AMD A10-5800K & Gigabyte F2A85X-UP4 – Trinity launch

Datum objave 02.10.2012 - Krešimir Matanović

Trinity APU i A85X platforma

Kao što smo u uvodu objasnili, AMD danas lansira novu Trinity platformu koja nasljeđuje prošle godine predstavljenu i tržišno ne pretjerano uspješnu Llano platformu. Trinity je skupni naziv za desktop i notebook platforme, a mi ćemo se danas baviti desktop platformom tj. Virgoom. AMD je po svojim riječima, novoj platformi podigao performanse (59% vizualne i 29% produktivnost), popravio multimedijalno iskustvo (novi HD Media ubrzivač) i popravio gaming performanse (podrška za Eyefinity). Ovo sve su postigli znatnim izmjenama u heterogenoj arhitekturi A serije procesora. Ako se prisjetimo prethodne Lynx arhitekture, vidimo kako je ona sastavljena od Stars CPU jezgri K10.5 arhitekture (Husky), i grafičke jezgre s maksimalno 400 stream procesora. Ovaj put je staru CPU arhitekturu zamijenila nova, i to druga generacija Bulldozer arhitekture nazvana Piledriver. Čip je napravljen na istom 32nm HKMG (High-K Metal Gate) SOI proizvodnom procesu, proteže se na 246 mm2 i broji 1.303 milijarde tranzistora. Osim četiri Piledriver jezgre, tj. dva modula APU se sastoji i od Northern Islands GPU-a, DDR3 kontrolera, ukupno 4MB priručne memorije, HD Media ubrzivača, nortbridgea, PCIe kontrolera, četiri nezavisna display kontrolera itd.

Krenuvši dublje u Piledriver jezgru prepoznajemo Bulldozer arhitekturu, tj. integraciju jedinice za dohvat, dekodiranje, jedinice za računanje s pomičnim zarezom i L2 priručne memorija unutar modula. Modul se i dalje sastoji od dvije izvršne x86 jezgre koje dijele do 2MB L2 memorije. Dodane su nove ISA mogućnosti - AVX, AVX 1.1, FMA3, AES i F16C uz hardversku podršku za "lightweight profiling", tj. profiliranje performansi pojedine aplikacije. Poboljšanja u odnosu na Bulldozer arhitekturu se odnose na povećanje IPC (instruction per clock) performansi, smanjenje curenja struje, redukciju CAC-a i podizanje frekvencije. Uz sva poboljšanja i višu frekvenciju rada (Turbo Core Technology 3.0), u odnosu na Husky jezgre sistemske bi performanse trebale porasati za oko 26%. UNB ili Unified Northbridge se prvi puta pojavljuje kod APU-a a karakterizira ga zamjena HT-a sa PCIe sučeljima putem kojih se odvija komunikacija s I/O uređajima, a podržava sučelje za kontroler grafičke memorije, power management i 128-bitno memorijsko sučelje (2 x 64-bita) s podrškom za DDR3-1866MHz memoriju (1.5V), P stanja memorije, maksimalno 64GB radne memorije i po prvi puta 1.25V DIMM module. Cache arhitektura je organizirana u maksimalnih 64KB podatkovne L1 memorije (16KB po izvršnoj jezgri) i 128KB instrukcijske L1 priručne memorije (64KB po modulu) i do maksimalnih 4 MB L2 memorije (2MB po modulu). L3 priručne memorije nema. Turbo treće generacije je u stanju svakoj jezgri (modulu) neovisno mijenjati frekvenciju u ovisnosti o opterećenju, baš kao i grafičkom procesoru. Compute snaga nove arhitekture je porasla s 572GFLOPS-a na 736GFLOPS-a.

Kada smo kod grafičkog procesora reći ćemo kako se ostalo na Northern Islands arhitekturi (VLIW4), kako je maksimalan broj stream procesora (Radeon jezgri) smanjen na 384 (6 SMID-ova), a imenovanjem se ušlo u seriju HD7000. Grafika podržava DX11, OpenCL 1.1, DirectCompute 11, do 24x multi-sample i super sample AA modove (podrška za morfološki AA i EQAA), i do 16x Anisotropica neovisnog o kutu gledanja. Čip ima 24 teksturne jedinice (svaki SIMD ima četiri), 32 ROP Z/Stencil jedinice i 8 color ROP-ova. Teselator je poboljšan u odnosu na Llano generaciju i to poboljšanjem thread managementa i bufferinga (za niže nivoe) i dodavanjem "off chip" buffer podrške za više nivoe teselacije. Sa strane video izlaza podržan je DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 a tu su i Eyefinity (3 + 1 monitor) i Stereo 3D podrška.

