Airen RedWings

Kao što smo napisali Kineski proizvođač Airen Technology posalo nam je čak 26 ventilatora na test. Deset komada veličine od 4 pa do 14 centimetara pripadaju RedWings seriji. Cjenovno je to najjeftinija grupa ventilatora, a pakiranje je kartonsko specifične crvene boje. S prednje strane kutije nalazi se "prozorčić" iza kojeg se nazire proizvod, a na stražnjoj se strani nalaze kupcima bitne informacije. Pred nama je dakle deset ventilatora čiji promjeri su 40 mm, 50 mm, 60 mm, 70 mm, dva 80 mm jedan 92 mm, dva 120 mm i naposlijetku 140 mm. Duplići se razlikuju po tome što jedna verzija ima a druga ne PWM kontrolu.

Po vađenju iz kutije primjećujemo kako je kvaliteta plastike kućišta i samog ventilatora nešto niža nego što smo navikli kod skupljih i ekskluzivnijih proizvođača. Ipak, kvaliteta izrade je zadovoljavajuća. Svi su rubovi dobro obrađeni te nekih izraženih nesavršenosti nema. Najveći 140 mm model napravljen je od glatke plastike, kako kućište tako i sam ventilator, dok su ostali modeli napravljeni od malo grublje plastike. Dva PWM modela imaju upletene kabele, dok ostali imaju jeftinije trožilne kabele sa tropinskim konektorom na kraju. Kabeli su na svim ventilatorima dugi dovoljnih 30 centimetara. U našem opisu krenuti ćemo od najvećeg – 140 mm modela. Tvornički podaci kažu kako su mu dimenzije 140 x 140 x25 mm, kako se vrti na 1000 okretaja u minuti te kako pri tome stvara buku od 14.6 dB/A. Ovješenje svih modela pa tako i ovoga je kako to proizvođač naziva – Enhanced FDB (Fluid Dynamic Bearings), tj. unaprijeđena tehnologija ležaja u ulju. Po dosadašnjim iskustvima FDB ventilatori su tihi i pri većim brzinama okretanja. Mi smo 140 mm ventilatoru izmjerili brzinu vrtnje od 1127 okretaja u minuti pri čemu je dovoljno tih a pri tom stvara sasvim zadovoljavajući protok zraka (proizvođač ne navodi službene brojke). U usporedbi sa Noiseblockerovim ventilatorima možemo reći kako je buka na razini BlackSilent ventilatora, a viša u odnosu na BlackSilent Pro čiju će te recenziju moći čitati za nekoliko tjedana. Sve u svemu, obećavajući početak za ovoga kineskog proizvođača. Krenimo dalje. Na red su došli 120 mm modeli koji se razlikuju po tome što imaju konstantnu i promjenjivu brzinu vrtnje. Oba su dimenzija 120 x 120 x 25 mm, a napravljeni su od iste one malo grublje plastike. 120 model bez kontrole se prema proizvođaču vrti na 1200 okretaja u minuti i pri tom stvara buku od 14.9 dB/A. Po našim mjerenjima to iznosi 1241 okretaja u minuti te zadovoljavajuće tih rad. U odnosu na ventilatore renomiranijih proizvođača sam se motor ne čuje previše, no buka ili huk zraka je malo veća. Propuh koji pri tom stvara je vrlo dobar. 120 TC model razlikujemo po upletenom kabelu tropinskog konektora napajanja i termalnom senzoru na kraju 30 cm dugog zasebnog kabela. Senzor je moguće postaviti u bilo koji dio kućišta do kojeg dopire, a brzina vrtnje ventilatora je promjenjiva od 700 pa do 1600 okretaja. Pri tome se prema proizvođačevim specifikacijama stvara buka između 10.5 i 21.5 dB/A. Po našim mjerenjima ventilator nije u ni jednom trenutku prešao 1272 okretaja niti se spustio ispod 732. Količina zraka koju pokreće se naravno podiže sa brojem okretaja a sa time i količina buke. U nijednom slučaju nije pretjerana, no ipak je veća od one koju postižu Noctuini, Scytheovi ili pak Noiseblockerovi ventilatori – ali samo za nijansu.

