam dolazi u kutiji debelih stijenki napravljenih od recikliranog kartona unutar koje je odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja. Zvučnik se nalazi u zasebnoj platnenoj vrećici koja će dobro doći kod transporta, tako da ga ne pogrebemo kad ga spremamo primjerice u torbu. Uz zvučnik, tu je i USB Type A ti USB Type C kabel za punjenje te upute za instalaciju i informacije u proizvodu. Kabel ima Type C konektor L tipa koji ne strši previše iz uređaja, a dovoljno je dugačak. Baterija Roama će se u ovisnosti o izvoru brže ili sporije puniti, a na 2 A to traje oko sat i pol.

sonos_roam_5

Uređaj je napravljen od gumiranog dna i vrha, metalne mrežice s prednje strane i plastičnog tijela. Dimenzije su mu 16,8 x 6,2 x 6 centimetara, a masa mu je 430 grama. Vrlo je robustan i odlično sklopljen. Kako je uređaj namijenjen vanjskoj upotrebi, tako je bitno da je zaštićen i od vanjskih elemenata. Osim što je vrlo robustan, čvrst i otporan na padove, zvučnik ima i IP67 certifikat koji mu jamči izdržljivost od pola sada u vodi dubine 1 metar. Ujedno, odlično je zaštićen i od prašine. To znači da ga bez brige možete ponijeti na izlet, kampiranje, planinarenje, na plažu ili npr. na Jarun na roštiljanje. Potpuno napunjena baterija će pri tome izdržati oko 10 sati na nekoj srednjoj razini glasnoće. Ako vam se ne sviđa u ovoj crnoj izvedbi (Shadow Black), znajte da dolazi i u bijeloj (Lunar White), a u obje je u mat finišu.

sonos_roam_6

Tijelo kao što vidimo nije potpuno zaobljeno, nego je trostrano. Prednju stranu čini metalna mreža iza koje su zvučnici. Na mrežici se nalazi Sonos logo, lijevo od kojega je bijela LED-ica koja označava da je uređaj uključen (aktivan ili u standbyu). Na dnu mrežice je crvena LED-ica koja označava da je punjenje baterije u tijeku. Zanimljivo je što je riječ Sonos palindrom ili obrtaljka pa se jednako čita s koje god strane ju pogledamo, tj. kako god uređaj okrenemo.

Ostale dvije strane uređaja čini plastično tijelo. Na “donjoj” strani se nalaze četiri gumirane nožice tako da Roam može stajati i vodoravno. Na jednom od bokova se nalazi tipka uključivanje i isključivanje zvučnika te za prebacivanje u Bluetooth mod rada. Bluetooth se i automatksi aktivira kada nema WiFi-a u blizini., Do tipke je i Type C utičnica za punjenje baterije preko kabela (15 W, 5V, 3A).

sonos_roam_7

Spomenuli smo da Sonos Roam ima i Bluetooth i WiFi vezu. U prvom načinu rada (kada je mreža nedostupna), Roam ima funkciju klasičnog bluetooth zvučnika koji služi za streaming zvuka s primjerice mobilnog telefona na kojem gledate video putem Youtubea ili slušate neku radio stanicu. Ujedno, preko Bluetootha možemo iskoristiti i Trueplay tuning opciju koja automatski mjeri kako se zvuk odbija od zidova prostorije u kojoj se Roam nalazi i automatski prilagođava zvuk tome.

sonos_roam_8

Ono gdje Roam postaje puno korisniji i pametniji je kada je spojen na WiFi mrežu. Tada je osim navedenih funkcija kompatibilan i s Apple AirPlay 2 standardom, zatim s Amazon Alexa ili Google Assistantom, a preko Sonos aplikacije za Windows, Android i iOS može puštati lokalne ili globalne radio stanice, vašu kolekciju muzike, ali i upariti se s ostalim Sonos zvučnicima koje imate u kući. U grupi zvučnika može puštati glazbu kao i ostali zvučnici, ali i koristiti opciju Sound Swap koja prebacuje zvuk s Roama na najbliži Sonosov zvučnik u grupi.

Sonos je poznat po tzv. multi room sistemima i u ponudi imaju mnoštvo zvučnika za kuću (One, One SL, Five itd.), zvučnika za vrt ili vanjski dio kuće (Move) ili pak zvučnika za televizore (Arc i Beam). Svi oni mogu biti dio istog sustava i kontrolirani preko Windows aplikacije Sonos S2. Uz zvučnike, nude i pojačala za pasivne zvučnike (Sonos Amp), streaming interface/zone player (Port) i subwoofer (Sonos Sub).

sonos_roam_9 sonos_roam_10

S donje se strane uređaja nalazi gumirana površina ispod koje je zavojnica za bežično punjenje baterije kompatibilno s Qi standardom. Možemo koristiti bilo koji Qi punjač ili Sonosov o kojem ćemo više na sljedećoj stranici. Na vrhu ili lijevom boku (u ovisnosti kako je orijentiran Roam), nalazi se gumena površina s kontrolama za jačinu zvuka (+/-), Play/Pause tipka i tipka s LED-icom za uključivanje i isključivanje mikrofona.

Play/Pause tipka osim tih funkcija služi i za pozivanje iz Sleep moda u koji automatski ode. Kada vam se baterija isprazni nemojte biti u čudu ako zvučnik ne proradi odmah čim ga spojite na punjač – potrebno je određeno vrijeme punjenja da bude spreman za upotrebu. Dvostruki pritisak na Play/Pause tipku će aktivirati Skip funkciju (prelazi na sljedeću pjesmu), a trostruki pritisak za redom aktivira Replay, tj. ponovnu reprodukciju prethodne pjesme. Tipka za mikrofon također ima dvostruku funkciju – osim uključivanja i isključivanja mikrofona, dugo pritisak na nju aktivira Voice asistenta (push-to-talk), dok ste spojeni na WiFi.

sonos_roam_exploded

U Roamu se nalaze dva zvučnika ili drivera – jedan bas srednjetonac i jedan visokotonac, a tu su i dva pojačala klase H. Unutar kućišta, osim toga nalazi se i WiFi + Bluetooth modul (802.11ac, dual band, Bluetooth 5.0), s pripadajućom antenom i podrškom za NFC protokol uz pomoć kojeg uparujemo aplikaciju na mobilnom telefonu i zvučnik. Tu je i quad core procesor baziran na A-53 arhitekturi takta 1.4 GHz, 1GB radne SDRAM memorije i 4GB skladišne. Jasno, tu je i ranije spomenuta zavojnica za bežično punjenje baterije, te sama baterija kapaciteta 18 Wh.