UVD (Unified Video Decoder) je treće generacije, s podrškom za H.264, AVCHD, VC-1/WMV, MPEG-2, Blu-Ray 3D (MVC), MEPG4/DivX i Bitstream decode, Picture-in-Picture, Dual Stream HD+SD i HD+HD značajke. Accelerated video converter ima multi-stream hardverski H.264 HD enkoder, 4:2:0 color sampling video, optimizacije za promjenu scena u igrama i videou te varijabilnu kvalitetu kompresije. Sa strane sučelja podržava Audio/Video multiplexing, ulaz iz frame buffera za transkodiranje i video konferencije, te ulaz iz GPU display mehanizma za Wireless display mogućnost.

Trinity je dizajniran za nisku potrošnju energije, a to se posebno odnosi na mobilni APU-u. Glavne su značajke CPU Power Gating, optimizacije snage video izlaza, Power Tuning (promjenjivi naponi i frekvencije, UNB Power Gating, dinamička DRAM brzina, PCIe i Display PHY Power Gating itd.), a uštede su dobivene i prilikom reprodukcije video materijala. zanimljiv podatak je kako je potrošnja u Idleu je smanjena na samo 1.08W. Novi desktop APU-i rade na osnovnim brzinama od 2.0 do 3.8GHz, a GPU-i od 424 do 800MHz, uz 65 i 100W TDP.

AMD u startu nudi šest novih APU-u rasponu cijena od 53 pa do 122 USD. Tri su 65W i dva 100W modela čime su zadržani limiti prošle serije. Lineup kreće od A4-5300 modela koji ima dvije jezgre (jedan modul) koje rade na 3.4GHz (Turbo do 3.6) i najslabiju grafiku sa 128 Radeon jezgri koje rade na 723MHz. Uz njega je još jedan dvojezgreni A6 model koji radi na višoj brzini te ima grafiku sa 192 Radeon jezgre, a on i A6 imaju i najmanje priručne memorije - 1MB. Sljedeća su dva A8 modela s četiri jezgre (dva modula) od kojih će vjerujemo najzanimljiviji biti A8-5600K s otključanim množiteljem. Oba A8 modela imaju grafiku s 256 Radeon jezgre (stream procesora) koji rade na 760MHz. U vrhu su ponude dva A10 modela. Slabiji i zaključani A10-5700 koji radi na 3.4GHz (do 4.0GHz s Turbom) i s grafikom s 384 stream procesora. Najjači A10-5800K model danas testiramo.

Riječ je o procesoru s otključanim množiteljem koji ima najviši osnovni takt od 3.8GHz, s maksimalnim Turbo taktom od 4.2GHz. Procesor ima 100W TDP i dok god radi unutar njega Turbo Core tehnologija neovisno upravlja brzinom njegovih modula i grafikom te smanjuje potrošnju kada nema potrebe za maksimalnom snagom. Integrirana grafika ima 384 stream procesora koji rade na 800MHz. Procesor je pakiran u uOPGA pakiranje i ima 904 pina (FM2 socket). Priručne memorije ima 64KB L1 podatkovne (16KB po izvršnoj jezgri), 128KB instrukcijske L1 (64KB po modulu) i do maksimalnih 4 MB L2 memorije (2MB po modulu). Što se performansi tiče možemo očekivati kako će ovaj procesor biti nešto slabiji od FX-4170 modela zbog nedostatka L3 memorije.

Uz nove APU-e dolazi i novi A85X čip (Fusion Controller Hub), koji donosi integrirani Display DAC, generator takta, 4 x 1 PCIe 2.0 stazice, HD zvuk te četiri USB 3.0 porta, deset USB 2.0 portova i dva USB 1.1 porta. Uz to ima i osam SATA 6Gbps (eSATA) portova s podrškom za AMD RAID Xpert (0, 1, 5, 10), FIS Based Switching, kontrolu ventilatora APU-a preko SB-TSI sučelja, te podrške za SD, PCI i Consumer IR. FCH sa procesorom komunicira putem UMI (Unified Media Interface) sabirnice propusnosti 2GB/s.

Gigabyte F2A85X-UP4 - prvi dio

Proizvođači su se potrudili oko izbacivanja ploča za nove APU-e a Gigabyte trenutno ima jedan model baziran na A85X FCH-u. F2A85X-UP4 ploča je punog ATX formata i kako i natpisi na kutiji sugeriraju najbolje će se slagati s otključanim APU-ima. Tome doprinosi arhitektura ploče zasnovana na UltraDurable 5 dizajnu i kvalitetnoj napojnoj jedinici. Pakiranje ploča je unificirano za ovu godinu i korištene su iste grafike i boje i kod ploča namijenjenih Intel procesorima i AMD procesorima. S prednje su strane kao i uvijek nabrojane glavne značajke ploče, a sa stražnje su strane detaljnije informacije popraćene ilustracijama.

