AMD Radeon HD6850 & HD6870 – dvojac bez milosti

Datum objave 22.10.2010 - Krešimir Matanović

HD6850 i HD6870 ili ti Barts Pro i Barts XT - 1.dio

Prije nego krenemo detaljnije o arhitekturi i konkretnim modelima razjasnimo nastalu zbrku oko imenovanja. AMD danas predstavlja modele koji nose kodno ime Barts Pro i XT i za koje se isprva nagađalo kako mijenjaju HD5770 i HD5750 modele, da bi se nekoliko tjedana prije samog predstavljanja ta informacija pokazala netočnom. HD5770 i HD5750 do daljnjega ostaju u proizvodnji (ili barem do kraja godine), jer Nvidia nema karticu koja je za isti novac brža. Ono gdje su GTX460 modeli zaprijetili i pobijedili je segment HD5830 i HD5850 kartica. Upravo te modele mijenjaju danas predstavljene HD6850 i HD6870 kartice. A što je sa HD5870 modelom pitate se? Njega će zamijeniti dva modela - Cayman Pro i XT. Caymani će nositi oznake HD6950 i HD6970 a izlazak na tržište se očekuje u studenom. Time će AMD popuniti i osnažiti high-end ponudu grafičkih kartica. Za nasljednika HD5970 kartice predodređen je Antilles model sa dva Caymana na jednoj tiskanoj pločici. Dvoglavi će Antilles nositi ime HD6990, a navodno izlazi u prosincu. Sada kada smo to razjasnili, krenimo u opis tehnologije iz danas predstavljenih Barts Pro i XT modela.

Sa Bartsom je AMD-u bio cilj stvaranje najbrže kartice na tržištu potrošnje ispod ili oko 150W, što je postignuto optimizacijom grafičkog procesora iz HD5800 serije. Cypress je za tu priliku dorađen i popeglan, dok se značajnije promjene u arhitekturi, tj. na razini stream procesora uz dodavanje nekih novih značajki očekuju tek sa Caymanima. Ukratko, povećanje performansi po kvadratnom milimetru čipa omogućeno je podizanjem taktova te izmjenama u konfiguraciji, a ubrzana je teselacija baš kao i geometrijska propusnost. Poboljšani su i anti-aliasing te anisotropic algoritmi, dodane su podrške za UVD 3, AMD APP te Blu-ray 3D, a poboljšanja su zahvatila i Eyefinity tehnologiju. Novost je i HDMI 1.4a te Displayport 1.2 podrška. Za razliku od Cypressa, Barts ima dva Ultra threaded Dispatch procesora sa pripadajućom im instrukcijskom i Constant priručnom memorijom. Barts XT tako ima 2 TeraFLOPS-a sirove procesne snage (single precision) i propusnost do 28 GigaPiksela u sekundi, odnosno do 50 GigaTeksela u sekundi. Barts Pro (HD6850) ima 12 SIMD jezgri tj. ukupno 960 stream procesora (80 po jednom SIMD-u), a XT (HD6870) ima 14 SIMD-a tj. 1120 stream procesora. Memorijsko sučelje je ostalo identično, tj. četiri su 64 bitna kontrolera (ukupno 256 bita) sa podrškom za GDDR5 memoriju.

Jedna od značajnih izmjena vidljiva je u grafičkom mehanizmu gdje se smjestio teselator sedme generacije. Cypress kao što znamo nije imao blistave teselacijske performanse, pa su AMD-ovi inženjeri poradili na efikasnosti teselatora. Teselator 7. generacije donosi poboljšano baratanje threadovima i priručnom memorijom, a AMD tvrdi kako su performanse u određenim situacijama porasle dvostruko. Idu i dalje te tvrde kako njihov teselator radi na optimalan način i kako je pristup primjenjivanja brutalne sile (prevelikog faktora teselizacije) previše rasipan, bez većeg efekta. Oni smatraju kako je 16 piksela po trokutu dovoljno, tj. s tom količinom rasterizatori rade najefikasnije. Primarno su se dakle fokusirali na modele najveće efikasnisti teselacije, što se postiže prilagodljivom teselacijom, tj. korištenjem viših faktora na bližim objektima i nižih na onima udaljenijim.

