huawei_mate_9_1

Huawei Mate 9 je nešto pristupačnija varijanta pametnog telefona koji je paralelno predstavljen s modelom Porsche Design, ujedno najboljim proizvodom kompanije za ovu godinu. Koliko je Huawei Mate 9 uspješan model i kako se ponaša u svakidašnjem radu, možete pročitati u tesktu koji slijedi.

Modeli Mate i P linije stižu na tržište u vremenskim razmacima sličnim kao što Samsung plasira Note modele nakon Galaxy S uređaja. Namijenjeni su poslovnim korisnicima jer mlađoj generaciji dizajnerski nisu toliko dopadljivi. Nakon ovog kratkog uvoda pogledajte osnovne tehničke karakteristike:

Huawei Mate 9 specifikacije:

  • Dimenzije (dužina x širina x debljina):  156,9 x 78,9 x 7,9 mm
  • Masa: 190  grama (s baterijom)
  • Zaslon: IPS TFT 5,9″ rezolucija 1920 x 1080 piksela
  • CPU: HiSilicon Kirin 960  (4 × ARM Cortex A73, 2.4 GHz + 4 × ARM Cortex A53, 1.8 GHz)
  • GPU: ARM Mali-G71
  • Memorija: RAM 4 GB – interna 64 GB + Micro SD
  • SIM: NanoSIM
  • Bežični moduli: Wi-Fi (802.11ac / b / g / n)  5 GHz, Bluetooth 4.2, NFC,  IR,   LTE Cat.12 i  LTE Cat. 6
  • Mobilne mreže: 2G – EDGE, 2G – GPRS, 3G – HSDPA, 3G – HSPA, 3G – HSPA + 3G – HSUPA, 3G – UMTS, 4G – LTE
  • Kamere: Dual, 12 MP + 20 MP, f / 2,2, optički stabilizator, Dual LED ; prednja kamera 8 MP, autofokus
  • Ostalo: skener otisak prsta,3,5 mm audio, USB tip C (USB 2.0)
  • Baterija: Li-polimer 15.2 Wh (4000 mAh, 3.8 V)
  • OS: Android 7.0 + EMUI 5.0
  • Ustupio: Huawei Hrvatska
  • Cijena: 5910,00 kn – 5.897,73 kn (prosinac 2016, izvor Nabava)

Prije nego krenemo s detaljima treba naglasiti da je Huawei pri izboru materijala (od kutije pakiranja proizvoda do ostalih komponenti, što uključuje plastiku) jako pazio na odabir ekološki prihvatljivih, koji odgovaraju najzahtjevnijim propisima o zaštiti okoliša u EU (kao što su EU REACH, RoHS direktive, itd).

Dizajn i  kvaliteta izrade

 huawei_mate_9_4

Huawei Mate 9 je zadržao dizajnerski stil prethodnika, ali u obradi i detaljima ima poboljšanja tako da izgleda finije. Kućište je od aluminijske legure (magnezija), nježno zaobljenih kutova, fino poliranih skošenih bridova sprijeda i straga. Iako širinom mjeri 78,9 mm i dužinom 156,9 mm, nije ogroman više nego što je potrebno. Trebali bismo napomenuti da su dužina i širinu kućišta smanjene u odnosu na Mate 8 (157,1 x 80,6 x 7,9 mm), ali tih nekoliko milimetara razlike ne ostavlja bolji ili lošiji osjećaj hvata.  Barem autorici ove recenzije koja je testirala i prethodni model. No, činjenica je da u većini situacija curama i damama trebaju dvije ruke za učinkovito korištenje.

huawei_mate_9_2

Stražnja površina je blago zaobljena s dvije vrste teksture i materijala. Prema vrhu su plastični umetci za neometan rad antena. Imaju malo drugačiju nijanse boje od ostatka metala. Za naš ukus to bi bila jedina točka slabosti dizajna gledamo li na uređaj kao top model. Za razliku od LG G5,  prijelazi s metalnom površinom i plastikom su ujednačeni i nema neugodnog osjeta pod prstima.

Na stražnjoj strani vidimo dvostruke kamere lagano izbočene i popraćene s dual LED bljeskalicom te laserski autofokus i mikrofon na vrhu. Senzor otiska prsta FPC1025 ima sustav od četiri razine kao i Huawei P9 i nalazi se u kružnoj udubini ispod kamera.  Pozicija nije najprikladnija dok je uređaj položen na stolu ili u držaču za automobil. Proces identifikacije je vrlo brz. Podržava pregledavanje fotografija s aplikacijom naziva Galerija, dvostrukim dodirom očistiti traku obavijesti, odgovaranje na pozive i zaustavljanje alarma.

huawei_mate_9_10

Jedine tipke su u desnom boku. Tipka za uključivanje/isključivanje imaju dobar profil i lako se doseže palcem. Druga, bliže vrhu, je namijenjena podešavanju glasnoće.

huawei_mate_9_9

Hibridni SIM utor smjestio se u lijevom boku. Ne bi bilo loše da je Huawei primijenio rješenje koje ima npr. Moto Z Play: 2x SIM ulaza i 1x mikroSD ulaz. Malene antenske linije su još jedan element primjetan na bokovima. Umetnute su tehnologijom injekcijskog prešanja.

huawei_mate_9_11

Ljubitelji standardnih slušalica bit će sretni jer na vrhu je 3.5 mm analogni ulaz/izlaz za slušalice. Huawei je također dodao IR odašiljač za interakciju s televizorima ili klima uređajima koji radi sa Smart Remote aplikacijom.