Bundle ploče nije naročito bogat i sastoji se od uputa za kkorištenje, DVD-a s aplikacijama i upravljačkim programima, šest SATA kabela, zaštita za stražnji I/O panel i naljepnica. Moglo je to i bolje, no očito je zarada na ovim jeftinijim pločama takva da to ne dozvoljava.

Kada ploču izvrtimo sa svih strana ostaje dojam kako je kvalitetno napravljena i kako su korištene kvalitetne komponente. PCB je mat crni a napravljen od staklene tkanine, i izgleda odlično. Na njemu su crni i tamno sivi konektori i utori pa cijela ploča izgleda vrlo elegantno. Layout je solidan, ploča ne djeluje pretrpano, a jedina zamjerka ide na smještaj konektora za hladnjak procesora koji je smješten s donje strane napojne jedinice a ne na vrhu ploče što bi bilo idealno. Za hlađenje se napojne jedinice brine jedan omanji hladnjak, a malo je veći postavljen na A85X FCH. Nakon testiranja i overclockiranja smo shvatili kako niti nema potrebe za većim hladnjacima jer se ploča vrlo malo zagrijava u radu, čak i pod dužim opterećenjima. Sve u svemu, ovoj je tipičan Gigabyteov proizvod koji ulijeva povjerenje već na prvi pogled.

Specifikacije Gigabyte F2A85X-UP4

Podržani procesori
 1. FM2 Socket:
  1. AMD A series processors
  2. AMD Athlon series processors
Čipset

AMD A85X

Memorija
 1. 4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 64 GB of
 2. Dual channel memory architecture
 3. Support for DDR3 1866/1600/1333/1066 MHz memory modules
 4. Support for AMD Memory Profile (AMP) memory modules
Utori za proširenja
 1. 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
 2. * For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
 3. 1 x PCI Express x16 slot, running at x8 (PCIEX8)
 4. * The PCIEX8 slot shares bandwidth with the PCIEX16 slot. When the PCIEX8 slot is populated, the PCIEX16 slot will operate at up to x8 mode.
 5. 1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
 6. * The PCIEX1_3 slot shares bandwidth with the PCIEX4 slot. When the PCIEX1_3 slot is populated, the PCIEX4 slot will operate at up to x1 mode.
 7. 3 x PCI Express x1 slots
 8. (All PCI Express slots conform to PCI Express 2.0 standard.)
 9. 1 x PCI slot
Multi-GPU podrška
 • Support for AMD CrossFire technology
 • Support for AMD Dual Graphics technology
 • LucidLogix Virtu MVP
LAN
 1. Realtek GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit)
Audio
 1. Realtek ALC892 codec
 2. High Definition Audio
 3. 2/4/5.1/7.1-channel
 4. Support for S/PDIF Out
Interni konektori
 1. 1 x 24-pin ATX main power connector
 2. 1 x 8-pin ATX 12V power connector
 3. 7 x SATA 6Gb/s connectors
 4. 1 x APU fan header
 5. 4 x system fan headers
 6. 1 x front panel header
 7. 1 x front panel audio header
 8. 1 x S/PDIF Out header
 9. 1 x USB 3.0/2.0 header
 10. 4 x USB 2.0/1.1 headers
 11. 1 x serial port header
 12. 1 x Clear CMOS jumper
 13. 1 x Trusted Platform Module (TPM) header
 14. 1 x power button
 15. 1 x reset button
 16. 1 x Clear CMOS button
USB

Chipset:

 1. Up to 4 USB 3.0/2.0 ports (2 ports on the back panel, 2 ports available through the internal USB header)
 2. Up to 10 USB 2.0/1.1 ports (2 ports on the back panel, 8 ports available through the internal USB headers)
Etron EJ168 chip:
 1. Up to 2 USB 3.0/2.0 ports on the back panel
BIOS i Format
 1. 2 x 64 Mbit flash
 2. Use of licensed AMI EFI BIOS
 3. Support for DualBIOS™
 4. PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a
 5. ATX Form Factor; 30.5cm x 24.4cm
Storage Chipset:
 1. 7 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0~6) supporting up to 7 SATA 6Gb/s devices
 2. 1 x eSATA 6Gb/s connector on the back panel supporting up to 1 SATA 6Gb/s device
 3. Support for RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, and JBOD
Gigabyte značajke
 1. Support for @BIOS
 2. Support for Q-Flash
 3. Support for Xpress Install
 4. Support for EasyTune
 5. Support for Smart Recovery 2
 6. Support for Auto Green
 7. Support for ON/OFF Charge
 8. Support for 3TB+ Unlock
 9. Support for Q-Share
 