AMD je sa Bartsom otišao korak dalje i po pitanju kvalitete slike, pa su dodali nove anti-aliasing modove, poboljšali kvalitetu Anisotropic filtera i pojednostavili korisničko sučelje kontrole upravljačkih programa. Novost je tzv. morfološki anti-aliasing koji je zapravo post-procesna tehnika filtriranja ubrzana DirectCompute-om. Donosi AA kompletne scene, koji nije limitiran na rubove poligona ili alpha testirane površine. Brži je od super-sampling tehnike, a performanse su mu slične CFAA tehnici koja je ipak ograničena samo na rubove. Morfološki AA je kompatibilan sa DirectX 9, 10 i 11 API-ima, a ugrađen je u CCC. Za HD6000 seriju je podržan od aktualnih upravljačkih programa, a za HD5000 seriju će biti za nekoliko mjeseci kada naprave potrebne optimizacije upravljačkih programa. Za potrebe testa najprije smo koristili smo RC2 upravljačke programe koji nisu imali Morphological AA, no nekoliko sati prije zaključenja ovoga testa AMD nam je poslao RC4 verziju koja ima tu mogućnost. Iz malo vremena koje smo imali na raspolaganju nismo uspjeli detaljno analizirati kako radi morfološki AA no nekako nam se čini da previše zamućuje sliku, kao što se vidi i iz gornje prezentacijske slike. Detaljnije o ovome ćemo u jednom od narednih testova kartica iz ove serije. I anisotropic algoritam je unaprijeđen, a poboljšanja se odnose na vidljive prekide kod tekstura velikog šuma. Sada su prijelazi između nivoa različitih filtera puno glađi, a najbitnije je kako performanse nisu narušene i kako je filter neovisan o kutu. AF poboljšanja funkcionirati će samo za HD6000 seriju. Zadnja izmjena je vezana za sučelje CCC-a, koje je poboljšano u smislu da sada dopušta direktnu kontrolu nad odabirom kvalitete filtriranja i optimizacija tekstura.

UVD 2 tehnologiju, zamjenjuje, tj. nadopunjuje UVD3. Ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed. I Eyefinity je doživio izmjene. Tako je sada moguće kreiranje višestrukih grupa monitora unutar Eyefinitya a ubrzano je prebacivanje različitih konfiguracija monitora. Dodana je mogućnost podešavanja boja po pojedinom monitoru unutar skupine, što je do sada bilo nemoguće jer OS monitore u skupini vidi kao jedan. Da novi modeli ipak ne spadaju u high-end govori i podrška za samo dvije kratice koje je moguće spojiti u CrossFireX. Poboljšana je kompenzacija ruba monitora (bezel compensation), te CrossfireX podrška - dodana je mogućnost portret moda u CFX-u. Novost je i što ATI Stream brand zamjenjuje AMD Accelerated Parallel Processing brand koji po AMD-u bolje opisuje tu tehnologiju. U sklopu svoje Open Stereo 3D inicijative AMD donosi podršku za HD3D tehnologiju (Stereoscopic 3D) koja podržava 3D igranje na DX9, 10 i 11 naslovima. Za razliku od Nvidije, u AMD-u su malo zapostavili ovu tehnologiju, no čini se kako sada uzimaju puni zalet i uskoro će na tržištu biti više proizvoda vezanih za HD3D.

HD6850 i HD6870 ili ti Barts Pro i Barts XT - 2.dio

Barts XT, nasljednik Cypress Pro čip-a sa HD5850 kartice, napravljen je u istom 40nm procesu (TSMC), te ima oko 31% manju površinu jezgre od prethodnika, tj. 255mm2 nasuprot 334mm2. Istovremeno, broj tranzistora je smanjen za oko 26.5% sa 2.15 milijardi na 1.7 milijardi. Broj SIMD-ova je pao sa 18 na 14, a Stream procesora sa 1440 na 1120. Memorijska propusnost je pak sa 153GB/s pala na 134GB/s zbog nižeg takta. Broj teksturnih jedinica se smanjio sa 72 na 56, dok je broj Z/Stencil i Color ROP-ova ostao isti - 128, odnosno 32. Ipak, uz optimizacije i povećanje brzine geometrijska je propusnost HD6870 kartice u odnosu na HD5850 povećana sa 725 milijuna poligona u sekundi na 900 milijuna poligona sekundi. Uz to TDP je zadržan na istoj razini 151W, dok je potrošnja u mirovanju pala sa 27W na 19W.

