msi_a68hi_1 msi_a68hi_2

MSI u svojoj FM2+ ponudi ima četiri Mini ITX ploče – A88XI AC V2, A88XI AC, A68HI AC i ovu A68HI. Sve ih krasi dobra kvaliteta gradnje (Military Class 4, EDS i EMI  zaštite te zaštita od vlage i visoke temperature), a za ovako malene ploče solidno su i opremljene. Pakiranje ploče je u skladu s njenim malenim dimenzijama, a na kutiji možemo naći sve relevantne informacije.

msi_a68hi_3

S obzirom da je riječ o ploči iz jeftinijeg segmenta tržišta i bundle je u skladu s tim. Uz ploču se u kutiji nalazi medij s upravljačkim programima i pratećim aplikacijama, I/O zaštita, dva SATA kabela i podeblja knjižica s uputstvima.

msi_a68hi_4

A86HI ploča je dimenzija 17 x 17 cm, što i nije čudo jer spada u Mini ITX segment, a na prvi pogled je i vrlo dobro posložena i ne djeluje pretrpano. Jedine nelogičnosti su smještaj četveropinskog 12V konektora koji je na donjem dijelu ploče, te smještaj front panel headera koji je pomaknut malo u unutrašnjost i to na gornjoj strani ploče. Centralni dio ploče zauzima FM2+ socket i mehanizam, oko kojeg su smješteni nosači za hladnjake te relativno jednostavna četverofazna VRM jedinica s malenim aluminijskim hladnjakom. Hladnjak svoj posao odrađuje solidno, a pregrijava se tek kada krenemo s overclockingom. Hladnjak na A68H čipsetu je još manji i zna se zagrijati tijekom rada. Vrlo zanimljivi element na ploči je i PCIe 3.0 x16 slot za grafičke kartice što znači kako možemo ugraditi i moćnije kartice tipa R9 Fury Nano koja je u gabaritima ove ploče (po dužini barem). Uz to, moguće je i Dual Graphics opcijom uz pomoć R7 grafičkih kartica povećati performanse integrirane grafike. Ploča podržava DDR3 memoriju brzine do 2133 MHz (radila je uspješno i s našom 2400 MHz memorijom) maksimalnog kapaciteta 32 GB u dvokanalnom režimu rada.

msi_a68hi_5

Od opcija za proširenja tu imamo i jedan M.2 slot koji podržava uređaje dužine do 30 mm (WiFi i Bluetooth moduli). Za zvuk je zadužen Realtekov ALC887 osamkanalni CODEC, a za mrežnu se povezivost brine Realtekov RTL8111G Gigabit LAN kontroler. Tu su i četiri SATA 6 Gbps porta vertikalne orijentacije, jedan interni USB 3.0 konektor te jedan interni USB 2.0 konektor. Ploča ima i dva četveropinska konektora za ventilatore. Zanimljiv je i smještaj baterije koja je zalijepljena za nosač video izlaza na stražnjem I/O panelu.

msi_a68hi_6

Stražnji se I/O panel sastoji od klasičnog PS/2 porta, dva USB 2.0 i dva USB 3.0 konektora (VLI VL806 kontroler), zatim RJ45 utičnice, tri audio utičnice te tri video izlaza – VGA, DVI i HDMI.

msi_a68hi_10 msi_a68hi_11

msi_a68hi_12 msi_a68hi_13

Pregled ove jednostavne ploče zatvaramo UEFI sučeljem koje je tipičnog Click BIOS 4 rasporeda i zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe. Nudi dovoljno opcija za tweakanje i overclocking, a sve radi vrlo glatko. Ploča podržava i Live Update 6 softver, te Fast Boot i M-Flash opcije.