S detaljnijom analizom krećemo kao i uvijek od napojne jedinice i prostora za socket procesora. Napojna je jedinica sasvim adekvatna za napajanje 100W APU-a (6 + 2 faze), a dozvoljava i overclocking. Kontrola je digitalna sa IR kontrolerima i driverima pa je i podešavanje napona unutar BIOS-a moguće u finijim koracima. Između stražnjeg I/O-a i napojne jedinnice nalazi se Etronov EJ168 USB3.0 kontroler koji ovoj ploči dodaje dva USB3.0 porta, na postojeća četiri (2 unutarnja i 2 vanjska). Prostor oko FM2 socketa (904 pina, a FM1 je imao 905) je adekvatan, čemu doprinosi i nizak hladnjak. Mi smo bez problema montirali veliku Noctuu D14. DIMM utora su četiri zbog duall channel arhitekture a maksimalno je moguće ugraditi ogromnih 64GB radne memorije DDR3 tipa. Ispred se DIMM-ova nalaze 24-pinski ATX i F_USB3.0 konektori te tri vrlo korisne tipke - Power, Reset i CMOS_SW za resetiranje BIOS postavki. tu su i dva SYS_FAN 4-pinska konektora.

Gigabyte F2A85X-UP4 - drugi dio

Na donjem su dijelu ploče dva Realtekova kontrolera - GbE LAN i ALC892 audio. Na dnu je ITE-ov I/O kontroler. Iza kontrolera su svoje mjesto našli PCIe i PCI slotovi. PCIe x16 dužine su tri, no samo je prvi u stanju raditi na x16 brzini. Ploča podržava CrossFireX a tada će prva dva PCIe X16 utora raditi u x8 modu, dok je treći isključivo x4 brzine. Uz njih, tu su i tri PCIe x1 slota te jedan legacy PCI slot. Iza druga dva PCIe x1 slota nalazi se CR2032 baterija. Na samom se dnu s lijeva na desno nalaze F_AUDIO, SPDIF_O, COM, TPM, F_USB4, F_USB3, F_USB2 i F_USB1 konektori. Do njih je još jedan SYS_FAN konektor (svi na ploči su 4-pinski), F_PANEL konektor i jedan vertikalni SATA 3Gbps konektor. Prema gore se uz sam rub ploče nastavlja uvijek korisna LED dijagnostika, dva BIOS konektora, i šest SATA 6Gbps konektora. Za napomenuti je kako ploča/APU podržava DualGraphics mod, baš kao i kod prethodne serije tako da se grafičke performanse mogu povećati ugradnjom primjerice HD6670 kartice. Ono što je novost za ovu seriju je podrška za LucidLogix Virtu MVP koji funkcionira kada imate diskretnu grafiku a monitor je spojen na integriranu, baš kao i kod Intel platformi.

I/O stražnji panel:

 • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
 • 1 x D-Sub port
 • 1 x DVI-D port
 • 1 x optical S/PDIF Out connector
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort
 • 4 x USB 3.0/2.0 ports
 • 2 x USB 2.0/1.1 ports
 • 1 x eSATA 6Gb/s connector
 • 1 x RJ-45 port
 • 6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out/Rear Speaker Out/Side Speaker Out/Line In/Line Out/Microphone)

Stražnji panel ima uobičajeni broj konektora a za pohvalu su i jedan eSATA konektor te četiri USB3.0 konektora. Ipak je riječ o ploči iz nižeg tržišnog segmenta pa će korisnici ovo znati cijeniti. Display Port i HDMI, uz VGA i HDMI idu standardno uz mogućnosti APU-a, a Eyefinity 2.0 isto dolazi kao standard.