Brzina grafičkog procesora je 900MHz što je povećanje od 175MHz u odnosu na HD5850 model. Memorijsko sučelje je ostalo 256 bitno, količina ugrađene memorije iznosi 1GB a radi na 1050MHz (efektivno 4.2Gbps). Kao što smo spomenuli TDP kartice je 150W pa su kao dodatno napajanje potrebna dva 6 pinska PCIe power konektora. Na HD6870 kartici konektori su smješteni s gornje strane, tj. okomito na orijentaciju kartice. CrossFireX podrška je omogućena preko samo jednog konektora koji se nalazi na standardnom mjestu. Video izlaze čine dva DVI, dva mini DisplayPorta (v.1.2) te jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu.

Barts Pro, kao i XT donosi isti broj tranzistora (1.7 milijardi), na istoj površini te je naravno napravljen u istom proizvodnom procesu. Ono po čemu se razlikuje od XT-a je broj SIMD-ova. U Pro-u ih je 12, što znači kako je stream procesora ukupno 960. Uz brzinu grafičkog procesora od 775MHz snaga je sa 2 pala na 1.5 TeraFLOPS-a. Broj teksturnih jedinica je smanjen na 48 i maksimalna propusnost je sada 24.8 GigaPiksela u jednoj sekundi. Broj grafičkih ROP-ova ostao je isti - 32. Broj memorijskih kontrolera je isti - 6, pa je i sučelje ostalo 256 bitno. 1GB GDDR5 memorije na ovoj kartici radi na 1000MHz (efektivno 4Gbps), a memorijska propusnost iznosi 128GB/s. U usporedbi sa modelom kojeg zamjenjuje (HD5830), sirova procesna snaga je niža za oko 300 teraFLOPS-a, no zbog ranije navedenih optimizacija performanse bi ipak trebale biti na malo višoj razini.

HD6850 kartica ima deklarirani TDP od 127W, a potrošnja u mirovanju ne bi trebala prelaziti 19W, baš kao i kod jačeg modela. Premda se tek za HD69xx seriju očekuje veći napredak u naponskoj regulaciji, već je i sada PowerPlay unaprijeđen. Tako se u stanju mirovanja takt GPU-a spošta na svega 100MHz, a memorije na 81MHz. U prethodnoj je generaciji GPU radio na 157MHz, a memorija na 300MHz. Zbog nižeg TDP-a joj je za dodatno napajanje potreban samo jedan 6 pinski PCIe Power konektor. HD6850 je sa 230 mm dužine za oko 20 mm kraća od jače sestre HD6870. Sam PCB nije toliko kraći, koliko HD6870 ima oklop koji malo prelazi dužinu kartice. Zavirivanje u unutrašnjost oklopa, tj. na sam PCB ovoga puta nije bilo moguće zbog toga što je AMD poklopac rashladnog sistema osigurao nosićima od čvršće plastike. S obzirom da kartice nisu naše i da još trebaju ići i u druge redakcije na test nismo htjeli forsirati kako ih ne bi potrgali. Rashladni sistemi i jedne i druge kartice su vrlo slični. korišteni su turbinski ventilatori promjera 6 cm, a za efiksno hlađenje GPU-a zadužen je bakreno-aluminijski hladnjak sa tehnologijom toplovodnih cijevi. Na HD6870 taj je hladnjak masivniji, a i ventilator se vrti na većem broju okretaja.

Kao što smo spomenuli obje kartice dolaze sa identičnim rasporedom video izlaza. Tu su dva DVI (jedan DL-DVI i jedan SL-DVI), dva mini DisplayPorta (v.1.2) i jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu. DisplayPort po standardu 1.2 donosi duplo veću propusnost od onoga po standardu 1.1a, tj. negdje oko 21.6 Gbps, sa brzinom prijenosa videa od 17.28 Gbps. Dodana je i multi-stream podrška dok je sve ostalo kao i na 1.1a standardu. Ujedno DisplayPort 1.2 daje mogućnost HD 6800 seriji podršku propuštanja High bit-rate audio signala kroz DisplayPort. Do sada je to bilo moguće samo preko HDMI-a.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X58-Extreme