92 mm ventilator je kao i ostali debljine 25 milimetara, a vrti se na 1400 okretaja (14.9 db/A). Mi smo izmjerili 1316 okretaja pri čemu radi zadovoljavajuće tiho (prisutan je onaj huk zraka kao i kod većih modela), te pokreće solidnu količinu zraka. 80 milimetarskih modela je također dva, baš kao i 120 milimetarskih. Jedan ima klasični trožilni kabel sa tropinskim konektorom te konstantnu brzinu okretanja – 1600 u minuti (14.9 dB/A), a drugi ima upleteni trožilni kabel sa tropinskim konektorom te senzor za temperaturu na zasebnom – 800 – 2000 okretaja (9.5 – 19 dB/A). I kao što podaci daju naslutiti oba su ventilatora razmjerno tiha u radu, sa tek lagano čujnim hukom zraka. Količina zraka koju pokreću ovisi naravno o broju okretaja. Model 80 ostvaruje zadovoljavajući propuh, dok kod 80 TC modela on ovisi o broju okretaja. Za sve koji na tržištu bezuspješno traže ventilatore manjih dimenzija, tj. one namijenjene vrlo malim kućištima ili specifičnim namjenama, Airen ima četiri RedWings modela – 70, 60, 50 i 40 mm. Svi su oni nižeg 15 ili 10 mm profila i time su pogodni za upotrebu u skučenijim prostorima manjih kućišta. 70-tka je visoka (debela 15 mm) a vrti se na 2200 okretaja (izmjereno 2058) pri čemu po Airenu stvara buku od 17.5 dB/A. Nama se svidio solidan protk zraka koji ostvaruje a malo manje visoki piskutavi zvuk kojeg pri tome generira. 60 mm model je visine 10 mm, a po tvorničkim podacima radi na 3500 okretaja (17.5 dB/A). Ostvaruje solidan protok zraka, no buka je još izraženija od 70 mm modela. Nije da "para" uši no čuje ga se, baš kao i huk zraka. 50 mm je malo zatvorenije konstrukcije a vrti se na isokih 4000 okretaja (17.8 dB/A). Mi smo izmjerili 4219 okretaja uz iznenađujuće tiši rad od 60 mm modela (ima manje oštrica ventilatora). 40 mm ventilator pak donosi najmanji protok zraka ali i najviše okretaje – tvornički podatak govori 4500 okretaja (18.5 dB/A), a izmjereni visokih 4693. Buka je izražena, tj. ovo je definitivno najbučniji ventilator RedWings serije. Potrebno je napomenuti kako uz sve ventilatore ove serije dolaze i pripadajući vijci te plastične pločice koje barem malo eliminiraju prijenos vibracija sa ventilatora na kućište. Sve u svemu, solidna serija ventilatora koja svojom niskom cijenom opravdava nešto slabiju kvalitetu materijala. Performanse (protok zraka) većih ventilatora su sasvim zadovoljavajuće i tu RedWings mogu parirati i najboljima na tržištu. Tih rad motora garantira FDB ovjes, dok je ono što odvaja ove modele od skupljih čujan huk zraka kojeg stvaraju (vrtloženja zraka nisu eliminirana rješenjima u dizajnu kao kod renomiranijih proizvođača).

 

Airen HDD Redwings

U RedWings seriju spada i jedan hladnjak 3.5" tvrdih diskova. Pakiran je u prozirno blister pakiranje, sa kartonom na kojemu se nalaze sve relevantne informacije. Saznajemo tako da su ukupne dimenzije ovog aluminijskog hladnjaka 125 x 100.5 x 14.5 mm, te da se njegov 60 milimetarski ventilator visine 10 mm vrti na 3500 okretaja u minuti. Pri tome stvara protok zraka od 15 CFM, a ovješenje mu je Hydro Bearing. Ukupna masa hladnjaka je 61 gram.

Za instalaciju na disk, uz hladnjak dolaze i četiri vijka. Ventilator ima tropinski konektor, a u radu je zadovoljavajuće tih. Isprobali smo ga na našem 500GB tvrdom disku kojem je radna temperatura bez ovoga hladnjaka iznosila 38°C. Po instalaciji hladnjaka se spustila za solidnih 7°C na 31°C. Solidan je to dobitak i dodatna garancija dugovječnosti HDD-a, ukoliko znamo da je upravo visoka temperatura najveći protivnik klasičnih tvrdih diskova (pod pretpostavkom da se ne nabacujemo uokolo sa diskom u radu 😀 ). HDD RedWings je stoga koristan dodatak svakom HDD-u, a pogotovo stoga jer mu cijena nije pretjerana.

 

Airen RPM Controler

Airen za svoje ventilatore odvojeno prodaje i kontrolere broja okretaja. Oni dolaze u dvije izvedbe, a pakirani su u blister pakiranja spremnima za police dućana. Na kartonskoj pozadini pakiranja saznajemo sve relevantne podatke i razlike između dva proizvoda. Prvi nosi naziv Basic, a služi za manualnu kontrolu broja okretaja ventilatora sa tvornički visokim brojem okretaja. Tropinske ventilatore spajamo direktno u kontroler, a iz njega izlazi tropiski konektor kojeg spajamo na ploču. U ovisnosti o manalnom odabiru prema ventilatoru napon može varirati od 4.8V pa do maksimalnih 12V. Optimalna snaga je 24W.