 

F2A85X-UP4 (dostupni naponi)
CPU Voltage Auto, Manual, Dynamic (od 0.8V do 2.1V u koracima od po 0.00625V)
NB VID

Manual, Dynamic od 0.8V do 2.1V u koracima od po 0.00625V

DRAM Voltage od 1.1V do 2.62V u koracima od po 0.01V
FCH Voltage od 1V do 1.4V u koracima od po 0.01V
APU PLL Auto, Manual od 2.2V do 2.8V u koracima od po 0.02V
APU VDD Auto, Maual, od 1V do 1.5V u koracima od po 0.01V
VCore Loadline Calibration Auto, Normal, Extreme, Medium, Low, Standard
NBVID Loadline Calibration Auto, Normal, Extreme, Medium, Low, Standard
 

S obzirom da ploča nije primarno okrenuta entuzijastima i overclockerima nismo očekivali kako će opcija za podešavanje biti mnogo, no ipak nije tako. Mogućnosti za promjenu napona ima dovoljno a i raspon je sasvim zadovoljavajući. Teško da će netko tjerati APU-e preko 1.55 - 1.6V na zraku pa ovih vršnih 2.1V mami na ekstremnije hlađenje. Opcija je dakle sasvim dovoljno, a kao što će te kasnije vidjeti uz pomoć se ove ploče može sasvim lijepo podići razina performansi 5800K APU-a na novi nivo.

BIOS/UEFI sučelje je standardno, tj. točno onakvo kakvo smo vidjeli kog Z77 ploča. To znači kako je bržu u odzivu i jednostavnije za korištenje od stare UEFI serije, no i dalje nije lišeno neprivlačnog 3D sučelja. Sa softverske se strane također nije ništa promijenilo i očito ćemo pričekati još jedno vrijeme kako bi Gigabyte i na ovome polju uhvatio svog direktnog rivala Asusa. U svemu ostalom ovo je stvarno zreo proizvod, lišen dječjih bolesti koji će sa novijim revizijama BIOS-a postati još bolji (mi smo koristili dvije beta verzije F3c i F3e i svaka je donijela svoj set dodatnih nadogradnji). Krenimo na testove!

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte F2A85X-UP4

BIOS: F3e

Procesor(i)

AMD A10-5800K

Memorija

G.Skill RipjawsX 2 x 2GB 2133MHz, F3-17000CL9D

Grafička kartica

HD7660D

Zvučna kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATAII

Napajanje Thermaltake ToughPower 1200W
DVD-RW HP GSA-H60L

 

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

AMD Catalyst 12.9 Beta

DirectX verzija 11
wPrime

v2.0

AIDA 64 Extreme Edition

v.2.6

Media Converter

v.7.5

PCMark 7 Overall Score
7-Zip v. 4.65
Cinebench v11.5
x.264 Benchmark v.4.0
3DMark 11 Performance
 

Način testiranja

Testiranje smo napravili su dosadašsnjem PCE stilu. Malo sintetike, malo real-life benchmarka i malo igara. Mjerili smo i potrošnju cijele konfiguracije a temperature nismo jer ploča ima probleme s vjernim prikazom istih. Ono što jesmo mjerili su temperature hladnjaka i one se ni pri dugotrajnom opterećenju i overclockiranom stroju nisu dizale iznad 45°C sa setupom na stolu. Ipak, za niske temperature PWM-a je "kriv" i D14 hladnjak kojem smo centralni 14 cm ventliator spustili tako da tjera zrak preko hladnjaka i preko memorijskih modula. U svakom slučaju, konfiguracija je svaki zadatak odradila bez problema. Memoriju smo tijekom svih testova držali na visokih 2133MHz, a neke smo od testova probali i s nižim te višim vrijednostima. Zbog prirode APU-a, AMD preporučuje minimalno 1866MHz memoriju (zbog grafičkih performansi) pa smo baš kao što smo to napravili i kada smo prošle godine testirali Lynx platfromu, napravili usporedbu na različitim brzinama memorije. Novu smo platformu u tablicama usporedili sa starijom te s nekim Intelovim modelima. Grafičke testove smo zbog kratkog vremena koje smo imali na raspolaganju vrtjeli samo s AMD platfomom, ali uskoro ćemo u test ubaciti i rezultate HD4000 grafike. Ono što slijedi su testovi jedne MSGW konfiguracije zasnovane oko A10 procesora i Asusove F2A85-M PRO mATX ploče i to već sutra, a u skoroj budućnosti ćemo testirati i Asusovu F2A85-V PRO ploču te MSI-evu FM2-A85KA-GD65.