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Kingmax 1600MHz

Grafičke kartice

AMD Radeon HD6870;

AMD Radeon HD6850;

Driveri: Catalyst Oct_5 8.782RC2 & 8.782RC4

Gigabyte HD5870 Super Overclock

MSI R5850 1024MB Twin Frozr II;

MSI R5830 1024MB Twin Frozr II;

Driveri: Catalyst 10.9;

Gigabyte GTX470 SOC;

Gigabyte GTX460 OC;

MSI N460GTX 768MB Cyclone

Driveri: Forceware 260.89;

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake ToughPower 1.2kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
OCCT 3.0.0.1
Cinebench 11.5

OpenGL test

Battlefield Bad Company 2 Maximum details, DX11, HBAO ON
DiRT 2

v1.1, DX11, Maximum details

F1 2010

DX11, Maximum details

Heaven Benchmark

Unigine engine, v2.0, DX11, High, DX11

Lost Planet 2 Demo, DX11, High
Mafia II Maximum details
Metro 2033 DX11, Very High, SSAO ON
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

Kartice smo testirali na našem standardnom test stroju koji se sastoji od Gigabyteove X58-Extreme ploče, Intelovog Core i7-980X procesora te ukupno šest gigabajta Kingmaxove radne memorije u 3 x 2GB kombinaciji. Set benchmarka koji smo koristili poznat je iz naših ranijih testova, a jedina novost je ubacivanje F1 2010 igre koja je napravljena na EGO 1.5 engineu. EGO 1.5 je inače evolucija EGO enginea korištenog u Dirt-u 2. HD6850 i HD6870 kartice usporedili smo sa njihovim direktnim protivnicina, tj. GTX460 karticama u 768 i 1024MB izvedbama. Za usporedbu, tu su još i performanse HD5870 kartice, zatim dva modela koje zamijenjuju tj. HD5850 i HD5830 te GTX470 karticu. Temperature pod opterećenjem smo mjerili nakon 45 minuta torture sa OCCT-om, a temperature u stanju mirovanja pola sata nakon prestanka opterećenja. Mjerena potrošnja se odnosi na potrošnju čitavog sistema.

Asbis nam je ustupio kartice koje nemamo u labu, a pristigli su nam modeli iz njihove nove distribucije - MSI-a. Sa AMD strane tu su bili R5850 1024MB Twin Frozr II i R5830 1024MB Twin Frozer modeli , a sa Nvidijine N460GTX Cyclone 786DS model. Recenziju GTX460 Cyclone modela će te tako uskoro moći pročitati.

Za overclocking kartica smo u pravilu koristili EVGA-in Precision alat, ali smo isprobali i alat iz CCC-a i MSI-ev Afterburner- Razlog isprobavanju više alata je bio što u ni jednom HD6850 nismo uspjeli podići iznad 850MHz. Do te je granice njen GPU došao bez ikakvih problema, pa vjerujemo kako krajnje granice leže negdje iznad 900MHz. Memoriju smo sa 1000MHz podigli na 1070MHz. HD6870 kartica nije pružala takav otpor i u jednom je trenutku pri maksimalnom broju okretaja ventilatora odvrtila test i na 1000MHz za GPU. No, uz visoku buku se ne da živjeti pa smo na pristojnijoj brzini ventilatora ostvarili i dalje solidnih i apsolutno stabilnih 980MHz. Memorija je bez većih problema sa 1050MHz "skočila" na i dalje stabilnih 1100MHz. Kartica je pokazala potencijal i čim se pojave modeli tipa Gigabyteovog SuperOverclock-a, 1GHz za GPU će postati realnost.

