AMD Next Horizon Gaming Los Angeles

Datum objave 11.06.2019 - Krešimir Matanović

AMD Next Horizon Gaming - prvi dio

amd_tech_day_2019_LA_1

Direktorica AMD-a, dr. Lisa Su, jučer je na Next Horizon Gaming eventu u Los Angelesu predstavila novu seriju AMD Ryzen 3000 procesora i Radeon 5700 grafičkih kartica. Za razliku od predstavljanja na nedavno završenom Computex sajmu, sada su poznate sve specifikacije novih proizvoda, a najavljen je i Ryzen 9 3950X, šesnaest jezgreni procesor za AM4. O postojanju ovog proizvoda se dugo nagađalo, a AMD je njegovu najavu čuvao specijalno za ovaj event. Sada su poznate i preporučene cijene i procesora u grafika.

amd_tech_day_2019_LA_2

Oba proizvoda su napravljena u novom 7 nanometarskom proizvodom procesu, i predstavljaju okosnicu AMD-ove udarne snage za desktop u ovoj godini. No to nije sve, do sada su u 2019. godini imali nekoliko iznimno ohrabrujućih najava novih suradnji kao što su one s Googleom za njihov Stadia projekt, ali i licenciranje nove RDNA grafičke arhitekture Samsungu. Momentum pokrenut s lansiranjem prve Zen arhitekture i prvih Ryzen procesora se nastavlja ništa manjom žestinom. dr. Su je na eventu naglasila kako im je cilj prisutnost u svim segmentima tržišta – desktop, gaming, enterprise i mobile, a to se polagano i ostvaruje.

amd_tech_day_2019_LA_3

Prezentacija je novih proizvoda krenula s Ryzenom treće generacije, tj. Zen 2 arhitekture. Ovi procesori donose porast u single thread performansama, porastom takta i IPC-a, a time mogu napasti Intel na zadnjoj utvrdi koju drže – gamingu. Prema slajdovima, novi su Ryzeni u prosjeku izjednačeni po gaming performansama s konkurencijom iz Intela, a u istom cjenovnom razredu donose više jezgara i samim time bolje multithreaded performanse što je i od ranije poznata prednost.

amd_tech_day_2019_LA_6

Ne samo da su najavili moćni Ryzen 9 3950X, nego su nam i demonstrirali njegove overclocking mogućnosti s ekstremnim hlađenjem u obliku tekućeg dušika. Postignut je takt od 5.4 GHz, pri čemu su skinuti i neki HWBOT svjetski rekordi za šesnaest jezgrene procesore koje je do sada držao Intelov i7 7960X. Ryzen 9 3950X donosi chiplet dizajn s dva odvojena CCD-a, od kojih svaki u sebi ima po dva CCX-a što ukupno daje 16 fizičkih jezgara i 32 logičke. Procesor ima 3.5 GHz osnovni takt i čak 4.7 GHz u boostu, te ukupno čak 72 MB priručne memorije. Ono što je najzanimljivije je da sve to ostaje u TDP-u od 105 W. Procesor će na tržište doći na jesen, po za sada nepoznatoj cijeni. Update: Cijena je objavljena na live eventu i iznosi 749 USD, a procesor će se na tržištu pojaviti u rujnu.

amd_tech_day_2019_LA_6a

Line up novih procesora ispod spomenutog Ryzena 9 3950X je poznat od ranije, no sada su poznate i pune specifikacije svih modela, te preporučene cijene. Tako će većini najzanimljiviji Ryzen 7 3700X i Ryzen 5 3600 koštati 329 i 199 USD. Šest jezgreni 3600 donosi 35 MB tzv. Game cache memorije i taktove do 4.2 GHz. Game Cache je marketinški termin koji AMD koristi od ove serije za kombinaciju L2 i L3 priručne memorije koja je povećana u odnosu na prethodnu generaciju kako bi se povećale upravo gaming performanse. AMD tvrdi kako su sada svi procesori u rangu s konkurencijom iz Intela kada je izvlačenje performansi iz grafičke kartice u pitanju.

amd_tech_day_2019_LA_6b

Sama Zen 2 arhitektura donosi poboljšanja u performansama na temelju novog proizvodnog procesa, ali i samog dizajna arhitekture tj. poboljšanja u izvršnom dijelu. Procesori donose i novu generaciju Infinity Fabrica za dodatne performanse i konfigurabilnost. Napravljeni su u novom 7 nm proizvodnom procesu, koji je major node, a donosi dva puta veću gustoću tranzistora, a u pola snage ili potrošnje dosadašnje tehnologije što rezultira s do 25% više performansi. Sam porast IPC-a baziran na poboljšanjima arhitekture je 15% - poboljšani branch prediction, poduplane performanse floating pointa, povećana propusnost integera, i smanjenje efektivne latencije. Po prvi puta je korišten i tzv. chiplet dizajn koji je AMD originalno namijenio serverima, kao uostalom i Zen 2 arhitekturu, o čemu ćemo detaljnije pisati u zasebnom članku.