 

Overclocking

Overclocking ove platforme je povratak u stare dobre dane kombinacije podizanja brzine sabirnice, množitelja procesora i memorije i brzine sučelja. Za sve smo pronašli maksimume, a tada smo napravili mješavinu koja je donijela najveće ukupne performanse. Najprije smo dizanjem množitelja procesora utvrdili kako je njegov stabilni maksimum na oko 4.8GHz pri naponima oko 1.5V. Primjetili smo kako mu sve do 4.6GHz uopće ne treba puno napona - oko 1.43V je dovoljno što nije puno više od maksimalnog radnog napona na oko 1.41V. No, iznad 4.6GHz napon treba povećati pa je za 4.7GHz potrebno oko 1.48V, a za 4.8GHz oko ili malo preko 1.5V. Maksimalni stabilni osnovni takt (FSB) je bio na 125MHz, pri čemu smo memoriju držali na oko 2361MHz u višem množitelju. Za kraj nam je ostalo overclockrati takt GPU-a, a njega smo sa 800MHz podigli na okruglih i stabilnih 1200MHz. Stabilan je bio i na oko 1240MHz, no ipak smo odlučili koristiti nižu vrijednost. Kako se sve ovo odrazilo na performanse pogledajte u tablicama.

Rezultati testova - prvi dio

Futuremark

PC Mark 7 (Overall)
A10-5800K
2560
  
A8-3850
2216
  
A8-3650
2092
  
 
0130026
00
 
3DMark 11 (Performance)
A10-5800K @ 2133MHz
1686
  
A10-5800K @ 1866MHz
1621
  
A10-5800K @ 1600MHz
1541
  
A8-3870K
1127
  
A6-3500
791
  
 
085017
00
 
 

Razumljivo, zbog boljih grafičkih svojstava, bolje memorijske propusnoti i naravno višeg takta, A10 je bez problema zasjeo na vrh ove naše PCMark tablice. Dobre grafičke mogućnosti su zaslužne za pobjedu u 3DMarku 11, a lijepo se vidi i koliko ovise grafičke perfromanse o brzini radne memorije. Ako slažete ovakvu mašinu, nikako nemojte ići ispod 1866MHz, jer su penali veliki kao što ćemo vidjeti i kod kasnijih testova.

7-Zip

Score (MIPS)
Intel Core i5-2500K
14254
  
Intel Core i5-2300
12364
  
AMD A10-5800K
11551
  
AMD Phenom II 965
11417
  
AMD Phenom II X4 840
11311
  
AMD A8-3870K
11249
  
AMD A8-3850
10872
  
AMD A6-3650
9896
  
AMD A6-3500
4957
  
 
0500010000150
00
 
 

A10 solidno odrađuje 7-Zip test i njegova su dva modula ispred četiri jezgre ipak sporijeg Phenoma II 965. Intelov je i3-2300 ipak ostao nedostignut.

Cinebench R11.5

CPU (pts)
Intel Core i5-2500K
5,51
  
AMD Phenom II X6 1055T
4,98
  
AMD Phenom II X4 840
3,59
  
AMD A8-3870K
3,52
  
AMD A8-3850
3,45
  
AMD A10-5800K
3,33
  
AMD A6-3650
3,11
  
AMD A6-3500
2,06
  
 
0 2 46
 
 
OpenGL (pts)
AMD A10-5800K
41,66
  
AMD A8-3850
31,89
  
AMD A8-3870K
31,66
  
AMD A6-3650
24,09
  
Intel Core i5-2500K
15,1
  
AMD A6-3500
14,4
  
 
0214
2
 
 

U Cinebenchovom su se testu pokazale slabosti Piledriver modula. Četiri su Husky jezgre ipak nešto uspješnije, čak i na nižem taktu. Ipak, grafičke su performanse znatno unaprijeđene i ova će se platforma kupovati zbog nadmoćne integrirane grafike.

MediaConverter7

Time (s)
Core i7-2600K
85
  
AMD A8-3870K
90
  
Core i5-2300
100
  
Core i5-2500K
102
  
AMD A10-5800K @ CPU
104
  
AMD Phenom II X4 840
106
  
AMD A10-5800K @ ATI Stream
107
  
A8-3850 @ CPU
109
  
AMD A6-3650 @ CPU
116
  
A8-3850 @ ATI Stream
118
  
AMD A6-3650 @ ATI Stream
126
  
AMD A8-3870K @ CPU
170
  
AMD A6-3500 @ CPU
302
  
 
08016024032
0
 
 

Napredak je vidljiv no nije dovoljan da se ugroze Sandy Bridge procesori, a o Ivy Bridge performansama se ne može ni sanjati. Quick Sync je ovdje gospodar, premda ga nema u tablicama.