Rezultati testova - 1.dio

Battlefield Bad Company 2

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD5870
79,056
  
GeForce GTX470
76,228
  
Radeon HD6870
72,2
  
Radeon HD5850
70,622
  
Radeon HD6850
62,661
  
GeForce GTX460 1GB
62,65
  
GeForce GTX460 768MB
60,05
  
Radeon HD5830
56,933
  
 
02040608
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD5870
67,5
  
GeForce GTX470
62,656
  
Radeon HD6870
61,922
  
Radeon HD5850
59,967
  
Radeon HD6850
53,078
  
GeForce GTX460 1GB
50,594
  
Radeon HD5830
47,522
  
GeForce GTX460 768MB
46,389
  
 
02040608
0
 

Prvi naslov i odmah nam novi Radeoni daju na znanje koliko su moćni. A moćni jesu - HD6850 sa lakoćom nadvisuje oba GTX460 modela i svoju prethodnicu HD5830. Za koliko? Ukoliko se držimo klase, za oko 14% je brža od GTX460 768MB te za oko na 12% od HD5830 na višoj rezoluciji. HD6870 pak glatko pobjeđuje HD5850, a performansama se približava čak i GTX470 kartici. Od GTX460 1GB modela brža je na višoj rezoluciji brža za 22%, a od HD5850 za malo iznad 3%.

DiRT 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD5870
82,8
  
GeForce GTX470
80,3
  
Geforce GTX460 1GB
70,2
  
GeForce GTX460 768MB
66,5
  
Radeon HD6870
57,5
  
Radeon HD5850
54,9
  
Radeon HD6850
50,9
  
Radeon HD5830
43,5
  
 
030609
0
 

Zbog dovoljno visokog frameratea DiRT 2 smo testirali samo u višoj rezoluciji. HD6850 i HD6870 kartice su sporije od oba GTX460 modela u prosjeku za oko 22%, no to je u ovome naslovu i očekivano. Ono što su trebale napraviti - biti brže od svojih prethodnica su i ostvarile.

F1 2010

1920x1200 (4x AA)
Radeon HD5870
63,461
  
Radeon HD6870
57,517
  
Radeon HD5850
54,639
  
GeForce GTX470
52,772
  
Radeon HD6850
52,4
  
GeForce GTX460 1GB
48,922
  
Radeon HD5830
46,417
  
GeForce GTX460 768MB
45,978
  
 
0357
0
 

Evolucija EGO enginea u ovome naslovu donosi prednost AMD-a. HD6850 je za oko 14% brža od GTX460 768MB modela, te za oko 13% od HD5830. Ide i dalje pa je nešto brža i od jačeg GTX460 modela. HD6870 je s druge strane od GTX460 1GB modela brža za oko 17.5%, a od HD5850 za malo iznad 5%. U ovome je naslovu ponovno brža i od GTX470.

Heaven Benchmark

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
GeForce GTX470
46,1
  
Radeon HD5870
45,2
  
Radeon HD6870
44,1
  
GeForce GTX460 1GB
42,5
  
GeForce GTX460 768MB
39
  
Radeon HD6850
37,9
  
Radeon HD5850
37,5
  
Radeon HD5830
30,8
  
 
0102030405
0
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
GeForce GTX470
35,6
  
Radeon HD6870
31,6
  
GeForce GTX460 1GB
30,4
  
Radeon HD5870
29,8
  
Radeon HD6850
29,8
  
GeForce GTX460 768MB
28,3
  
Radeon HD5850
25,5
  
Radeon HD5830
22,3
  
 
0102030405
0
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
GeForce GTX470
27,4
  
GeForce GTX460 1GB
21,9
  
Radeon HD6870
21,4
  
GeForce GTX460 768MB
20,6
  
Radeon HD5870
18,6
  
Radeon HD6850
18,2
  
Radeon HD5850
15,9
  
Radeon HD5830
14,7
  
 
0102030405
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
Radeon HD5870
38,1
  
GeForce GTX470
37,6
  
Radeon HD6870
37,6
  
GeForce GTX460 1GB
34,5
  
Radeon HD6850
32,3
  
Radeon HD5850
31,8
  
GeForce GTX460 768MB
31,4
  
Radeon HD5830
26
  
 
0102030405
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
GeForce GTX470
30
  
Radeon HD6870
27,8
  
Radeon HD5870
26,3
  
GeForce GTX460 1GB
25,8
  
GeForce GTX460 768MB
23,8
  
Radeon HD6850
23,7
  
Radeon HD5850
22,5
  
Radeon HD5830
19,5
  
 
0102030405
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
GeForce GTX470
23,5
  
Radeon HD6870
19,4
  
GeForce GTX460 1GB
19,2
  
GeForce GTX460 768MB
17,9
  
Radeon HD5870
16,9
  
Radeon HD6850
16,5
  
Radeon HD5850
14,5
  
Radeon HD5830
13,3
  
 
0102030405
0
 

 

