AMD Athlon X4 860K

Athlon X4 860K

Prije otprilike tri mjeseca smo testirali Intelov Pentium G3258 procesor kojem je ovaj Athlon X4 860K direktan protivnik u cjenovnom rangu između 500 i 600 kuna. Danas imamo priliku direktno usporediti performanse ova dva procesora koje dijeli mnogo toga, počevši od potpuno različite arhitekture, proizvodnog procesa, radnog takta te činjenice da je Pentium u stanju paralelno odrađivati dva threada, a Athlon četiri. Athlon X4 860K je namijenjen jeftinijim FM2+ pločama i A88X čipsetima, no nije APU nego “čisti” CPU. Baziran je na Steamroller arhitekturi, ima Kaveri procesorske jezgre, napravljen je u 28 nm proizvodnom procesu, te broji 2.41 milijardu tranzistora na površini od 245 mm kvadratnih. Podatkovna propusnost je 64-bitna, a procesor se sastoji od dva Steamroller modula od kojih svaki ima po dvije zasebne integer jezgre u jednom modulu.

Athlon X4 860K Athlon X4 860K

Procesor ima dva puta po 96KB (3-way) L1 priručne instrukcijske memorije koja se dijeli između pojedinih integer jezgri, četiri puta po 16KB (4-way) podatkovne L1 priručne memorije te dva puta po 2MB (16-way) dijeljene L2 priručne memorije (za svaki modul po 2MB). Procesor radi na osnovnih 3.7 GHz uz maksimalni Turbo takt od 4.0 GHz sve dok radi unutar TDP-a od 95W. Množitelj je otključan i korisnik vrlo lako može sam odrediti maksimalnu brzinu procesora kako prema gore tako i prema dolje uz podešavanje TDP-a od 65 do 95W. Memorijski kontroler je dvokanalni s podrškom za DDR3 tip radne memorije brzine do 2400 MHz.

ASUS Crossblade Ranger

Asus Crossblade Ranger Asus Crossblade Ranger

Za idealnog partnera najjačim FM2+ APU-ima i CPU-ima, Asus je na tržište u kolovozu prošle godine izbacio svoj najjaču A88X ploču koja je pripadnica Republic of Gamers serije – Crossblade Ranger. Dugo je vremena prošlo otkako smo testirali neku ROG ploču za AMD, a kao što znamo tehnologija je uznapredovala i ROG modeli za Intela su danas krcati modernom opremom i mogućnostima. Kako ni ljubitelji AMD-a ne bi zaostajali, ova ploča nudi sve “slatkiše” kao što su ROG dizajn i kvaliteta komponenata, moćna SupremeFX audio jedinica uparena sa SonicFirst III softverom, zatim Intelov Gigabit LAN kontroler s LAN Guard tehnologijom i GameFirst III softverom, KeyBot tehnologija, LN2 mod, podrška za 2666 MHz memoriju, podrška za 3-way CrossFire tehnologiju itd. Ploča dolazi u kutiji standardnog dizajna za jedan ROG proizvod, ima otklopivu prednju stranicu te vrlo bogat bundle koji uključuje i zanimljivu podlošku za miša.

Asus Crossblade Ranger Asus Crossblade Ranger

Crossblade Ranger je tipičnog ROG dizajna sa crnim PCB-om, te crvenim i crnim elementima i jednostavno izgleda odlično. Hladnjaci na VRM dijelu i na A88X čipu su masivni i vrlo efikasni, a layout je odlično posložen pa sve nalazimo na svojim uobičajenim mjestima i ništa ničemu ne smeta. Ploča ima pet dobro smještenih 4-pinskih konektora za ventilatore pa dodatno hlađenje ne bi smjelo biti problem. Uz ovu ploču i procesor AMD nam je poslao i Radeon memoriju, tj. DDR3 dual-channel kit kapaciteta 8GB i brzine 2400MHz uz 11-12-12-31 latencije i radni napon od 1.65V. Riječ je o memoriji koja pri punoj brzini pruža visoku propusnost i biti će zapravo odličan partner bilo ovome Athlonu X4 bilo nekom od APU-a čije grafičke performanse direktno ovise o brzini memorije.

Asus Crossblade Ranger Asus Crossblade Ranger

Napojna jedinica nosi marketinško ime Extreme Engine Digi+ III, a riječ je o 8+2 faznoj jedinici s odvojenim digitalnim kontrolerima za CPU i RAM (5-way optimizacija), 10K Black Metalic kondenzatorima, NexFET MOSFET-ima i “New Alloy” prigušnicama. Za sve entuzijaste tu je i ROG Extreme OC kit tehnologija koja uključuje Slow i LN2 modove rada, uz ProbeIT mjerne točke napona (APU, FCH, DRAM, VDDA, CPU i VDDNB). Za sve one koji rade na stolu (uključujući i ekstremne overclockere), od pomoći će biti i START, Reset i MemOK! tipke, te naravno LED zaslon za Q_CODE.