Rezultati testova - drugi dio

wPrime

1024M Time (s)
Intel Core i5-2300
388,502
  
AMD A8-3850
410,764
  
AMD A8-3870K
424,744
  
AMD A6-3650
447,626
  
AMD A10-5800K
509,327
  
AMD A6-3500
884
  
 
030060090
0
 
 

Slabosti se Piledrivera i ovdje jasno vide i za ovakve multithreaded zadatke su četiri Husky jezgre puno bolje, a Intelove performanse ne treba ni spominajti - zna se odavno gdje je AMD "tanak".

x.264 Benchmark

Score (fps)
Core i5-2500K
95,39
  
Core i5-2300
83,43
  
AMD A10-5800K
73,25
  
AMD A8-3870K
69,03
  
AMD A6-3500
68,45
  
AMD Phenom II X4 840
66,79
  
AMD A8-3850
66,31
  
AMD A6-3650
61,14
  
 
025507510
0
 
 

Ono što raduje je ipak postizanje napretka u testovima ovoga tipa gdje su bitne performanse procesora i njegova brzina. Turbo od 4.2GHz ovdje donosi prednost nad A8-3870K APU-om.

AIDA64 Memory

Read (MB/s)
AMD A10-5800K @ 2133MHz
12607
  
AMD A10-5800K @ 1600MHz
12383
  
AMD A10-5800K @ 1866MHz
12373
  
AMD A8-3870K
9571
  
AMD A8-3850
9548
  
AMD A6-3650
9016
  
AMD A6-3500
8764
  
 
050001000015000200
00
 
Write (MB/s)
AMD A10-5800K @ 2133MHz
10429
  
AMD A10-5800K @ 1866MHz
10361
  
AMD A10-5800K @ 1600MHz
10131
  
AMD A8-3870K
6805
  
AMD A8-3850
6786
  
AMD A6-3650
6111
  
AMD A6-3500
5567
  
 
050001000015000200
00
 
Copy (MB/s)
AMD A10-5800K @ 2133MHz
18285
  
AMD A10-5800K @ 1866MHz
17942
  
AMD A10-5800K @ 1600MHz
16858
  
AMD A8-3850
11993
  
AMD A8-3870K
11979
  
AMD A6-3650
10949
  
AMD A6-3500
10370
  
 
050001000015000200
00
 
 

Ako je nešto poraslo kod nove A serije onda su to memorijske performanse. U AMD-u su odradili odličan posao sa memorijskim kontrolerom i napredak je odličan. Brzina ovdje ne utječe drastično na propusnost, no memoriju je bolje držati čim više ako koristite integriranu grafiku za igranje.

Rezultati testova - treći dio

Gaming

Dirt 3 (1680x1050, High, 0xAA)
AMD A10-5800K
45,83
  
A8-3850
32,54
  
AMD A8-3870K
28,47
  
AMD A6-3650
22,93
  
 
0102030405
0
 
Mafia II (1680x1050, High, 0xAA)
AMD A10-5800K @ 2133MHz
30,9
  
AMD A10-5800K @ 1866MHz
29,1
  
AMD A10-5800K @ 1600MHz
27
  
AMD A8-3870K
21,8
  
A8-3850
21,3
  
AMD A6-3650
15,9
  
 
0 816243
2
 
S.T.A.L.K.E.R. Cop 1680x1050 (Medium, DX11)
AMD A10-5800K @ 2133MHz
29,5
  
AMD A10-5800K @ 1866MHz
28,25
  
AMD A8-3870K
26,75
  
AMD A10-5800K @ 1600MHz
26,75
  
 
010203
0
 
Sniper Elite V2 (1280x1024, DX11, Low, 0xAA)
AMD A10-5800K
47,6
  
AMD A8-3870K
31,6
  
 
0102030405
0
 
 

Ovdje ne možemo govoriti o performansama jedne diskretne grafike, no i s A10 APU-om će te moći odigrati koji manje zahtjevan naslov na nižoj rezoluciji i s malo manje detalja na sceni. A10 drži lijepo prednost u odnosu na stari A8-3870K APU-a, i to je glavna novost ove arhitekture. U dva naslova imamo priliku ponovno vidjeti koliko znači brzina memorije za grafičke performanse.

Overclocking

3DMark 11 (Performance)
A10-5800K @ 4.8/1.2GHz
2129
  
A10-5800K @ 3.8/0,8GHz
1686
  
 
0110022
00
 
7-Zip (MIPS)
A10-5800K @ 4.8/1.2GHz
13719
  
A10-5800K @ 3.8/0,8GHz
11551
  
 
07000140
00
 
Cinebench 11.5 (pts)
A10-5800K @ 4.8/1.2GHz
4,07
  
A10-5800K @ 3.8/0,8GHz
3,33
  
 
0 1 2 3 45
 
 
wPrime 1024M (s)
A10-5800K @ 4.8/1.2GHz
425,179
  
A10-5800K @ 3.8/0,8GHz
509,327
  
 
025551
0
 
Mafia II (1680x1050, High, 0xAA)
A10-5800K @ 4.8/1.2GHz
36,9
  
A10-5800K @ 3.8/0,8GHz
30,9
  
 
01020304
0
 
 

Overclockingom smo procesorske performanse u prosjeku digli za preko 20% dok su grafičke išle gore za oko 17% (ne računajući 3DMark). Nije ovo nimalo loš rezultat za ovu platformu i krajnji korisnik dobiva solidnu vrijednost odabirom kvalitetnije ploče kojom može overclockirati.