Jedan od najbitnijih testova za nove kartice je svakako test teselacije. Pogledavši u ovu tablicu možemo utvrditi kako su ga i prošle. I to "with flying colors" kako bi Amerikanci rekli. Ubrzanje u odnosu na prethodnu seriju je odlično, a vidimo kako na ekstremnom stupnju teselacije HD6870 pojede za doručak čak i HD5870. HD6870 se uspješno bori i sa konkurencijom, dok se kod HD6850 ipak primjeti nedostatak snage i brzine. HD5850 i 5830 ostaju daleko u prašini iza obje HD6800 kartice.

Lost Planet 2

1920x1200 @ 4xAA
GeForce GTX470
36
  
Radeon HD6870
30,4
  
GeForce GTX460 1GB
28,4
  
Radeon HD5870
28,3
  
GeForce GTX460 768MB
26,45
  
Radeon HD6850
25,95
  
Radeon HD5850
24,5
  
Radeon HD5830
20,2
  
 
01020304
0
 
 

Još jedan benchmark koji u znatnoj mjeri koristi teselaciju, i tu vidimo sličan razvoj situacije kao i u prethodnom testu. HD6870 je brža od obje GTX460 kartice (od jače za oko 7%), dok je od prethodnika jača za 25%. HD6850 je od svojeg konkurenta sporija za oko 2%, a od prethodnika brža za oko 28%.

Mafia II

1680x1050 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
Radeon HD5870
65,2
  
Radeon HD6870
58,6
  
GeForce GTX470
56,8
  
Radeon HD5850
55,1
  
Radeon HD6850
49,2
  
GeForce GTX460 1GB
46,5
  
GeForce GTX460 768MB
43,4
  
Radeon HD5830
40,8
  
 
0357
0
 
1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
Radeon HD5870
54,7
  
Radeon HD6870
48,5
  
Radeon HD5850
46,1
  
GeForce GTX470
45,5
  
Radeon HD6850
40,6
  
GeForce GTX460 1GB
35,8
  
Radeon HD5830
33,8
  
GeForce GTX460 768MB
33,5
  
 
0357
0
 
1680x1050 (AA On, AF 16x, Phsyx on)
GeForce GTX470
36
  
GeForce GTX460 1GB
33,1
  
GeForce GTX460 768MB
28,6
  
 
0357
0
 
1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx on)
GeForce GTX470
32,5
  
GeForce GTX460 1GB
28,6
  
GeForce GTX460 768MB
26,1
  
 
0357
0
 
 

Mafia II u globalu više voli AMD kartice sve dok naravno ne koristimo Physx. HD6870 je na višoj rezoluciji za oko 35% brža od suparnice GTX460 1GB (malo je brža i od GTX470), te za malo iznad 5% od HD5850. HD6850 je pak za oko 21% brža od supranice, te za oko 20% od HD5850. Ponovno je malo brža i od jačeg GTX460 modela.

Rezultati testova - 2.dio

Metro 2033

1680x1050 @ AAA, 16xAF
Radeon HD6870
25,583
  
Radeon HD5870
25,523
  
GeForce GTX470
25,183
  
Radeon HD5850
23,733
  
Radeon HD6850
22,172
  
Radeon HD5830
19,072
  
GeForce GTX460 1GB
19
  
GeForce GTX460 768MB
17,072
  
 
010203
0
 
1920x1200 @ AAA, 16xAF
Radeon HD6870
20,556
  
Gigabyte HD5870
20,225
  
GeForce GTX470
19,833
  
Radeon HD5850
19,139
  
Radeon HD6850
18,4
  
GeForce GTX460 1GB
15,283
  
Radeon HD5830
15,267
  
GeForce GTX460 768MB
13,367
  
 
010203
0
 

 

HD6870 u Metrou 2033 nadvisuje sve kartice na testu u obje rezolucije. Od GTX460 1GB modela je brža za čak 35%, a od HD5850 za oko 7.5%. HD6850 je od svoje suparnice brža za preko 37%, a od prethodnice za oko 20%. Ponovno je brža i od jačeg GTX460 modela.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD5870
49,75
  
