Malo o Carrizo arhitekturi

acer_aspire_752g_2

AMD Carizzo predstavlja 5. generaciju APU obitelji za prijenosnike, a bazirana je na 28nm Excavator CPU arhitekturi. Procesori bazirani na Carizzo arhitekturi dostupni dolaze u varijantama s dvije i četiri jezgre, naš testni E5-752G opremljen je s A10-8700p četvero jezgrenim procesorom (dva Excavator CPU modula sa 4 integer i dvije FP jedinice). Zanimljiva novost je da je AMD ostavio proizvođačima mogućnost konfiguriranja TDPa, što je ujedno dobra i loša stvar, a TDP može biti od 12 do 35W, što vrijedi i za naš testni A10-8700p, a koji je nažalost ograničen s 15W TDPa koje mi s korisničke strane u ovom trenutku ne možemo “podići”. Zašto nažalost? Pa svakako smo htjeli vidjeti kako se Carrizo ponaša kada ga se pusti s lanca :)

acer_aspire_752g_3

Grafička strana Carrizo APUa koristi GCN arhitekturu treće generacije poznatu kao i GCN 1.2, koja je prvi put predstavljena s R9 290 grafičkim karticama, a ovdje imamo 8 Compute jedinica koje nude 512 shadera. Uz Carizzo je došla i potpuna hardverska podrška za HEVC/H.265 video dekodiranje sve do 4k rezolucija, a usput je dodana i 4K podrška za H.264 i MJPEG.

acer_aspire_752g_4

No vratimo se dalje na Carrizo i naš A10-8700P. Nominalni radni takt je 1800MHz s maksimalnim Turbom od 3200MHz, kao što smo već spomenuli radi se o 28nm Excavator CPU jedinicama. Koje su popraćene s 2MB L2 priručne memorije. TDP u testnom Aceru E5-752G ograničen je na 15W, što se odnosi na kompletan APU, znači da CPU i GPU dijele malenih 15W.

Dosta teorije, bacimo se na sam prijenosnik da vidimo što Acer nudi u svojoj 17″ varijanti pogonjenoj od strane AMD Carizo arhitekture.

Aspire E5 752G

acer_aspire_752g_5

Aspire E17 načinjen je od plastičnog kućišta koje nas nije previše impresioniralo, ali niti razočaralo. Plastika ne djeluje jeftino na dodir, ali definitivno ne odaje premium štih. Poklopac ekrana, iako je dosta širok, nije pretjerano čvrst i robustan, ali to je nešto što prati sve 17″ prijenosnike. Bez problema se otvara s jednom rukom, a nakon što ga se smjesti na željenu poziciju stoji gotovo nepomično na mjestu što je svakako plus. Tekstura poklopca imitira osjećaj grube tkanine što nam se jako svidjelo, pogotovo u odnosu na glossy plastiku kakva sve više “ukrašava” prijenosnike ovog ranga. Sve u svemu pozitivan dojam za izradu kućišta za prijenosnik ovog ranga.

acer_aspire_752g_13

Samo kućište napravljeno je od matirane plastike koja, u mnogo manjoj mjeri, koristi teksturu samog poklopca te predstavlja nešto veći magnet za otiske. samo kućište uspjeli smo lagano saviti u predjelu iznad optičkog uređaja, upotrebnom prekomjerne sile. Nešto što u normalnom korištenju nitko neće izvoditi. Zanimljivo je da za razliku od nekoliko prethodno testiranih prijenosnika savijanje kućišta nije izazvalo nikakva cviljenja i čudne zvukove. Što je svakako pohvalno.

acer_aspire_752g_7

Nosači ekrana jako dobro drže ekran u željenom položaju, a njihanje uzrokovano trešnjom stola je gotovo ne zamjetno.

acer_aspire_752g_8

Ono što nam se nikako nije svidjelo je pomanjkanje bilo kakvog servisnog poklopca. Da bi se došlo do unutrašnjosti prijenosnika i nadogradilo memoriju ili zamijenilo čvrsti disk potrebno je skinuti dvadesetak vijaka što za sobom povlači gubitak jamstva ili odlazak u ovlašteni servis. Jedini plus u čitavoj prići je što se optika može vrlo lako izvaditi i zamijeniti za HDD Caddy.

Nažalost ovakav trend je sve češći sa prijenosnicima te ujedno ga prati i sve veća količina prijenosnika sa zalemljenom radnom memorijom na matičnu ploču (što, na sreću, ovdje nije slučaj) i to na prijenosnicima poput ovoga gdje definitivno ima prostora.