Potrošnja

Idle (W)
AMD A6-3500
38
  
A10-5800K
38
  
Core i5-2300
51
  
Core i5-2500K
54
  
A8-3850
59
  
AMD A6-3650
61
  
AMD A8-3870K
62
  
 
0357010514
0
 
Load (W)
AMD A6-3500
85
  
Core i5-2300
120
  
A10-5800K
130
  
Core i5-2500K
134
  
AMD A8-3870K
135
  
A8-3850
136
  
AMD A6-3650
136
  
 
0357010514
0
 
 

Potrošnja platforme je čak i prilikom overclockinga zadržana u razumnim granicama (do oko 180W), a vidimo i kako je nešto smanjena u odnosu na prošlu generaciju. S obzirom da su grafičke performanse podignute postignut je oličan omjer performasi po utrošenom Wattu energije.

Zaključak

Nova A serija je kao što vidimo donijela vrlo opipljive razlike u odnosu na staru. Sirova procesorska snaga nažalost nije porasla u većoj mjeri i to je posljedica prelaska na Bulldozer arhitekturu, kojoj ni Piledriver poboljšanja nisu znatno pomogla da ulovi korak s vrlo brzom konkurencijom. Ono gdje jesu nadmoćniji su grafičke performanse i mogućnosti koje su solidno poboljšane u odnosu na staru A seriju, čime se dobilo na vrijednosti kompletne platforme. Riječ je i dalje o starijoj VLIW4 arhitekturi i preimenovanoj 6 seriji (uz poneke dorade), no konkurencija još nema pravi odgovor ni na to. Karakteristike kao što su Eyefinity, DualGraphics i pogotovo podrška za dvije diskretne kartice u CrossFireX modu čini platformu vrlo zanimljivom i mainstream gamerima. A10-5800K je vrh ponude i bolje od toga neće ići, barem ne u ovoj seriji, a AMD za sljedeću svakako treba poraditi na CPU performansama i približavanju Intelovoj odličnoj Quick Sync tehnologiji kada je riječ o transkodiranju videa. Sve ostalo je solidno a najviše nam se sviđa porast memorijske propusnosti, te smanjenje potrošnje električne energije.

Overclocking potencijal A10 procesora i kompletne platforme je kao što smo vidjeli vrlo dobar pa bi to moglo privući i entuzijaste kojima je bitan svaki dodatni megahertz. Na zraku smo uspjeli doći do stabilnih 4.8GHz, no maksimalni množitelj je 63x pa mjesta napretku svakako ima, samo je pitanje koje će te hlađenje odabrati jer je ovaj APU gladan struje. I iz grafike smo izvukli solidnih 1200MHz pri čemu su performanse lijepo porasle a to omogućava komforniju igru s višim famerateom. Bitno je jedino da imate radnu memoriju brzine 1866MHz ili bržu, što smo i dokazali u nekoliko testova.

Gigabyte je napravio vrlo dobru ploču i odličnog kompanjona upravo najjačem A10 procesoru iz kojega može izvući maksimum. Ploča je kvalitetno napravljena, s kvalitetnim komponentama a i količina opreme zadovoljava. Šest USB3.0 portova (četiri straga), eSATA port i šest SATA 6Gbps portova čine ju dovoljno modernom, a detalji poput Power, Reset i CMOS tipki te LED dijagnostike privlačniju naprednijim korisnicima. Napojna jedinica i hlađenje se pokazalo vrlo sposobnim, a najljepše od svega je da se ploča niti ne zagrijava puno u radu. APU-u je potrebno osigurati solidno hlađenje i za sve ostalo ne treba brinuti. U ovome trenutku još ne znamo cijenu ploče no vjerujemo kako će kompletna platforma biti relativno povoljna, a to je ono na što AMD i cilja. Cijena od 122 USD za najjači procesor u seriji je vrlo dobra za ovo recesijsko vrijeme, a uvijek se treba prisjetiti kako za te novce dobivate i procesor i grafiku. Kod jeftinijih A8, A6 i A4 primjeraka možemo govoriti i o vrlo dobroj HTPC upotrebi gdje su im vrijednosti neupitne a cijena odlična.