amd_tech_day_2019_LA_6c

Nova X570 platforma ne predstavlja zamjenu za X470, nego je ona njena nadogradnja, a donosi neke od značajki koje konkurencija još nije pripremila. Uz to, zadržavaju kompatibilnost AM4 desktopa pa se novi procesori mogu ugraditi i na stare ploče, a stari na nove. Uz to, vendori su sada spremniji nego ikada i na tržištu ćemo vidjeti oko 150 matičnih ploča baziranih na X570 čipsetu, uz cijene koje će se kretati od 200 USD pa na više. AMD nakon predstavljanja Zen 2 arhitekture, nastavlja zacrtanim putem i onime što su obećali svojim kupcima, a to je razvoj Zen 3 arhitekture (7nm+).

amd_tech_day_2019_LA_8a

Nakon prezentacije novih Ryzena na redu su došle nove Radeon RX 5700 i RX 5700 XT grafičke kartice. Po prvi put smo i vidjeli dva nova proizvoda, njihov dizajn, ali i kako rade u praksi. AMD se odlučio za nastavak prakse izrade zatvorenog tipa hlađenja s turbinom, jer se žele diferencirati od AIB vendora, a uvjeravaju nas da nove kartice imaju bolja akustična svojstva, tj. da su zadovoljavajuće tihe. Nove bi se kartice prema najavama trebale na tržištu pojaviti u srpnju, a osim kod e-tailera bit će dostupne za kupovinu i na proizvođačevim stranicama u Americi i Europi.

amd_tech_day_2019_LA_14

Jača od dvije, RX 5700 XT ima karakterističan metalni pokrov s udubljenjem na vrhu koje je jasno dizajnerski izričaj, no navodno pomaže i u kanaliziranju zračne struje. Kartica ima 40 compute unita, s 2560 stream procesora nove generacije (Navi arhitektura), a grafički procesor sada ima tri radna takta - base, game i boost. Boost je ono što može postići pri lakšem opterećenju, a game je takt koji bi tipično trebali vidjeti prilikom igranja. Unatoč pogrešci na renderima, nove kartice imaju po jedan osam i šest pinski konektor za dodatno napajanje, a XT model ima visokih 225 TBP-a (total board power). Slabija kartica ima 36 compute unita i 2304 stream procesora i TBP od 180 W. Obje su kartice opremljene s po 8 GB GDDR6 memorije, s propusnošću od 448 GB/s. Sučelje je po prvi puta PCIe 4.0, s kojim su opremljene i X570 matične ploče, no unazad je kompatibilno. Ne moramo ni naglašavati kako ih jedva čekamo vidjeti i isprobati u labu. Update: Na live eventu su objavljene cijene i iznose 449 USD za RX 5700 XT, te 379 USD za RX 5700. Na tržištu će se pojaviti i Radeon RX 5700 XT 50TH Anniversary Edition sa zlatnim slovima i potpisom Lise Su za 499 USD.

AMD Next Horizon Gaming - drugi dio

amd_tech_day_2019_LA_8

Obje kartice, tj njihovi grafički čipovi počivaju na potpuno novoj RDNA arhitekturi. Nova arhitektura donosi veliki odmak od CGN-a. Dizajnirana je za budućnost igranja, povećanje performansi, efikasnosti, mogućnosti i skalabilnosti pa će se proizvodi na njoj protezati sve od mobilnih uređaja pa do clouda.

amd_tech_day_2019_LA_8b

RDNA donosi novi dizajn računskih jedinica, multi-level hijerarhiju priručne memorije i poboljšanja grafičkog cjevovoda. RDNA puno toga preuzima iz Zen 2 arhitekture, pa je u nju ugrađeno i predviđanje grananja, a donijela je i dva puta veći instruction rate, single cycle issue (Wave 32 na SIMD32), dual mode izvršavanje instrukcija, resource pooling, a dvije su compute jedinice koordinirane kao radna grupa procesora. Izmjene su vrlo velike pa ćemo spomenuti i poboljšani DCC tj. delta color compression algoritam koji sada efikasnije kompresira, a shaderi sada mogu čitati i zapisivati kompresirane podatke direktno iz priručne memorie, kao i što Display jedinica može čitati kompresirane podatke direktno iz priručne memorije. Ovdje ćemo za sada stati jer ćemo detaljno o RDNA arhitekturi objaviti zaseban članak za nekoliko dana.