Clever konverter tropinskim ventilatorima pridodaje PWM funkciju – njegov je konekor četveropinski. Uz automatsku kontrolu moguća je i ručna, a baš kao i kod Basic modela napon može varirati od 4.8V pa do maksimalnih 12V, uz optimalnu snagu od 12W. Clever konverter ima još jednu funkciju, a to je potpuno gašenje ventilatora ukoliko temperatura CPU-a padne ispod 20°C.

 

 

 

 

Airen RedWings Deluxe

Airentec uz klasičnu RedWings seriju nudi i RedWings Deluxe koja između ostalog dolzi u drugačijem pakiranju. Blister pakiranje dozvoljava potpuni uvid u sadržaj, a na stražnjoj se kartonskoj strani nalaze informacije vezane uz proizvod. Deluxe verzije RedWings hladnjaka, tako su opremljene silikonskom oblogom koja se smješta između kućišta ili neke druge spojne površine te samog ventilatora. Na taj način dodatno se smanjuje prijenos vibracija sa ventilatora. Uz to tri Deluxe modela imaju dvostruke napojne konektore. Uz klasični tropinski tu je i četveropinski Molex konektor za ploče koje nemaju veliki broj tropinskih konekora. Dva su modela Clever Deluxe sa klasičnim četveropinskim konektorima, tj. mogućnošću PWM kontrole preko BIOS-a ploče. Za montažu u kućište tu su vijci i plastične podloške. Materijal od kojeg su ventilatori napravljeni je identičan ostatku RedWings serije, tj. grublje obrađena plastika. Svi imaju FDB ovješenje.

Ukupno nam je na test stiglo pet Deluxe modela – 120, 120 Clever, 92, 80 i 80 Clever. 120 model se po tvorničkim podacima vrti na 1200 okretaja pri čemu stvara buku od 14.9 dB/A te protok zraka od 38 CFM. Protok zraka je sasvim zadovoljavajući baš kao i kod standardnog RedWings ventilatora uz zadovoljavajuće tih rad. 120 Clever, ima kao što smo rekli PWM kontrolu putem BIOS-a, koji njegovu vrtnju može mijenjati između 400 i 1600 okretaja u minuti. Širok je to raspon okretaja u kojem protok zraka varira između 26.5 i 68 CFM-a, a buka od 10.5 do 24.5 dB/A. Na maksimalnom broju okretaja nije naročito tih (izmjereno 1534 okretaja), no zato ostvaruje veliki protok zraka. Na najnižim je pak okretajima protok zrakak više od duplo manji no zato je gotovo bešuman. Treba naglasiti kako rad motora i nije toliko čujan, kao što je to huk zraka. Ipak, najčešće radno područje je u srednjem režimu gdje je protok zadovoljavajuć, a buka nenapadna. 92 mm model ima fiksnu brzirnu vrtnje od 1400 okretaja u minuti, pri čemu ostvaruje 34.5 CFM-a protok zraka te buku od 14.9 dB/A. U radu nije naročito tih (izmjerili smo 1418 okretaja), i huk zraka je čujan. To nadoknađuje ipak više nego solidnim protokom zraka.

I za kraj su nam ostala dva 80 mm modela. Prvi ima fiksnu brzinu vrtnje od 1600 okretaja u minuti, pri čemu ostvaruje protok zraka od 19.6 CFM-a i buku od 14.9 dB/A. Mjereno, brzina iznosi 1484 okretaja u minuti pri čemu so osjeti kako je protok zraka znatno manji nego kod 92 mm modela, no jednako tako je i tiši. U usporedbi sa renomiranijim proizvođačima također je primjetna niža razina protoka zraka uz otprilike istu količinu buke. I naposlijetku stižemo do 80 Clever modela koji ima četveropinski konektor i PWM kontrolu. Brzina vrtnje mu varira između 600 i 2200 okretaja u minuti pri čemu je protok zraka od 12.3 pa do 32.5 CFM-a. Buka koja se pri tome generira se kreće između 9.5 i 21 dB/A. I stvarno, na maksimalnom broju okretaja (izmjereno 2027) ventilator ostvaruje veliki protok zraka mjerljiv sa onim kod 92 mm ventilatora no uz znatno veću količinu buke. Na minimalnim je okretajima iznimno tih, no protok zraka se gotovo i ne osjeti. U srednjem radno režimu u kojem ga BIOS najčešće drži (1000 – 1800) je efikasan i tek približavanjem gornjoj granici bučan. Sve u svemu RedWings Deluxe ventilatori za malo veću količinu novca donose naprednija rješenja bazirana na istoj platformi kao i prethodno opisani modeli. PWM kontrola je dobro došla, baš kao i silikonske obloge. Ono što im fali u odnosu na skuplje modele je aerodinamičko rješenje za eliminaciju vrtloženja i stavranja veće količine buke protokom zraka. No, za cijenu koštanja ovih ventilatora više niti ne možemo očekivati.