Radeon HD6870
44,5
  
Radeon HD5850
42,75
  
GeForce GTX470
42
  
Radeon HD6850
37,25
  
GeForce GTX460 1GB
36,75
  
GeForce GTX460 768MB
34,75
  
Radeon HD5830
33,25
  
 
0102030405
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD5870
39,75
  
Radeon HD6870
36,75
  
GeForce GTX470
36
  
Radeon HD5850
35
  
Radeon HD6850
30,5
  
GeForce GTX460 1GB
29,5
  
GeForce GTX460 768MB
27
  
Radeon HD5830
26,75
  
 
0102030405
0
 

 

S.T.A.L.K.E.R. donosi potpunu premoć AMD kartica. HD6870 je brža i od GTX470, a svoju suparnicu GTX460 1GB nadvisuje za oko 25%. Od prethodnice, HD5850 je brža za točno 5%. HD6850 je brža od oba GTX460 modela. Prethodnici pak bježi za 14%.

Cinebench 11.5

OpenGL (fps)
Radeon HD5870
69,38
  
Radeon HD6870
68,62
  
Radeon HD5850
68,51
  
Radeon HD5830
68,33
  
Radeon HD6850
67,94
  
GeForce GTX460 1GB
45,72
  
GeForce GTX460 768MB
45,09
  
GeForce GTX470
44,41
  
 
01020304050607
0
 

 

OpenGL performanse kako ih mjeri Cinebench, bolje su kod AMD kartica i to znatno. No, razlika između najbrže i najsporije AMD kartice nije veća od 2.1%.

Overclocking

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat (1920x1200)
HD6870 @ OC
38,5
  
HD6870
36,75
  
HD6850 @ OC
32,75
  
HD6850
30,5
  
 
0357
0
 
Battlefield Bad Company 2 (1920x1200)
HD6870 @ OC
65,294
  
HD6870
61,922
  
HD6850 @ OC
57,017
  
HD6850
53,078
  
 
0357
0
 
Mafia II (1920x1200)
HD6870 @ OC
51,4
  
HD6870
48,5
  
HD6850 @ OC
43,9
  
HD6850
40,6
  
 
0357
0
 
Lost Planet 2 (1920x1200)
HD6870 @ OC
31,75
  
HD6870
30,4
  
HD6850 @ OC
27,25
  
HD6850
25,95
  
 
0357
0
 
Dirt 2 (1920x1200)
HD6870 @ OC
59,7
  
HD6870
57,5
  
HD6850 @ OC
54,1
  
HD6850
50,9
  
 
0357
0
 

 

Kako smo već napisali, overclocking kod HD6850 je nažalost bio ograničen pa je prosječni porast performansi (s onim što smo mogli izvući) oko 6.8%. Kod HD6870 taj je porast malo niži te iznosi oko 4.9%. Da je overclocking na slabijoj kartici bio u potpunosti otključan, vrlo je vjerojatno kako bi u određenim situacijama HD6850 dosegla nivo performansi HD6870 kartice.

Potrošnja

Idle (W)
MSI GeForce GTX460 768MB
117
  
Gigabyte GTX460 OC
123
  
Radeon HD6870
124
  
MSI HD5830 TwinFrozr II
125
  
Radeon HD6850
126
  
MSI HD5850 TwinFrozr II
129
  
GeForce GTX470
135
  
Gigabyte HD5870 SOC
180
  
 
010020030040
0
 
Load (W)
Radeon HD6850
236
  
MSI HD5830 TwinFrozr II
240
  
MSI GeForce GTX460 768MB
269
  
Radeon HD6870
284
  
MSI HD5850 TwinFrozr II
284
  
Gigabyte GTX460 OC
303
  
Gigabyte HD5870 SOC
373
  
Asus GTX470
383
  
 
010020030040
0
 

 

Optimizacije arhitekture dovele su do toga da obje kartice donose više performansi po Wattu potrošene energije. Nove kartice troše čak par W energije manje od prethodnika, a ta je razlika još izraženija u odnosu na konkurenciju.

