streacom_f7c_1

Za sve koji nisu čuli za nizozemsku tvrtku Streacom recimo kako je riječ o relativno mladoj tvrtki koja je osnovana 2010. godine, s ciljem dizajniranja i proizvodnje kućišta za računala jedinstvenog dizajna i visoke kvalitete. S proizvodnim pogonima u Kini, Streacom se fokusirao na SFF (small form factor) tržište i pasivno hlađene proizvode, koji su svi napravljeni od visoko kvalitetnog aluminija. U ponudi imaju devet vrsta kućišta, jednu liniju ZeroFlex i četiri linije Nano napajanja, te razno razne dodatke kao što su pasivni hladnjaci s toplovodnim cijevima, Blu-ray i DVD slot-in uređaji za njihova kućišta, IR prijemnici itd.

streacom_f7c_2

F7C Alpha je dio F7C porodice koja je već duže vremena i koja je prošla tri životna ciklusa. U ovoj posljednjoj je kućište nadograđeno i osmišljeno tako da ostane u koraku s novim komponentama koje se pojavljuju na tržištu. Kućište dolazi u tvrdoj kartonskoj kutiji, s kartonskim omotom minimalističkog dizajna. Nema tu nikakvih informacija o proizvodu ni reklama – očekuje se da sve znate o kućištu i prije nego ga kupite. Unutar kutije je adekvatno zaštićeno u stiro-pjeni i platnenoj vrećici, a uz njega dolazi i knjižica s uputstvima i vrećica s priborom.

streacom_f7c_3

Uputstva su vrlo detaljna i kako sami u Streacomu kažu potrebno ih je dobro proučiti prije instalacije jer su njihova kućišta ipak malo specifična i donose neka samo njima karakteristična rješenja. Upute su vrlo jasne, s lijepim slikovnim prikazima i detaljnim objašnjenjima postupka instalacije. U vrećici se nalazi nekoliko setova vijaka, nosači za SSD i nosači za ventilatore.

streacom_f7c_4

Crno aluminijsko kućište je dimenzija 240 x 25 x 108 mm (D x Š x V) i mase 2.1 kg. Napravljeno je od 4 mm debelih stijenki aluminija gradacije 6063, a površina je pjeskarena pa ostavlja hrapav osjećaj pod prstima. Dizajn je vrlo jednostavan, kvadratičan, sa zakrivljenim gornjim bridovima. Gornja i bočne stranice su od jednog komada i zapravo su poklopac kućišta, dok je ostatak sastavljen od tri dijela – prednja i stražnja stranica, te donja ploča.

Na prednjoj se stranici nalaze dva USB 3.0 konektora, do njih je prozorčić za IR senzor, lijevo je robusna i čvrsta Power tipka s pripadajućom LED signalizacijom (Pure White), a na vrhu i u samoj sredini se smjestio prorez za optički uređaj i Eject tipka. I premda je sve dizajnirano minimalistički, F7C ipak djeluje vrlo elegantno, kao komponenta vrijedna pokazivanja.

streacom_f7c_5

Na lijevom i desnom boku se nalaze perforacije za 92 mm (ili 80 mm) ventilatore koji mogu biti dubine 25 mm. Na taj način možemo konfigurirati jedan ventilator kao usisni, a drugi ispušni, ukoliko nam je to potrebno tj. ako imamo moćnije komponente. Ukoliko slažemo računalo sa slabijim komponentama, ono može u potpunosti biti fanless.

streacom_f7c_6

Stražnja strana ima veliki prorez za stražnji I/O dio matične ploče, tj. pločicu koja ga štiti. Tu je i slot za kartice koji je Low-Profile visine, a u kućište možemo ugraditi karticu maksimalne duljine 230 mm. Tu je i Kensington Lock (lijevo ako gledamo straga), a na vrhu je još jedna perforacija za bolju cirkulaciju zraka.

4 mm aluminijske stijenke daju ovom kućištu masu i čvrstinu koja se osjeća pri svakom baratanju s njim. Bilo da skidamo ili vraćamo poklopac ili ga prenosimo bez poklopca – osjećaj je uvijek premium.