streacom_fc8a_1

Streacom nam je na test poslao zadnju reviziju njihovog poznatog FC8 kućišta koje nosi sufiks Alpha. FC8a je u potpunosti napravljeno od premium aluminija a osim u prirodnoj boji materijala, Streacom ga isporučuje i u crnoj. Kućište prima Mini-ITX ploče, a dolazi s fanless CPU hladnjakom koji je djelomično integriran u kućište. Za napajanje je potrebno imati Nano PSU, a u kućište stane i adekvatna količina diskova te tanki optički uređaj.

streacom_fc8a_2 streacom_fc8a_3

Kućište je pakirano u klasičnoj kartonskoj kutiji s crnim omotačem, a kutija ima i praktičnu ručku za prenošenje. Unutar kutije nalazimo uredno složene dodatke u zasebnoj kutiji te upute, a samo je kućište odlično zaštićeno u platnenoj vrećici i debeloj stiro-pjeni.

streacom_fc8a_4 streacom_fc8a_5

U odvojenoj se kutiji nalaze svi potrebni vijci, matice, odstojnici i ostala oprema – termalna pasta, nosači za SSD, gumene podloge itd.). Kao što smo u uvodu spomenuli, uz kućište dolazi i fanless CPU hladnjak koji ima kapacitet hlađenja 65 W (ili do 95 W u hladnijim prostorijama s protokom zraka). Uz sve to nalazimo i knjižicu s uputstvima za instalaciju korištenje koja je vrlo detaljna i sa slikovnim objašnjenjima.

streacom_fc8a_6

FC8a je u potpunosti napravljeno od Premium Grade aluminija (6063), s četiri milimetara debelim ekstrudiranim panelima. Završna obrada je napravljena pjeskarenjem i FC8a izgleda vrlo elegantno i profinjeno. Aluminij svakom kućištu daje posebnu draž, a kada je kompletno napravljeno od njega onda je riječ o posebnom proizvodu. Na prednjem se panelu nalazi prorez za tanki optički uređaj s tipkom (postoji i verzija kućišta bez proreza za optiku), Power tipka s bijelom LED-icom, dva USB 3.0 utora i crni plastični prozorčić za FLirc ili IRRC rješenja daljinskog upravljanja.

streacom_fc8a_7

Desna bočna stranica je rebrasta i dio je integriranog rashladnog sistema za hlađenje procesora. Uz to što rebra povećavaju disipacijsku površinu daju kućištu i vrlo zanimljiv izgled. FC8a je dimenzija 240 x 250 x 100 milimetara (109 milimetara s nožicama) i mase je 2.7 kilograma. Malene dimenzije i odličan izgled znače kako će se odlično uklopiti u svaki prostor i uz svaku linijsku komponentu u slučaju da ga koristimo za HTPC.

streacom_fc8a_8

Na stražnjoj se strani nalazi veliki odvor za stražnji I/O panel matične ploče, rupica za kensington lock, otvor za Nano PSU napajanje, tj. konektor za vanjsku AC/DC jediicu, perforacija za izmjenu zraka, te low profile prorez za dodatnu PCIe karticu.

streacom_fc8a_9

S donje se strane nalaze još dvije perforacije za izmjenu zraka, te veći otvor koji otkriva rebrastu strukturu bočne stranice te naravno služi za lakšu izmjenu zraka. Gotovo u kutevima, nalaze se razmještene četiri plastične nožice s gumenim prianjajućim površinama koje sprječavaju klizanje kućišta po površini na kojoj se nalazi.