Temperature

Idle (°C)
MSI HD5850 TwinFrozr II
31
  
MSI HD5830 TwinFrozr II
31
  
Gigabyte HD5870 SOC
33
  
Gigabyte GTX460 OC
35
  
Radeon HD6870
35
  
Gigabyte GTX470 SOC
38
  
Radeon HD5870
41
  
Radeon HD6850
44
  
GeForce GTX480
48
  
Asus GTX470
51
  
Radeon HD5970
58
  
Asus GTX465
60
  
 
025507510
0
 
Load (°C)
MSI HD5830 TwinFrozr II
56
  
MSI HD5850 TwinFrozr II
62
  
Gigabyte HD5870 SOC
74
  
Gigabyte GTX460 OC
74
  
Radeon HD6850
80
  
Radeon HD6870
81
  
Radeon HD5870
85
  
Gigabyte GTX470 SOC
87
  
Radeon HD5970
89
  
Asus GTX470
91
  
Asus GTX465
91
  
GeForce GTX480
95
  
 
025507510
0
 
 

Za obje kartice (tj. ventilatore na njima) možemo konstatiraki kako se pod opterećenjem čuju, no ipak je to znatno tiše nego kod prethodnika. Uz to više im ni zavojnice ne "cvile", pa su generalno dosta tiše. Temperature od oko 80°C pod opterećenjem su sasvim prihvatljive za tvorničke hladnjake.

Zaključak - Conclusion

 

Zaključak

Kada je riječ o performansama, HD6800 kartice su napravile točno ono što su trebale. Jače su od svojih prethodnica HD5850 i HD5830, a uz to su u većini testiranih naslova potpuno ponizile konkurentske GTX460 modele. U nekoliko slučajeva je HD6870 pobjedila i GTX470 koja je ipak nešto skuplja. Vidimo kako su testelacijske performanse znatno porasle, što je svakako vrlo pohvalno. Uz to HD6800 serija donosi neke nove značajke (Morphological AA, Anisotropic poboljšanja, UVD3, Display Port 1.2) i poboljšanja postojećih pa napredak nije samo u performansama već i u kvaliteti slike. Potrošnja je kao što smo vidjeli zadržana na istoj razini a performanse su porasle. Još bitnije, i razina buke je znatno smanjena.

Iz svega viđenog, i poštujući preporučene maloprodajne cijene od 179 USD za HD6850 i 239 USD za HD6870, možemo jedino zaključiti kako će obje kartice ostvariti veliki tržišni uspjeh. S obzirom da je ovo "hard launch", kartice bi trebale odmah biti dostupne, a mi smo dobili informaciju kako će Sapphireovi modeli na našem tržištu koštati oko 2150 kuna (sa PDV-om) za HD6870 i oko 1650 kuna za HD6850 model. U odnosu na prethodnike to su vrlo dobre cijene, ali su i nešto više u odnosu na konkurenciju. No, treba pričekati koji tjedan da se naše tržište popuni modelima i da se cijene malo "slegnu" pa donijeti konačan sud. U svakom slučaju, HD6870 i HD6850 su odlične kartice za nadolazeću sezonu. Po našem će mišljenju HD6850 biti češći izbor naših gamera jer za nižu preporučenu cijenu u dosta naslova pobjeđuje i jači GTX460 1GB model. Oni dubljeg džepa i većih prohtjeva trebaju pričekati HD6900 seriju koja će donijeti veće arhitekturalne izmjene i samim time veći porast u performansama. Prvi primjerci na tržište dolaze već krajem idućeg mjeseca.

 

Conclusion

Performance vise, both HD6800 models have done exactly what they were supposed to. They are faster than their HD5850/5830 predecessors, and in most cases they totally humiliated GTX460 768MB and GTX460 1GB models. In several benchmarks, HD6870 was even faster than GTX470. Tessellation performance has grown substantially, and new features like UVD3, Display Port 1.2, Morphological AA etc. certainly add to the appeal. Power consumption is on the same level with the predecessor, and performance has grown. Even more important, noise levels are much lower.

From all we have seen, and taking in consideration suggested prices of 179USD for the HD6850, and 239USD for HD6780 we can only conclude that both of them will have a huge market success. Considering that this is a hard launch, we should see a lot of them soon in stores. Christmas gaming season will certainly be more interesting with both models. In our opinion, gamers will more often choose HD6850 because it has a great price, and in most cases it is even faster that GTX460 1GB model. For all who want more, HD6900 series is coming late next month.