amd_tech_day_2019_LA_9 amd_tech_day_2019_LA_10

Nakon prezentacija i dubljih tehnoloških predavanja, kako sve zajedno radi smo imali prilike vidjeti u demo prostoru, ali i samo isprobati. Performanse se novih kartica mogu kratko sažeti u jednu rečenicu. RX 5700 XT je u prosjeku brža od RTX 2070, a RX 5700 od RTX 2060. Ove su im kartice prirodna konkurencija i po pitanju performansi i po pitanju cijene. U odnosu na njih imaju i dalje nešto višu potrošnju, te naravno nemaju podršku za Ray Tracing. Poruka iz AMD-a vezana za to je da ih svakako zanima Ray Tracing i da će on evoluirati sa shader akceleracije na hardversku akceleraciju kada za to dođe vrijeme.

amd_tech_day_2019_LA_11

AMD s novim Radeonima donosi i novo izdanje Adrenalin 2019 grafičkih drivera (19.7.1.), koji donose određena poboljšanja, ali i nove tehnologije vezane samo za Navi grafičke kartice, tj. RX 5700 seriju. Novosti u Radeon Chillu uključuju tzv. display aware tuning, tj. postavljanje peak i low ograničenja prema tipu ekrana. Do sada su bili podržani samo 144 Hz monitori gdje su low i peak vrijednosti bile 71 i 144 HZ, a sada su podržani i 60 Hz monitori gdje je low na 30 Hz, a peak jasno na 60 Hz. Ovo će i kod tih monitora donijeti određene uštede na potrošnji energije pri statičnim scenama, a najizraženije će to biti kod prijenosnika. Nova tehnologija je Anti Lag, koja donosi 31% smanjenje kašnjenja grafičke kartice prema monitoru (mjerenje vidljivo na prvoj fotografiji). Smanjenje kašnjenja znatno povećava iskustvo igranja eSports naslova jer se postiže se efekt povećanja FPS-a. Tehnologija radi tako da mjeri i usporava CPU da ne ode previše ispred GPU-a, a efekt smanjenja kašenjenja je takav da s ovom funkcijom uključenom igrač odlazi jedan frame naprijed u odnosu na druge. Ujedno, što je sistem više GPU limitiran, veći su benefiti, a to se povećava i s uključenim FreeSyncom. Tehnologija za sada ne podržava Vulkan i DX12 API-e, nego samo DX11 i DX9, i nije uključena po defaultu u sučelju drivera.

amd_tech_day_2019_LA_13

U sklopu marketinškog naziva FidelityFX se krije Radeon Image Sharpening tehnologija, tj. contrast adaptive sharpening, koja radi na pooštravanju "meke" scene s manje kontrasta uz minimalnu penalizaciju na performansama. Algoritmi kao što su TSAA i FSAA stvaraju "mekšu" sliku, pa se uz pomoć CAS-a koji je full frame post proces pooštrava scena. Tehnologija radi samo na RX 5700 karticama. Igrači imaju samo on i off opciju, dok razvojni studiji imaju puni pristup i odlučuju koliko je pooštravanja potrebno. Tehnologija je podržana na DX9 i DX12 API-jima.

amd_tech_day_2019_LA_12 amd_tech_day_2019_LA_7

Radeon RX 5700 serija kartica ima znatno unaprijeđene media i display mehanizme o kojima ćemo detaljnije u zasebnom članku, a velika novost je podrška za Display Port 1.4 DSC tehnologiju ili Display Stream Compression protokol koji je specificiran unutar VESA standarda. DSC predstavlja budućnost igraćih monitora jer omogućava visoke rezolucije i visoke stope osvježavanja i povezivost samo s jednim Display Port kabelom uz jasno podršku za FreeSync 2 HDR tehnologiju. ASUS je u partnerstvu s AMD-om izbacio prvi gaming monitor koji podržava ovaj protokol i predstavljaju ga na E3 sajmu u Los Angelesu. Riječ je o 43-inčnom monitoru 4K rezolucije s HDR 1000 podrškom i 144 Hz stopom osvježenja slike. DSC donosi znatna poboljšanja u kvaliteti slike kao što je i bilo vidljivo na demo prezentaciji koju je AMD pokazao prisutnima. Iz Los Angelesa za sada toliko, a uskoro očekujte i deep dive članke u Zen 2 i Navi arhitekture.