huawei_mate_9_3

Donja strana je simetrična. USB-C ulaz 2.0 standarda  je u sredini između dva vijka, a ostatak je niz vertikalnih proreza ravnomjerno raspoređenih ispod kojih su na desno zvučnik i u lijevoj strani mikrofon.

 huawei_mate_9_5

Prednjica se  sastoji uglavnom od ekrana i pokrivena je 2,5D blago zaobljenim staklom otpornim na ogrebotine, ali proizvođač ne navodi tko potpisuje zaštitnu tehnologiju. Neslužbeno, zaštita je Gorilla Glass 3. Metalna rešetka prema gornjem bridu otkriva slušalicu za razgovore i jedan mikrofon. U neposrednoj blizini su senzor udaljenosti, RGB LED za obavijesti i prednja 8 MP kamera. Nema Android upravljačkih tipki na kućištu ispod zaslona, već su njegov dio. Moguće im je promijeniti poredak i broj (3 ili 4).

 

Zaslon

 huawei_mate_9_6

Zaslon  širinom 73,47 mm i visinom 130,61 mm zauzima 77,77 posto prednje površine što je manje nego prošlogodišnji model Mate 8.  Zaslon je IPS TFT tehnologije i duljine dijagonale 148,86 mm (5,9 inča). Ima  razlučivost 1920 x 1080 piksela i oštrinu  373 piksela po inču (ppi). Pikselizacija nije vidljiva osim ako se naoružate povećalom. Tekst ima visoki stupanj detalja.

Ne smatramo da je viša rezolucija nužnost, ali s obzirom na mnoge konkurente, te da se radi o top modelu s kraja Anno Domini 2016., ne bi bila viška. Također, želimo li koristiti neki dodatak za virtualnu stvarnost poput Huawei VR headseta, broj piksela nije dostatan za uživanje u istoj, iako je čipset dovoljno snažan da “uzvratiti” slikama s rezolucijom od FHD@90 fps sa zaostatkom od 18 ms.

Sve u svemu, uvjereni smo da većina vas ipak razmišlja da nije problem prihvatiti kompromis niže rezolucije zaslona i pustiti još neko vrijeme VR svijet po strani, nego imati mrtvu bateriju poslijepodne 😀

huawei_mate_9_7

Problema s čitanjem ekran na sunčevom svjetlu nema jer je maksimalna svjetlina više nego dobra s oko 630 cd/m². Automatska kontrola svjetline radi svoj posao izvrsno pri prelasku između svijetlih i tamnih okruženja. Široki kutovi gledanja su odlični. Otklona boja gotovo nema.

Boje su uglavnom točne i kompatibilne  s 96% NTSC standardom, a balans bijele je odličan. U postavkama se mogu podesiti boje na hladnije tonove ili toplije koji su više prema idealnim. Također je ugrađen novi noćni način rada i svjetlinu prigušuje do 5 lx.  Omjer kontrasta je prema navodu proizvođača 1:1500 (mjerila recenzenata su pokazala kontrast 1450: 1), što je razine iznad iPhone-a 7 Plus.

Digitizer je u stanju prepoznati simultane dodire prstima u 10 točaka. Zaslon reagira fino na dodir sa zaostatkom odaziva od 60 ms što je izvrstan rezultat. Detektirali smo još jednu sitnicu. Na rubovima nema odziva kako bi se eliminirali lažni dodiri uz okvir. Moguće je upravljanje rukavicama na zaslonu za odgovoriti na poziv ili pročitati prispjelu tekstualnu poruku.

 

Hardware i izvedba

huawei_mate_9_8

Mate 9 pogoni HiSilicon Kirin 960 procesor proizveden na 16nm TSMC FinFET Plus procesu. Ima osam 64-bitnih jezgara: četiri jezgre energetski učinkovite Cortex-A57 (1,8 GHz) i četiri produktivne jezgre Cortex-A73 (2,4 GHz) napravljene na 10 nm procesnoj tehnologiji.

Dakle, u odnosu na Kirin 950 kod sporog klastera se nije ništa promijenilo. Za obradu grafike zadužen je ARM Mali G71 MP8  grafički akcelerator nove Bifrost arhitekture i frekvencije 900 MHz. Donosi punu podršku za Vulkan API moderne grafičke standarde. Radna memorija je dvokanalna, kapaciteta 4 GB LPDDR4  i frekvencije 1800 MHz, dok  UFS 2.1 interna podatkovna ima kapacitet 64 GB. Korisnički je dostupno 52,66 GB. Testirana maksimalna sekvencijalna brzina čitanja je 564,68 MB/s i sekvencijalnog pisanja – 139,86 MB/sec. Priznajemo da smo očekivali veće brzine. Ali što je, tu je. Uz 8 glavnih jezgri čipset koristi koprocesor i6 za obavljanje laganih zadataka. Prema Huaweiju, smanjuje potrošnju energije 75 posto kada se upali GPS praćenje i 40 posto brojanje koraka (pedometar).

U svakodnevnom radu pokretanje i prebacivanje između aplikacija je brzo, web pregledavanje nema problema, a kretanje kroz sučelje je fluidno. Gotovo sve 3D naslove moći ćete odigrati glatko. Grafika je na odličnoj razini. Igrajući razne igre detektirali smo da jezgre rade uravnoteženo, a kako se produžava vrijeme igranja do 30 minuta, ne dovodi do trzaja i ostaju na oko 60 FPS-a.